Рішення
від 03.06.2010 по справі 22-730-2010
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 22-730/2010 рік Головуюч ий суддя 1 інстанції: Куцоконь Ю.П.

Категорія : 19.27 Суддя-доповідач : Гор дійчук С.О.

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 червня 2010 року м . Рівне

Колегія судд ів судової палати у цивільни х справах апеляційного суду Рівненської області в складі :

Головуючого с удді : Гордійчук С.О.

суддів : Шеремет А.М., Хилевича С.В.

при секретарі : Міщанюк Т.А.

розглянула у відкри тому судовому засіданні в м. Р івному цивільну справу за ап еляційною скаргою відкритог о акціонерного товариства ' ' Державний ощадний банк Укр аїни' ' на рішення Рівненсь кого міського суду від 24 лютог о 2010 року в справі за позовом ОСОБА_2 до відкритого акціо нерного товариства ' ' Держ авний ощадний банк України' ' про дострокове розірвання кредитного договору у зв' я зку з істотною зміною обстав ин.

Заслухавши доповіда ча, пояснення осіб, що з' явил ись в судове засідання, перев іривши матеріали справи та д оводи апеляційної скарги кол егія суддів,-

в с т а н о в и л а :

Рішенням Рівненського міського суду від 24 лютого 2010 р оку позов ОСОБА_2 до ВАТ ' ' Державний ощадний банк Укр аїни' ' про дострокове розі рвання кредитного договору у зв' язку з істотною зміною о бставин задоволено частково .

Розірвано кредитний дого вір № 627 від 27 жовтня 2006 року, укла дений між ОСОБА_2 та ВАТ ' ' Державний ощадний банк Укр аїни' ' .

Наслідком розірвання кре дитного договору визначено в иплату ОСОБА_2 ВАТ ' ' Дер жавний ощадний банк України' ' залишку боргу по кредиту т а інших платежів відповідно до умов кредитного договору.

В частині позовних вимог п ро встановлення порядку та с троків повернення коштів від мовлено за їх недоведеністю та безпідставністю.

В поданій на рішення ап еляційній скарзі відповідач вказує на його незаконність , оскільки суд не врахував, що позивач за власним розсудом вступив у договірні відноси ни із відповідачем і тим сами м прийняв на себе, передбачен і кредитним договором цивіль ні права та кореспондуючі їм обов' язки.

При зверненні за оформ ленням кредиту ОСОБА_2 доб ровільно та усвідомлено нада ла ВАТ ' ' Державний ощадний банк України' ' весь необх ідний для отримання кредиту перелік документів та довідо к на підставі яких, відповідн ими працівниками банківськи х служб було перевірено та оц інено кредитоспроможність (п латоспроможність) позичальн ика, надані висновки і виведе но клас кредиту, як достатній для надання кредиту. З умовам и кредитного договору ОСОБ А_2 була ознайомлена і отрим ала його примірник, про що сві дчить її підпис під вказаним реченням в кредитному догов орі.

Крім того, сама по собі істотна зміна обставин не є п ідставою для зміни договору, а потребує одночасної наявн ості чотирьох умов для розір вання договору за рішенням с уду, передбачених ч.2 ст. 652 ЦК Ук раїни, наявність яких позива чем не доведена.

Також, позивач до подан ня даного позову до суду жодн ого разу не зверталася до від повідача з проханням розірва ти кредитний договір.

Просить рішення скасуват и і ухвалити нове рішення яки м в позові відмовити.

Перевіривши законніс ть і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межа х доводів апеляційної скарги , колегія суддів вважає, що апе ляційна скарга підлягає задо воленню з таких підстав.

Задовольняючи позовн і вимоги суд першої інстанці ї виходив з того, що падіння ку рсу гривні по відношенню до в алюти кредиту є істотною змі ною обставин, якими керували ся сторони при укладенні кре дитного договору. І, оскільки згоди щодо приведення креди тного договору у відповідніс ть з обставинами, які істотно змінилися сторони не досягл и та наявні всі умови, передба чені ч.2 ст. 652 ЦК України, тому є д остатні підстави для розірва ння кредитного договору, укл аденого між сторонами 27 жовтн я 2006 року.

Проте з таким висновк ом суду погодитись не можна.

Оскільки висновки су ду не відповідають дійсним о бставинам справи та враховую чи недоведеність обставин, щ о мають значення для справи, я кі суд вважав встановленими, рішення суду підлягає скасу ванню з ухваленням нового рі шення.

Із матеріалів справи вбач ається, що 27 жовтня 2006 року між с торонами був укладений креди тний договір №627, за яким ОСО БА_2 отримала кредит в сумі 22939,56 доларів США. Кредит був над аний на 84 місяці з терміном ос таточного погашення кредиту не пізніше 26 жовтня 2013 року зі с платою відсотків за користув ання кредитом в розмірі 11,7 % річ них.

На даний момент відповідач ем не виконуються зобов'язан ня по кредитному договору, не сплачується основний борг п о кредиту та відсотки по ньом у.

Обґрунтовуючи свої вимоги позивач посилається на світову фінансову кризу, п ідвищення курсу долару США, я к на непередбачувані при укл аденні договору обставини.

Однак ці обставини не можуть бути підставою для ро зірвання кредитного договор у.

Одним із загальних пр инципів цивільного законода вства є принцип свободи дого вору, який втілюється в полож еннях статей 3 та 627 ЦК України . Сво бода договору включає й віль не визначення сторонами його умов, де фіксуються взаємні п рава та обов'язки учасників.

Цивільне законодавс тво базується на принципі об ов'язкового виконання сторон ами зобов'язань за договором . За загальним правилом, закрі пленим у частині першій стат ті 651 ЦК України , з міна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановл ено договором або законом.

Стаття 629 ЦК Укра їни передбачає, що дог овір є обов' язковим для вик онання сторонами.

Відповідно ч. 1 до стат ті 652 ЦК України у разі істотної зміни обстави н, якими сторони керувалися п ри укладенні договору, догов ір може бути змінений або роз ірваний за згодою сторін, якщ о інше не встановлено догово ром або не випливає із суті зо бов'язання.

Зміна обставин є істо тною, якщо вони змінилися нас тільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклал и б договір або уклали б його н а інших умовах.

Посилання позивача н а настання фінансової світов ої кризи, за встановленої суд ом відсутності згоди відпові дача на внесення змін у креди тний договір не може вважати ся істотною зміною обставин в розумінні ч.ч. 1, 2 ст. 652 Ци вільного кодексу України , оскільки економічна кри за в країні носить загальний характер та у повній мірі ст осується обох договірних сто рін, а тому не може бути віднес ена до зміни обставин, якими с торони керувались при уклада нні кредитного договору та, в ідповідно, підставою для вне сення розірвання кредитного договору.

Позивач, зважаючи на с итуацію, що склалася на грошо во-кредитному та валютному р инках України, мав змогу, від повідно до умов кредитного д оговору, скористатись право м дострокового погашення кре диту або його частини, тим сам им, позбавивши себе від вказа них ризиків.

Крім того, коливання с піввідношення між національ ною валютою України та валют ою США є передбачуване, оскіл ьки ці коливання відбуваютьс я періодично в значних діапа зонах незалежно від світової фінансової кризи і визначаю ться Національним банком Укр аїни. Курс з моменту введення гривні, як національної валю ти України постійно коливаєт ься, майже завжди в бік зменше ння курсу гривні.

Також, відповідно до п . 3.8. постанови НБУ №168 від 10.05.2007 рок у валютний ризик під час вико нання зобов' язань за кредит ним договором покладається н а позичальника.

При укладенні кредитн ого договору позивач мав мож ливість обирати валюту креди тування. Обираючи долар США я к валюту кредиту, позивач вих одив з невеликого розміру пр оцентної ставки для кредитів в цій валюті по відношенню до інших валют, у тому числі наці ональної валюти України, про те усвідомлював, або мав усві домлювати, що такий низький р озмір процентної ставки пов' язаний із більш високим ризи ком для позивача росту курсу цієї валюти по відношенню до гривні в період кредитуванн я. Відповідач, встановлюючи б ільш низьку процентну ставку для кредиту в доларах США, та позивач, обираючи валюту за в ласним бажанням та на власни й розсуд, укладаючи кредитни й договір на тривалий термін , усвідомлювали можливість з більшення курсу долара США п о відношенню до національної валюти України, а отже сторон и не виходили з того, що така п одія не настане.

Згідно з ч.2 статті 652 ЦК України , якщо стор они не досягли згоди щодо при ведення договору у відповідн ість з обставинами, які істот но змінились, або щодо його ро зірвання, договір може бути р озірваний, а з підстав, встано влених частиною четвертою ці єї статті, - змінений за рішенн ям суду на вимогу заінтересо ваної сторони за наявно сті одночасно таких умов :

1) в момент укладення д оговору сторони виходили з т ого, що така зміна обставин не настане;

2) зміна обставин зумо влена причинами, які заінтер есована сторона не могла усу нути після їх виникнення при всій турботливості та обачн ості, які від неї вимагалися;

3) виконання договору порушило б співвідношення м айнових інтересів сторін і п озбавило б заінтересовану ст орону того, на що вона розрахо вувала при укладенні договор у;

4) із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обст авин несе заінтересована сто рона.

Сторона, яка вимагає р озірвання або зміни договору у рамках ст. 652 ЦК Україн и , повинна довести, що в момент укладення договору с торони виходили з того, що так а зміна не настане. Ця ж сторон а повинна довести, що її вина в не усуненні причин, які призв ели до зміни обставин, відсут ня.

Позивачем доказів на явності всіх вимог, передбач ених вищезазначеною статтею , що є необхідним для зміни умо в договору за рішенням суду н е наведено.

Керуючись ст.ст. 307, 309, 316, ЦП К України, ст. 651, 652 ЦК України ко легія суддів, -

вирішила :

Апеляційну скаргу відкритого акціонерного тов ариства ' ' Державний ощадн ий банк України' ' задоволь нити.

Рішення Рівненського міського суду від 24 лютого 2010 р оку скасувати.

В задоволенні позову ОСОБА_2 до відкритого акц іонерного товариства ' ' Де ржавний ощадний банк України ' ' про дострокове розірван ня кредитного договору у зв' язку з істотною зміною обста вин відмовити.

Рішення набирає зако нної сили з моменту його прог олошення і може бути оскарже не до Верховного Суду Україн и протягом двох місяців з дня набрання ним чинності.

Головуючий :

Судді :

Дата ухвалення рішення03.06.2010
Оприлюднено18.06.2010
Номер документу9882963
СудочинствоЦивільне
Сутьте усвідомлював, або мав усві домлювати, що такий низький р озмір процентної ставки пов' язаний із більш високим ризи ком для позивача росту курсу цієї валюти по відношенню до гривні в період кредитуванн я. Відповідач, встановлюючи б ільш низьку процентну ставку для кредиту в доларах США, та позивач, обираючи валюту за в ласним бажанням та на власни й розсуд, укладаючи кредитни й договір на тривалий термін , усвідомлювали можливість з більшення курсу долара США п о відношенню до національної валюти України, а отже сторон и не виходили з того, що така п одія не настане. Згідно з ч.2 статті 652 ЦК України , якщо стор они не досягли згоди щодо при ведення договору у відповідн ість з обставинами, які істот но змінились, або щодо його ро зірвання, договір може бути р озірваний, а з підстав, встано влених частиною четвертою ці єї статті, - змінений за рішенн ям суду на вимогу заінтересо ваної сторони за наявно сті одночасно таких умов : 1) в момент укладення д оговору сторони виходили з т ого, що така зміна обставин не настане; 2) зміна обставин зумо влена причинами, які заінтер есована сторона не могла усу нути після їх виникнення при всій турботливості та обачн ості, які від неї вимагалися; 3) виконання договору порушило б співвідношення м айнових інтересів сторін і п озбавило б заінтересовану ст орону того, на що вона розрахо вувала при укладенні договор у; 4) із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обст авин несе заінтересована сто рона. Сторона, яка вимагає р озірвання або зміни договору у рамках ст. 652 ЦК Україн и , повинна довести, що в момент укладення договору с торони виходили з того, що так а зміна не настане. Ця ж сторон а повинна довести, що її вина в не усуненні причин, які призв ели до зміни обставин, відсут ня. Позивачем доказів на явності всіх вимог, передбач ених вищезазначеною статтею , що є необхідним для зміни умо в договору за рішенням суду н е наведено. Керуючись ст.ст. 307, 309, 316, ЦП К України, ст. 651, 652 ЦК України ко легія суддів

Судовий реєстр по справі —22-730-2010

Ухвала від 04.03.2010

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Франко В. А.

Рішення від 03.06.2010

Цивільне

Апеляційний суд Рівненської області

Гордійчук Світлана Олексіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні