Ухвала
від 17.08.2021 по справі 304/1021/21
ПЕРЕЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 304/1021/21 Провадження № 1-кс/304/190/2021

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 серпня 2021 рокум. Перечин

Слідчий суддя Перечинського районного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого СВ відділення поліції № 1 Ужгородського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ відділення поліції № 1 Ужгородського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області ОСОБА_3 , погоджене виконувачем обов`язків начальника Перечинського відділу Ужгородської окружної прокуратури ОСОБА_4 , на підставі матеріалів досудового розслідування, внесених до ЄРДР за № 12021071130000132 від 05 серпня 2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України, про надання дозволу на проведення огляду,

В С Т А Н О В И Л А:

Сімнадцятого серпня 2021 року слідчий за погодженням з прокурором звернувся до слідчого судді Перечинського районного суду з клопотанням, в якому просив надати дозвіл на проведення огляду земельної ділянки з кадастровим номером 2123255100:01:003:0115, яку орендує Товариство з додатковою відповідальністю «Перечинський лісохімічний комбінат», що знаходиться за адресою: Закарпатська область, м. Перечин, вул. Ужанська, № 25, із залученням відповідних спеціалістів і експертів та з можливістю відібрання зразків ѓрунту та речовин на місці.

Клопотання мотивує тим, що слідчим відділом відділення поліції № 1 Ужгородського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 12021071130000132 від 05 серпня 2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України. Під час здійснення досудового розслідування встановлено, що Товариство з додатковою відповідальністю «Перечинський лісохімічний комбінат», яке розташоване по вул. Ужгородській, № 25 в м. Перечин, здійснюючи свою господарську діяльність систематично вивозить промислові відходи підприємства за межі території, чим порушує спеціальні правила щодо раціонального використання земель, що виразилося у забрудненні та псуванні земель речовинами, відходами та іншими шкідливими матеріалами для життя і здоров`я людей та довкілля.

З матеріалів провадження та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна вбачається, що земельна ділянка з кадастровим номером 2123255100:01:003:0115 є комунальною власністю та належить Перечинській міській раді. Вказану земельну ділянку передано в оренду Товариству з додатковою відповідальністю «Перечинський лісохімічний комбінат».

В ходірозслідування даногокримінального провадженнябуло допитанов якостісвідка ОСОБА_5 ,який показав,що віну власномугосподарстві вигодовуєдекілька голіввеликої рогатоїхудоби тавипасає такуна ділянці,яка знаходитьсяззаду йогожитлового будинку,де ранішевказане підприємствовивозило відходивиробництва.Дані відходидекілька разівзагорялися іпрацівники підприємствавласними силамилокалізували місцязагоряння.Також показав,що 31липня 2021року вінвипасав худобу,де одназ корівпотрапила намісце,в якомутліли дерев`яніопілки,та отрималатермічні опіки,в результатічого худобудовелося здатина бійню.

У зв`язку з наведеним, в органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні огляду вказаної території за участі спеціалістів з можливістю відібрання зразків грунту, а саме в місцях загоряння, з метою проведення різного роду судових експертиз, тому слідчий просить клопотання задовольнити.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав повністю та просив його задовольнити, посилаючись на обставини викладені у ньому, при цьому зазначив, що необхідно залучити спеціалістів Державної екологічної інспекції у Закарпатській області.

Слідчий суддя, заслухавши думку слідчого, вивчивши надані матеріали, зваживши доводи викладені у клопотанні, дійшла такого висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 КПК України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно зст.30Конституції Україникожному гарантуєтьсянедоторканність житла.Не допускаєтьсяпроникнення дожитла чидо іншоговолодіння особи,проведення вних оглядучи обшукуінакше якза вмотивованимрішенням суду

Разом з цим, відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті

Згідно з ч. 2 ст. 237 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи

Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогами статті 234 цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді.

За приписами ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

Частиною 5 ст. 234 КПК України визначено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, […] а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

З матеріалів клопотання вбачається та у судовому засіданні встановлено, що СВ відділення поліції № 1 Ужгородського РУП ГУНП у Закарпатській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження № 12021071130000132 від 05 серпня 2021 року, у зв`язку з тим, що Товариство з додатковою відповідальністю «Перечинський лісохімічний комбінат», яке розташоване по вул. Ужгородській, № 25 в м. Перечин, здійснюючи свою господарську діяльність систематично вивозить промислові відходи підприємства за межі території, чим порушує спеціальні правила щодо раціонального використання земель, що виразилося у забрудненні та псуванні земель речовинами, відходами та іншими шкідливими матеріалами для життя і здоров`я людей та довкілля.

Як слідує із змісту клопотання та підтверджується витягом з ЄРДР, 05 серпня 2021 року відомості за вказаним фактом внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань під номером 12021071130000132. Кримінальне правопорушення кваліфіковане за ч. 1 ст. 239 Кримінального кодексу України.

Описана у клопотанні фабула кримінального правопорушення у сукупності з наданими слідчим матеріалами кримінального провадження, зокрема, заяви ОСОБА_5 від 05 серпня 2021 року та протоколу допиту свідка ОСОБА_5 від 05 серпня 2021 року, формує у слідчого судді внутрішнє переконання про наявність ознак складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України. Отже, слідчий довів достатність підстав вважати, що могло бути вчинене кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 239 КК України, що може бути підставою для надання дозволу на проведення огляду.

Враховуючи предмет доказування кримінального правопорушення, про яке йдеться у клопотанні, земельна ділянка, на проведення огляду якої слідчий просить надати дозвіл, має значення для досудового розслідування.

Доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Докази повинні бути належними та допустимими. Належними є докази, які прямо чи непрямо підтверджують існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів.

На даному етапі кримінального провадження слідчий суддя оцінює земельну ділянку, дозвіл на проведення огляду якої просить слідчий, лише на наявність підстав вважати, що в подальшому вона може бути визнана доказом. Метою постановлення ухвали про проведення огляду є, у разі потреби, вилучення доказів, тобто встановлення їх статусу як таких, що будуть отримані у порядку, встановленому КПК України (допустимі докази).

У матеріалах клопотання наявна інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухому майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 269260460 від 05 серпня 2021 року, з якої вбачається, що земельна ділянка з кадастровим номером 2123255100:01:003:0115 є комунальною власністю та належить Перечинській міській раді.

Отже, з урахуванням викладеного та приймаючи до уваги відомості, отримані в ході проведення досудового розслідування, згідно з якими виникла необхідність у проведенні огляду земельної ділянки з кадастровим номером 2123255100:01:003:0115, яку орендує Товариство з додатковою відповідальністю «Перечинський лісохімічний комбінат», що знаходиться за адресою: Закарпатська область, м. Перечин, вул. Ужанська, № 25, слідчий суддя дійшла висновку, що є всі підстави надати дозвіл на проведення огляду такої із залученням спеціалістів і експертів та з можливістю відібрання зразків ґрунту та речовин.

Керуючись статтями 2, 13, 233, 234, 237, 369-372 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И Л А:

Клопотання старшого слідчого СВ відділення поліції № 1 Ужгородського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області ОСОБА_3 , погоджене виконувачем обов`язків начальника Перечинського відділу Ужгородської окружної прокуратури ОСОБА_4 , на підставі матеріалів досудового розслідування, внесених до ЄРДР за № 12021071130000132 від 05 серпня 2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України, про надання дозволу на проведення огляду задовольнити.

Надати слідчим слідчої групи, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні, та прокурорам групи прокурорів, які здійснюють процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 12021071130000132 від 05 серпня 2021 року, дозвіл на проведення огляду земельної ділянки з кадастровим номером 2123255100:01:003:0115, яку орендує Товариство з додатковою відповідальністю «Перечинський лісохімічний комбінат», що знаходиться за адресою: Закарпатська область, м. Перечин, вул. Ужанська, № 25, та яка перебуває у власності Перечинської міської ради, із залученням спеціалістів Державної екологічної інспекції у Закарпатській області та з можливістю відібрання зразків ґрунту та речовин на місці.

Визначити строк дії ухвали тривалістю в один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали.

Ухвала про надання дозволу на проведення огляду надає право на проведення огляду зазначеного в ній нерухомого майна лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення щодо неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.08.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99068887
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду

Судовий реєстр по справі —304/1021/21

Ухвала від 17.08.2021

Кримінальне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Гевці В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні