Ухвала
від 29.07.2021 по справі 707/2877/20
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

707/2877/20

2/707/320/21

У Х В А Л А

29 липня 2021 року Черкаський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого-судді Морозова В.В.

при секретарі Швидкій І.О.

прокурора Пітюренка М.В.

представника позивача 1 Калініченков Д.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою Черкаської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Черкаської обласної державної адміністрації, Черкаського управління захисних масивів дніпровських водосховищ до Черкаської районної державної адміністрації, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачів - Державна екологічна інспекція Центрального округу, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів - Приватний нотаріус Черкаського міського нотаріального округу Левицька Елеонора Антонівна, про визнання незаконними та скасування розпорядження, свідоцтва про право власності, скасування державної реєстрації права приватної власності, усунення перешкод шляхом зобов`язання повернення державі земельної ділянки водного фонду та скасування її державної реєстрації, -

встановив:

Черкаська окружна прокуратура в інтересах держави в особі Черкаської обласної державної адміністрації, Черкаського управління захисних масивів дніпровських водосховищ звернулась до суду із вказаним позовом.

Представник Черкаської обласної державної адміністрації у судовому засіданні заявив клопотання про залучення до участі у справі правонаступника Черкаської обласної державної адміністрації, обґрунтовуючи його тим, що предметом спору по даній справі є земельна ділянка за кадастровим номером 7124986000:01:001:0022, площею 0.0800 га, розташована в адміністративних межах Свидівоцької сільської ради Черкаського району, за межами населеного пункту для індивідуального дачного будівництва.

27.05.2021 набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин", (далі - Закон України 1423-ІХ).

Підпунктом 58 пункту 4 Розділу І Закону України 1423-ІХ, внесені зміни до розділу X ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ Земельного кодексу України, зокрема, доповнено пунктом 24, згідно з яким земельні ділянки, що вважаються комунальною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст відповідно до цього пункту і право державної власності на які зареєстроване у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, переходять у комунальну власність з моменту державної реєстрації права комунальної власності на такі земельні ділянки.

Інші земельні ділянки та землі, не сформовані у земельні ділянки, переходять у комунальну власність з дня набрання чинності цим пунктом.

З дня набрання чинності цим пунктом до державної реєстрації права комунальної власності на земельні ділянки державної власності, що передаються у комунальну власність територіальних громад, органи виконавчої влади, що здійснювали розпорядження такими земельними ділянками, не мають права здійснювати розпорядження ними.

Також, підпунктом 20 пункту 4 Закону України 1423-ІХ внесені зміни до статті 83 Земельного кодексу України, зокрема, частину другу цієї статті доповнено пунктом в) відповідно до якого, у комунальній власності перебувають землі та земельні ділянки за межами населених пунктів, що передані або перейшли у комунальну власність із земель державної власності відповідно до закону.

У зв`язку з тим, що земельна ділянка, яка є предметом розгляду справи, за кадастровим номером 7124986000:01:001:0022, площею 0,0800 га, розташована в адміністративних межах Свидівоцької сільської ради Черкаського району, за межами населеного пункту, з 27.05.2021 (з дня набрання чинності Закону України 1423-1X4 вважається земельною ділянкою комунальної власності), тому, просить залучити Будищенську сільську раду, як представника Будищенської об`єднаної територіальної громади, до участі у справі в якості позивача, в порядку правонаступництва.

Представник позивача 1 Черкаської обласної державної адміністрації у судовому засіданні підтримав заявлене клопотання.

Представник позивача 2 Черкаського управління захисних масивів дніпровських водосховищ у судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив, хоча про час, дату та місце розгляду справи повідомлявся в установленому законом порядку.

Представник відповідача 1 Черкаської районної державної адміністрації, відповідач 3 - ОСОБА_1 у судове засідання не з`явились, причини неявки суду не повідомили, хоча про час, дату та місце розгляду справи повідомлені в установленому законом порядку.

Представник відповідача 3 - Ноги Р.П. у судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив, хоча про час, дату та місце розгляду справи повідомлений під розписку.

Представник відповідача 4 Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області у судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив, хоча про час, дату та місце розгляду справи повідомлявся в установленому законом порядку, до суду надійшли письмові пояснення, які представник відповідача 4 просив врахувати при винесенні рішення у справі.

Представник третьої особи Державної екологічної інспекції Центрального округу, третя особа приватний нотаріус Черкаського міського нотаріального округу Левицька Елеонора Антонівна у судове засідання не з`явились, про час та дату судового засідання повідомлені належним чином, про що свідчать рекомендовані поштові повідомлення про вручення, причини неявки суду не повідомили.

З`ясувавши думку сторін, суд ухвалив проводити судове засідання за даної явки.

Заслухавши думку сторін, дослідивши клопотання про заміну позивача правонаступником, суд приходить до наступного.

Згідно зі ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Із наданих суду доказів вбачається, що правонаступником Черкаської обласної державної адміністрації є Будищенська сільська рада Черкаського району Черкаської області.

Враховуючи вищевикладене, клопотання прокурора про залучення до участі у справі правонаступника позивача суд вважає обґрунтованим.

На підставі викладеного, керуючись ст. 55 ЦПК України , суд,-

ухвалив:

Клопотання прокурора про залучення до участі у справі правонаступника позивача Черкаської обласної державної адміністрації - Будищенської сільської ради Черкаського району Черкаської області - задовольнити.

Залучити до участі у справі правонаступника позивача Черкаської обласної державної адміністрації - Будищенську сільську раду Черкаського району Черкаської області.

Судове засідання відкласти до 25 серпня 2021 року до 11 години 30 хвилин.

Копію ухвали направити сторонам, а позовної заяви з додатками направити Будищенській сільській раді Черкаського району Черкаської області.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: В. В. Морозов

СудЧеркаський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення29.07.2021
Оприлюднено09.08.2021
Номер документу98845460
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —707/2877/20

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Ухвала від 02.02.2022

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Морозов В. В.

Ухвала від 28.01.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 29.12.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Рішення від 06.09.2021

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Морозов В. В.

Рішення від 25.08.2021

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Морозов В. В.

Ухвала від 29.07.2021

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Морозов В. В.

Ухвала від 27.05.2021

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Морозов В. В.

Ухвала від 03.03.2021

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Морозов В. В.

Ухвала від 22.01.2021

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Морозов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні