Ухвала
від 10.08.2021 по справі 686/5494/21
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/5494/21

Провадження № 1-кс/686/8144/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 серпня 2021 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Хмельницькому клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_3 про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні №32020240000000020,

ВСТАНОВИВ:

05.08.2021року старшийслідчий зОВС другоговідділу розслідуваннякримінальних провадженьслідчого управлінняфінансових розслідуваньГоловного управлінняДФС уХмельницькій області ОСОБА_3 звернувся дослідчого суддіз клопотанням,погодженим зпрокурором відділунагляду задодержанням законіворганами фіскальноїслужби Хмельницькоїобласної прокуратури ОСОБА_4 про накладенняарешту навилучені підчас обшуку04.08.2021року вмагазині-кафетерії«Натуральне-вино2»,розташованому натериторії ринкуХМСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »у АДРЕСА_1 ,в якомугосподарську діяльністьздійснює ФОП ОСОБА_5 (і.п.н. НОМЕР_1 ), речіта предмети,а саме: незаконно виготовлені алкогольні напої, розлиті у 8 картонних коробок типу «beg-in-box» орієнтовною ємністю по 10 літрів, не обклеєних марками акцизного податку встановленого зразка; 40 скляних пляшок орієнтовною ємністю по 0,5 літра з етикетками «Житня сльоза відбірна», обклеєних марками акцизного податку сумнівного походження; 43 скляні пляшки орієнтовною ємністю по 0,5 літра з етикетками «Житня сльоза золота», обклеєні марками акцизного податку сумнівного походження; 125 скляних пляшок орієнтовною ємністю по 0,5 літра з етикетками «Пшенична», обклеєних марками акцизного податку сумнівного походження; 4 скляні бутлі орієнтовною ємністю по 10 літрів, не обклеєні марками акцизного податку встановленого зразка, з яких 1 бутель з етикеткою «Мускат ніжний», 1 бутель з етикеткою «Коньяк», 2 бутлі з етикетками «Стопочка кактусова», тютюнові вироби «Marvel Red», що містяться у 86 пачках, не обклеєних марками акцизного податку встановленого зразка, а також 1 порожній гофропакет із запахом спирту.

Слідчий в судове засідання не з`явився, у його клопотанні міститься прохання про розгляд клопотання без участі ініціатора, вимоги клопотання підтримує в повному обсязі.

Володілець майна ОСОБА_5 в судове засідання не зявилася, про час та місцен розгляду клопотання повідомлена належним чином.

Положеннями ч. 1 ст. 172 КПК України передбачено, що неприбуття слідчого та/або прокурора, цивільного позивача, якщо клопотання подано ним, підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, і за наявності - також захисника, законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

Зважаючи на ці положення закону, слідчий суддя дійшла висновку про можливість розгляду клопотання у відсутності слідчого та володільця майна, належним чином повідомлених про дату та час судового розгляду.

Дослідивши матеріали клопотання, приходжу до висновку, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

Слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Хмельницькій області здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні № №32020240000000020 від 11.06.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 199, ч.1 ст. 204 КК України.

Клопотання обґрунтовано тим, що « гр. ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , «ПЛ», ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , «КО», «БВ», «БН», «КВВ», «СО», «НВМ», разом з іншими невстановленими особами, у період з травня 2019 року по теперішній час, на території м. Хмельницький здійснюють виготовлення, придбання, перевезення, а також подальше зберігання підроблених марок акцизного податку, з метою використання при продажу товарів незаконно виготовлених алкогольних напоїв з підробленими марками акцизного податку.

Гр. ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_11 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , «БН», «КВВ», «СО», «НВМ», разом з іншими невстановленими особами, у період з травня 2019 року по теперішній час, на території м. Хмельницький здійснюють придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також транспортування та збут незаконно виготовлених алкогольних напоїв, розлитих в скляну та пластикову тару різної ємності.

Гр. « ОСОБА_14 », « ОСОБА_15 », « ОСОБА_16 »,« ОСОБА_17 »,« ОСОБА_18 »,« ОСОБА_19 », « ОСОБА_20 », « ОСОБА_21 » та інші невстановлені особи, у період з листопада 2020 року по теперішній час, на території м. Хмельницького здійснюють незаконне придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також транспортування та збут незаконно виготовлених алкогольних та тютюнових виробів.

Гр. « ОСОБА_14 », « ОСОБА_15 », « ОСОБА_16 » ,« ОСОБА_17 », « ОСОБА_18 », «Ж.А.П.», «І.А.М.», « ОСОБА_21 » та інші невстановлені особи на території м. Хмельницького здійснюють виготовлення, придбання, перевезення, а також подальше зберігання підроблених марок акцизного податку, з метою використання при продажу підакцизних товарів тютюнових виробів.

Зокрема, під час проведення слідчих (розшукових) дій встановлено, що одним із місць зберігання та реалізації незаконно виготовлених підакцизних товарів, являється магазин-кафетерій « ІНФОРМАЦІЯ_2 », який знаходиться на території ринку ХМСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у АДРЕСА_1 , в якому господарську діяльність здійснює ФОП ОСОБА_5 (і.п.н. НОМЕР_1 ).

04.08.2021 на підставі ухвали слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду від 30.07.2021 проведено обшук у магазині-кафетерії « ІНФОРМАЦІЯ_2 », розташованому на території ринку ХМСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у АДРЕСА_1 , в якому господарську діяльність здійснює ФОП ОСОБА_5 (і.п.н. НОМЕР_1 ), за результатами якого виявлено та вилучено незаконно виготовлені алкогольні напої, розлиті у 8 картонних коробок типу «beg-in-box» орієнтовною ємністю по 10 літрів, не обклеєних марками акцизного податку встановленого зразка; 40 скляних пляшок орієнтовною ємністю по 0,5 літра з етикетками «Житня сльоза відбірна», обклеєних марками акцизного податку сумнівного походження; 43 скляні пляшки орієнтовною ємністю по 0,5 літра з етикетками «Житня сльоза золота», обклеєні марками акцизного податку сумнівного походження; 125 скляних пляшок орієнтовною ємністю по 0,5 літра з етикетками «Пшенична», обклеєних марками акцизного податку сумнівного походження; 4 скляні бутлі орієнтовною ємністю по 10 літрів, не обклеєні марками акцизного податку встановленого зразка, з яких 1 бутель з етикеткою «Мускат ніжний», 1 бутель з етикеткою «Коньяк», 2 бутлі з етикетками «Стопочка кактусова», тютюнові вироби «Marvel Red», що містяться у 86 пачках, не обклеєних марками акцизного податку встановленого зразка, а також 1 порожній гофропакет із запахом спирту.

05.08.2021 вилучені при проведенні обшуку у магазині-кафетерії «Натуральне-вино 2», розташованому на території ринку ХМСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у АДРЕСА_1 , в якому господарську діяльність здійснює ФОП ОСОБА_5 (і.п.н. НОМЕР_1 ), речі та предмети визнано речовими доказами.

За вказанихобставин укримінальному провадженінаявні підставидля накладенняарешту навилучені 04.08.2021при проведенніобшуку вмагазині-кафетерії« ІНФОРМАЦІЯ_2 »,розташованому натериторії ринкуХМСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »у АДРЕСА_1 ,в якомугосподарську діяльністьздійснює ФОП ОСОБА_5 (і.п.н. НОМЕР_1 ), речіта предмети,а саме: незаконно виготовлені алкогольні напої, розлиті у 8 картонних коробок типу «beg-in-box» орієнтовною ємністю по 10 літрів, не обклеєних марками акцизного податку встановленого зразка; 40 скляних пляшок орієнтовною ємністю по 0,5 літра з етикетками «Житня сльоза відбірна», обклеєних марками акцизного податку сумнівного походження; 43 скляні пляшки орієнтовною ємністю по 0,5 літра з етикетками «Житня сльоза золота», обклеєні марками акцизного податку сумнівного походження; 125 скляних пляшок орієнтовною ємністю по 0,5 літра з етикетками «Пшенична», обклеєних марками акцизного податку сумнівного походження; 4 скляні бутлі орієнтовною ємністю по 10 літрів, не обклеєні марками акцизного податку встановленого зразка, з яких 1 бутель з етикеткою «Мускат ніжний», 1 бутель з етикеткою «Коньяк», 2 бутлі з етикетками «Стопочка кактусова», тютюнові вироби «Marvel Red», що містяться у 86 пачках, не обклеєних марками акцизного податку встановленого зразка, а також 1 порожній гофропакет із запахом спирту».

Постановою старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень кримінальних проваджень СУ фінансових розслідувань ГУ ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_3 від 05 серпня 2021 року вказані речі визнано речовими доказами у вказаному кримінальному провадженні у зв`язку із тим, що вони зберегли на собі сліди кримінального правопорушення, містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Згідно із з п. 226.2, 226.11 ст.226 Податкового кодексу України наявність наклеєної в установленому порядку марки акцизного податку встановленого зразка на пляшці (упаковці) алкогольного напою, пачці (упаковці) тютюнового виробу є однією з умов для ввезення на митну територію України і продажу таких товарів споживачам, а також підтвердженням сплати податку та легальності ввезення товарів. Ввезення на митну територію України, зберігання, транспортування, прийняття на комісію з метою продажу та продаж на митній території України не маркованих в установленому порядку алкогольних напоїв, тютюнових виробів забороняються.

У разі виявлення фактів ввезення на митну територію України, зберігання, транспортування та продажу на митній території України алкогольних напоїв, тютюнових виробів без наявності марок акцизного податку встановленого зразка, контролюючі органи вилучають такі товари з вільного обігу та подають відповідні матеріали до суду для винесення постанови про їх вилучення в дохід держави (конфіскацію) (п.228.3, п.228.6 ст.228 Податкового кодексу України).

Згідно із ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Відповідно до положень п.1 ч.2 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Відповідно до ч. 2 ст. 168 КПК України тимчасове вилучення майна може здійснюватися також під час обшуку, огляду.

Згідно із ч. 7 ст. 236 КПК України при обшуку слідчий, прокурор має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення обшуканого житла чи іншого володіння особи чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати документи, тимчасово вилучати речі, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження.

Ухвалою слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду від 30.07.2021 було надано дозвіл на проведення обшуку у використовуваному ФОП ОСОБА_5 приміщенні магазину-кафетерію «Натуральне-вино 2», його підсобних приміщеннях, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 на території ринку ХМСТ «Кооператор» та розташований на земельній ділянці з кадастровим номером 6810100000:01:003:0221, яка на праві власності належить Хмельницькій міській раді з метою відшукання та вилучення незаконно виготовлених підакцизних товарів (алкогольних та тютюнових виробів), розфасованих у різного роду тару, сировини для їх виробництва (в т.ч. спирту, тютюну, домішок тощо), знарядь, приладів, обладнань для їх виготовлення, тари (пляшок, тетрапакетів, каністр, бочок, коробок та інших ємностей) для незаконного виготовлення, зберігання підакцизних товарів та сировини для них, їх транспортування та подальшого збуту, чорнових записів щодо об`ємів виготовлення, придбання та реалізації незаконно виготовленої підакцизної продукції, записів з камер зовнішнього та внутрішнього відео спостереження..

Вилучені 04.08.2021 при проведенні обшуку у приміщенні магазину-кафетерію «Натуральне-вино 2», його підсобних приміщеннях, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 на території ринку ХМСТ «Кооператор», в якому свою діяльність здійснює ФОП ОСОБА_5 , речі та предмети відповідають критеріям речових доказів відповідно до положень ст.98 КПК України, оскільки існує сукупність підстав та розумних підозр вважати, що вказані предмети зберегли на собі сліди кримінального правопорушення або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

За таких обставин, враховуючи вказані обставини, клопотання слідчого про накладення арешту є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

З метою забезпечення збереження речових доказів, запобігання можливості їх приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження слідчий суддя вважає за необхідне накласти арешт з тимчасовим позбавленням права на відчуження, розпорядження та користування на речі, вилучені 04.08.2021 в ході проведення обшуку у приміщенні магазину-кафетерію « ІНФОРМАЦІЯ_2 », його підсобних приміщеннях, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 на території ринку ХМСТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в якому свою діяльність здійснює ФОП ОСОБА_5 , а саме на: алкогольні напої, розлиті у 8 картонних коробок типу «beg-in-box» орієнтовною ємністю по 10 літрів, не обклеєних марками акцизного податку встановленого зразка; 40 скляних пляшок орієнтовною ємністю по 0,5 літра з етикетками «Житня сльоза відбірна», обклеєних марками акцизного податку сумнівного походження; 43 скляні пляшки орієнтовною ємністю по 0,5 літра з етикетками «Житня сльоза золота», обклеєні марками акцизного податку сумнівного походження; 125 скляних пляшок орієнтовною ємністю по 0,5 літра з етикетками «Пшенична», обклеєних марками акцизного податку сумнівного походження; 4 скляні бутлі орієнтовною ємністю по 10 літрів, не обклеєні марками акцизного податку встановленого зразка, з яких 1 бутель з етикеткою «Мускат ніжний», 1 бутель з етикеткою «Коньяк», 2 бутлі з етикетками «Стопочка кактусова», тютюнові вироби «Marvel Red», що містяться у 86 пачках, не обклеєних марками акцизного податку встановленого зразка, а також 1 порожній гофропакет із запахом спирту.

Доказів негативних наслідків від застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як арешт майна, на даній стадії кримінального провадження, не надано; вилучені речі обґрунтовано постановою слідчого визнано речовими доказами, оскільки вони відповідають критеріям, визначеними ст. 98 КПК України, що доведено слідчим.

На думку слідчого судді арешт вказаного майна є співрозмірним з потребами кримінального провадження та необхідний з метою забезпечення кримінального провадження та використання майна як доказу у кримінальному провадженні. На даному етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання в права та інтереси власника майна з метою забезпечення кримінального провадження.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 170-173 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_3 задовольнити.

Накласти арешт з тимчасовим позбавленням права на відчуження, розпорядження та користування на речі, вилучені 04.08.2021 в ході проведення обшуку у приміщенні магазину-кафетерію «Натуральне-вино 2», його підсобних приміщеннях, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 на території ринку ХМСТ «Кооператор» та розташований на земельній ділянці з кадастровим номером 6810100000:01:003:0221, яка на праві власності належить Хмельницькій міській раді, в якому свою діяльність здійснює ФОП ОСОБА_5 , а саме на: алкогольні напої, розлиті у 8 картонних коробок типу «beg-in-box» орієнтовною ємністю по 10 літрів, не обклеєних марками акцизного податку встановленого зразка; 40 скляних пляшок орієнтовною ємністю по 0,5 літра з етикетками «Житня сльоза відбірна», обклеєних марками акцизного податку сумнівного походження; 43 скляні пляшки орієнтовною ємністю по 0,5 літра з етикетками «Житня сльоза золота», обклеєні марками акцизного податку сумнівного походження; 125 скляних пляшок орієнтовною ємністю по 0,5 літра з етикетками «Пшенична», обклеєних марками акцизного податку сумнівного походження; 4 скляні бутлі орієнтовною ємністю по 10 літрів, не обклеєні марками акцизного податку встановленого зразка, з яких 1 бутель з етикеткою «Мускат ніжний», 1 бутель з етикеткою «Коньяк», 2 бутлі з етикетками «Стопочка кактусова», тютюнові вироби «Marvel Red», що містяться у 86 пачках, не обклеєних марками акцизного податку встановленого зразка, а також 1 порожній гофропакет із запахом спирту.

Ухвала проарештвиконуєтьсянегайно слідчим,прокурором.

Ухвала слідчого судді про арешт майна може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 5 днів з дня її оголошення, якщо ухвала постановлена без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Підозрюваний, захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні під час розгляду питання про арешт майна мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Слідчий суддя Хмельницького

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення10.08.2021
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу98928858
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —686/5494/21

Ухвала від 06.12.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 10.11.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 10.11.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 10.08.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 10.08.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 10.08.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 30.07.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 30.07.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 30.07.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 30.07.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні