Рішення
від 11.08.2021 по справі 952/576/21
ЗАЧЕПИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 952/576/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11.08.2021 року Зачепилівський районний суд Харківської області у складі:

головуючого, судді Яценка Є.І.,

за участю секретаря судового засідання Ніколенко Л.О.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

свідків ОСОБА_2 , ОСОБА_3

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в сел. Зачепилівка Харківської області цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_4 до Зачепилівської селищної ради Красноградського району Харківської області про встановлення факту родинних відносин та про визнання права власності на земельну частку (пай) у порядку спадкування за законом,

У С Т А Н О В И В :

ОСОБА_4 звернулася до суду із позовною заявою в якій вказала, що вона народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Чернещина Зачепилівського району Харківської області. У її свідоцтві про народження мати позивачки вказано ОСОБА_5 , а відомостей про батька не було записано, оскільки її мати проживала постійно з батьком позивачки ОСОБА_6 без реєстрації шлюбу і тому ОСОБА_4 було лише надано по батькові ОСОБА_4 , а прізвище записано матері. ІНФОРМАЦІЯ_2 її мати ОСОБА_5 померла і тому позивачка доглядала батька ОСОБА_6 по день його смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 , вела з ним спільне господарство та поховала останнього за власні кошти. Із змісту позовної заяви вбачається, що нещодавно позивачка знайшла копію державного акту серії ХР №071094 на право власності на земельну ділянку (пай), розташовану на території Чернещинського старостинського округу та яка належала померлому ОСОБА_6 . При зверненні ОСОБА_4 до державної нотаріальної контори з метою успадкування вищевказаної земельної ділянки, останній пояснили, що потрібно встановити факт родинних відносин із померлим батьком та надати оригінал державного акту, що у позасудовому порядку здійснити неможливо.

Тому, ОСОБА_4 звернулася до суду з вимогою встановити факт, того, що померлий ІНФОРМАЦІЯ_3 . ОСОБА_6 є її рідним батьком та визнати за нею право власності в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_6 на земельну ділянку кадастровий номер 6322284500:01:000:0109, яка належала померлому на підставі державного акту серії ХР №071094 виданого 21.10.2004.

У підготовчому судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 на заявлених позовних вимогах наполягав та просив їх задовольнити, не заперечував проти постановлення рішення у підготовчому судовому засіданні.

Від представника відповідача Зачепилівської селищної ради Красноградського району Харківської області Губченка О. надійшла заява про розгляд справи без участі представника, проти задоволення позову ОСОБА_4 не заперечував.

У підготовчому судовому засіданні свідок ОСОБА_2 пояснила, що сім`ю позивачки ОСОБА_4 вона знає дуже давно, оскільки все життя мешкали в одному селі Чернещина Зачепилівського району Харківської області. Мати позивачки ОСОБА_5 постійно проживала з ОСОБА_6 без реєстрації шлюбу, в них дійсно є спільна донька ОСОБА_4 , яка потім переїхала до с. Зачепилівка Харківської області де постійно мешкала, працювала. Коли померла мати, ОСОБА_4 з 2009 р. доглядала за батьком ОСОБА_6 та постійно з ним мешкала, після його смерті поховала останнього.

Свідок ОСОБА_3 у підготовчому судовому засіданні пояснила, що ОСОБА_4 є рідною донькою ОСОБА_6 , вона має інше прізвище оскільки її мати ОСОБА_5 постійно проживала спільно однією сім`єю з ОСОБА_6 без реєстрації шлюбу. ОСОБА_6 , у зв`язку із тяжкою травмою ОСОБА_5 весь час піклувався про ОСОБА_4 - відвідував батьківські збори у школі, займався лікуванням доньки.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

В силу ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Згідно роз`ясненням п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року №5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, тощо.

Згідно до ч.1 ст. 135 СК України, при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Судом із свідоцтва про народження серія НОМЕР_1 виданого 17.08.1968 р. Чернещинською сільською радою Зачепилівського району Харківської області встановлено, що ОСОБА_4 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Чернещина Зачепилівського району Харківської області, актовий запис про народження №19 від 17.08.1968 р., в графі мати вказано ОСОБА_5 , а в у графі батько записи відсутні.

Із свідоцтва про смерть серія НОМЕР_2 виданого 20.05.2011 р. Чернещинською сільською радою Зачепилівського району Харківської області судом встановлено, що ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Чернещина Зачепилівського району Харківської області.

Судом досліджено також свідоцтво про смерть серія НОМЕР_3 виданого 23.01.2009 р. Чернещинською сільською радою Зачепилівського району Харківської області відповідно до якого ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Чернещина Зачепилівського району Харківської області.

В судовому засіданні із довідки Зачепилівської селищної ради Харківської області №02.01-27/1679 від 05.07.2021 становлено, що в с. Чернещина Зачепилівського району Харківської області проживав і був зареєстрований ОСОБА_6 з 1967 року по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 . В домоволодінні проживав разом із співмешканкою ОСОБА_5 з 1967 р. по момент її смерті - ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Також відповідно до довідки Зачепилівської селищної ради Харківської області №02.01-27/1678 від 05.07.2021 судом становлено, що ОСОБА_4 , 1968 року народження дійсно здійснила поховання своїх батьків: ОСОБА_5 - ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_6 - ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Таким чином факт родинних відносин, а саме те, що померлий ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_6 є рідним батьком позивачки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , знайшов своє підтвердження в судовому засіданні, безпосередньо із свідоцтва про народження позивачки, довідок Зачепилівської селищної ради Харківської області, показів свідків, та необхідний позивачці для прийняття спадщини після смерті батька.

Судом також встановлено, що померлому ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_6 належала на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серія ХР №071094 виданого 21.10.2004 р. земельна ділянка площею 2,9823га, кадастровий номер 6322284500:01:000:0109, яка розташована на території Чернещинського старостинського округу №9 Красноградського району Харківської області.

До відносин спадкування необхідно застосовувати законодавство чинне на час відкриття спадщини.

Спадщина відкрилась ІНФОРМАЦІЯ_3 в день смерті спадкодавця ОСОБА_6 .

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно зі ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ч.2 ст. 1223 ЦК України, у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Крім того, згідно зі ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ч.3 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до ч.5 ст. 1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Крім того, згідно ч.1 ст. 1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Також п.г ч.1 ст. 81 Земельного кодексу України встановлено, що громадяни України набувають право власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Враховуючи те, що вищевказана земельна ділянка площею 2,9823га, кадастровий номер 6322284500:01:000:0109, яка розташована на території Чернещинського старостинського округу №9 Красноградського району Харківської області належала на праві приватної власності спадкодавцю ОСОБА_6 , який є рідним батьком позивачки та увійшла до складу спадщини останнього, суд дійшов висновку, що за позивачем, як єдиним спадкоємцем та спадкоємцем першої черги за законом належить визнати право власності в порядку спадкування за законом на вищевказану земельну ділянку, оскільки судом не встановлено факту подачі ОСОБА_4 заяви про відмову від прийняття спадщини після смерті ОСОБА_6 .

На підставі вище викладеного та враховуючи факт визнання відповідачем позовних вимог, суд приходить до висновку про задоволення позову ОСОБА_4 .

Керуючись статтями 10,12,13, 200, 206, 259,263,264,265,315ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_4 до Зачепилівської селищної ради Красноградського району Харківської області про встановлення факту родинних відносин та про визнання права власності на земельну частку (пай) у порядку спадкування за законом - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 в с. Чернещина, Зачепилівського району, Харківської області, є рідним батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Визнати за ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_4 , право власності у порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_6 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 , на земельну ділянку площею 2,9823 га, кадастровий номер 6322284500:01:000:0109, яка розташована на території Чернещинського старостинського округу №9 Красноградського району Харківської області, право на яку померлий мав згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серія ХР №071094 виданого 21.10.2004р.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий, суддя Є.І. Яценко

СудЗачепилівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення11.08.2021
Оприлюднено12.08.2021
Номер документу98937553
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —952/576/21

Рішення від 11.08.2021

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 30.07.2021

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні