Рішення
від 09.08.2021 по справі 190/695/21
П'ЯТИХАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 190/695/21

Провадження №2/190/377/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 серпня 2021 року м.П»ятихатки

П`ятихатський районний суд Дніпропетровської області

в складі головуючого судді Фирси Ю.В.,

за участю секретаря Гук С.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. П`ятихатки цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Саксаганської об`єднаної територіальної громади П`ятихатського району Дніпропетровської області в особі Саксаганської сільської ради про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до П`ятихатського районного суду Дніпропетровської області з позовом до Саксаганської об`єднаної територіальної громади П`ятихатського району Дніпропетровської області в особі Саксаганської сільської ради про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном три місяці .

В обґрунтування заявлених вимог зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 . Після її смерті залишилось спадкове майно, до складу якого входить земельна ділянка площею 1,00 га, що розташована на території Грушуватської сільської ради П`ятихатського району Дніпропетровської області, а також житловий будинок з господарчими будівлями та спорудами за адресою АДРЕСА_1 . Коли звернувся до державного нотаріуса з питанням отримання свідоцтва про право на спадщину за заповітом отримав відмову, так як ним пропущений шестимісячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини. Просить визначити йому додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини, так як пропустив його з поважної причини, оскільки з 23.07.2019 року по 07.03.2021 року перебував за межами України, а саме знаходився в Республіці Чехія, де він працює. А у зв`язку з неможливістю перетину кордону через карантинні обмеження не зміг вчасно подати заяву про прийняття спрадщини до нотаріальної контори особисто, а також на підставі вищевказаних обмежень також не зміг звернутися до посольства України для посвідчення підпису на заяві про прийняття спадщини для направлення її поштовим зв`язком.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав до суду заяву з проханням справу розглядати без його участі, позов підтримав в повному обсязі і на підставах викладених в позовні заяві.

Відповідач Саксаганська об`єднана територіальна громада П`ятихатського району Дніпропетровської області в особі Саксаганської сільської ради свого представника в судове засідання не направили, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, надали до суду заяву з проханням справу розглядати без участі їх представника, проти задоволення позову не заперечували/а.с.42/.

За таких обставин, оскільки сторони в судове засідання не з`явились, про час і місце проведення судового засідання були повідомлені належним чином, суд вважає, що судове засідання можливо провести без їх участі, на підставі наявних у справі доказів, без фіксування судового засідання технічними засобами, що буде відповідати вимогам ст. 197 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Жовті Води Дніпропетровської області померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть/а.с.6/.

Після її смерті залишилось спадкове майно, до складу якого входить земельна ділянка площею 1,0000 га, що розташована на території Грушуватської сільської ради П`ятихатського району Дніпропетровської, про що свідчить копія Державного акту на право власності на землю серії ЯЛ № 314192/а.с.8/ та житловий будинок з господарчими будівлями та спорудами розташований по АДРЕСА_1 , про що свідчить копія свідоцтва про прово власності на житловий будинок від 20.06.1988 року, виданого П`ятихатським райвиконкомом на підставі рішення № 65/1 від 07.04.1988 року/а.с.9/.

За життя ОСОБА_2 склала заповіт, посвідчений секретарем Грушуватської сільської ради П*ятихатського району Дніпропетровської області, яким Ѕ частину належної їй земельної ділянки, кадастровий номер 1224581200:01:003:0215 та Ѕ частину житлового будинку по АДРЕСА_1 заповіла позивачу ОСОБА_1 , про що свідчить копія заповіту/а.с.36/.

Згідно з копією спадкової справи № 75/2021 до майна померлої ОСОБА_2 - позивач ОСОБА_1 26 березня 2021 року звернувся до державного нотаріуса П`ятихатської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області із заявою про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_2 /а.с.25-41/.

26 березня 2021 року державним нотаріусом П`ятихатської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області Новенко С.В. позивачу ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2 відмовлено, у зв`язку з пропущенням ним шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини/а.с.10/.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини; спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою; для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ст. 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила ч. 3 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини суд визнав поважними.

Як на підставу пропущення строку для прийняття спадщини позивач послався на те, що він з 23.07.2019 року по 07.03.2021 року перебував за межами України, а саме знаходився в Республіці Чехія, де він працює, що підтверджується довідкою Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України/а.с.13/.

Таким чином, ОСОБА_1 після смерті ОСОБА_2 у встановлений строк до нотаріальної контори з питанням прийняття спадщини не звернувся, так як перебував поза межами території України. Нотаріусом позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, чим позбавлено його права реалізувати своє право на отримання спадщини.

Суд вважає причину пропуску строку для подачі заяви про прийняття спадщини поважною, що і дає підстави для задоволення позову.

Керуючись ст. 12,80,81,263-265 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 до Саксаганської об`єднаної територіальної громади П`ятихатського району Дніпропетровської області в особі Саксаганської сільської ради про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визнати поважною причину пропуску ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, що залишилась після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 в три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку, шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення. У випадку, якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Головуючий суддя Ю.В. Фирса

СудП'ятихатський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення09.08.2021
Оприлюднено12.08.2021
Номер документу98936913
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —190/695/21

Рішення від 09.08.2021

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Фирса Ю. В.

Ухвала від 14.07.2021

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Фирса Ю. В.

Ухвала від 25.06.2021

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Фирса Ю. В.

Ухвала від 03.06.2021

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Фирса Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні