Рішення
від 10.08.2021 по справі 507/697/21
ЛЮБАШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 507/697/21

Провадження № 2/507/261/2021

Номер рядка звіту 22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" серпня 2021 р. Любашівський районний суд Одеської області у складі :

головуючого судді - Дармакуки Т.П.

при секретарі судового засідання - Копищик М.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Любашівка справу за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-наукова фірма Зеленогірське , третьої особи: товариства з обмеженою відповідальністю Південна житниця про розірвання договору оренди земельної ділянки та стягнення орендної плати,

встановив :

Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача.

Позивач - ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-наукова фірма Зеленогірське , третьої особи: товариства з обмеженою відповідальністю Південна житниця про розірвання договору оренди земельної ділянки від 19 вересня 2017 року та стягнення орендної плати за 2019-2020 роки в загальній сумі 6216 грн. 04 коп.

В обґрунтування вимог позивач вказує, що 19 вересня 2017 року між ним та ТОВ ВНФ Зеленогірське укладено договір оренди земельної ділянки, який зареєстровано 22 серпня 2018 року в державному реєстрі речових прав. В 2019 році відповідач передав спірну земельну ділянку в суборенду ТОВ Південна житниця згідно договору суборенди, який 22 серпня 2019 року зареєстрований державним реєстратором. Відповідач в порушення умов договору не сплатив орендну плату за 2019-2020 роки в загальному розмірі 6216 грн. 04 коп., які позивач просив стягнути із відповідача та у зв`язку із систематичною несплатою орендної плати позивач також просив розірвати договір оренди землі від 19 вересня 2017 року.

Вказуючи на зазначені обставини, позивач просив позов задовольнити.

Відповідач - ТОВ ВНФ Зеленогірське відзив на позов не надав, про розгляд справи повідомлений належним чином за місцезнаходженням, що зазначене в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с.15, 21, 27, 44).

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: товариство з обмеженою відповідальністю Південна житниця надало до суду клопотання про долучення до справи доказів, в якому зазначено, що відповідно до умов суборенди ТОВ Південна житниця добросовісно виконувало зобов`язання по договору. Оскільки Височинський не з`являвся за отриманням орендної плати, то йому було надіслано орендну плату поштовим переказом.

Процесуальні дії у справі.

Ухвалою від 21 травня 2021 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження по справі та постановлено розгляд справи проводити в спрощеному порядку без виклику сторін.

Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин.

Матеріалами справи встановлено, що ОСОБА_1 є власником земельної ділянки на підставі державного акту на право приватної власності на землю серія ЯЖ № 2720825, кадастровий номер 5123381400:01:005:0046, розміром 2,76 га, яка розташована на території Гвоздавської сільської ради Любашівського району Одеської області. (а.с.9).

В судовому засіданні встановлено, що між до товариством з обмеженою відповідальністю виробничо-наукова фірма Зеленогірське та ОСОБА_1 укладено договір оренди землі від 19.09.2017 р.

З умов зазначеного договору вбачається, що ОСОБА_1 надав, а ТОВ ВНФ Зеленогірське прийняло в строкове платне користування земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Гвоздавської сільської ради площею 2,76 га, строком до 21 травня 2031 року.

Сторонами узгоджена орендна плата в розмірі не менше 3 % від нормативно грошової оцінки земельної ділянки, яка вноситься орендарем у грошовій формі шляхом видачі коштів через касу підприємства або перерахування на банківську картку/рахунок Орендодавця. Орендна плата вноситься щорічно з 1 серпня по 31 грудня поточного року , за який вноситься орендна плата. Відповідно до п.27 договору оренди землі передбачено право орендаря передавати земельну ділянку в суборенду у межах строку дії договору.

Також встановлено, що між Орендарем ТОВ ВНФ Зеленогірське та Суборендарем ТОВ Південна житниця укладено договір суборенди землі від 02 серпня 2019 року, відповідно до умов якого орендар передав, а суборендар прийняв в строкове платне користування земельні ділянки сільськогосподарського призначення, з кадастровими номерами згідно переліку, визначеного в додатку № 1.

Згідно додатку №1 до договору суборенди землі , ТОВ ВНФ Зеленогірське передало в суборендну ТОВ Південна житниця зокрема земельну ділянку (за номером 41 ) із кадастровим номером 5123381400:01:005:0046, тобто яка належить на праві власності ОСОБА_1 .

Як вбачається із списку згрупованих поштових переказів за 2019 та за 2020 роки, позивачу через поштовий переказ були перераховані ТОВ Південна житниця кошти в рахунок орендної плати за 2019 та за 2020 роки по 3450 грн., в загальному розмірі 6900 грн.

Мотиви, з яких виходить суд та застосовані норми права.

Згідно зі ст. 2 Закону України Про оренду землі відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України , Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до ч.1 ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких вимог та умов - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зі ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Положеннями ч.ч.1, 2 ст. 651 ЦК України передбачено, що зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Згідно зі ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ст. 1 Закону України Про оренду землі оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Згідно ст.13 цього Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до ст. 15 Закону України Про оренду землі істотними умовами договору оренди землі є: об`єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); дата укладення та строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Положеннями ч. ч. 1-3 ст. 21 Закону України Про оренду землі визначено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

В ст. 32 Закону України Про оренду землі законодавець закріпив, що на вимогу однієї зі сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду у разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, у разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених ЗК України та іншими законами України.

У статті 141 ЗК України серед підстав припинення права користування земельною ділянкою, зокрема в пункті д частини першої цієї статті передбачено систематичну несплату земельного податку або орендної плати.

Разом з тим згідно із ч.2 ст. 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї зі сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Із наданих, третьою особою ТОВ Південна житниця , доказів вбачається, що позивачу були перераховані кошти в 2019 та 2020 році в загальному розмірі 6900 грн. через ПАТ Укрпошта , а отже підстави для стягнення орендної плати за 2019-2020 роки в сумі 6212 грн. 04 коп. та розірвання договору оренди землі від 19 вересня 2017 року, як-того просив позивач, відсутні.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках (ст.. 13 ЦПК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом (ч. 1 ст. 81 ЦПК України).

Позивачем не надано належних та допустимих доказів на підтвердження своїх позовних вимог, а саме порушення умов договору та систематичної несплати орендної плати.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що у задоволені позовних вимог слід відмовити.

Розподіл судових витрат між сторонами

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

В задоволенні позову відмовлено повністю, тому витрати по сплаті судового збору покладаються на позивача.

Підстави для негайного виконання рішення відсутні.

Заходи забезпечення позову по даній цивільній справі не застосовувалися.

На підставі викладеного , керуючись ст.133, 141, 258- 259, 265, 268, 354 ЦПК України, суд, -

ухвалив :

В задоволенні позову ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-наукова фірма Зеленогірське , третьої особи: товариства з обмеженою відповідальністю Південна житниця про розірвання договору оренди земельної ділянки та стягнення орендної плати - відмовити повністю.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Одеського апеляційного суду через Любашівський районний суд. В разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду

Суддя: Т.П. Дармакука

СудЛюбашівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення10.08.2021
Оприлюднено11.08.2021
Номер документу98877154
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —507/697/21

Ухвала від 19.01.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Цюра Т. В.

Ухвала від 27.09.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Цюра Т. В.

Рішення від 10.08.2021

Цивільне

Любашівський районний суд Одеської області

Дармакука Т. П.

Ухвала від 10.08.2021

Цивільне

Любашівський районний суд Одеської області

Дармакука Т. П.

Ухвала від 21.05.2021

Цивільне

Любашівський районний суд Одеської області

Дармакука Т. П.

Ухвала від 18.05.2021

Цивільне

Любашівський районний суд Одеської області

Дармакука Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні