Постанова
від 24.03.2010 по справі 2-а-723/10/2270/9
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

< для копії >

Справа № 2-а-723/10/2270/9

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 березня 2010 року м. Хмельницький

Хмельницький окружний ад міністративний суд

в складі: головуючого-судді Фелонюк Д.Л.

при секретарі Буяновській М.С.

< за участі > за участю представника поз ивача: Семенець М.М. - за д овіреністю від 17.02.2010р. №856

/06

розглянувши у судовому з асіданні адміністративну сп раву за позовом < в особі > < в чи їх інтересах > Управління Пе нсійного фонду України в Хме льницькому районі третя осо ба, яка не заявляє самостійни х вимог на предмет спору на ст ороні позивача < 3-тя особа > до Товариства з обмеженою відп овідальністю "Нефант" третя особа, яка не заявляє самості йних вимог на предмет спору н а стороні відповідача < 3-тя ос оба > про стягнення 225,68 грн., -

У судовому засіданні про голошено вступну і резолюти вну частини постанови згі дно ст.160 КАС України.

ВСТАНОВИВ:

Позивач звер нувся до суду з позовною заяв ою про стягнення у відповідн ості до вимог Закону України “Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я” з відповідача на користь у правління Пенсійного фонду У країни в Хмельницькому райо ні 1525,68 грн. заборгованості з фі нансових санкцій за несплату , неповну або несвоєчасну спл ату авансових платежів із ст рахових внесків. В підтвердж ення позовних вимог подав ак т про результати планової пе ревірки з питань дотримання вимог законодавства щодо нар ахування, обчислення та спла ти внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування, інших платежів до о рганів Пенсійного фонду за п еріод з 01.08.2004 року до 31.10.2009 року від 14.12.09р. №113, копію рішення №441 від 14.12 .2009 року про застосування фіна нсових санкцій за несплату, н еповну або несвоєчасну сплат у авансових платежів із стра хових внесків, картки особов ого рахунку страхувальника.

Позивачем в порядку ст.ст. 49, 51 КАС України подано суду пись мове клопотання про зменшенн я суми позовних вимог, в зв'язк у з частковою сплатою заборг ованості, просить стягнути 225, 68 грн.. Дане клопотання прийма ється судом.

Відповідач своїми пр оцесуальними правами не ск ористався, в судове засіданн я не з'явився. Ухвала про відкр иття провадження у справі та призначення справи до судов ого розгляду разом із повіст кою, копією позовної заяви з д одатками, повістка про відкл адення розгляду справи напра влені за адресою, за якою заре єстрований відповідач (згідн о реєстру поштових відправле нь).

Згідно ч.2 ст.128 КАС України, не прибуття в судове засідання без поважних причин представ ника сторони або третьої осо би, які не прибули в судове зас ідання, або неповідомлення н им про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду сп рави. Тому, для уникнення зло вживання правом з боку відпо відача, суд вважає за необхід не вирішити дану справу по су ті відповідно до ч. 6 ст. 71 КАС Ук раїни на основі наявних у ній доказів.

Заслухавши представника п озивача, дослідивши наявні в матеріалах справи докази в ї ї взаємному зв' язку і сукуп ності, суд вважає, що позов під лягає задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Нефант» заре єстроване як суб' єкт підпри ємницької діяльності - юриди чна особа 24.06.2004 року Хмельницьк ою районною державною адміні страцією Хмельницької облас ті, включене до Єдиного держа вного реєстру підприємств та організацій України - довідк а №03-03-115 від 24.02.2010р. Головного упра вління статистики у Хмельниц ькій області, згідно ст.ст. 1, 14 З акону України “Про загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування“ зареєстрова не як платник страхових внес ків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я.

Станом на 25.01.2010 р. у відпов ідача утворилась заборгова ність перед управлінням Пенс ійного фонду України в Хмель ницькому районі в розмірі 225,68 г рн. з фінансових санкцій за не сплату, неповну або несвоєча сну сплату авансових платежі в із страхових внесків, що під тверджується актом про резул ьтати планової перевірки з п итань дотримання вимог закон одавства щодо нарахування, о бчислення та сплати внесків на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування, інших платежів до органів Пе нсійного фонду за період з 01.08.2 004 року до 31.10.2009 року від 14.12.09р. №113 (пі дписаний відповідачем без за уважень та заперечень), копіє ю рішення №441 від 14.12.2009 року про з астосування фінансових санк цій за несплату, неповну або н есвоєчасну сплату авансових платежів із страхових внеск ів (отримане відповідачем 14.12.20 09р.)

Оскільки заборгованість в сумі в добровільному порядк у відповідачем не сплачена, п озивачем подано позов до суд у.

Досліджуючи надані докази , оцінюючи їх в сукупності, до уваги приймається наступне .

У відповідності до ст.1 Зако ну України “Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування” (надалі - Закон у), страхувальники - це роботод авці та інші особи, які відпов ідно до цього Закону сплачую ть страхові внески на загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування; страхові в нески - кошти відрахувань на соціальне страхування та збі р на обов'язкове державне пен сійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування в ідповідно до цього Закону.

Згідно п.1 ст.14 Закону страхув альниками є роботодавці: під приємства, установи і органі зації, створені відповідно д о законодавства України, нез алежно від форми власності, в иду діяльності та господарюв ання, об'єднання громадян, про фспілки, політичні партії (у т ому числі філії, представниц тва, відділення та інші відок ремлені підрозділи зазначен их підприємств, установ, орга нізацій, об'єднань громадян, п рофспілок, політичних парті й, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахун ки із застрахованими особам и), фізичні особи - суб'єкти під приємницької діяльності та і нші особи (включаючи юридичн их та фізичних осіб-суб'єктів підприємницької діяльності , які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований п одаток, єдиний податок, фіксо ваний сільськогосподарськи й податок, придбали спеціаль ний торговий патент), які вико ристовують працю фізичних ос іб на умовах трудового догов ору (контракту) або на інших ум овах, передбачених законодав ством, або за договорами циві льно-правового характеру.

Відповідно до п.6 ст.17 Закону платник страхових внесків зо бов' язаний нараховувати, об числювати і сплачувати в уст ановлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Згідно п.6 ст.20 Закону України «Про загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування » страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний б азовий звітний період, не піз ніше ніж через 20 календарних д нів з дня закінчення цього пе ріоду.

При цьому в разі здійснення протягом базового звітного періоду виплат, на які відпов ідно до Закону нараховуються страхові внески, страхуваль ники одночасно з видачею заз начених сумм зобов»язані спл ачувати авансові платежі у в игляді сумм страхових внескі в, що підлягають нарахуванню на зазначені виплати (дохід).

У разі недостатності у стра хувальника коштів для здійсн ення у повному обсязі виплат и заробітної плати (доходу) та одночасної сплати відповідн их авансових платежів виплат а зазначених сумм та сплата с трахових внесків здійснюєть ся в пропорційних розмірах у порядку визначеному правлін ням Пенсійного фонду.

У разі несплати авансових п латежів до страхувальника за стосовують фінансові санкці ї.

Відповідно до ст.106 Закону та п.9 Інструкції „Про порядок об числення і сплати страхуваль никами та застрахованими осо бами внесків на загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування до Пенсійного фонд у України” від 19.12.2003р. №21 (затверд ж. постановою правління Пенс ійного фонду України) викона вчі органи Пенсійного фонду вправі застосовувати до стра хувальників фінансові санкц ії (за несплату, неповну або не своєчасну сплату авансових п латежів із страхових внесків накладається штраф у розмір і 50% сумм несплачених або своє часно не сплачених авансових платежів. Розрахунок цієї фі нансової санкції здійснюєть ся за даними акта документал ьної перевірки.

Згідно підпунктів 13, 14 п. 2 ст. 106 Закону про накладення шт рафів та нарахування пені по садові особи виконавчих орга нів Пенсійного фонду в поряд ку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, виносять р ішення, які протягом трьох ро бочих днів із дня їх винесенн я надсилаються страхувальни ку, банку чи організації, яка з дійснює виплату і доставку п енсій.

Суми пені та штрафів підляг ають сплаті страхувальником , банком чи організацією, яка з дійснює виплату і доставку п енсій, протягом десяти робоч их днів з дня одержання відпо відного рішення. При цьому в ц ей же строк страхувальник, ба нк чи організація, яка здійсн ює виплату і доставку пенсій , має право оскаржити зазначе не рішення до вищого органу П енсійного фонду або в судово му порядку з одночасним обов 'язковим письмовим повідомле нням про це відповідного вик онавчого органу Пенсійного ф онду, яким прийнято це рішенн я.

Рішення органу Пенсійного фонду про нарахування пені а бо накладення штрафу, передб ачених частинами дев'ятою і д есятою цієї статті, є виконав чим документом.

На підтвердження позовних вимог позивачем надано необ хідні докази про наявність з аборгованості відповідача т а вжиття заходів її стягненн я з врахуванням вимог Закону України “Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування”.

Судом зважається на те, що в ідповідачем акт про результа ти планової перевірки з пита нь дотримання вимог законода вства щодо нарахування, обчи слення та сплати внесків на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування, інш их платежів до органів Пенсі йного фонду за період з 01.08.2004 ро ку до 31.10.2009 року від 14.12.09р. №113 підпи саний без зауважень та запер ечень, рішення про застосува ння фінансових санкцій за не сплату, неповну або несвоєча сну сплату авансових платежі в із страхових внесків у визн аченому законом порядку не о скаржувались та не скасовані , доказів про повну сплату заб оргованості суду не подано.

На підтвердження позовних вимог позивачем надано необ хідні докази про наявність з аборгованості відповідача т а вжиття заходів її стягненн я, відповідно до вимог Закону України “Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування” від 09.07.2003 р..

Відповідно до ч.1 ст.71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су. Доказів, які б спростовува ли доводи позивача, відповід ач суду не надав. Тому суд вваж ає, що прокурор в інтересах де ржави в особі позивача обґру нтовано просить стягнути з відповідача суму заборгова ності .

За таких обставин позов зая влений обґрунтовано, підтвер джений належними доказами, в ідповідає чинному законодав ству та підлягає задоволенню .

Керуючись ст.ст.6, 14, 49, 51, 71, 86, 94, 104, 158-163 , 167, 254 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Позов управління Пенс ійного фонду України в Хмель ницькому районі до товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Нефант» про стягнення 225,68 г рн. задоволити.

Стягнути з товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Нефант» (Хмельницький р айон, с. Червона Зірка, р\р 26002600055381 в ХФ АТ «Брокбізнесбанк», МФО 315858, код 33071948) на користь управлін ня Пенсійного фонду України в Хмельницькому районі (м.Хме льницький, вул.Кам' янецька 122/2, р\р 25602313825 у ВАТ «Державний оща дний банк» м. Хмельницький, МФ О 315784, код 14149786) заборгованість по штрафних санкціях в розмір і 225,68 грн. (двісті двадцять п»ят ь гривень 68 коп.).

Постанова суду набирає зак онної сили після закінчення строку подання заяви про апе ляційне оскарження, якщо так у заяву не було подано. Заява п ро апеляційне оскарження пос танови суду першої інстанції подається протягом десяти д нів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у п овному обсязі відповідно до ст.160 КАС України - з дня складе ння в повному обсязі. Апеляці йна скарга на постанову пода ється протягом двадцяти днів після подання заяви про апел яційне оскарження.

Заява про апеляцій не оскарження та апеляційна скарга подаються до Львівськ ого апеляційного адміністра тивного суду через Хмельниць кий окружний адміністративн ий суд. Копія апеляційної ска рги одночасно надсилається о собою, яка її подає, до суду ап еляційної інстанції.

Повний текст постанови в иготовлено 29 березня 2010 року

< чи набрала законної сили > < Дата набрання законної сили >

Суддя < для копії > Д.Л. Фелонюк

< для копії > < для копії >

СудХмельницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.03.2010
Оприлюднено02.09.2010
Номер документу9886314
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-723/10/2270/9

Ухвала від 02.02.2010

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Фелонюк Д.Л.

Постанова від 24.03.2010

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Фелонюк Д.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні