Ухвала
від 09.08.2021 по справі 759/17855/21
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-кс/759/6475/21

ун. № 759/17855/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 серпня 2021 року Слідчий суддяСвятошинського районногосуду м.Києва ОСОБА_1 ,за участюсекретаря судових засідань ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ третього відділу розслідування кримінальних проваджень Слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Київської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про проведення огляду у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32021110000000001від 11.01.2021,за ознакамикримінальних правопорушень,передбачених ч.2ст.205-2,ч.3ст.212,ч.1ст.388 КК України, -

встановив:

06.08.2021 року старший слідчий з особливо важливих справ третього відділу розслідування кримінальних проваджень Слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області ОСОБА_3 , за погодженням прокурора відділу Київської обласної прокуратури ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про надання йому, слідчим, що входять до складу слідчої групи та/або за їх дорученням оперативним співробітникам управління боротьби з фінансовими злочинами Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби дозволу на огляд та безперешкодний доступдо об`єктівдослідження,а саме вилученихв ходіобшуку 10.06.2021ТМЦ,які перебуваютьна відповідальномузберіганні,згідно Актуприймання-передачіна відповідальнезберігання майна,у ФОП ОСОБА_5 ,та наданий моментперебувають в приміщеннях магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 »,який розташованийна першомута другомуповерсі нежитловоїбудівлі заадресою: АДРЕСА_1 , з метою встановлення наявності вказаних ТМЦ та перевірки стану зберігання.

Клопотання обґрунтовується тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Київській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №32021110000000001, відомості якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 11.01.2021, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205-2, ч. 3 ст.212, ч. 1 ст. 388 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що фізичні особи ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_1 ), ОСОБА_7 (РНОКПП: НОМЕР_2 ), ОСОБА_8 (РНОКПП: НОМЕР_3 ) та ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_4 ), які є засновниками та службовими особами ТОВ «БЕБІШОП» (код ЄДРПОУ: 41172555); ТОВ «БЕЙБІДЖИМ» (код ЄДРПОУ: 41036295); ТОВ «МІЛЛЕНІУМ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ: 38684109); ТОВ «МОДЕНА» (код ЄДРПОУ: 36404824); ТОВ «ДЖОЯ» (код ЄДРПОУ: 32308514); ТОВ «РЕЛАКС» (код ЄДРПОУ: 24373326); ТОВ «ЛІНКОРН» (код ЄДРПОУ: 32244959); ТОВ «АРТСЕС» (код ЄДРПОУ: 30727239); ТОВ «РЕАЛ ЛТД» (код ЄДРПОУ: 24087224); ТОВ «РЕСТ-КЛУБ» (код ЄДРПОУ: 21554375); ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «РУСАНІВСЬКИЙ» (ЄДРПОУ: 19492980); ТОВ «ФНК ГРУП» (код ЄДРПОУ: 42569053); ТОВ «БОНЗА» (код ЄДРПОУ: 19120830); ТОВ «ЕТУАЛЬ» (код ЄДРПОУ: 240967140); ТОВ «ТІКО ЛЮКС ЛТД» (код ЄДРПОУ: 30214959) організували незаконну діяльність з реалізації одягу та аксесуарів, з використанням Інтернет-магазину: www.spazio.ua.,а такожу спеціалізованих магазинах за адресами: АДРЕСА_2 - назва магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », АДРЕСА_3 - назва магазину «THE ICON», м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 77-А - назва магазину «NOSTALGIE», м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 72, ТЦ «Олімпійській», 2-ий поверх - назва магазину «ELMA», шляхом не відображення фактичних обсягів прибутку від реалізації зазначених товарно-матеріальних цінностей, з метою ухилення від сплати податків (з доходу отриманого від діяльності фізичних осіб підприємців) в особливо великих розмірах та у подальшому розподілення грошових коштів здобутих злочинним шляхом між всіма учасниками злочинної схеми.

Дана група осіб, керуючись злочинною метою розробила спільний план відповідних протиправних дій, який полягав у встановленні контролю над рядом фізичних осіб підприємців, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування, отриманні права на розпорядження їх майном, в т.ч. грошовими коштами, які надходять на їх банківських рахунках, складанні та видачі від їх імені підроблених первинних документів бухгалтерського та податкового обліку, які б свідчили про проведення господарських операцій з продажу (придбання) товарів, отримання від вказаних ФОПів безготівкових коштів в рахунок оплати за псевдо-товари, роботи або послуги та подальшого їх переведення в готівку, минаючи при цьому законну систему оподаткування.

Також, вказаними особами налагоджено механізм реалізації незаконно ввезеної продукції на митну територію України, виробником/відправником/постачальником, якої є іноземні підприємства, через низку складів магазинів, розташованих на території м. Києва, за готівку без сплати обов`язкових податків та зборів та відображення відомостей щодо реалізації у бухгалтерському та податковому обліках, що в свою чергу призвело до ненадходження до бюджету України грошових коштів в особливо великих розмірах.

На виконання злочинного плану, вищевказані особи, перебуваючи на території Київської області, в період з 2017 по теперішній час, з метою прикриття свої злочинної діяльності залучили до незаконної схеми підконтрольних фізичних осіб підприємців, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування (понад 150 ФОПів), шляхом здійснення реалізації одягу та аксесуарів у вищевказаних спеціалізованих магазинах та через Інтернет-магазин від їх імені, з метою не відображення фактичних обсягів прибутку від реалізації зазначених товарно-матеріальних цінностей, чим ухилилися від сплати податків (з доходу отриманого від діяльності фізичних осіб підприємців), а саме єдиного податку, податку на дохід фізичних осіб та військового збору, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

У подальшому, частина грошових коштів (гривня) здобутих злочинним шляхом переводиться в іноземні валюти та розприділяється між всіма учасниками злочинної схеми, а частина коштів отриманих від реалізації товару у вищевказаних магазинах та інтернет-магазині реалізовується фізичним та юридичним особам за певний відсоток.

В ході досудового розслідування на підставі ухвал Святошинського районного суду м. Києва 10-11.06.2021 проведено обшуки: в приміщеннях магазину «ELMA», який розташований за адресою: АДРЕСА_4 , ТЦ «Олімпійській»; в приміщеннях магазину «SPAZIO», який розташований за адресою: АДРЕСА_2 ; в приміщеннях магазину «NOSTALGIE», який розташований за адресою: АДРЕСА_1 ; в приміщеннях магазину «THE ICON», який розташований за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 94, у ході яких вилучено товарно-матеріальні цінності (далі - ТМЦ), які у подальшому передано на відповідальне зберігання відповідно до Актів приймання-передачі на відповідальне зберігання майна.

Так, вилучені: ТМЦ з магазину «THE ICON» перебувають на відповідальному зберіганні у адміністратора магазину «THE ICON» ОСОБА_10 , за адресою: АДРЕСА_3 ; ТМЦ з магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 » перебувають на відповідальному зберіганні ФОП ОСОБА_5 , яка здійснює господарську діяльність в магазині «NOSTALGIE», за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 77-А; ТМЦ з магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 » перебувають на відповідальному зберіганні у начальника охорони магазину «SPAZIO» ОСОБА_11 , за адресою:м. Київ, бульвар Лесі Українки, буд. 24; ТМЦ з магазину « ІНФОРМАЦІЯ_3 » перебувають на відповідальному зберіганні у адміністратора магазину « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_12 , за адресою: АДРЕСА_4 .

Згідно Актів приймання-передачі на відповідальне зберігання майна, після передачі вказаного майна вищевказаним особам, останніх повідомлено про обов`язок повідомляти СУФР ГУ ДФС у Київській області у письмовій формі про будь-яке переміщення чи/або будь-які дії щодо вказаного майна та без письмового дозволу СУФР ГУ ДФС у Київській області чи безпосереднього письмового дозволу слідчого не проводити такі дії. Крім того, зазначеним особам роз`яснено про їх обов`язок негайного повідомлення, у разі звільнення із займаної посади, перебуванні на лікуванні чи будь-яких інших факторів, що унеможливлюють подальше зберігання переданого йому майна, що знаходиться за вищевказаними адресами. Також, даних осіб повідомлено про необхідність надання працівникам СУФР ГУ ДФС у Київській області за їх першою вимогою безперешкодного доступу до вказаного майна з метою його огляду, проведення інвентаризації, тощо. Поряд з цим, вказаних осіб попереджено про кримінальну відповідальність, передбачену ст. 388 Кримінального кодексу України щодо описаного майна.

Поряд з цим, в ході досудового розслідування встановлено, що на даний час магазини: «THE ICON», « ІНФОРМАЦІЯ_1 », « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та « ІНФОРМАЦІЯ_3 », у яких на відповідальному зберіганні перебувають вилучені ТМЦ згідно Актів приймання-передачі на відповідальне зберігання майна, продовжують працювати у штатному режимі та здійснюють продаж речей.

Так, в органу досудового розслідування виникла необхідність у проведення огляду ТМЦ вилучених в ході вищевказаних обшуків, які знаходяться на відповідальному зберігання згідно Актів приймання-передачі на відповідальне зберігання майна, з метою встановлення наявності вказаних ТМЦ, стану їх зберігання та призначення подальшої судової товарознавчої експертизи у кримінальному провадженні.

У зв`язку з вищевикладеним, 30.07.2021 органом досудового розслідування направлено листи ОСОБА_10 , ФОП ОСОБА_5 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , у яких на відповідальному зберіганні перебувають дані ТМЦ, щодо надання можливості безперешкодного доступу з метою огляду ТМЦ.

02.08.2021 органом досудового розслідування надано доручення в порядку ст. 40 КПК України оперативним співробітникам управління боротьби з фінансовими злочинами Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби на проведення огляду вилучених: в ході обшуку ТМЦ з магазину «THE ICON», які на даний час перебувають на відповідальному зберіганні у адміністратора магазину «THE ICON» ОСОБА_10 , за адресою: АДРЕСА_3 ; в ході обшуку ТМЦ з магазину «NOSTALGIE», які на даний час перебувають на відповідальному зберіганні ФОП ОСОБА_5 , яка здійснює господарську діяльність в магазині «NOSTALGIE», за адресою: АДРЕСА_1 ; в ході обшуку ТМЦ з магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », які на даний час перебувають на відповідальному зберіганні у начальника охорони магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_11 , за адресою: АДРЕСА_2 ; в ході обшуку ТМЦ з магазину « ІНФОРМАЦІЯ_3 », які на даний час перебувають на відповідальному зберіганні у адміністратора магазину « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_12 , за адресою: АДРЕСА_4 .

На виконання вказаного доручення оперативним співробітникам управління боротьби з фінансовими злочинами Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби здійснено виїзди за адресами зберігання вказаних ТМЦ, де останнім адвокатом ОСОБА_13 відмовлено у наданні безперешкодного доступу до зазначених ТМЦ з метою проведення їх огляду та ревізії, посилаючись на ст.ст. 233, 237 КПК України.

З метою повного та всебічного документування протиправної діяльності причетних до скоєння злочину осіб та підприємств виникла необхідність у проведенні огляду вилучених в ході обшуків: в приміщеннях магазину « ІНФОРМАЦІЯ_3 », який розташований за адресою: АДРЕСА_4 , ТЦ «Олімпійській»; в приміщеннях магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », який розташований за адресою: АДРЕСА_2 ; в приміщеннях магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 », який розташований за адресою: АДРЕСА_1 ; в приміщеннях магазину « ІНФОРМАЦІЯ_4 », який розташований за адресою: АДРЕСА_3 товарно-матеріальних цінностей, які у подальшому передано на відповідальне зберігання відповідно до Актів приймання-передачі на відповідальне зберігання майна.

Наведені факти мають важливе значення для встановлення обставин вчинення даного кримінального правопорушення та його правильної кваліфікації та можуть бути використані в якості доказів.

Зазначені речі містять фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, а також інші відомості, які підлягають дослідженню.

Підставами для проведення огляду є наявність в матеріалах кримінального провадження достатніх відомостей щодо предметів, що мають значення для припинення та розкриття правопорушення, відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Перелічені речі, які необхідні для доказування та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення фактично знаходяться в приміщеннях магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 »,який розташованийна першомута другомуповерсі нежитловоїбудівлі заадресою: АДРЕСА_1 та перебувають на відповідальному зберігання згідно Акту приймання-передачі на відповідальне зберігання майна у ФОП ОСОБА_5 .

Згідно інформації довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, будинок офісного призначення за адресою: АДРЕСА_1 , на праві власності належить: ТОВ «ІНВЕСТМЕНТ ДЕВЕЛОПМЕНТ ПРОПЕРТІ» ( код ЄДРПОУ: 24920768).

Для встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні та з метою виявлення та фіксації обставин кримінального правопорушення, слідчий просить надати дозвіл на проведення огляду приміщень магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 »,який розташованийна першомута другомуповерсі нежитловоїбудівлі заадресою: АДРЕСА_1 , де на відповідальному зберіганні перебувають вилучені в ході обшуку ТМЦ згідно Акту приймання-передачі на відповідальне зберігання майна у ФОП ОСОБА_5 .

Слідчий в судовому засіданні вимоги клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Вислухавши доводи слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до висновку про його часткове задоволення, виходячи з наступного.

Із матеріалів клопотання вбачається, що 11.01.2021 року до ЄРДР за №32021110000000001 внесені відомості про кримінальні правопорушення, передбачені ч.2ст.205-2,ч.3ст.212,ч.1ст.388 КК України.

Під час проведення досудового розслідування виникла необхідність проведення огляду приміщень магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 »,який розташованийна першомута другомуповерсі нежитловоїбудівлі заадресою: АДРЕСА_1 , де на відповідальномузберіганні перебуваютьвилучені вході обшукуТМЦ згідноАкту приймання-передачіна відповідальнезберігання майнау ФОП ОСОБА_5 , для встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні та з метою виявлення та фіксації обставин кримінального правопорушення

Відповідно до ст.84 КПК України, доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому КПК порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Статтею 132 КПК України передбачено, що застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ст.233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Відповідно до ч.1 ст.237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Згідно ч.2 ст.237 КПК Ураїни, огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Слідчий суддя, беручи до уваги вищевикладене, враховуючи те, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані обставини мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, іншими способами довести обставини, які передбачається довести, неможливо, вважає, що клопотання необхідно задовольнити частково, надавши дозвіл на проведення огляду приміщень магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 »,який розташованийна першомута другомуповерсі нежитловоїбудівлі заадресою: АДРЕСА_1 .

При цьому п.19 ч.1 ст.3 КПК України визначено, що стороною кримінального провадження з боку обвинувачення є слідчий, керівник органу досудового розслідування, прокурор, а також потерпілий у встановлених законом випадках.

Оперативні співробітникиуправління боротьбиз фінансовимизлочинами Офісувеликих платниківподатків Державноїфіскальної служби не є стороною кримінального провадження, тому немає достатніх правових підстав для надання права таким посадовим особам у проведенні обшуку, в зв`язку з чим у задоволенні клопотання в цій частині слід відмовити.

Керуючись ст. ст.84, 233, 237, 309 КПК України, слідчий суддя, -

постановив:

Клопотання старшого старшого слідчого з особливо важливих справ третього відділу розслідування кримінальних проваджень Слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , погоджене прокурорм відділу Київської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про проведення огляду у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32021110000000001від 11.01.2021,за ознакамикримінальних правопорушень,передбачених ч.2ст.205-2,ч.3ст.212,ч.1ст.388 КК України - задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому з ОВС третього ВРКП СУФР ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_3 та слідчим, які входять до складу слідчої групи у кримінальному провадженні №32021110000000001 на проведення огляду та безперешкодний доступдо об`єктівдослідження,а саме вилученихв ходіобшуку 10.06.2021ТМЦ,які перебуваютьна відповідальномузберіганні,згідно Актуприймання-передачіна відповідальнезберігання майна,у ФОП ОСОБА_5 ,та наданий моментперебувають в приміщеннях магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 »,який розташованийна першомута другомуповерсі нежитловоїбудівлі заадресою: АДРЕСА_1 , з метою встановлення наявності вказаних ТМЦ та перевірки стану зберігання.

У задоволенні іншої частини клопотання відмовити.

Перед проведенням огляду ухвали слідчого судді щодо проведення огляду вручити представнику магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Строк дії ухвали становить один місяць, з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено та оголошено 12.08.2021 року.

Cлідчий суддя ОСОБА_1

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення09.08.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98935442
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —759/17855/21

Ухвала від 09.08.2021

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Бандура І. С.

Ухвала від 09.08.2021

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Бандура І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні