Ухвала
від 18.08.2021 по справі 592/10401/21
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/10401/21

Провадження № 1-кс/592/5002/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про дозвіл на проведення обшуку

18 серпня 2021 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Сумської обласної прокуратури ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Сумської обласної прокуратури ОСОБА_3 , по кримінальному провадженню, зареєстрованому в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 32021200000000037 від 30.06.2021 за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 204 КК України, про дозвіл на проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор відділунагляду задодержанням законіворганами фіскальноїслужби Сумськоїобласної прокуратури ОСОБА_3 клопотання обґрунтовує тим, що на території Полтавської, Сумської та Харківської областей невстановлені особи організували схему із незаконного виготовлення пального з використанням потужностей Тимчасової дослідно-промислової установки підготовки вуглеводнів Бобрицької площі в межах Плішевецької сільської ради Гадяцького району Полтавської області, що використовується ТОВ «СЕНС-Д» (код 41131571), де відбувається завантаження сировини до автомобілів, у тому числі автомобіля марки «DAF» з д.н.з НОМЕР_1 зі спеціально обладнаним причепом д.н.з НОМЕР_2 , для транспортування до Лебединського нафтопереробного заводу за адресою: Сумська область, м. Лебедин, вул. Гастелло, 210, що використовується

ТОВ «Північно-Східна паливна компанія» (код 39014953), на якому здійснюється переробка сировини та виготовлення бензину і дизельного палива, які у свою чергу транспортуються до ТОВ «Полтехкомплект» (код 37097603) за адресою: Полтавська область, с. Супрунівка, вул. Залізнична, 31, де до незаконно виготовлених компонентів палива додаються відповідні домішки («присадки»), в результаті чого виробляється готове пальне.

При цьому, виготовлення пального здійснюється підпільно на несертифікованому обладнанні, що може становити загрозу для життя і здоров`я людей. У подальшому незаконно виготовлене пальне транспортується до автозаправних станцій «S-Oil» за адресами: м. Харків, вул. Шляхова, 6 та

м. Харків, вул. Шевченка, 327А, а також до промислової бази за адресою:

м. Ромни, вул. Конотопська, 122-Г, де збувається громадянам.

При цьому, ТОВ «Північно-східна паливна компанія» ліцензії на виготовлення, зберігання і торгівлю пальним не має, виробнича база за адресою: м. Лебедин, вул. Гастелло, 210, у Єдиному державному реєстрі суб`єктів господарювання, які отримали ліцензії на право виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, відсутня.

У зв`язку із цим, у ході слідства виникла необхідність у проведенні обшуку території і приміщень автозаправної станції «S-Oil» за адресою:

м. Харків, вул. Шевченка, 327А, з метою виявлення та вилучення предметів, документів, товарно-матеріальних цінностей, які були знаряддями вчинення злочинів, зберегли на собі їх сліди або були об`єктом злочинних дій, а

саме: нафтопродуктів та їх зразків, обладнання для зберігання і збуту нафтопродуктів, документів фінансово-господарської діяльності, зокрема, договорів, додаткових угод, специфікацій, прибуткових накладних, видаткових накладних, податкових накладних, платіжних доручень, банківських виписок, актів приймання-передачі, товарно-транспортних накладних, сертифікатів якості, чеків, готівкових грошових коштів, чорнових записів (документів подвійної бухгалтерії), носіїв інформації із записами камер відеоспостереження, комп`ютерної техніки (системних блоків, ноутбуків, планшетів, жорстких дисків тощо), за допомогою якої ведеться фіктивна бухгалтерська документація та формується податкова звітність, носіїв інформації (компакт-дисків, флеш-накопичувачів, інших носіїв), на яких зберігаються електронні версії фіктивних бухгалтерських документів, мобільних телефонів із встановленими SIM-картками та програмами «Viber», «WhatsApp», «Telegram» тощо, за допомогою яких здійснюється пересилання текстових та інших файлів для конспірації протиправної діяльності, інших предметів і документів, що свідчать про обставини вчинення злочину і які мають значення для встановлення істини у провадженні та можуть бути засобами для розкриття злочину і виявлення винних осіб або для спростування обвинувачення чи пом`якшення відповідальності.

Вилучення вище перелічених предметів, речей та документів надасть можливість підтвердити або спростувати факт збуту незаконно виготовленого пального, встановити осіб, якими здійснюється незаконне виготовлення, транспортування і збут пального, транспортні засоби, які для цього використовуються, а також розмір шкоди, яку було завдано державі.

За даними Державного реєстру прав власності на нерухоме майно, об`єкти нерухомості, розташовані за адресою: м. Харків, вул. Шевченка, 327А (на земельній ділянці з кадастровим номером № 6310136600:04:011:0009), належать ТОВ «Фінесс» (код 14092514) та використовуються ПП «Грандас» (код 43619157), яке має ліценцію на роздрібну торгівлю пальним за вказаною адресою.

На підставі викладеного, приймаючи до уваги, що на території автозаправної станції за адресою: м. Харків, вул. Шевченка, 327А, знаходяться речі та документи, які були знаряддями кримінальних правопорушень, зберегли на собі сліди злочинів та були об`єктом злочинних дій, що свідчать про обставини вчинення кримінального правопорушення і які мають значення для встановлення істини у справі та можуть бути засобами для розкриття злочинів і виявлення винних, а також у зв`язку із тим, що доступ до даних речей і документів неможливо отримати за допомогою проведення інших слідчих дій та існує реальна загроза їх зміни або знищення, слідчий просить надати дозвіл про проведення обшуку території, будівель і споруд, розташованих за адресою: м. Харків, вул. Шевченка, 327А, які належать ТОВ «Фінесс» та використовуються ПП «Грандас».

У судовому засіданні прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Сумської обласної прокуратури ОСОБА_3 клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Розглянувши клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Сумської обласної прокуратури ОСОБА_3 , перевіривши матеріали справи, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Так, доводи прокурора є достатніми для надання дозволу на проведення обшуку, що необхідно для виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення. Матеріали провадження містять відомості, які вказують на необхідність проведення слідчих дій з метою відшукання знарядь кримінального правопорушення.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

З метою належного дотримання вимог, закріплених у Конвенції, суд враховує правові позиції Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), сформульовані ним у рішеннях "Ратушна проти України", "Поліщук проти України", "Васильчук проти України", "Головань проти України", "Смирнов проти Росії".

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 234-237 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Сумської обласної прокуратури ОСОБА_3 задовольнити частково.

Надати слідчим слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , а також прокурорам групи прокурорів у даному кримінальному провадженні прокурорам відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Сумської обласної прокуратури ОСОБА_3 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , прокурору відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, управління нагляду за додержанням законів національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Сумської обласної прокуратури ОСОБА_10 дозвіл на проведення обшуку території, будівель і споруд, розташованих за адресою: м. Харків, вул. Шевченка, 327А, які належать ТОВ «Фінесс» та використовуються ПП «Грандас», з метою виявлення та вилучення предметів, документів, товарно-матеріальних цінностей, які були знаряддями вчинення злочинів, зберегли на собі їх сліди або були об`єктом злочинних дій, а саме: нафтопродуктів та їх зразків, обладнання для зберігання і збуту нафтопродуктів, документів фінансово-господарської діяльності, зокрема, договорів, додаткових угод, специфікацій, прибуткових накладних, видаткових накладних, податкових накладних, платіжних доручень, банківських виписок, актів приймання-передачі, товарно-транспортних накладних, сертифікатів якості, чеків, готівкових грошових коштів, чорнових записів (документів подвійної бухгалтерії), носіїв інформації із записами камер відеоспостереження, комп`ютерної техніки (системних блоків, ноутбуків, планшетів, жорстких дисків тощо), за допомогою якої ведеться фіктивна бухгалтерська документація та формується податкова звітність, носіїв інформації (компакт-дисків, флеш-накопичувачів, інших носіїв), на яких зберігаються електронні версії фіктивних бухгалтерських документів, мобільних телефонів із встановленими SIM-картками та програмами «Viber», «WhatsApp», «Telegram» тощо, за допомогою яких здійснюється пересилання текстових та інших файлів для конспірації протиправної діяльності, інших предметів і документів, що свідчать про обставини вчинення злочину і які мають значення для встановлення істини у провадженні та можуть бути засобами для розкриття злочину і виявлення винних осіб або для спростування обвинувачення чи пом`якшення відповідальності.

Строк дії ухвали двадцять днів з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.08.2021
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу99050785
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —592/10401/21

Ухвала від 18.08.2021

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Бичков І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні