Ухвала
від 10.08.2021 по справі 127/20377/21
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/20377/21

Провадження №1-кс/127/9281/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 серпня 2021 року Вінницький міський суд Вінницької області

в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання начальника другого відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Начальник другоговідділу РКПСУ ФРГУ ДФСу Вінницькійобласті полковникподаткової міліції ОСОБА_3 звернулася до суду з клопотанням про обшук за місцем знаходження ТОВ Даяна ЛТД (код за ЄДРПОУ 22074068) за адресою: Закарпатська обл., Тячівський р-н, смт. Тересва, вул. Європейська, 40, мотивуючи свої вимоги тим, що проводиться досудове розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021020000000233 від 07.06.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України.

Дане кримінальне провадження зареєстровано про те, що відповідно до матеріалів УСБУ у Вінницькій області ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , фізична особа підприємець, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ), за попередньою змовою з службовими особами підприємств експортерів, з метою прикриття незаконної діяльності, направленої на здійснення фінансово-господарських операцій із обготівковування коштів та легалізації походження необлікованої сільгосппродукції, організував внесення в документи, які подавались для державної реєстрації понад 50 підконтрольних ФОПів, оформлених на мешканців Вінницької області, завідомо неправдивих відомостей. В подальшому, службові особи підприємств реального сектору економіки з різних регіонів України (ТОВ Пфаннер Бар (код за ЄДРПОУ 30425482), ТОВ Даяна ЛТД ТОВ Натсі ТОВ СО ОК (код за ЄДРПОУ 36748170) на підставі фіктивних угод про закупівлю сільгосппродукції, перераховують безготівкові кошти на адресу підконтрольних ОСОБА_4 ФОПів та обготівковують їх через касу АТ Мегабанк (м. Вінниця), а необлікована продукція експортується на підставі фіктивних фіто/карантинних сертифікатів та сертифікатів про походження товару, на адресу нерезидентів (Hermann Pfanner Getranke LLC Австрія; Агріколсемі С.р.А. Італія; МогіКФТ Угорщина; Тіра Д.О.О. Сербія; Різемпорікі Тренсіос Мепе, Греція та інші).

Під час здійснення досудового розслідування виникли підстави вважати, що за фактичним місцем розташування офісного приміщення ТОВ Даяна ЛТД за адресою: Закарпатська обл., Тячівський р-н, смт. Тересва, вул. Європейська, 40, можуть знаходитись документи фінансово-господарської діяльності вказаного підприємства з фізичними особами підприємцями мешканцями Вінницької області щодо закупівлі сільгосппродукції, та інші документи, пов`язані з незаконними операціями, за період з 2018 року по теперішній час (у тому числі збережені в електронному вигляді на ПЕОМ, жорстких магнітних дисках та магнітних носіях інформації), мобільні телефони, комп`ютерна техніка, на яких знаходяться контакти та інша інформація щодо замовників послуг з конвертації грошових коштів, чорнові записи про проведення господарської діяльності, записні книжки/зошити з адресами фірм з якими проводилась господарська діяльність та не відображалась по бухгалтерському обліку, документи, що стосуються господарської діяльності та свідчать про злочинну діяльність, інші документи, кошти та цінності здобуті злочинним шляхом, а також інші документи та предмети, які мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженню та можуть виступати в подальшому в якості речових доказів скоєного кримінального правопорушення.

З метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем розташування офісного приміщення ТОВ Даяна ЛТД (код за ЄДРПОУ 22074068) за адресою: Закарпатська обл., Тячівський р-н, смт. Тересва, вул. Європейська, 40.

Згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно № 265079396 від 08.07.2021, земельна ділянка з кадастровим номером 2124456200:03:003:0199 за адресою: АДРЕСА_2 , з цільовим призначенням для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості; комплекс будівель, на праві приватної власності належить ПП Арман Плюс .

Враховуючи те, що зазначені у клопотанні обставини свідчать про існування злочинної схеми, яка направлена на функціонування т/з конвертаційного центру, спрямованого на тінізацію доходів, отриманих у ході проведення експортно-імпортних операцій, іншим шляхом, ніж проведення обшуку, отримати доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 КПК України, або за допомогою інших слідчих дій, просила клопотання задовольнити.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримала за обставин, викладених у ньому.

Суд, заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали клопотання, дійшов висновку, що клопотання є недоведеним, необґрунтованим, а тому не підлягає задоволенню.

Ч. 1 ст. 234 КПК України встановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України до клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Пунктами 4 ч. 5 ст. 234 КПК України передбачено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе, що відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні.

Приймаючи до уваги викладене, та зважаючи на те, що слідчим в клопотанні та в судовому засіданні не доведено необхідності проведення обшуку за місцем знаходження ТОВ Даяна ЛТД (код за ЄДРПОУ 22074068) за адресою: Закарпатська обл., Тячівський р-н, смт. Тересва, вул. Європейська, 40 (власником будівель та споруд являється ПП Арман Плюс), крім того, слідчим не ініційовано подання клопотання про тимчасовий доступ до документів, тому клопотання є необґрунтованим, суд вважає, що немає підстав, передбачених ст. 234 КПК України для надання дозволу на проведення обшуку.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 235, 395 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити в задоволенні клопотання начальника другого відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 про проведення обшуку за місцем знаходження ТОВ Даяна ЛТД (код за ЄДРПОУ 22074068) за адресою: Закарпатська обл., Тячівський р-н, смт. Тересва, вул. Європейська, 40 (власником будівель та споруд являється ПП Арман Плюс).

Ухвала слідчого судді не підлягає апеляційному оскарженню.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення10.08.2021
Оприлюднено01.02.2023

Судовий реєстр по справі —127/20377/21

Ухвала від 10.08.2021

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Михайленко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні