Ухвала
від 09.08.2021 по справі 904/6977/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

09.08.2021м. ДніпроСправа № 904/6977/21

Суддя Крижний О.М., розглянувши матеріали

за позовом ОСОБА_1 , м. Київ

до Приватного акціонерного товариства "Южкокс", м. Кам`янське Дніпропетровської області

про визнання недійсним рішення Наглядової ради, визнання недійсним рішення загальних зборів по питанню №9, визнання укладеним договору купівлі-продажу

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Приватного акціонерного товариства "Южкокс", в якому просить:

- визнати недійсним рішення Наглядової ради Приватного акціонерного товариства "Южкокс" про затвердження ціни викупу акцій Приватного акціонерного товариства "Южкокс" в розмірі 0,325 грн. для цілей річних загальних зборів акціонерів, скликаних на 29.04.2021 року;

- визнати недійсним рішення по питанню № 9 Річних загальних зборів акціонерів Приватного акціонерного товариства "Южкокс", які відбулися 29.04.2021 року:

"9.1. На підставі ст. 70 Закону України "Про акціонерні товариства" попередньо надати згоду на вчинення Товариством значних правочинів, ринкова вартість майна, робіт або послуг чи сума коштів, що є їх предметом, перевищує 25 відсотків вартості активів за даними річної фінансової звітності Товариства за 2020 рік, які вчинятимуться Товариством у ході його поточної господарської діяльності протягом не більш як одного року з дати прийняття такого рішення Загальними зборами Товариства, а саме:

9.1.1. укладання Товариством правочинів щодо придбання, продажу та організації перевезення продукції (смоли кам`яновугільної, вугільного концентрату, коксової продукції) з наступними юридичними особами: Приватне акціонерне товариство "Металургійний комбінат "Азовсталь" (ідентифікаційний код 00191158); Товариство з обмеженою відповідністю "Оптимал Трейд" (ідентифікаційний код 41583742); Приватне акціонерне товариство "Донецьксталь"- Металургійний завод" (ідентифікаційний код 30939178); Приватне акціонерне товариство "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" (ідентифікаційний код 00191129); Публічне акціонерне товариство "Запорізький металургійний комбінат "Запоріжсталь" (ідентифікаційний код 00191230); ППриватне акціонерне товраиство Шахтоупаравління "Покровське" (ідентифікаційний код 13498562), граничною сукупною вартістю всіх таких правочинів не більш ніж 33420518972,39 грн.

9.2.Надати повноваження Генеральному директору Товариства або особі, що виконує його обов`язки, або іншій особі, яка уповноважена на це довіреністю, виданою Генеральним директором Товариства, протягом 1 року з дати проведення цих Загальних зборів Товариства здійснювати всі необхідні дії щодо вчинення від імені Товариства правочинів, вказаних в пункті 9.1. цього рішення.

9.3. Для укладення та виконання значних правочинів, на вчинення яких було надано згоду Загальними зборами Товариства відповідно до п. 9.1. цього рішення, не вимагається прийняття будь-якого наступного рішення Загальними зборами Товариства, Наглядовою радою або іншим органом управління Товариства";

- визнати укладеним договір купівлі-продажу цінних паперів, запропонований позивачем.

Позовні вимоги мотивовані порушенням прав позивача на отримання ціни викупу акцій, яка не може бути меншою за ринкову вартість, обов`язкового викупу яких вимагає позивач від відповідача.

Позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Частиною 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

До заяви про визнання акта чи договору недійсним додається також копія (або оригінал) оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребування (ч.4 ст.164 Господарського процесуального кодексу України).

Позивач просить визнати недійсним рішення Наглядової ради Приватного акціонерного товариства "Южкокс" про затвердження ціни викупу акцій Приватного акціонерного товариства "Южкокс" в розмірі 0,325 грн. для цілей річних загальних зборів акціонерів, скликаних на 29.04.2021 року. Однак копії цього рішення до позову не подав, клопотання про його витребування не подав.

Додане до позову клопотання про витребування доказів, в якому зокрема, просить витребувати копії усіх протоколів засідань Наглядової ради, подане "з умовою" (розглядати разі ненадання копій документів відповідачем). Клопотання "під умовою" не відповідає вимогам ч.4 ст.164 Господарського процесуального кодексу України.

Також позивач просить визнати недійсним рішення по питанню №9 річних загальних зборів, які відбулися 29.04.2021.

Разом з тим, рішення, оформлене у вигляді протоколу річних загальних зборів акціонерів від 29.04.2021 подане у ксерокопії та не засвідчене належним чином.

Як зазначено у статті 91 Господарського процесуального кодексу України, письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Відповідно до пункту 5.27 Національного стандарту України "Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів ДСТУ 4163-2003", затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 №55, відмітку про засвідчення копії документа складають із слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Проте, всупереч даним вимогам законодавства додана до позовної заяви ксерокопія рішення не засвідчені належним чином.

Відповідно до п.5 ч.3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Між тим, у позовній заяві не наведено правових підстав позову щодо визнання недійсним рішення Наглядової ради Приватного акціонерного товариства "Южкокс" про затвердження ціни викупу акцій Приватного акціонерного товариства "Южкокс" в розмірі 0,325 грн. Позивач вказує, що рішення затверджено неналежним складом Наглядової ради, проте у позовній заяві не зазначає, хто з осіб входить до складу Наглядової ради та правову норму, якій не відповідає рішення Наглядової ради.

Отже, позовна заява подана без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України.

За нормами ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи наведене, керуючись статтями 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. ОСОБА_1 протягом 10 днів з дати отримання цієї ухвали суду усунути недоліки позовної заяви, а саме:

- надати оригінал або належним чином засвідчену копію рішення Наглядової ради Приватного акціонерного товариства "Южкокс" від 29.04.2021, або клопотання про його витребування;

- надати оригінал або належним чином засвідчену копію рішення загальних зборів акціонерів від 29.04.2021, або клопотання про його витребування;

- надати письмові пояснення, в яких викласти правову підставу для визнання недійсним рішення Наглядової ради Приватного акціонерного товариства "Южкокс" від 29.04.2021.

3. Роз`яснити ОСОБА_1 області, що в разі не усунення всіх недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась з позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя О.М. Крижний

Дата ухвалення рішення09.08.2021
Оприлюднено11.08.2021

Судовий реєстр по справі —904/6977/21

Ухвала від 23.11.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 15.11.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 09.09.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 09.08.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні