Ухвала
від 18.08.2021 по справі 621/2481/21
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

621/2481/21

1-кс/621/666/21

У Х В А Л А

іменем України

18 серпня 2021 року м. Зміїв

Слідчий суддя Зміївського районного суду Харківської області ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судового засідання - ОСОБА_2

дізнавача - ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання дізнавача СД ВП №2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Зміївського відділу Чугуївської місцевої прокуратури Харківської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

18.08.2021 дізнавач СД ВП №2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 , у провадженні якого знаходяться матеріали досудового розслідування, внесеного до ЄРДР за №12021226310000137 від 11.08.2021 за ч. 1 ст. 309 Кримінального кодексу України, звернулася до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку кіоску за місцем здійснення підприємницької діяльності ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , який розташований на земельній ділянці, за адресою: АДРЕСА_1 , з кадастровим номером: 6321755600:01:006:0016 з метою відшукування та вилучення наркотичних засобів.

На обґрунтування клопотання дізнавач зазначив, що 11.08.2021 до ВП № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області, надійшов рапорт ст. ДОП СП ОСОБА_6 , про те, що до неї надійшла інформація, що громядянин ОСОБА_7 зберігає наркотичні засоби.

Згідно інформації з Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку - земельна ділянка з кадастровим номером 6321755600:01:006:0016, розташована за адресою: АДРЕСА_1 та перебуває на праві оренди земельної ділянки у ОСОБА_5 .

Згідно інформації з Єдиного Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ОСОБА_5 з 09.06.1998 року зареєстрований як фізична особа-підприємець.

Згідно паспорта громадянина України НОМЕР_1 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ., зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Крім того, з протоколів допитів свідків вбачається, про те, що власником кіоску « ІНФОРМАЦІЯ_2 » є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який розташований по АДРЕСА_1 та у вказаному кіоску останній зберігає наркотичні засоби канабісу.

Таким чином, є достатні підстави вважати, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , фактично користується кіоском розташованим на земельній ділянці з кадастровим номером 6321755600:01:006:0016 та за місцем здійснення підприємницької діяльності незаконно зберігає наркотичні засоби.

На підставі вище викладеного слідчим зроблено висновок, що для підтвердження факту незаконного зберігання наркотичних засобів ОСОБА_5 необхідно проведення слідчої дії у вигляді обшуку з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення та відшукання предмету кримінального правопорушення.

Під час судового розгляду дізнавач ОСОБА_3 підтримав зазначене клопотання з підстав, викладених у ньому. Вважав, що у кримінальному провадженні зібрано достатньо доказів для висновку про наявність підстав для проведення обшуку.

Вислухавши доводи дізнавача, дослідивши надані матеріали кримінального провадження, дійшов наступного:

Відповідно до статті 13 Кримінального процесуального кодексу України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. 1 ст. 40-1, п. 4 ч. 2 ст. 40-1 КПК України, дізнавач при здійсненні дізнання наділяється повноваженнями слідчого. Дізнавач несе відповідальність за законність та своєчасність здійснення дізнання. Дізнавач уповноважений звертатися за погодженням із прокурором до слідчого судді з клопотаннями про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій.

Відповідно до положення ст. 300 КПК України, для досудового розслідування кримінальних проступків дозволяється виконувати всі слідчі (розшукові) дії, передбачені цим Кодексом, та негласні слідчі (розшукові) дії, передбачені частиною другою статті 264 та статтею 268 цього Кодексу, а також відбирати пояснення для з`ясування обставин вчинення кримінального проступку, проводити медичне освідування, отримувати висновок спеціаліста, що має відповідати вимогам до висновку експерта, знімати показання технічних приладів і технічних засобів у провадженнях щодо вчинення кримінальних проступків, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, вилучати знаряддя і засоби вчинення кримінального проступку, речі і документи, що є безпосереднім предметом кримінального проступку, або які виявлені під час затримання особи, особистого огляду або огляду речей, до внесення відомостей про кримінальний проступок до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Вимоги до змісту клопотання про надання дозволу на проведення обшуку житла чи іншого володіння особи визначенні ч. 3 ст. 234 КПК України.

На підтвердження доводів клопотання надано: копію витягу з ЄРДР щодо кримінального провадження №12021226310000137 від 11.08.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 309 Кримінального кодексу України; рапорт, заява, доручення на проведення слідчих (розшукових дій), протоколи допиту свідків, відомості з Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, копії паспортів України.

Відповідно до частин 1, 5 статті 234 Кримінального процесуального кодексу України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2)відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4)відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Відповідно до частини 1 статті 235 Кримінального процесуального кодексу України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Відповідно до частин 5, 7 статті 236 Кримінального процесуального кодексу України обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку. За рішенням слідчого чи прокурора може бути проведено обшук осіб, які перебувають в житлі чи іншому володінні, якщо є достатні підстави вважати, що вони переховують при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження.

Дізнавач ОСОБА_3 у клопотанні та в судовому засіданні довів наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 309 Кримінального кодексу України; відшукуванні речі, а саме наркотичні засоби та предмети, призначені чи пристосовані для їх виготовлення або вживання, мають значення для досудового розслідування і можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі знаходяться у зазначеній в клопотанні квартирі; за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

За таких обставин, клопотання про дозвіл на обшук є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 7 ст. 236 КПК України належить визнати обов`язковим при обшуку проводити відеозапис.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 131, 132, 168, 233-236, 309 КК України,

п о с т а н о в и в:

Клопотання - задовольнити.

Надати дозвіл дізнавачу СВ ВП №2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 на проведення обшуку із обов`язковим фіксуванням за допомогою аудіо- та відеозапису кіоску за місцем здійснення підприємницької діяльності ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , який розташований на земельній ділянці, за адресою: АДРЕСА_1 , з кадастровим номером: 6321755600:01:006:0016 з метою відшукування та вилучення наркотичних засобів.

Строк дії ухвали встановити до 18.09.2021.

Перед початком обшуку копію даної ухвали надати ОСОБА_5 , а за його відсутності - іншій присутній особі.

Роз`яснити особам, у присутності яких здійснюється обшук, що вони мають право робити заяви, які підлягають занесенню до протоколу обшуку.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді та включені до апеляційної скарги на судове рішення.

Повний текст ухвали складено о 15 год 00 хв 18.08.2021.

Слідчий суддя:

СудЗміївський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення18.08.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99064332
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту

Судовий реєстр по справі —621/2481/21

Ухвала від 18.08.2021

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Бібік О. В.

Ухвала від 18.08.2021

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Бібік О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні