Ухвала
від 03.08.2021 по справі 751/5453/21
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№751/5453/21

Провадження №1-кс/751/1641/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 серпня 2021 року місто Чернігів

Слідчий суддяНовозаводського районногосуду містаЧернігова ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

власника майна ОСОБА_4 , представника власника майна - адвоката ОСОБА_5 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ першого відділу Слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Чернігівській області ОСОБА_3 про накладення арешту на грошові кошти, вилучені 26.07.2021 у ході обшуку проведеного в приміщеннях за адресою АДРЕСА_1 , -

встановив:

Слідчий звернувся до суду з даним клопотанням, погодженим прокурором відділу Чернігівської обласної прокуратури ОСОБА_6 , вказавши, що До слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Чернігівській області надійшли матеріли УБзФЗ ГУ ДФС у Чернігівській області, вивченням яких встановлено, що ТОВ «Неман ТМ» (код ЄДРПОУ 39881598, м. Чернігів, вул. Ціолковського, буд. 39) імпортує на митну територію України плити МДФ та ДСП, частина яких реалізовується за готівкові кошти, а інша використовується у власному виробництві дверей та меблів, які також реалізуються через підконтрольних фізичних осіб підприємців, власний Інтернет сайт на території України, переважно за готівку. Отримані готівкові кошти через підконтрольних фізичних осіб підприємців, а саме: ФОП ОСОБА_7 (РНОКПП НОМЕР_1 ), ФОП ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_2 ), ФОП ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ФОП ОСОБА_10 (РНОКПП НОМЕР_4 ), ФОП ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_5 ), ФОП ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_6 ), ФОП ОСОБА_12 (РНОКПП НОМЕР_7 ), ФОП ОСОБА_13 (РНОКПП НОМЕР_8 ), ФОП ОСОБА_14 (РНОКПП НОМЕР_9 ), ФОП ОСОБА_15 (РНОКПП НОМЕР_10 ) та інших, власний Інтернет сайт, на території України, переважно за готівку. Отримані готівкові кошти через підконтрольних фізичних осіб-підприємців, менеджерів, експедиторів підприємства, карткові рахунки, які відкриті на фактичних власників підприємства, їх родичів, систему платежів Нової пошти - «накладений платіж», організаторами злочинної діяльності у бухгалтерському обліку підприємства не відображуються, податки з них не сплачуються, а використовуються для виплат заробітної плати «в конвертах», власних та виробничих потреб.

Також встановлено, що операції із списанням МДФ плит, ДСП на власне виробництво та з реалізації за готівкові кошти у «білому» бухгалтерському обліку не відображуються. В зв`язку із чим у бухгалтерському обліку підприємства відбувається накопичення податкового кредиту з ПДВ (сплаченого на митниці при розмитненні імпортованих ТМЦ) та залишків імпортованих плитних матеріалів, які фактично відсутні на складах підприємства.

З метою списання залишків ТМЦ, податкового кредиту з ПДВ та додаткового заробітку, службовими особами ТОВ «Неман ТМ» здійснюється документальне оформлення реалізації ДСП, МДФ плит в адресу підприємств, що входять до транзитно-конвертаційних групп: ТОВ "Екопліт" (код ЄДРПОУ 41946446), ТОВ "ДІ-Прайм" (код ЄДРПОУ 40889010), ТОВ "Вега-П" (код ЄДРПОУ 42117301), ТОВ "Форс-Рей" (код ЄДРПОУ 41075012), ТОВ "Технопліт" (код ЄДРПОУ 42111729), ТОВ «ТК Вуд» (код ЄДРПОУ 43399956), ТОВ "МІЛБУД" (код ЄДРПОУ 40263871), ТОВ "Будівельна фірма Будтехномонтаж" (код ЄДРПОУ 42422537), ТОВ "Прайм строй ЛТД" (код ЄДРПОУ 42502910). Дані операції є безтоварними.

Проведенням зазначених безтоварних операцій службові особи ТОВ «Неман ТМ» сприяють суб`єктам господарювання реального сектору економіки у формуванні «схемного» податкового кредиту з ПДВ в особливо великих розмірах.

Директором ТОВ «Неман ТМ» є ОСОБА_7 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 . Фактично являється найманим працівником та виконує вказівки власників підприємства.

Головним бухгалтером підприємства та всієї групи «Неман» є громадянка ОСОБА_16 , РНОКПП НОМЕР_11 , місце проживання: АДРЕСА_3 . Виконує вказівки власників та керівника підприємства, веде «чорнову» та «білу» бухгалтерії підприємств групи, складає податкову звітність підприємств групи, звіти для власників, надає вказівки іншим бухгалтерам, касирам підприємств групи щодо ведення обліку, бухгалтерського оформлення фінансово - господарських операцій, перерахування, видачу коштів, тощо.

Встановлено, що фактичними власниками ТОВ «Неман ТМ» є ОСОБА_8 , ОСОБА_17 , ОСОБА_9 та ОСОБА_18 , та являються засновниками ТОВ "ТМ Петро" (код ЄДРПОУ 38776975, податкова адреса: м. Чернігів, вул. Гребінки, 89), яке фактично володіє земельними ділянками за адресою: м. Чернігів, вул. Гребінки, 89, нерухомістю та виробничими потужностями, розташованими за адресами: м. Чернігів, вул. Ціолковського, 39 та м. Чернігів, вул. Гребінки, 89, які на правах оренди використовує ТОВ «Неман ТМ» та інші підприємства групи.

Проведеними заходами встановлено, що вищезазначеними фактичними співвласниками ТОВ «Неман ТМ», ТОВ «ТМ Петро» та інших підприємств створено схему діяльності з сприяння суб`єктам господарювання реального сектору економіки у формуванні «схемного» податкового кредиту з ПДВ в особливо великих розмірах, а також ухиленні від сплати податків власними підприємствами. Дана схема полягає у наступному.

ТОВ «Неман ТМ» імпортує з Республіки Білорусь та Туреччини плити МДФ та ДСП. Значна частина даних плитних матеріалів передається на власні виробництва пов`язані підприємства:

ТОВ "Укропт 2000" (код ЄДРПОУ 39551926, податкова адреса: м. Чернігів, вул. Гребінки, 89, засновники ОСОБА_19 (дружина ОСОБА_9 ) та ОСОБА_20 (дружина ОСОБА_21 ), директор ОСОБА_22 ). Підприємство здійснює виготовлення міжкімнатних дверей «Неман».

ТОВ «Сармак» (код ЄДРПОУ 39791026, податкова адреса: м. Чернігів, вул. Гребінки, 89, засновник ОСОБА_23 , директор ОСОБА_24 , головний бухгалтер ОСОБА_25 (підконтрольна ОСОБА_16 ). Контроль за діяльністю підприємства здійснюють ОСОБА_17 та ОСОБА_8 . Підприємство здійснює виготовлення вхідних металевих дверей.

ТОВ «Мебекс (код ЄДРПОУ 41906010, податкова адреса: м. Чернігів, вул. І. Мазепи, 78, засновник та директор ОСОБА_21 ), ТОВ «Арт ін хед» (код ЄДРПОУ 39881013, податкова адреса: м. Чернігів, вул. Гребінки, 89, засновник та директор ОСОБА_26 , контроль за діяльністю підприємства здійснює ОСОБА_21 ). Дані підприємства здійснюють виготовлення меблів.

Передача з ТОВ «Неман ТМ» на вказані підприємства МДФ плит та ДСП відображаються у «білому» бухгалтерському обліку підприємства частково, в частині, яка перекриває податкові зобов`язання з ПДВ, які виникають у тому чи іншому періоді підприємства виробника, з метою уникнення нарахування та сплати великих сум ПДВ.

Інша частина МДФ плит та ДСП, які були фактично відвантажені на виробництва, а за бухгалтерським обліком перебуває на складі, у «чорновому» бухгалтерському обліку накопичується на «віртуальному складі». В подальшому, після значного накопичення на «віртуальному складі» ТМЦ, відбувається оформлення документів з реалізації даних ТМЦ на підприємства, які входять до транзитно-конвертаційних групп. Зазначені операції є безтоварними.

По даному кримінальному провадженню, 26.07.2021 на підставі ухвали Новозаводського районного суду м. Чернігова проведено обшук приміщень за адресою м. Чернігів, вул. Івана Мазепи, 59.

За результатами проведеного обшуку виявлено та вилучено фінансово-господарські документи, грошові кошти в національній валюті у загальній сумі 203750 грн., грошові кошти в іноземній валюті у сумі 1050 євро.

Вищевказане майно вилучалося на підставі ухвали Новозаводського районного суду м. Чернігова від 20.07.2021 доступ та право на відшукання якого прямо надано згідно вищевказаної ухвали.

Так, ухвалою слідчого судді Новозаводського районного суду м. Чернігова від 20.07.2021 про надання дозволу на проведення обшуку, надано дозвіл на відшукання готівкових коштів отриманих внаслідок злочинної діяльності не задекларованих та не облікованих по бухгалтерському обліку.

Сукупність підстав та розумних підозр вказує на те, що грошові кошти у сумі у загальній сумі 203750 грн. та 1050 євро, одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі сліди злочину та містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а також що кошти, підпадають під спеціальну конфіскацію та в повній мірі відповідають вимогам ст. 98 КПК України, тому 27.07.2020 вони визнані речовими доказами та приєднані до матеріалів кримінального провадження та для запобігання можливості їх приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження виникли підстави для накладення арешту на вищевказане майно.

З метою вчинення дієвих заходів, спрямованих на забезпечення виконання встановлених статтею 2 КПК України завдань кримінального провадження, з метою забезпечення збереження речових доказів, запобіганню можливості приховування, знищення та відчуження майна, у сторони кримінального провадження виникла необхідність у накладенні арешту на грошові кошти у сумі загальній сумі 203750 грн. та 1050 євро.

В судовому засіданні слідчий клопотання про накладення арешту на майно підтримав, просив його задовольнити.

Власник майна та її представник в судовому засіданні проти задоволення клопотання слідчого заперечували.

Заслухавши пояснення слідчого, власника майна та її представника, вивчивши матеріалами справи, слідчий суддя вважає, що викладені в клопотанні доводи про необхідність накладення арешту на майно, не знайшли свого підтвердження та не підлягають задоволенню з наступних підстав.

Встановлено, що СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32021270000000043 від 20.05.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України. За фактом сприяння в ухиленні від сплати ПДВ на суму 8022351 грн. службовими особами ТОВ «Н» у період 2018-2021, шляхом проведення безтоварних операцій на адресу СГД, які мають ознаки ризиковості (а.с. 4).

Ухвалою слідчого судді Новозаводського районного суду м. Чернігова по справі №751/5178/21 від 20.07.2021 року надано слідчим СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області, які здійснюють досудове розслідування та прокурорам відділу Чернігівської обласної прокуратури, які здійснюють процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №32021270000000043 від 20.05.2021 року, дозвіл на проведення обшуку приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , яке належить на праві власності ОСОБА_27 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання документів за період 2018 2021 років (на паперових, магнітних та електронних носіях) щодо фінансово-господарських відносин з ТОВ «Неман ТМ» (код ЄДРПОУ 39881598), ТОВ "Екопліт" (код ЄДРПОУ 41946446), ТОВ "ДІ-Прайм" (код ЄДРПОУ 40889010), ТОВ "Вега-П" (код ЄДРПОУ 42117301), ТОВ "Форс-Рей" (код ЄДРПОУ 41075012), ТОВ "Технопліт" (код ЄДРПОУ 42111729), ТОВ «ТК Вуд» (код ЄДРПОУ 43399956), ТОВ "МІЛБУД" (код ЄДРПОУ 40263871), ТОВ "Будівельна фірма Будтехномонтаж" (код ЄДРПОУ 42422537), ТОВ "Прайм строй ЛТД" (код ЄДРПОУ 42502910), ТОВ "Укропт 2000" (код ЄДРПОУ 39551926), ТОВ «Сармак» (код ЄДРПОУ 39791026), ТОВ «Мебекс (код ЄДРПОУ 41906010), ФОП ОСОБА_7 (РНОКПП НОМЕР_1 ), ФОП ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_2 ), ФОП ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ФОП ОСОБА_10 (РНОКПП НОМЕР_4 ), ФОП ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_5 ), ФОП ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_6 ), ФОП ОСОБА_12 (РНОКПП НОМЕР_7 ), ФОП ОСОБА_13 (РНОКПП НОМЕР_8 ), ФОП ОСОБА_14 (РНОКПП НОМЕР_9 ), ФОП ОСОБА_15 (РНОКПП НОМЕР_10 ) первинних документів, що складались для документального оформлення безтоварних операцій, бухгалтерських документів на придбання, реалізацію, рух та використання товарно-матеріальних цінностей, договорів з додатками, актів прийому-передачі, інших актів, довідок про вартість виконаних робіт, актів виконаних робіт, специфікацій, накладних, податкових накладних, видаткових накладних, платіжних документів, товарно-транспортних документів, документів листування між підприємствами, сертифікатів, якісних посвідчень на товари, оформлені від вказаних підприємств, актів звірок, журналів-ордерів, банківських виписок, книг реєстрації податкових накладних, реєстрів отриманих податкових накладних, оборотно-сальдових відомостей, книг реєстрації довіреностей, реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, реєстраційних, звітних документів вказаних підприємств, документів на перераховані кошти для конвертації, чекових книжок для зняття готівкових коштів в банківських установах, банківських карток, кліше, штампів, печаток та бланків вказаних підприємств та фізичних осіб-підприємців, аркушів паперу з відбитками печаток або підписами, а також надати дозвіл на копіювання інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, телекомунікаційних системах, інформаційно-телекомунікаційних системах, їх невід`ємних частинах, електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, комп`ютерної техніки яка містить відомості щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, якими користуються гр. ОСОБА_7 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_9 , ОСОБА_21 , ОСОБА_8 , а якщо доступ до них буде обмежуватись їх власником, володільцем або утримувачем чи буде пов`язаний з подоланням системи логічного захисту надати дозвіл на вилучення інформаційних (автоматизованих) систем, телекомунікаційних систем, інформаційно-телекомунікаційних систем, їх невід`ємних частин, електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку, комп`ютерної техніки, на якій виготовлялись недостовірні документи, носіїв інформації та комп`ютерної техніки, що містять відомості, щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, чорнових записів, які свідчать про ведення подвійного обліку результатів діяльності підприємства, чорнових записів з фактичними даним щодо обсягів реалізації ТМЦ та виплачених (отриманих) готівкових коштів, готівкових коштів отриманих внаслідок злочинної діяльності не задекларованих та не облікованих по бухгалтерському обліку, чорнових записів по формуванню завищених сум податкового кредиту з податку на додану вартість (а.с. 23-26).

Згідно протоколу обшуку від 26.07.2021 року, проведеного за адресою: АДРЕСА_1 , виявлено та вилучено зазначені у клопотанні грошові кошти (а.с. 27-40). Згідно заяви ОСОБА_4 від 26.07.2021 року, яка являється додатком до вказаного протоколу обшуку, вилучені грошові кошти в ході обшуку є її особистими збереженнями (а.с. 35).

Постановою слідчого від 27.07.2021 року вказані грошові кошти визнано речовими доказами у кримінальному провадженні №32021270000000043 (а.с. 41-42).

Відповідно до п 1 ч. 2 cт. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів. Частиною 3 ст. 170 КПК України встановлено, що у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Стаття 98 КПК України в свою чергу підкреслює, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Сторона обвинувачення не надала суду доказів скоєння якогось правопорушення ОСОБА_4 і в той же час остання не заперечувала, що вилучені кошти належать їй. Твердження, що вказані грошові кошти набуті кримінально протиправним шляхом нічим не підтверджується.

За таких обставин клопотання слідчого не можна вважати обґрунтованим, а тому воно задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.170-174 КПК України,-

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання слідчого відмовити повністю.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`яти днів безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду.

Слідчий cуддя ОСОБА_1

СудНовозаводський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення03.08.2021
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу98846619
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —751/5453/21

Ухвала від 12.08.2021

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Акуленко С. О.

Ухвала від 12.08.2021

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Акуленко С. О.

Ухвала від 09.08.2021

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Акуленко С. О.

Ухвала від 03.08.2021

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 03.08.2021

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні