Постанова
від 04.08.2021 по справі 908/1139/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 14/25/21

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

Іменем України

04.08.2021 Справа № 908/1139/21

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Сушко Л.М. , розглянувши матеріали справи №908/1139/21

Кредитор - Товариство з обмеженою відповідальністю «Інкомфінанс» , 03058, м. Київ, вул. Лебедєва-Кумача, 5, н/п 134

Боржник - Товариство з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» , 69035, м. Запоріжжя, пр. Маяковського, 11, код ЄДРПОУ 39682694

Розпорядник майна - Сиротенко Олександр Олександрович, 04070, м. Київ, Андріївський узвіз, 38, офіс 1

За участю представників сторін: не з`явилися

УСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 26.05.2021. відкрито провадження у справі №908/1139/21 про банкрутство Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» , 69035, м. Запоріжжя, пр. Маяковського, 11, код ЄДРПОУ 39682694. Визнані грошові вимоги кредитора - Товариства з обмеженою відповідальністю «Інкомфінанс» , 03058, м. Київ, вул. Лебедєва-Кумача, 5, н/п 134 до боржника на суму 2 200 000,00 грн. - 4 черга задоволення вимог кредиторів. Введено процедуру розпорядження майном, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Сиротенка Олександра Олександровича.

28.05.2021. за №66521 у встановленому законодавством порядку оприлюднено повідомлення про відкриття справи про банкрутство Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» .

До господарського суду в порядку ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства заяв з грошовими вимогами до боржника не надійшло.

Ухвалою суду від 08.07.2021. завершено попереднє засідання. Зобов`язано розпорядника майна організувати проведення зборів кредиторів у відповідності до ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства, вирішити питання відносно подальшого руху справи та відповідні протоколи надати суду. Встановлено дату проведення перших загальних зборів кредиторів та засідання комітету кредиторів до 19.07.2021. Встановлено дату підсумкового засідання суду - 27.07.2021. о/об 14-50 год.

Ухвалою суду від 27.07.2021. у зв`язку з неподанням розпорядником майна витребуваних доказів, розгляд справи відкладено на 04.08.2021. на 12-20. Зобов`язано розпорядника майна проаналізувати фінансову, господарську та інвестиційну діяльність боржника, його становище на товарних ринках; надати письмові докази про розмір активу та пасиву Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» , наявну дебіторську заборгованість; організувати проведення зборів кредиторів у відповідності до ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства, вирішити питання відносно подальшого руху справи та відповідні протоколи надати суду.

28.07.2021. до господарського суду Запорізької області від Товариства з обмеженою відповідальністю «Інкомфінанс» - голови комітету кредиторів Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» надійшло клопотання про припинення процедури розпорядження майна боржника, визнання Товариство з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Сиротенко Олександра Олександровича.

28.07.2021. від розпорядника майна надійшов звіт про виконані дії у процедурі розпорядження майном, Аналіз фінансового становища Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» за період 2017-2019 роки, інвентаризація майна боржника..

28.07.2021. від арбітражного керуючого Сиротенка О.О. надійшла заява про надання згоду на призначення ліквідатором Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» .

Представники сторін у судове засідання 04.08.2021. не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені своєчасно та належним чином.

Справа розглядається відповідно до приписів ст. 202 ГПК України - за наявними матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне:

Пунктом 4 ч. 5 ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що до компетенції зборів кредиторів належить право про прийняття рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про введення наступної процедури у справі про банкрутство.

Згідно ч. 1, 2 Кодексу України з процедур банкрутства у підсумковому засіданні суду у процедурі розпорядження майном боржника здійснюється перехід до наступної судової процедури (процедури санації, ліквідації) або закривається провадження у справі.

До закінчення процедури розпорядження майном боржника збори кредиторів приймають одне з таких рішень: схвалити план санації та подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації; подати до господарського суду клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Частиною 3 даної статті встановлено, що у підсумковому засіданні господарський суд ухвалює одне з таких судових рішень: ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном у межах граничних строків, визначених цим Кодексом; ухвалу про введення процедури санації та затвердження плану санації у разі схвалення плану санації боржника зборами кредиторів та погодження його забезпеченими кредиторами в порядку, встановленому цим Кодексом; постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; ухвалу про закриття провадження у справі про банкрутство.

Так, розпорядником майна були скликані збори кредиторів боржника, які оформлені протоколом від 19.07.2021. та із змісту якого вбачається, що на зборах було визначено кількісний склад комітету кредиторів у складі 1 кредитора - Товариства з обмеженою відповідальністю «Інкомфінанс» , яке має загальну кількість голосів 2200. За наслідком заслуховування звіту розпорядника майна Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» прийнято рішення звернутись до господарського суду з клопотаннями про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Із наданих суду розпорядником майна документів, зокрема Аналізу фінансового становища Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» за період 2017-2019 роки вбачається, що підприємство має ознаки стійкої фінансової неплатоспроможності. Виконання зобов`язань перед кредиторами фактично не можливе без застосування процедур банкрутства. У боржника наявна кредиторська заборгованість у розмірі 2 200 000,00 грн., в той же час за наслідками проведення інвентаризації майна боржника, встановлено відсутність у Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» майна та активів достатніх для відновлення платоспроможності та задоволення вимог кредиторів. Станом на 19.07.2021. жодних заяв від осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника, до розпорядника майна не надходило.

Згідно з положеннями Кодексу України з процедур банкрутства суб`єкт господарської діяльності може бути визнаний банкрутом тільки в разі встановлення господарським судом його неспроможності відновити свою платоспроможність за допомогою процедури санації та реструктуризації і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Кодексом, грошові вимоги кредиторів інакше, ніж через застосування ліквідаційної процедури.

Відповідно до ч. 1 ст. 58 Кодексу України з процедур банкрутства у випадках, передбачених цим Кодексом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін ухвалює постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру. Суд визначає строк, протягом якого ліквідатор зобов`язаний здійснити ліквідацію боржника. Цей строк не може перевищувати 12 місяців. Неявка у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про час і місце такого засідання, не перешкоджає провадженню у справі.

Частиною 4 статті 205 ГК України передбачено, що у разі неспроможності суб`єкта через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів, він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом. Аналогічні положення містить частина 3 статті 110 ЦК України.

Отже, законодавець пов`язує встановлення неспроможності суб`єкта господарювання задовольнити вимоги кредиторів безпосередньо із встановленням обставин недостатності майна для задоволення таких вимог, однак не обмежує суд певними засобами доказування зазначених обставин.

Таким чином, за наслідками дослідження матеріалів справи судом встановлено факт неоплатності боржника, як того вимагає ст. 205 ГК України. Жодних доказів можливості відновлення платоспроможності боржника суду не надано.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про наявність підстав для визнання Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» банкрутом та відкриття відносно нього ліквідаційної процедури.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства, у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Кодексом, з числа арбітражних керуючих, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією визначається судом шляхом автоматизованого відбору із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з числа арбітражних керуючих, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, за принципом випадкового вибору. Арбітражний керуючий для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією, у разі відсторонення розпорядника майна або керуючого реструктуризацією, визначеного Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою, від виконання повноважень, керуючий санацією, керуючий реалізацією та ліквідатор призначаються господарським судом за клопотанням комітету кредиторів .

Так, зборами кредиторів погоджено кандидатуру арбітражного керуючого Сиротенко Олександра Олександровича, який виконував повноваження розпорядника майна у даній справі про банкрутство, для призначення ліквідатором Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» .

28.07.2021. до господарського суду Запорізької області від арбітражного керуючого Сиротенко Олександра Олександровича надійшла заява на участь у справі про банкрутство Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» . У поданій заяві зазначається, що він має свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №520 від 28.03.2013. На випадок нанесення шкоди кредиторам чи боржнику, його професійна діяльність арбітражного керуючого застрахована, про що укладено договір страхування відповідальності арбітражного керуючого. Не належить до жодної категорії осіб передбаченими приписами ч. 3 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства, судимостей за вчинення корисливих злочинів та заборони суду займатися діяльністю арбітражного керуючого не має та не є заінтересованою особою стосовно боржника, кредиторів.

За наслідками розгляду поданих матеріалів, беручи до уваги, що кандидатура арбітражного керуючого Сиротенко О.О. погоджена комітетом кредиторів і відповідає вимогам ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства, суд дійшов висновку про призначення ліквідатором Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» арбітражного керуючого Сиротенко Олександра Олександровича (свідоцтво №520 від 28.03.2013 року, адреса: 04070, м. Київ, Андріївський узвіз, 38, офіс 1).

Згідно абз. 8 ч. 1 ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства, з дня ухвалення господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 28, 58-60 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 233, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання голови комітету кредиторів Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» - задовольнити.

Припинити процедуру розпорядження майном боржника.

Припинити повноваження розпорядника майна Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» - арбітражного керуючого Сиротенко Олександра Олександровича.

Визнати Товариство з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» , 69035, м. Запоріжжя, пр. Маяковського, 11, код ЄДРПОУ 39682694 - банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Ліквідатором банкрута призначити арбітражного керуючого Сиротенко Олександра Олександровича (свідоцтво №520 від 28.03.2013 року, адреса: 04070, м. Київ, Андріївський узвіз, 38, офіс 1) та покласти на нього повноваження керівника банкрута.

Оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади України повідомлення про визнання банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» , 69035, м. Запоріжжя, пр. Маяковського, 11, код ЄДРПОУ 39682694.

Зобов`язати посадових осіб банкрута протягом 15 (п`ятнадцяти) днів з дня призначення ліквідатора передати бухгалтерську та іншу документацію, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору.

Скасувати арешти, та інші обмеження по розпорядженню накладені на майно Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Бізнес Страхування» , 69035, м. Запоріжжя, пр. Маяковського, 11, код ЄДРПОУ 39682694.

Зобов`язати ліквідатора здійснити ліквідаційну процедуру згідно вимогам Кодексу України з процедур банкрутства.

Копію постанови надіслати кредиторам, ліквідатору, Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради, державному органу з питань банкрутства, Вознесенівському ВДВС м. Запоріжжя.

Постанова складена та підписана 05 серпня 2021 року.

Постанова набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги у строк, встановлений ч. 1 ст. 256 ГПК України.

Суддя Л.М. Сушко

Дата ухвалення рішення04.08.2021
Оприлюднено10.08.2021
Номер документу98850350
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1139/21

Постанова від 14.06.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Верхогляд Тетяна Анатоліївна

Ухвала від 14.06.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Верхогляд Тетяна Анатоліївна

Ухвала від 17.04.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Верхогляд Тетяна Анатоліївна

Ухвала від 14.02.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Верхогляд Тетяна Анатоліївна

Ухвала від 01.12.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Верхогляд Тетяна Анатоліївна

Ухвала від 21.10.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 21.10.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 28.09.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 09.09.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 11.08.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні