Постанова
від 17.03.2010 по справі 2-а-2465/09/0770
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Cправа № 2-а-2465/09/0770

Ряд стат. звіту № 6.11

Код - 04

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 березня 2010 р. м. Ужгород

Закарпатський окружний а дміністративний суд у склад і:

головуючого - судді Рейті С.І.

при секретарі судового зас ідання - Притула Т.Ю.

за участю: представники сторін в судове засідання не з'явилися

розглянувши у відкрито му судовому засіданні адміні стративну справу за позовом Закарпатського обласного ві дділення Фонду соціального з ахисту інвалідів до науково - виробничого підприємства "Сіненергія" про стягнення а дміністративно - господарськ их санкцій за недотримання н ормативу робочих місць для п рацевлаштування інвалідів у сумі 5775,00 грн. та пені у сумі 28,00 гр н., -

ВСТАНОВИВ:

У відповідності до ч. 3 с т. 160 Кодексу адміністративног о судочинства України в суд овому засіданні 17 березня 2010 ро ку проголошено вступну та ре золютивну частини Постанови . Постанова в повному обсязі складена 18 березня 2010 року.

Закарпатське обласне ві дділення Фонду соціального з ахисту інвалідів (далі - позив ач) звернулося до Закарпатсь кого окружного адміністрати вного суду з позовом до науко во - виробничого підприємст ва "Сіненергія" (далі - відпо відач), яким просить стягнути адміністративно - господарс ькі санкції за недотримання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів у сумі 5775,00 грн. та пеню за поруш ення термінів сплати адмініс тративно - господарських сан кцій у сумі 28,00 грн.

Представником позивача Ш ибаєвим А.М. (діє на підставі довіреності від 28.09.2009 року, коп ія якої наявна в матеріалах с прави) подано заяву про розгл яд адміністративної справи з а відсутності представника п озивача.

Відповідач надав суд у заперечення проти позову (л ист науково - виробничого пі дприємства "Сіненергія" від 2 7.05.2009 року за № 45/09), яким повідомив , що сума позову відповідає по даному відповідачем звіту, а ле відповідач не в змозі спла тити наявну заборгованість ч ерез важкий фінансовий стан підприємства.

В судові засідання 04 .02.2010 року та 17.03.2010 року представни к відповідача не з'явився, не п овідомив суд про причини неп рибуття, хоча належним чином був повідомлений судом про в ідкриття провадження в адмін істративній справ, про дату, ч ас і місце розгляду даної спр ави. Отже, судом вжито достатн іх заходів щодо належного по відомлення відповідача про в ідкриття провадження, про да ту, час і місце судового розгл яду даної адміністративної с прави, та справа розглядаєть ся за відсутності представни ка позивача (на підставі пода ної заяви про розгляд справи за відсутності представника позивача) та відповідача на п ідставі наявних в матеріалах справи доказів.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясу вавши всі фактичні обставини , на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши д окази, які мають юридичне зна чення для розгляду справи і в ирішення спору по суті, суд пр иходить до висновку про задо волення адміністративного п озову в повному обсязі, виход ячи з наступного:

Частиною першою ст.19 За кону України "Про основи соці альної захищеності інваліді в в Україні" від 21.03.1991 року № 875 -XII (з подальшими змінами та допов неннями, далі - Закон 875), для пі дприємств (об'єднань), установ і організацій, незалежно від форми власності і господарю вання, встановлено норматив робочих місць для забезпечен ня працевлаштування інвалід ів у розмірі чотирьох відсот ків від загальної чисельност і працюючих, а якщо працює від 8 до 25 чоловік - у кількості одн ого робочого місця, та відпов ідачеві за змістом вищенавед еного Закону встановлено на 2008 рік норматив створення роб очих місць для забезпечення працевлаштування інвалідів у кількості 1 робочого місця.

Матеріалами справи, зокре ма, статистичним звітом відп овідача "Про зайнятість та пр ацевлаштування інвалідів за 2008 рік" (форма № 10 -III), встановлено , що на підприємстві відповід ача у звітному періоді не пра цювали інваліди у кількості, визначеній Законом.

Згідно поданого відповіда чем звіту, чисельність інвал ідів - штатних працівників, які повинні працювати на під приємстві відповідача на роб очих місцях для інвалідів ск ладає - 1 особа, фактично сере дньооблікова кількість інва лідів на підприємстві - відс утні, середньорічна заробітн а плата штатного працівника складає - 5775,00 грн., а отже розмі р санкцій за недотримання но рмативу для працевлаштуванн я двох інвалідів складає 5775,00 г рн.

Згідно ч.1 ст. 20 Закону 875 підп риємства (об'єднання), установ и і організації, незалежно ві д форми власності і господар ювання, які використовують н айману працю, де середньообл ікова чисельність працюючих інвалідів менша, ніж встанов лено нормативами, щороку спл ачують відповідним відділен ням Фонду соціального захист у інвалідів адміністративно -господарські санкції, сума я ких визначається в розмірі с ередньої річної заробітної п лати на відповідному підприє мстві, за кожне робоче місце, п ризначене для працевлаштува ння інваліда і не зайняте інв алідом.

Вказані адміністративно -господарські санкції сплачу ються підприємством самості йно в строк до 15 квітня року, на ступного за роком, в якому від булося порушення нормативу.

Порушення термінів сплати адміністративно-господарсь ких санкцій тягне за собою на рахування пені, яка обчислює ться виходячи з 120 відсотків о блікової ставки Національно го банку України, що діяла на м омент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь ї ї строк (ч. ч. 2, 4 ст. 20 Закону 875). Ста ном на день подачі позову тер мін сплати адміністративно-г осподарських санкцій простр очено на 12 днів, пеня за поруше ння термінів сплати адмініст ративно - господарських са нкцій, нарахована відповідно до ст. 20 Закону 875, становить 28,00 г рн.

У відповідності до ч. 1 ст. 71 КАС України, кожна стор она повинна довести ті обста вини, на яких ґрунтуються її в имоги та заперечення. Відпов ідачем не надано доказів тог о, що робочі місця для інвалі дів (згідно встановленого За коном нормативу) ним створен і, не доведено, що ним, як робот одавцем, виконано законодавч о встановлений обов' язок зі створення робочих місць для інвалідів згідно нормативу, а також те, що створені робочі місця не були зайняті інвалі дами з незалежних від нього п ричин.

За наведених обставин , позовні вимоги підтверджен і належними та допустимими д оказами, відповідачем не спр остовані, та підлягають до задоволення повністю.

Згідно ч. 4 ст. 94 КАС України судові витрати по справі з ві дповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 17, 71, 94,160, 163 Ко дексу адміністративного суд очинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позо в Закарпатського обласного в ідділення Фонду соціального захисту

інвалідів до нау ково - виробничого підприєм ства "Сіненергія" про стягнен ня адміністративно - господа рських санкцій за недотриман ня нормативу робочих місць д ля працевлаштування інвалід ів у сумі 5775,00 грн. та пені у сумі 28,00 грн. - задовольнити повні стю.

2. Стягнути з науково - виробничого підприємства "С іненергія" (Закарпатська обл асть, Мукачівський район, с. Зн яцьово, вул. Леніна, 68 В код 30175391) на користь Закарпатського о бласного відділення Фонду со ціального захисту інвалідів (м. Ужгород, пл. Ш. Петефі, 14 код 1359 2841) адміністративно - господар ські санкції за недотримання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів у сумі 5775,00 грн. (п'ять тисяч сі мсот сімдесят п'ять гривен) та пеню у сумі 28,00 грн. (двадц ять вісім гривен).

3. Постанова набирає законної сили в порядку, вста новленому ст. 254 КАС України, та може бути оскаржена до Львів ського апеляційного адмініс тративного суду через Закарп атський окружний адміністра тивний суд в порядку та строк и, встановлені ст. 186 КАС Україн и. Заява про апеляційне оскар ження постанови подається пр отягом 10 днів з дня її проголо шення, а в разі складення пост анови у повному обсязі відпо відно до ст. 160 КАС України - з дн я складення в повному обсязі . Апеляційна скарга на постан ову подається протягом 20 днів після подання заяви про апел яційне оскарження. Апеляційн а скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, я кщо скарга подається в строк , встановлений для подання за яви про апеляційне оскарженн я.

Суддя С. І. Рейті

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.03.2010
Оприлюднено01.09.2010
Номер документу9885421
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-2465/09/0770

Постанова від 17.03.2010

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні