Рішення
від 09.08.2021 по справі 482/870/21
НОВООДЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

09.08.2021

Справа № 482/870/21

Номер провадження 2/482/465/2021

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 серпня 2021 року м. Нова Одеса

Новоодеський районний суд Миколаївської області у складі: головуючого судді Баранкевич В.О., секретаря судового засідання Шведової Я.О., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Нова Одеса цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новоодеської міської об`єднаної громади Миколаївського району Миколаївської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ:

У липні 2021 року позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відповідача Новоодеської міської об`єднаної громади Миколаївського району Миколаївської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, а саме: на квартиру АДРЕСА_1 та земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства площею 1,50 гектара, яка розташована за адресою: Пілісненської сільської ради Нвоодеського району Миколаївської області.

На обґрунтування позову позивач вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Нова Одеса Миколаївської області померла мати позивача ОСОБА_2 . Спадкоємцем після її смерті була його сестра ОСОБА_3 , яка прийняла спадщину після смерті матері. Він відмовився від спадщини на користь сестри, не подаючи заяви в нотаріальну контору.

ОСОБА_3 прийняла спадщину, але не оформила свої спадкові права. Спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилась, про що повідомив приватний нотаріус Філіпенко О.М. в своєму роз`яснення.

Після смерті матері спадщина складалася з частини квартири АДРЕСА_1 , а також земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею 1,50 гектара, яка розташована в межах території Пілісненської сільської ради Нвоодеського району Миколаївської області, а зараз в межах Новоодеської міської об`єднаної територіальної громади.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_3 у м. Неаполі, держава Італія. Після її смерті позивач прийняв спадщину, яка складається з усієї квартири АДРЕСА_1 (1/2 частина належала їй на праві власності за рішенням суду від 17.11.2005 року і 1/2 на праві власності в порядку спадкування за законом), а також земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею 1,50 гектара, яка розташована в межах території Пілісненської сільської ради Нвоодеського району Миколаївської області, а зараз в межах Новоодеської міської об`єднаної територіальної громади.

Рішенням Новоодеського районного суду Миколаївської області від 17.05.2021 року встановлено, що померла ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_3 є його рідною сестрою.

Позивач звернувся до нотаріуса про видачу йому спадщини після смерті сестри, але йому було надано роз`яснення, що нотаріус не може видати мені спадщину, що в документах не зазначено по батькові спадкодавця, і не можливо встановити родинні відносини. В тому числі між ОСОБА_3 і ОСОБА_2 .

Ухвалою суду від 07.07.2021 року відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження та призначено у справі підготовче засідання.

Позивач в підготовче засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача в підготовче засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності представника, позов визнає і не заперечує проти прийняття відповідного рішення.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши доводи позову, дослідивши матеріали справи та оцінивши досліджені у судовому засіданні докази у їх сукупності, судом встановлені такі факти та відповідні ним правовідносини.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Нова Одеса, Миколаївської області померла мати позивача - ОСОБА_2 , що підтверджено свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 .

Спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 була її донька та відповідно, сестра позивача - ОСОБА_3 , оскільки позивач відмовився від свої частки спадщини після смерті матері на користь сестри.

Сестра позивача - ОСОБА_3 прийняла спадщину після смерті матері - ОСОБА_2 , але не оформила своїх спадкових прав, що підтверджено дослідженими в судовому засіданні письмовими доказами

13.09.2005 року сестра позивача - ОСОБА_3 отримала паспорт громадянина України для виїзду за кодон серії НОМЕР_2 на ім`я ОСОБА_4 , де відсутня графа по-батькові

ІНФОРМАЦІЯ_4 сестра заявника - ОСОБА_3 померла в Італії в комуні Неаполь

Як встановлено з довідки про смерть, виданої муніципалітетом м. Неаполя, Італія від 15.01.2020 року з перекладом па українську мову, прізвище та ім`я померлої зазначено як ОСОБА_3 , без зазначення по-батькові померлої.

У повідомленні консула Генерального консульства України в Неаполі від 16.01.2020 р. № 61417/14-574-165 зазначено, що громадянку України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт громадянина України для виїзду за кодон серії НОМЕР_2 , виданий 13.09.2005 року органом 0102, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 у м. Неаполь, було поховано 14.01.2020 р. на кладовищі Понтічеллі м. Неаполь за рахунок італійської сторони.

Згідно матеріалів спадкової справи № 60/2020 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_4 , остання померла ІНФОРМАЦІЯ_4 в м. Неаполі, Італія, що підтверджується витягом з акту про смерть №229426 виданим 15.01.2020 року Відділом реєстрації цивільного стану м. Неаполь, Італія, та його перекладом з італійської мови.

ІНФОРМАЦІЯ_5 брат померлої, позивач по справі ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса Миколаївського районного нотаріального округу Філіпенко О.М. із заявою про прийняття спадщини після смерті сестри - ОСОБА_3 , що підтверджується дослідженими письмовими доказами.

Відповідно до роз`яснення приватного нотаріуса Новоодеського районного нотаріального округу Філіпенко О.М., заяву ОСОБА_1 було зареєстровано та заведено Спадкову справу за № 60/2020.

Також зазначено, що на спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 була її донька ОСОБА_3 , яка прийняла спадщину після смерті матері - ОСОБА_2 , але не оформила своїх спадкових прав, спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заведена, інші спадкоємці не зверталися.

Заявнику було відмовлено у вчинені нотаріальної дії - видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, з тих підстав, що ОСОБА_1 не було надано документів, які б підтверджували родинні відносини спадкодавця та спадкоємця, оскільки у довідці про смерть, виданій муніципалітетом м. Неаполя, Італія, зазначено прізвище та ім`я померлої ОСОБА_4 , без зазначення її по-батькові, що унеможливлює нотаріусу встановити родинні відносини між заявником та спадкодавцем

Рішенням Новоодеського районного суду Миколаївської області від 17.05.2021 року заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - Новоодеська міська рада Миколаївської області про встановлення факту родинних відносин задоволено.

Встановлено факт родинних відносин між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 і ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Встановлено, що померла ІНФОРМАЦІЯ_4 в м. Неаполі, держава ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 була рідною сестрою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Дослідженими письмовими доказами підтверджено, що позивач був рідним братом спадкодавця ОСОБА_3 .

Заяв про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 від будь-яких інших осіб, факту існування заповітів, а також відомостей про існування осіб, що мали б право на обов`язкову частку у спадщині, досліджені матеріали спадкої справи № 60/2020, не містять та судом не встановлені.

Згідно ст.ст. 1216, 1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом

Згідно ч. 1 ст. 1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Згідно ст. ст. 1223, 1245 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у ст. ст. 1261-1265 цього Кодексу, на загальних підставах.

У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки (ст. 1261 ЦК).

Спадщину після ОСОБА_3 позивач прийняв, то, відповідно, до нього перейшли й права, які належали ОСОБА_3 і не припинилися з його смертю.

За правилами ст. ст. 1269, 1270 ЦК України, спадкоємець вважається таким, що прийняв спадщину, якщо він протягом шести місяців з часу відкриття спадщини, подав заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народженні після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

За ч. 3 ст. 1296 ЦК України, відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Для оформлення спадщини в нотаріальній конторі нотаріусу необхідно надати доказ того, що ОСОБА_3 є рідною сестрою позивача.

Як роз`яснив Пленум ВСУ у пункті 23 своєї постанови № 7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування , у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину, особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, так як існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Згідно ч. 1 ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Потреба у застосуванні такого способу виникає тоді, коли наявність суб`єктивного права власника не підтверджено відповідними доказами, не визнається іншими особами або ними оспорюється (пункт 37 Постанови № 5 Пленуму ВССУ від 7 лютого 2014 року Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав ).

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що позивач, як спадкоємець за законом після померлої ОСОБА_3 , відповідно до ст.ст.1218, 1222, 1223, 1225, 1228, 1261, 1267, 1268, 1273, 1274, 1275 ЦК України набув права спадкування спадщини померлої, проте позбавлений можливості реалізувати своє право на спадщину шляхом оформлення у нотаріальній конторі, у зв`язку із відсутністю доказу того, що ОСОБА_3 є рідною сестрою позивача.

Враховуючи те, що позивач довів своє право на спадщину та неможливість отримання свідоцтва про право на її отримання у позасудовому порядку, суд вважає за можливе визнати за позивачем право власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом.

Керуючись ст. ст. 12, 76, 141, 259, 264, 265, 273, 285 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Новоодеської міської об`єднаної громади Миколаївського району Миколаївської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_3 право власності у порядку спадкування за законом на квартиру АДРЕСА_1 , після смерті ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_3 право власності у порядку спадкування за законом на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства площею 1,50 гектара, яка розташована в межах території Пілісненської сільської ради Нвоодеського району Миколаївської області, а зараз в межах Новоодеської міської об`єднаної територіальної громади відповідно до державного акту серії ЯА №548326 від 27.02.2007 року на право власності, кадастровий номер земельної ділянки №4824884600:24:000:0129, після смерті ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий суддя: В.О. Баранкевич

СудНовоодеський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення09.08.2021
Оприлюднено16.08.2021
Номер документу98992978
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —482/870/21

Рішення від 09.08.2021

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

Ухвала від 07.07.2021

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні