Ухвала
від 03.08.2021 по справі 7/65-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"03" серпня 2021 р. м. Житомир Справа № 7/65-Б

Господарський суд Житомирської області у складі судді Макаревича В.А.,

за участі секретаря судового засідання Підгаєцької М.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву №397/06-30-20-02 Головного управління ДПС у Житомирській області про заміну кредитора правонаступником від 19.04.2021 у справі №7/65-Б

За заявою Прокурора Андрушівського району в інтересах держави в особі

Державної податкової інспекції в Андрушівському районі,

Управління Пенсійного фонду України в Андрушівському районі

Андрушівського районного центру зайнятості населення,

Житомирського обласного дочірнього підприємства державної акціонерної компанії "Хліб України" (м. Житомир);

До боржника Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Глинівецьке" (Житомирська область, Андрушівський район, с. Глинівці);

про визнання банкрутом

за участю представників сторін:

від кредитора:Менський В.В. - представник ГУ ДПС у Житомирській області - витяг з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;

від боржника: Сиволобов М.М. - ліквідатор (у режимі відеоконференцзв`язку);

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Житомирської області знаходиться справа №7/65-Б про банкрутство Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Глинівецьке" (с. Глинівці Андрушівського району Житомирської області).

Ухвалою суду від 22.04.2021, зокрема, прийнято та призначено до розгляду у наступне судове засідання заяву Головного управління ДПС у Житомирській області про заміну кредитора правонаступником №397/06-30-20-02 від 19.04.2021.

До суду не надходили письмові та усні заперечення стосовно поданої заяви ГУ ДПС у Житомирській області №397/06-30-20-02 від 19.04.2021 про заміну кредитора правонаступником у справі.

Заява обґрунтована тим, що відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Головне управління ДПС у Житомирській області (код ЄДРПОУ 43142501) з 16.10.2020 перебуває в стані припинення та на дату подання зави про заміну кредитора правонаступником не ліквідоване.

Враховуючи те, що передавальний акт складається на момент припинення юридичної особи та надається державному реєстратору, в ГУ ДПС у Житомирській області (ЄДРПОУ ВП 44096781) відсутня можливість надати вищезазначений документ.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників судового процесу, господарський суд зазначає таке.

Статтями 13 та 21 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади" виключно Кабінет Міністрів України наділено повноваженнями з утворення, реорганізації та ліквідації територіальних органів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади як юридичних осіб публічного права.

Згідно з частиною 2 статті 21-1 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади" територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику утворюються без статусу юридичної особи та є органами державної влади, можуть мати окремий баланс, рахунки в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, печатку та бланк зі своїм найменуванням та із зображенням Державного Герба України.

Частиною 1 статті 104 Цивільного кодексу України передбачено, що юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Згідно з частиною 2 статті 107 Цивільного кодексу України після закінчення строку для пред`явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), який має містити положення про правонаступництво щодо майна, прав та обов`язків юридичної особи, що припиняється шляхом поділу, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов`язання, які оспорюються сторонами.

Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення (частина 5 статті 104 Цивільного кодексу України).

Постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 № 893 "Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби" постановлено ліквідувати як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком.

Згідно з пунктом 2 вказаної постанови Кабінету Міністрів України, зокрема, права та обов`язки територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, переходять Державній податковій службі та її територіальним органам у межах, визначених положеннями про Державну податкову службу та її територіальні органи.

Відповідно до додатку 1 до вищезазначеної постанови Кабінету Міністрів України до переліку територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються, віднесено, зокрема, Головне управління ДПС у Житомирській області.

Пунктом 3 вказаної постанови Державній податковій службі встановлено забезпечити утворення територіальних органів Державної податкової служби відповідно до статті 21-1 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади".

Наказом Державної податкової служби України від 30.09.2020 № 529 "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби" відповідно до статті 21-1 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади" та Положення про Державну податкову службу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2019 № 227 (зі змінами), наказано утворити як відокремлені підрозділи Державної податкової служби територіальні органи за переліком згідно з додатком.

У додатку 1 до вищезазначеного наказу визначений перелік територіальних органів Державної податкової служби, що утворюються як відокремлені підрозділи Державної податкової служби, до якого, зокрема, входить Головне управління ДПС у Житомирській області.

Наказом Державної податкової служби від 08.10.2020 № 556 постановлено ліквідувати як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби. У додатку 1 до вищезазначеного наказу визначений перелік територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідовуються як юридичні особи публічного права, до якого, зокрема, входить Головне управління ДПС у Житомирській області.

Наказом Державної фіскальної служби України № 643 від 12.11.2020 "Про затвердження положень про територіальні органи ДПС" затверджено положення про Головне управління ДПС у Житомирській області.

Відповідно до пункту 1 вищезазначеного Положення, Головне управління ДПС у Житомирській області є територіальним органом, утвореним на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України. Головне управління ДПС у Житомирській області забезпечує реалізацію повноважень ДПС на території Житомирської області. Головне управління ДПС у Житомирській області є правонаступником майна, прав та обов`язків Головного управління ДПС у Житомирській області (ідентифікаційний код 43142501).

Наказом Державної податкової служби від 24.12.2020 № 755 вирішено розпочати з 01.01.2021 здійснення територіальними органами ДПС, утвореними як її відокремлені підрозділи згідно з наказом ДПС від 30.09.2020 № 529 "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби", повноважень та функцій територіальних органів ДПС, що ліквідуються відповідно до пункту 1 постанови № 893.

У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань проведено державну реєстрацію відокремленого підрозділу ДПС України Головного управління ДПС у Житомирській області (ідентифікаційний код відокремленого підрозділу 44096781).

У свою чергу, згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань кредитор - Головне управління ДПС у Житомирській області з 16.10.2020 перебуває у стані припинення.

Відтак, у даному випадку відбулося передання адміністративної компетенції від одного суб`єкта владних повноважень до іншого.

Головне управління ДПС у Житомирській області, утворене на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України є правонаступником всіх прав та обов`язків Головного управління ДПС у Житомирській області.

Правонаступництво в сфері управлінської діяльності органів державної влади (публічне правонаступництво) передбачає повне або часткове передання (набуття) адміністративної компетенції одного суб`єкта владних повноважень (суб`єкта публічної адміністрації) до іншого або внаслідок припинення первісного суб`єкта, або внаслідок повного чи часткового припинення його адміністративної компетенції.

У такому випадку також відбувається вибуття суб`єкта владних повноважень із публічних правовідносин.

Особливістю адміністративного (публічного) правонаступництва є те, що подія переходу прав та обов`язків, що відбувається із суб`єктами владних повноважень, сама по собі має бути публічною та врегульованою нормами адміністративного права.

Отже, коли відбувається публічне правонаступництво, вирішальним є встановлення факту переходу повністю чи частково функцій (адміністративної компетенції) від одного суб`єкта владних повноважень до іншого, а не факту державної реєстрації припинення вибувшого з публічних правовідносин суб`єкта владних повноважень як юридичної особи.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду від 30.12.2020 у справі № 805/4361/17-а.

Кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, правонаступництва. Кредитор у зобов`язанні може бути замінений також в інших випадках, встановлених законом. Кредитор у зобов`язанні не може бути замінений, якщо це встановлено договором або законом (стаття 512 Цивільного кодексу України).

Статтею 52 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Відповідно до статті 43 Кодексу України з процедур банкрутства у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони її правонаступником на будь-якій стадії провадження у справі. Усі дії, вчинені у справі про банкрутство до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

З огляду на зазначене, господарський суд вважає за необхідне заяву Головного управління ДПС у Житомирській області про заміну кредитора правонаступником задовольнити; замінити кредитора у справі - Головне управління ДПС у Житомирській області (10003, м. Житомир, вул. Юрка Тютюнника, 7, ідентифікаційний код 43142501) на його правонаступника - Головне управління ДПС у Житомирській області, утворене на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України (10003, м. Житомир, вул. Юрка Тютюнника, 7, ідентифікаційний код відокремленого підрозділу 44096781); ліквідатору внести зміни до реєстру вимог кредиторів боржника.

Керуючись статтями 52, 56, 233 - 235 ГПК України, ст. 2, ч.4 ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити заяву Головного управління ДПС у Житомрській області№397/06-30-20-02 від 19.04.2021 про заміну кредитора правонаступником.

2. Замінити кредитора у справі ГУ ДПС у Житомирській області (код ЄДРПОУ 43142501, вул. Юрка Тютюника, 7, м.Житомир,10003) на його правонаступника -Головне управління ДПС у Житомирській області, утворене на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України (10003, м. Житомир, вул. Юрка Тютюнника, 7, ідентифікаційний код відокремленого підрозділу 44096781).

3. Ліквідатору внести зміни до реєстру вимог кредиторів боржника.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття - 03.08.2021 та підлягає оскарженню.

Апеляційна скарга на ухвалу господарського суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення до Північно-Західного апеляційного господарського суду або через Господарський суд Житомирської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту ухвали.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5007/.

Суддя Макаревич В.А.

Список розсилки:

1 - у справу

2 - арбітражному керуючому - Сиволобову М. М. - на електронну пошту:ІНФОРМАЦІЯ_1, 01054,м.Київ,вул.Б.Хмельницького,33/34,прим.13, та рек.

3 - прокуратурі Житомирської області - електронна пошта: prokzt@zhit.gp.gov.ua - на електронну пошту

4 - ГУ ПФУ у Житомирській обл. - E-mail: gupfu@zt.pfu.gov.ua - на електронну пошту

5 - ЖОДП ДАК "Хліб України" (м. Житомир, вул. Максютова, 157-А) (рек.)

6 - ГУ ДПС у Житомирській області - на електронну пошту zt.official@tax.gov.ua

7 - Управлінню ВД ФССУ у Житомир. обл. - 10014, Житомирська обл., місто Житомир, МАЙДАН КОРОЛЬОВА, будинок 2 - на елек. пошту - zh@fssu.gov.ua

8- ПАТ "ЕК" Житомиробленерго" - на електронну пошту kanc@co.ztoe.com.ua

9 - ТОВ "Андрушівський маслозавод" (13400, Житомирська обл., м. Андрушівка, вул. Лисенка, 10) - рек.

10 - Житомирський обласний центр зайнятості - e-mail: zhitom@ocz.ic.zt.ua -на електронну пошту

Дата ухвалення рішення03.08.2021
Оприлюднено10.08.2021

Судовий реєстр по справі —7/65-б

Ухвала від 20.02.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 01.02.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 20.01.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 20.01.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 13.01.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 04.11.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 27.10.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 21.10.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 29.09.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 21.09.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні