Ухвала
від 10.08.2021 по справі 461/2659/21
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/2659/21

Провадження № 1-кс/461/4442/21

УХВАЛА

про відсторонення від посади

10.08.2021 року слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , з участю прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , захисника ОСОБА_6 , розглянувши клопотання слідчого відділу розслідування злочинів у сфері службової та господарської діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_4 про відсторонення від посади, -

в с т а н о в и в :

слідчий відділу розслідування злочинів у сфері службової та господарської діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з клопотанням у кримінальному провадженні № 42020140000000077 від 30.07.2020, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 3 ст. 368, ч. 3 ст. 369 КК України, погодженим прокурором першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Львівської обласної прокуратури ОСОБА_7 , про відсторонення підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від посади начальника «Служби організації та проведення закупівель» регіональної філії «Львівська залізниця» АТ «Укрзалізниця» строком на два місяці.

В обґрунтування заявленого клопотання покликається на те, що в матеріалах кримінального провадження наявні достатні ризики того, що ОСОБА_5 , перебуваючи у подальшому на посаді начальника «Служби організації та проведення закупівель» регіональної філії «Львівська залізниця» АТ «Укрзалізниця», матиме можливість доступу до документів, які мають важливе значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, а також можливість підробити документи з метою створення собі штучного алібі непричетності до вчинення інкримінованого йому злочину, а такожможливістьсамостійно, або за допомогоюсторонніхосіб(у тому числі підпорядкованих за структурнимрозподілом посад на «Службіорганізації та проведеннязакупівель»працівників) впливати на свідків працівниківструктурного підрозділу «Служба організації та проведення закупівель» регіональної філії «Львівська залізниця» акціонерного товариства «Укрзалізниця», ОСОБА_8 , посадових осіб ТОВ «Спецсервісбуд», іншихосіб, показання яких матимуть значення для встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення.

Прокурор та слідчий у судовому засіданні подане клопотання підтримали, просили таке задовольнити.

Підозрюваний та його захисник у судовому засіданні заперечили щодо клопотання через його необгрунтованість та безпідставність.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає до задоволення, виходячи з наступних міркувань.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим управлінням ГУНП у Львівській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 42020140000000077 від 30.07.2020, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 3 ст. 368, ч. 3 ст. 369 КК України.

Встановлено, що ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється в одержанні службовою особою неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вчинення такою службовою особою в інтересах третіх осіб будь-якої дії з використанням свого службового становища за попередньою змовою групою осіб, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Наявність обґрунтованої підозри ОСОБА_5 у вчиненні інкримінованого йому злочину підтверджується наступними доказами, отриманими у встановленому КПК України порядку в ході проведення досудового розслідування у зазначеному кримінальному провадженні, зокрема:

-протоколом тимчасового доступу до мобільного телефону ОСОБА_5 від 16.12.2020;

-протоколами тимчасового доступу до мобільного телефону ОСОБА_8 від 10.05.2021;

-протоколом тимчасового доступу до речей та документів, які перебувають у володіння ПАТ КБ «Приватбанк» від 02.06.2021;

-протоколом огляду диска, на якому містяться документи ПАТ «КБ «Приватбанк» щодо юридичної справи користувача карткового рахунку № НОМЕР_1 , що належить ОСОБА_9 від 30.06.2021;

-посадовою інструкцією ОСОБА_5 від 03.02.2021;

-іншими матеріалами кримінального провадження у їх сукупності та взаємозв`язку.

У ході досудового розслідування встановлено, щона даний час ОСОБА_5 , відповідно до Наказу № 385/ос від 12.08.2019, обіймає посаду начальника структурного підрозділу «Служба організації та проведення закупівель» регіональної філії «Львівська залізниця» акціонерного товариства «Укрзалізниця».

Відповідно до посадової інструкції начальника структурного підрозділу «Служба організації та проведення закупівель» регіональної філії «Львівська залізниця» ОСОБА_5 , затвердженої Директором виконавчим регіональної філії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » АТ «Укрзалізниця» 03.02.2020, начальник Служби: п. 2.1. здійснює керівництво господарською і фінансовою діяльністю Служби відповідно до чинного законодавства; п. 2.2. контролює виробничу і фінансову діяльність Служби та виробничих підрозділів Служби: Рівненський відділ матеріально-технічного постачання, Ужгородський відділ матеріального-технічного постачання (далі підпорядковані виробничі підрозділи). Здійснює ефективне використання державного майна в Службі й підпорядкованих виробничих підрозділах; п. 2.3. забезпечує стабільну роботу Служби з постачання матеріально-технічних ресурсів для експлуатаційно виробничих та будівельних потреб регіональної філії, зі своєчасного накопичення, якісного зберігання мобілізаційних резервів та державних запасів; п. 2.7. діє від імені регіональної філії на підставі довіреності у вирішенні питань матеріально-технічного забезпечення регіональної філії під час укладання договорів, угод, контрактів і представляє Службу в усіх установах та організаціях; п. 2.12 здійснює контроль за організацією роботи вхідного контролю якості товарно-матеріальних цінностей в цілому у Службі; п. 3.1. має право давати працівникам Служби, керівникам підпорядкованих виробничих підрозділів обов`язкові для виконання вказівки та розпорядження адміністративного, виробничого і технічного характеру відповідно до чинного законодавства; п. 3.3. має право погоджувати прийом на роботу, переміщення та звільнення працівників Служби за чинною номенклатурою відповідно до Порядку, встановленого у регіональній філії; п. 3.4. має права контролювати стан безпеки дорожнього руху, охорони праці, пожежної, санітарної та екологічної безпеки, умови та режим праці, організації виробничо-фінансової діяльності у Службі та підпорядкованих виробничих підрозділах; п. 3.5. має право укладати, на підстав довіреності, господарські договори та контролювати їх виконання; п. 7.3. начальник Служби координує діяльність підпорядкованих керівників Служби та керівників підпорядкованих виробничих підрозділів у межах посадових обов`язків керівників, визначених його посадовою інструкцією, а відтак ОСОБА_5 є службовою особою, наділеною організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями.

Статтею 154 КПК Українивизначено, що відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину. Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців.

Згідно з ч.2 ст.157 КПК України, при вирішенні питання про відсторонення від посади слідчий суддя, суд зобов`язаний врахувати такі обставини правову підставу для відсторонення від посади; достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; наслідки відсторонення від посади для інших осіб.

Приймаючи рішення за клопотанням, враховую практику Європейського суду з прав людини, який неодноразово у своїх рішеннях зазначав, що факти, які є причиною виникнення підозри, не повинні бути такими самими переконливими як ті, що є необхідними для обґрунтування обвинувального вироку чи суто висунення обвинувачення, що здійснюється на наступній стадії процесу. Наявність обґрунтованої підозри передбачає наявність фактів або інформації, які б могли переконати об`єктивного спостерігача в тому, що відповідна особа могла вчинити злочин, однак те, що можна вважати «обґрунтованим», залежить від усіх обставин справи.

На даній стадії провадження органом досудового розслідування доведено переконливість того, що підозра, пред`явлена ОСОБА_5 , є обґрунтованою, що вбачається з наявних у матеріалах клопотання доказів.

Слідчим суддею не встановлено обставин, які б мали негативні наслідки для інших осіб внаслідок відсторонення ОСОБА_5 від посади.

При цьому слідчий суддя враховує, що відсторонення від посади має тимчасовий характер, і його слід відрізняти від звільнення з роботи, яке вирішується відповідно до вимог трудового законодавства, відсторонення від посади обмежено строком не більше двох місяців, який може бути продовжений відповідно до вимог, передбачених ст.159 КПК України.

Враховуючи наявність обґрунтованої підозри вчинення ОСОБА_5 інкримінованого йому кримінального правопорушення, те, що підозрюваний перебуваючи на займаній посаді, матиме можливість доступу до документів, які мають важливе значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, а також можливість підробити документи з метою створення собі штучного алібі непричетності до вчинення інкримінованого йому злочину, а такожможливістьсамостійно, або за допомогоюсторонніхосіб(у тому числі підпорядкованих за структурнимрозподілом посад на «Службіорганізації та проведеннязакупівель»працівників) впливати на свідків працівниківструктурного підрозділу «Служба організації та проведення закупівель» регіональної філії «Львівська залізниця» акціонерного товариства «Укрзалізниця», ОСОБА_8 , посадових осіб ТОВ «Спецсервісбуд», іншихосіб, показання яких матимуть значення для встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, вважаю, що клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.131,132,154,156,157 КПК України, -

у х в а л и в :

клопотання задовольнити.

Відсторонити підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від посади начальника «Служби організації та проведення закупівель» регіональної філії «Львівська залізниця» АТ «Укрзалізниця» строком на два місяці, тобто до 10.10.2021.

Контроль за виконанням даної ухвали покласти на слідчого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері службової та господарської діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_4 .

Ухвала може бути оскаржена до Львівського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.08.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98926661
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про відсторонення від посади

Судовий реєстр по справі —461/2659/21

Ухвала від 21.12.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 21.12.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 21.12.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 30.08.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 28.08.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 27.08.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 10.08.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 10.08.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 10.08.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 10.08.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні