Рішення
від 05.08.2021 по справі 362/179/21
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/179/21

Провадження № 2/362/1281/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05.08.21 року Васильківський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого судді Лебідь-Гавенко Г.М.,

з участю секретаря Берковської Д.С.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні без фіксування технічними засобами в порядку ч. 2 ст. 247 ЦПК України в м. Василькові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третя особа - Громадська організація Садове товариство Руслан , про визнання права власності на садовий будинок в порядку спадкування,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, в якому просить визнати за нею право власності в порядку спадкування за законом на садовий будинок під літерою А, погріб під частиною будинку під А, веранда відкрита а, літній душ Б. убиральня В, ганок а 1, ганок а2, свердловин, ворота №1, огорожа №2, огорожа №3, розташованих на земельній ділянці АДРЕСА_1 після смерті її чоловіка ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтуванні позову зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік - ОСОБА_5 . На час смерті її чоловіка ОСОБА_5 разом з ним проживали доньки позивачки - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , які зазначені у позові відповідачами. ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 не претендують на спадщину та відмовились від неї на користь позивачки.

Після смерті чоловіка була відкрита спадкова справа № 59413986. Спадкове майно складається із земельної ділянки площею 0,0705 га, кадастровий номер 3221484901:01:025:0134, розташованої на території Малосолтанівської сільської ради у Садовому товаристві Руслан села Мала Солтанівка Васильківського району Київської області, що належала померлому на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серія ЯИ № 625983, виданого 30 листопада 2009 року Управлінням Держкомзему у Васильківському районі на підставі рішення № 213-ХУІ-У скликання Малосолтанівської сільської ради від 17 жовтня 2008 року, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 010994102034.

Звернувшись до приватного нотаріуса Київського нотаріального округу Смолянінової О.Я. за оформленням прав на спадкове майно на підставі ст. 1261 ЦК України позивачка отримала Свідоцтво про право на спадщину за законом серія НВХ № 269483 від 07.10.2016 року після смерті ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

До кола спадкового майна входить також садовий (дачний) будинок АДРЕСА_1 . За час свого життя померлий не встиг здійсниити державну реєстрацію права власності на вищезазначений садовий будинок. А відтак, у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на садовий (дачний) будинок нотаріусом їй було відмовлено у зв`язку з тим, що відсутні правовстановлюючі документи на будинок та право власності на зазначений садовий будинок не зареєстровано на ім`я спадкодавця ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Згідно технічного паспорту від 12.09.2020 року, садовий будинок під літерою А, погріб під частиною будинку під А, веранда відкрита А, літній душ Б, убиральня В, ганок А1, ганок А2, свердловина, ворота № 1, огорожа № 2, огорожа № 3 були побудовані у 1991 році. Інвентаризаційна вартість майна складає 310018,00 грн.

Ухвалою Васильківського міськрайонного суду Київської області від 05.02.2021 року прийнято до провадження цивільну справу за правилами загального позовного провадження (а.с. 37-38).

Позивач у судове засідання не з`явилась, надіслала заяву про розгляд справи без її участі, позов просила задовольнити (а.с 96).

Відповідачі в судове засідання не з`явилися, надіславши до суду заяви, в яких просять справу розглянути за їх відсутності та визнання ними позовних вимог (а.с. 48-50).

Третя особа: в судове засідання не з`явилася, надіславши до суду заяву, в якій просила слухати справу без її участі, проти задоволення вимог не заперечували та просили їх задовольнити (а.с. 97).

Відповідно до ч. 3 ст.200, ч. 4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову на підготовчому судовому засіданні, та відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, за відсутності всіх осіб, які беруть участь у справі, суд проводить розгляд цивільної справи без фіксування технічними засобами, за наявними у справі матеріалами.

Суд, на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин цієї справи, на які позивач послався як на підставу своїх вимог, що викладені у позовній заяві та підтверджені доданими до неї доказами, які були досліджені судом, враховуючи визнання позову відповідачем, на засадах верховенства права, відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права, прийшов до висновку про задоволення позовних вимог.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно до ч. 1 ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється порядку іншого судочинства.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_5 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серія НОМЕР_1 від 28 березня 2016 року (а.с. 6).

Відповідно до свідоцтва про одруження серія НОМЕР_2 , 30.09.1972 року ОСОБА_6 та ОСОБА_5 уклали шлюб, після якого ОСОБА_6 змінила прізвище на ОСОБА_7 (а.с.5)

Спадкоємцем до майна померлого є позивач, що підтверджується Витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі приватним нотаріусом Смоляніновою О.Я (а.с.14).

Відповідно до свідоцтво про право на спадщину за законом серія НВХ № 269483 від 07.10.2016 року спадкоємцем майна після смерті ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 із земельної ділянки площею 0,0705 га, кадастровий номер 3221484901:01:025:0134, розташованої на території Малосолтанівської сільської ради у Садовому товаристві Руслан села Мала Солтанівка Васильківського району Київської області, що належала померлому на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серія ЯИ № 625983, виданого 30 листопада 2009 року Управлінням Держкомзему у Васильківському районі на підставі рішення № 213-ХУІ-У скликання Малосолтанівської сільської ради від 17 жовтня 2008 року, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 010994102034 (а.с. 13).

До кола спадкового майна входить також садовий (дачний) будинок АДРЕСА_1 . За час свого життя померлий не здійснив державної реєстрації права власності на вищезазначений садовий будинок. А відтак, у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на садовий (дачний) будинок нотаріусом було відмовлено у зв`язку з тим, що відсутні правовстановлюючі документи на будинок та право власності на зазначений садовий будинок не зареєстровано на ім`я спадкодавця ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується постановою про відмову у вчиненні нотаріальних дій від 19.11.2020 року виданої приватним нотаріусом Смоляніновою О.Я. (а.с.15).

Згідно технічного паспорту № 437, виготовлений на замовлення ОСОБА_1 , садовий будинок під літерою А, погріб під частиною будинку під А, веранда відкрита А, літній душ Б, убиральня В, ганок А1, ганок А2, свердловина, ворота № 1, огорожа № 2, огорожа № 3 були побудовані у 1991 році (а.с.16).

Відповідно до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом та за законом.

За нормою частини першої статті 1258 ЦК України визначено, що спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Зазначені дії, що свідчать про намір спадкоємця прийняти спадщину, повинні бути вчиненні протягом шести місяців з дня відкриття спадщини (ст.1270 ЦК України).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Відповідно до положень частини першої, третьої та п`ятої статті 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Фактичний вступив управління або володіння будь-якою частиною спадкового майна розглядається як прийняття всієї спадкової маси.

Таким чином, внаслідок відкриття спадщини у спадкоємців за законом або за заповітом виникає право спадкування. Спадкове майно переходить до спадкоємців лише за умови, що вони виявили згоду щодо прийняття спадщини. Прийняття спадщини - це не обов`язок спадкоємців, а їх право.

Відповідно до ст. 1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Згідно положень статті 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутись до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається на ім`я кожного з них, із зазначенням імені та частки у спадщині інших спадкоємців.

Як передбачено у п.216 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, який затверджений наказом Міністерства юстиції України 22 лютого 2012 року №296/5, видача свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно, провадиться нотаріусом після подання оригіналів право встановлювальних документів про належність цього майна спадкодавцю.

Відповідно до ст. 67 Закону України Про нотаріат свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою всіх спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, встановленому цивільним законодавством.

Якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розглядові у позовному провадженні.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, в тому числі й у випадку визначення судом за позовом спадкоємця додаткового строку для прийняття спадщини.

Відповідно до п. 3.1. листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 року № 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування визнання права власності на спадкове майно, в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових справ у нотаріальному порядку.

Відповідно до ст. 328 ЦК України , право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Згідно ст. 392 ЦК України , власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

У п. 3.3 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справі від 16 травня 2013 року № 24-753/0/4-13 зазначається, що у випадках відсутності правовстановлюючих документів у зв`язку з їх втратою та відсутності реєстрації об`єкта нерухомості за спадкодавцем суди в основному задовольняють вимоги спадкоємців про визнання права власності на нерухоме майно.

Також, у даному листі, зазначено, що найпоширенішою причиною звернення особи в справах про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування є неможливість спадкоємцями, які прийняли спадщину, оформити своє право на спадщину в нотаріальній конторі з причин відсутності правовстановлюючих документів на спадкове майно на ім`я спадкодавця та/або відсутності державної реєстрації нерухомого майна спадкодавцем .

Проаналізувавши наявні в матеріалах справи докази, керуючись вищенаведеними положеннями діючого цивільного законодавства України та враховуючи той факт, що померлий ОСОБА_5 дійсно набув право на садовий будинок під літерою А, погріб під частиною будинку під А, веранда відкрита А, літній душ Б, убиральня В, ганок А1, ганок А2, свердловина, ворота № 1, огорожа № 2, огорожа № 3 розташованих на земельній ділянці АДРЕСА_1 , але за життя не встиг отримати свідоцтво на право власності на садовий будинок, ОСОБА_1 в силу вимог ст. 1268 ЦК України та спадкоємцем за законом прийняла спадщину після смерті чоловіка ОСОБА_1 , але реалізувати своє право на оформлення спадщини вона не може в зв`язку з відмовою нотаріальної контори видати свідоцтво про право власності на спадщину, тому суд приходить до висновку, що позов ОСОБА_1 про визнання права власності на садовий будинок в порядку спадкування, є обґрунтованим та таким, що підлягає до задоволення в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись статтями 328, 329, 1216, 1217, 1226, 1258, 1268, 1269, 1270, 1272, 1296, 1297 ЦК України, статтями 12, 19, 77-81, 258-260, 263-265 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третя особа - Громадська організація Садове товариство Руслан , про визнання права власності на садовий будинок в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за законом на садовий будинок під літерою Апогріб під частиною будинку під А, веранда відкрита А, літній душ Б, убиральня В, ганок А1, ганок А2, свердловина, ворота № 1, огорожа № 2, огорожа № 3, розташованих на земельній ділянці АДРЕСА_1 після смерті чоловіка ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги в тридцяти денний строк з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Текст рішення виготовлено 13.08.2021 року.

Суддя Г.М. Лебідь-Гавенко

СудВасильківський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення05.08.2021
Оприлюднено15.08.2021
Номер документу98988345
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —362/179/21

Рішення від 05.08.2021

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Лебідь-Гавенко Г. М.

Ухвала від 13.05.2021

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Лебідь-Гавенко Г. М.

Ухвала від 05.02.2021

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Лебідь-Гавенко Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні