Рішення
від 17.08.2021 по справі 299/4447/20
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Виноградівський районний суд Закарпатської області


Справа № 299/4447/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17.08.2021 року м.Виноградів

Виноградівський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючого - судді Левка Т.Ю.,

секретар судового засідання - Роман К.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Виноградів цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Виноградівської міської ради, третя особа, що не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: державний нотаріус Виноградівського районного нотаріального округу Боричок К.В., про визнання права власності на спадкове майно,

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулася до Виноградівського районного суду Закарпатської області із позовною заявою до відповідача Підвиноградівської сільської ради, третя особа, що не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: державний нотаріус Виноградівського районного нотаріального округу Боричок К.В., про визнання права власності на спадкове майно.

Ухвалою суду від 28.05.2021 року первісного відповідача Підвиноградівську сільську раду замінено на належного відповідача - правонаступника Виноградівську міську раду.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік позивача ОСОБА_2 , який заповіту не залишив. Позивач вказує, що після смерті чоловіка вона прийняла спадщину, до складу якої входять дві земельні ділянки з складу земель сільськогосподарського призначення та майновий пай члена АПТП Перемога (ПСП Ардовецьке ), оскільки на день його смерті проживала разом з ним за однією адресою. У визначений законом строк позивач звернулася до державного нотаріуса Виноградівської державної нотаріальної контори Боричок К.В. із заявою про прийняття спадщини, де державний нотаріус надала відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно. Крім позивача інших спадкоємців немає. За таких обставин позивач звернулася до суду із даним позовом про визнання за нею права власності на спадкове майно у порядку спадкування за законом.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, однак подала до суду письмову заяву про підтримання позовних вимог та розгляд справи у її відсутність.

Представник відповідача Виноградівської міської ради будучи повідомленим про день, час та місце проведення судового засідання належним чином, в судове засідання також не з`явився, але подав до суду заяву, згідно якої просить суд розглянути справу у відсутність відповідача.

Третя особа будучи повідомленою про день, час та місце розгляду справи належним чином своєчасно, в судове засідання також не з`явилася, заяв, клопотань від неї не надходило.

Обстеживши матеріали справи та клопотання сторін, визнаючи в порядку ст.223 ЦПК України необов`язковим відібрання особистих пояснень від учасників процесу, і враховуючи, що у справі наявні достатні матеріали про права і взаємовідносини сторін, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог з огляду на наступне.

В судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік позивача ОСОБА_2 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 23.12.2015 року.

Місцем відкриття спадщини є АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою Підвиноградівської сільської ради від 26.09.2016 року №02-14/846.

За час свого життя чоловік позивача заповіт не залишив.

Після смерті спадкодавця відкрилася спадщина на наступне нерухоме майно:

- земельну ділянку площею 1,1800 га, за межами населених пунктів Підвиноградівської сільської ради, контур № 338 , цільове призначення - для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 2121284400:03:001:0059, згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно серії НОМЕР_3 від 01.02.2014 року;

- земельну ділянку площею 0,35 га, за межами населених пунктів Матіївської сільської ради, ділянка № НОМЕР_4 , контур № 1 , цільове призначення - для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 2121282500:01:001:0322 , згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно серії НОМЕР_6 від 06.02.2014 року;

- майновий пай АПТП Перемога , ПСП Ардовецьке (с.Підвиноградів) у розмірі 9605,75 гривень (0,104 відсотків), згідно свідоцтва про право власності на майновий пай члена КСГП серії НОМЕР_7 від 15.03.2002 року.

У відповідності до ст.1261 ЦК України спадкоємцем першої черги за законом до спадкового майна є позивач ОСОБА_1 - дружина спадкодавця.

Суд констатує, що позивач після смерті свого чоловіка у порядку ст.1268 ЦК України, як спадкоємець за законом спадщину прийняла, оскільки на день смерті спадкодавця була зареєстрована та проживала з ним у будинку за однією адресою, здійснювала його догляд, обробляла земельну ділянку, що підтверджується довідкою Підвиноградівської сільської ради від 16.09.2016 року № 02-14/845.

Відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Крім позивача інших спадкоємців, та спадкоємців які б мали право на обов`язкову частку, передбачених ст.1241 ЦК України немає.

Відповідно до ст.1296 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати Свідоцтво про право на спадщину. Статтею 1297 зазначеного Кодексу встановлено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Верховний Суд України в п. 23 Постанови Пленуму Про судову практику у справах про спадкування від 30 травня 2008 року за № 7 роз`яснив, що Свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду з правилами позовного провадження.

У зв`язку з необхідністю прийняття спадщини позивач звернулася до Виноградівської державної нотаріальної контори. Разом з тим листом Виноградівської державної нотаріальної контори від 26.01.2021 року за № 23/01-16, позивачу було повідомлено, що видати свідоцтво про право на спадщину немає можливості, оскільки позивачем не представлено правовстановлюючий документ щодо належності майна спадкодавцеві, який повинен бути зареєстрований в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та роз`яснено про необхідність звернутися з даним питанням до суду.

Разом з цим правовстановлюючі документи на спадкове майно втрачено, у позивача наявна тільки їх копія.

Відповідно до ч.3 ст.1296 ЦК України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

У той же час через відсутність необхідних правовстановлюючих документів на спадкове майно позивач позбавлена можливості оформити прийняття спадщини у регламентованому порядку.

Відповідно до вимог п.1 ч. 2 ст. 16 ЦК України, способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи.

Крім того, відповідно до норм ч. 5 ст. 1268 ЦК незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини та згідно із ч. 3 ст. 1296 ЦК відсутність Свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Відповідно до ч.1 ст.1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Згідно ст.1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Виходячи з вимог ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до ч. 1 ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до "Тимчасового положення про порядок реєстрації права власності на нерухоме майно", рішення суду є правовстановлюючим документом, на основі якого може бути проведена реєстрація права власності на нерухоме майно.

Відповідно до Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 червня 2011 року № 703 (в редакції від 01.01.2013 року), рішення суду є правовстановлюючим документом, на основі якого може бути проведена реєстрація права власності на нерухоме майно.

Відповідно до статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

В той же час, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом, власник майна може пред"явити позов про визнання його права власності, зокрема, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою (ст.382 ч.2, ст.392 ЦК України).

За таких встановлених у судовому засіданні обставин, суд, розглядаючи вказану справу в межах заявлених позивачем та на підставі наданих сторонами доказів, які оцінені судом в їх сукупності, вважає, що позивачем на законних підставах набуто право власності на спадкове майно, тому позовні вимоги підлягають до задоволення в повному обсязі.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 13, 18, 81, 223, 259, 263-265 ЦПК України, ст.ст. 5, 16, 328, 392, 1218, 1220, 1222, 1225, 1261, 1268, 1270 ЦК України, Постанови ПВС України № 7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування , суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешканкою АДРЕСА_1 , у порядку спадкування за законом після смерті чоловіка ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на:

1) земельну ділянку площею 1,1800 га, за межами населених пунктів Підвиноградівської сільської ради, контур № 338 , цільове призначення - для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 2121284400:03:001:0059;

2) земельну ділянку площею 0,35 га, за межами населених пунктів Матіївської сільської ради, ділянка № НОМЕР_4 , контур № 1 , цільове призначення - для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 2121282500:01:001:0322;

3) майновий пай АПТП Перемога , ПСП Ардовецьке (с.Підвиноградів) у розмірі 9605,75 гривень (0,104 відсотків).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У відповідності до п.п. 15.5 п.п.15 п. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

ГоловуючийТ. Ю. Левко

Дата ухвалення рішення17.08.2021
Оприлюднено18.08.2021
Номер документу99052667
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —299/4447/20

Рішення від 17.08.2021

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Левко Т. Ю.

Ухвала від 20.07.2021

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Левко Т. Ю.

Ухвала від 28.05.2021

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Левко Т. Ю.

Ухвала від 03.02.2021

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Левко Т. Ю.

Ухвала від 23.12.2020

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Левко Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні