Рішення
від 16.08.2021 по справі 701/515/21
МАНЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №701/515/21

Номер провадження2/701/267/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 серпня 2021 року Маньківський районний суд, Черкаської області

в складі: головуючого - судді - Костенка А. І.

за участю секретаря - Брітан О. О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Маньківка справу за позовом ОСОБА_1 до Дочірнього підприємства Державна акціонерна компанія "Хліб України" "Потаське хлібоприймальне підприємство" третя особа: Державна акціонерна компанія "Хліб України" про стягнення невиплаченої заробітної плати та середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся в суд з позовом до відповідача про стягнення невиплаченої заробітної плати та середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

На підставу своїх вимог спирається на те, що позивач з 20.10.2018 року працював апаратником обробітку зерна на Дочірньому підприємстві Державної акціонерної компанії Хліб України Потаське хлібоприймальне підприємство , код ЄДРПОУ 00952605. Материнською компанією даного ДП зі 100% часткою у статутному капіталі являється Державна акціонерна компанія Хліб України , код ЄДРПОУ 20047943. 04.05.2020 року наказом 9 К від 04.05.2020 року позивача було звільнено з посади апаратника обробітку зерна ДП ДАК Хліб України Потаське хлібоприймальне підприємство на підставі статті 38 КЗпП України. Відповідно до довідки № 36 від 27.05.2021 року, наданої ДП ДАК Хліб України Потаське хлібоприймальне підприємство , борг за підприємством перед працівником складає 32150,52 грн. Ця сума включає оклад, компенсацію відпустки, індексацію заробітної плати. Станом на день подання позовної заяви, борг не виплачений. Такі дії є незаконними та протиправними. Оскільки належні кошти не виплачені, позивач також має право на виплату середньомісячної заробітної плати за час вимушеного прогулу, що і змусило позивача звернутись з відповідним позовом до суду.

Позивач в судове засідання не з`явився, але надав суду письмову заяву, згідно якої позовні вимоги підтримав частково. Позовні вимоги в частині стягнення з відповідача невиплаченої заробітної плати підтримав та просив їх задоволити в іншій частині позову відмовився.

Представник ДП ДАК "Хліб України" Потаське хлібоприймальне підприємство" в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином (рекомендовані повідомлення про вручення поштового відправлення), причини неявки визнані поважними невідомі, заяв та клопотань про розгляд справи у його відсутності чи відкладення розгляду справи не надходило, але його неявка не перешкоджає розгляду справи по суті у його відсутність на підставі зібраних доказів.

Представник третьої особи ДАК "Хліб України" в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином (рекомендовані повідомлення про вручення поштового відправлення), причини неявки визнані поважними невідомі, заяв та клопотань про розгляд справи у його відсутності чи відкладення розгляду справи не надходило, але його неявка не перешкоджає розгляду справи по суті у його відсутність на підставі зібраних доказів.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Враховуючи вищевикладене та приписи ст. 223 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без участі осіб, які в судове засідання не з`явилися, будучи належним чином повідомлені про дату, час та місце судового розгляду.

У зв`язку з неявкою в судове засіданні всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, вивчивши матеріали справи, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Згідно наказу № 48/2К від 19.10.2018 позивач був прийнятий на роботу до ДП ДАК "Хліб України" Потаське ХПП , на посаду апаратника обробітку зерна з посадовим окладом згідно штатного розпису.

Згідно наказу № 9К від 04.05.2020 позивача звільнено з роботи за за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП України.

Розрахунок з позивачем не проведено і станом на 27.05.2021 р., заборгованість по заробітній платі складає 32150 грн. 52 коп. (а.с. 9).

Дана сума заборгованості фактично визнається відповідачем, оскільки дана сума заборгованості відображена у довідці відповідача про заборгованість по заробітній платі перед позивачем, тому позов підлягає до повного задоволення.

Згідно ч. 5 ст. 97 КЗпП України, оплата праці працівників здійснюється в першочерговому порядку. Всі інші платежі здійснюються власником або уповноваженим ним органом після виконання зобов`язань щодо оплати праці.

В ч. 5 ст. 24 Закону України Про оплату праці , зазначено, що своєчасність та обсяги виплати заробітної плати працівникам не можуть бути поставлені в залежність від здійснення інших платежів та їх черговості.

Відповідач порушив вимоги ст. 43 Конституції України, згідно до якої, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Відповідно до ст. 94 КЗпП України заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Згідно ч. 1 ст. 115 КЗпП України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцять календарних днів та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Відповідно до ч. 1 ст. 47 КЗпП, власник або уповноважений ним орган зобов`язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу.

У свою чергу відповідно до положень ст. 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівнику при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум. У разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч. 2 ст. 78 ЦПК України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Стаття 79 ЦПК України визначає, що достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Відповідно до ст. 80 ЦПК України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Згідно положень ст. 81 ЦПК України закріплено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору з власної ініціативи.

Відповідно до ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ст. 12 ЦПК України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Крім того у відповідності до положень ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь держави підлягає стягненню судовий збір.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 12, 13, 76- 81, 95, 133, 137, 141, 209, 211, 223, 247, 258-268, 276, 430 ЦПК України, ст. ст. 116-117, 233 КЗпП України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Стягнути з Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії Хліб України Потаське хлібоприймальне підприємство (код ЄДРПОУ 00952605, вул. Черняховського, буд. 2, с. Поташ Маньківського району Черкаської області) на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрованого та жителя АДРЕСА_1 ) заборгованість по заробітній платі в сумі - 32150 грн. 52 коп. з утриманням податків зборів та інших обов`язкових платежів.

Стягнути з Дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії Хліб України Потаське хлібоприймальне підприємство (код ЄДРПОУ 00952605, вул. Черняховського, буд. 2, с. Поташ Маньківського району Черкаської області) в дохід держави судовий збір у сумі - 908 грн. 00 коп.

Допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення заробітної плати в межах суми платежу за один місяць, згідно ст. 430 ЦПК України.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Черкаського апеляційного суду через Маньківський районний суд Черкаської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження.

Суддя А. І. Костенко

Дата ухвалення рішення16.08.2021
Оприлюднено17.08.2021

Судовий реєстр по справі —701/515/21

Рішення від 16.08.2021

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Костенко А. І.

Ухвала від 16.07.2021

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Костенко А. І.

Ухвала від 16.06.2021

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Костенко А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні