Постанова
від 01.06.2010 по справі 2-а-1662/10/0270
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 червня 2010 р. Справа № 2-а-1662/10/0270 м.Вінниця

Вінницький окружний адм іністративний суд в складі

Головуючого судді Драчук Т етяни Олександрівни,

при секретарі судового зас ідання: Димчишиній Тетяні Ві кторівні,

у відсутності представник ів сторін

розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи

за позовом: управління П енсійного фонду України у м. Л адижин Вінницької області

до: приватного підприєм ства ТРК "Подільські комунік ації"

про: стягнення заборгов аності по внесків на загальн ообов`язкове державне пенсій не страхування

ВСТАНОВИВ :

в квітні 2010 року до Вінницьк ого окружного адміністратив ного суду звернулось управлі ння Пенсійного фонду (далі-УП Ф) України у м.Ладижин Вінниць кої області з позовом до прив атного підприємства ТРК "Под ільські комунікації" про стя гнення заборгованості зі спл ати страхових внесків.

В мотивування позовних вим ог позивач зазначав, що відпо відно до ч. 6 ст. 20 Закону Україн и “Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня”, страхувальники зобов' я зані сплачувати страхові вне ски, нараховані за відповідн ий базовий період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього пері оду. Проте, відповідач, провод ивши нарахування страхових в несків, що підлягають сплаті за період з жовтня 2009 року по б ерезень 2010 року їх не сплатив, у зв' язку з чим до нього засто совані штрафні (фінансові) са нкції та нарахована пеня за с воєчасно не сплачені страхов і внески, в результаті чого, ст аном на 15.04.2010 року у приватного підприємства ТРК "Подільські комунікації" існує заборгов аність у розмірі 3153,43 грн.

Від представника УПФ Украї ни у м.Ладижин Вінницької обл асті до суду надійшло клопот ання № 775/06-31/09 від 31.05.2010 року, в якому він просив розглянути справ у без його участі, позовні вим оги підтримує повністю та пр осив щодо задоволення позову .

Відповідач заперечень на п озовну заяву не надав, предст авника в судове засідання не направив, хоча про день, час т а місце розгляду справи він б ув повідомлений завчасно та належним чином, що підтвердж ується наявними у справі док азами, зокрема - повідомлення м про вручення поштового від правлення № 820 від 14.05.2010 року.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що вжив всі залежн і від нього заходи для повідо млення відповідача належним чином про дату, час і місце ро згляду судової справи з його участю та реалізації ним пра ва судового захисту своїх пр ав та інтересів, а тому дійшов висновку за можливе розглян ути справу без участі відпов ідача або його повноважного представника відповідно до п оложень ст. 128 КАС України.

Дослідивши та оцінивши над ані в обґрунтування позову д окази у справі, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що прива тне підприємство ТРК "Поділь ські комунікації" зареєстров ано як юридичну особу викона вчим комітетом Ладижинської міської ради Вінницької обл асті 25.04.2007 року, про що видане ві дповідне свідоцтво про держа вну реєстрацію серії А01 № 197705 та перебуває на обліку в УПФ Укр аїни у м.Ладижин Вінницької о бласті як платник страхових внесків на загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання (а.с.5,7).

Згідно визначенням даними статтею 1 Закону України “Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування”, п ід страховими внесками слід розуміти кошти відрахувань н а соціальне страхування та з бір на обов'язкове державне п енсійне страхування, сплачен і згідно із законодавством, щ о діяло раніше; кошти, сплачен і на загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування в ідповідно до цього Закону.

Відповідно до пункту 6 части ни 2 статті 17 цього Закону, на ст рахувальника покладено обов ' язок по нарахуванню, обчис ленню і сплаті в установлені строки та в повному обсязі ст рахових внесків.

Згідно Розрахунку заборго ваності приватного підприєм ства ТРК "Подільські комунік ації" по сплаті страхових вне сків перед УПФ України у м.Лад ижин Вінницької області за п еріод з жовтня 2009 року по берез ень 2010 року за відповідачем ра хується недоїмка по сплаті с трахових внесків в сумі 3153,43 гр н.

Відповідно до частини 6 стат ті 20 Закону України "Про загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування" страхуваль ники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані ними за відповідний базовий звітний період, не пізніше, ні ж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду .

Відповідно до частин 2 статт і 106 Закону України "Про загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування" встановлено , що суми страхових внесків св оєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальникам и у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі об числені територіальними орг анами Пенсійного Фонду у вип адках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону , вважаються простроченою за боргованістю із сплати страх ових внесків і стягуються з н арахуванням пені та застосув анням фінансових санкцій.

Відповідно до частини 9 цієї ж статті передбачено, що 9 вик онавчі органи Пенсійного фон ду застосовують до страхувал ьників такі фінансові санкці ї:

- за несплату (неперерахуван ня) або несвоєчасну сплату (не своєчасне перерахування) стр ахувальниками страхових вне сків, у тому числі донарахова них страхувальниками або тер иторіальними органами Пенсі йного фонду, накладається шт раф залежно від строку затри мки платежу в розмірі:10 відсот ків своєчасно не сплачених з азначених сум - у разі затримк и їх сплати у строк до 30 календ арних днів включно; 20 відсоткі в зазначених сум - у разі затри мки їх сплати у строк до 90 кале ндарних днів включно; 50 відсот ків зазначених сум - у разі зат римки їх сплати понад 90 календ арних днів.

Одночасно на суми своєчасн о не сплачених (не перерахова них) страхових внесків і фіна нсових санкцій нараховуєтьс я пеня в розмірі 0,1 відсотка за значених сум коштів, розрахо вана за кожний день простроч ення платежу (пункт 2).

Проте, відповідачем самост ійно заявлені суми страхових внесків сплачувались невчас но та не в повному об'ємі, в зв'я зку з чим позивачем були прий няті рішення № 30 від 23.02.2010 року, № 244 від 23.11.2009 року, № 229 від 21.10.2009 року, я кими до відповідача були зас тосовані штрафні (фінансові) санкцій на загальну суму 138,31 г рн. та нарахована пеня в сумі 6 2,39 грн.

Відповідно до вимог встано влених пунктом 1 частини 13 ста тті 106 Закону України “Про заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування”, на ад ресу відповідача були направ лені вимоги про сплату боргу , зокрема, вимоги № Ю-11.01 від 04.01.2010 р оку та № Ю-11.02 від 02.02.2010 року (а.с.19-20).

Відповідно до пункту 7 части ни 3 статті 106 Закону України "Пр о загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування" вст ановлено, у разі якщо страхув альник, який одержав вимогу т ериторіального органу Пенсі йного фонду про сплату недої мки і протягом десяти робочи х днів після її отримання не с платив зазначену у вимозі су му недоїмки разом з застосов аною до нього фінансовою сан кцією, включеної до вимоги, аб о не узгодив вимогу з відпові дним органом Пенсійного фонд у, або не оскаржив вимогу в суд овому порядку, а також у разі я кщо страхувальник узгодив ви могу, але не сплатив узгоджен у суму недоїмки протягом дес яти робочих днів після отрим ання узгодженої вимоги, відп овідний орган Пенсійного фон ду звертається в установлено му законом порядку і подає ви могу про сплату недоїмки до в ідповідного підрозділу держ авної виконавчої служби. У за значених випадках орган Пенс ійного фонду також має право звернутися до суду чи господ арського суду з позовом про с тягнення недоїмки.

На час вирішення справи, док азів про сплату боргу не має, с уму боргу відповідач не оска ржив, в зв' язку з чим, суд при ходить до висновку про те, що в имоги позивача є обґрунтован ими, відповідають дійсним об ставинам та матеріалам справ и, а тому позов підлягає задов оленню в повному об' ємі.

Відповідно до статей 11, 71 КАС України, кожна сторона повин на довести ті обставини, на як их ґрунтуються її вимоги та з аперечення, а суд оцінює дока зи, які є у справі, за своїм вну трішнім переконанням, що ґру нтується на їх безпосередньо му, всебічному, повному та об'є ктивному дослідженні (стаття 86 цього Кодексу).

Згідно частини 4 статті 94 КАС України, у справах, в яких поз ивачем є суб' єкт владних по вноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, су дові витрати, здійснені пози вачем, з відповідача не стягу ються.

Враховуючи, що вимоги позив ача є обґрунтованими, відпов ідають дійсним обставинам та матеріалам справи, суд прихо дить до висновку позов задов ольнити повністю.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Позов задовольнити повн істю.

Стягнути з приватного підп риємства ТРК "Подільські ком унікації" (код ЄДРПОУ 34261211, Вінни цька область, м.Ладижин, вул.Пр оцишина,45, кв.91,92, р/р № 2600377341 ВАТ "Райффайзен банк Аваль", МФО 3808 05) на користь управління Пенсі йного фонду України у м. Ладиж ин Вінницької області (код ЄД РПОУ 26285320, Вінницька область, м.Л адижин, вул.Процишина,91, р/р № 25607 736170103 в ОПЕРВ Вінницького облас ного управління Ощадбанку, М ФО 302076) заборгованість по страх ових внесках в розмірі 3153,43 грн . (три тисячі сто п'ятдесят три гривні сорок три копійки).

Відповідно до ст. 186 КАС У країни постанова може бут и оскаржена протягом 10 дні в з дня її проголошення, а в ра зі складення постанови у пов ному обсязі відповідно до ст . 160 цього Кодексу - з дня складе ння в повному обсязі шляхом п одачі заяви про апеляційне о скарження. Якщо постанову бу ло проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справ і, то строк подання заяви про а пеляційне оскарження обчисл юється з дня отримання нею копії постанови. Апеляційн а скарга на постанову суду пе ршої інстанції подається про тягом двадцяти днів після по дання заяви про апеляційне о скарження. При цьому апеляці йна скарга може бути подана б ез попереднього подання заяв и про апеляційне оскарження , якщо скарга подається у стро к, встановлений для подання з аяви про апеляційне оскаржен ня. Заява про апеляційне оска рження та апеляційна скарга подаються до суду апеляційно ї інстанції через суд , який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Відповідно до ст. 254 КАС Укра їни постанова набирає зак онної сили після закінчен ня строку подання заяви про а пеляційне оскарження. Якщо б уло подано заяву про апеляці йне оскарження, але апеляцій на скарга не була подана у стр ок, встановлений цим Кодексо м, постанова або ухвала суду п ершої інстанції набирає сили після закінчення цього стро ку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після закінчення апеляційного розгляду справ и.

Повний текст постанови оф ормлено: 04.06.2010 року.

Суддя /підпис/ Драчук Тетяна Олександрі вна

копія вірна:

суддя:

секретар:

01.06.2010

Дата ухвалення рішення01.06.2010
Оприлюднено01.09.2010
Номер документу9884806
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-1662/10/0270

Постанова від 01.06.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Драчук Тетяна Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні