Ухвала
від 03.08.2021 по справі 127/18689/21
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/18689/21

Провадження №1-кс/127/8546/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 серпня 2021 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 ,за участюсекретаря судового засідання ОСОБА_2 , скаржників - ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , розглянувши увідкритому судовому засіданні в залі суду в м. Вінниці скаргу ОСОБА_3 та ОСОБА_4 на бездіяльність ГУНП у Вінницькій області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за їх заявою від 13 липня 2021 року,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 та ОСОБА_4 звернулися до слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області зі скаргою, в порядку ст. 303 КПК України, на бездіяльністьГУНП уВінницькій областіщодо невнесеннявідомостей прокримінальне правопорушеннядо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань заїх заявоювід 13липня 2021року.В обґрунтуваннясвоєї скарги ОСОБА_3 та ОСОБА_4 зазначили, що 13 липня 2021 року вони звернулися до ГУНП у Вінницькій області з повідомленням про злочин, вчинений відносно них та інших громадян України, а саме: фізичні особи ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , діючи спільно з державним реєстратором ОСОБА_7 , незаконно здійснили реєстрацію в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, юридичної особи (код ЄДРПОУ 38328720) «Вінницький міський суд Вінницької області», як судовий орган державної влади. Заява про злочин прийнята старшим слідчим в ОВС СУ ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_8 у вигляді протоколу та зареєстрована в ЄО за №774 від 13.07.2021, але відомості про злочин, що має ознаки, передбачені ст.ст. 28, 109, 111 КК України, в порушення вимог ст.ст. 214 та 216 КПК України, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені не були, в зв`язку з чим вони звернулися з даною скаргою до слідчого судді.

В судовому засіданні ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , пославшись на вищезазначені обставини, скаргу підтримали та просили вимоги скарги задоволити.

Представник ГУНП у Вінницькій області у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду скарги повідомлявся належним чином, відповідно до положень ч. 3 ст. 306 КПК України, його відсутність не є перешкодою для розгляду скарги.

Заслухавши пояснення скаржників ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Забезпечення права на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності слідчого, прокурора є однією із загальних засад кримінального провадження. Відповідно до ст. 24 КПК України це право гарантується кожному.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 13 липня 2021 року звернулися до ГУНП у Вінницької області із заявою про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про злочин, передбачений ст.ст. 28, 109, 111 КК України, а саме: фізичні особи ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , діючи спільно з державним реєстратором ОСОБА_7 , незаконно здійснили реєстрацію в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, юридичної особи (код ЄДРПОУ 38328720) «Вінницький міський суд Вінницької області», як судовий орган державної влади. Заява про злочин прийнята старшим слідчим в ОВС СУ ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_8 у вигляді протоколу та зареєстрована в ЄО за №774 від 13.07.2021, що підтверджується протоколом прийняття заяви про вчинене кримінальне правопорушення від 13 липня 2021 року.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора як бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до ст. 11 ч. 1 КК України злочином є передбачене КК України суспільно небезпечне вчинене діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб`єктом злочину.

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Відповідно до ч. 4ст. 214 КПК Українислідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення; відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушенняне допускається.

Таким чином, КПКУкраїни містить безумовний обов`язок внести відомості про кримінальне правопорушення невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення,а відмова у прийнятті та реєстрації такої заяви чи повідомлення не допускається.

Разом із тим, цей обов`язок виникає лише у випадку поданнязаяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, а не будь-якої заяви взагалі.

Так, відповідно до п.п. 2 п. 1 Розділу ІІ «Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань», затвердженого наказом Генеральної прокуратури України від 06.04.2016 №139, відомості про кримінальне правопорушення, викладені у заяві, повідомленні чи виявлені з іншого джерела, повинні відповідати вимогам п. 4 ч. 5 ст. 214 КПК України, зокрема мати короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Таким чином, слідчий суддя має з`ясувати, чи можна розглядити заяву ОСОБА_3 та ОСОБА_4 від 13 липня 2021 року, як заяву про вчинене кримінальне правопорушення з огляду на її зміст. У даному контексті слідчий суддя звертає увагу на те, що положенняст. 214 КПК Україниперебувають у взаємозв`язку з ч. 1ст. 2 КК України, згідно з якою підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбаченого цим Кодексом, і саме тому фактичні дані, які вказують на ознаки складу злочину - кримінального правопорушення, мають бути критерієм внесення відповідних відомостей до ЄРДР. Зокрема, певне звернення особи можна розглядати саме як заяву чи повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, якщо воно містить об`єктивні дані, які дійсно вказують на існування реального факту вчинення певного діяння, яке має ознаки кримінального правопорушення. При цьому навіть якщо заявник прямо назве певне діяння злочином, то це не означитиме автоматично, що подія злочину насправді мала місце, оскільки заявник може помилятися в юридичній оцінці відповідних фактів.

Таким чином, слідчий суддя не знаходить в заяві ОСОБА_3 та ОСОБА_4 від 13 липня 2021 року достатніх об`єктивних відомостей для того, щоб вважати її заявою про вчинення кримінального правопорушення, відповідно у слідчого не виникало обов`язку внести викладені в заяві ОСОБА_3 та ОСОБА_4 відомості до ЄРДР.

На підставі вищезазначеного, слідчий суддя приходить до висновку, що в задоволенні скарги ОСОБА_3 та ОСОБА_4 на бездіяльність ГУНП у Вінницькій області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви скаржників від 13 липня 2021 року, слід відмовити.

Зі змісту ст. 307 КПК України вбачається, що за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування слідчий суддя може винести ухвалу про: скасування рішення слідчого чи прокурора; зобов`язання припинити дію; зобов`язання вчинити певну дію; відмову в задоволенні скарги.

Керуючись ст.ст.2, 11, 214,303-307, 309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

У задоволенні скарги ОСОБА_3 та ОСОБА_4 на бездіяльність ГУНП у Вінницькій області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за їх заявою від 13 липня 2021 року - відмовити.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення03.08.2021
Оприлюднено31.01.2023

Судовий реєстр по справі —127/18689/21

Ухвала від 03.08.2021

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

Ухвала від 03.08.2021

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

Ухвала від 21.07.2021

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні