Ухвала
від 18.08.2021 по справі 592/10400/21
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/10400/21

Провадження № 1-кс/592/5001/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 серпня 2021 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Суми клопотання сторони кримінального провадження прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Сумської обласної прокуратури ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 32021200000000037 внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.06.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 204 КК України,

встановив:

До Ковпаківського районного суду м.Суми надійшло клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Сумської обласної прокуратури ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, яке обґрунтоване тим, що на території Полтавської, Сумської та Харківської областей невстановлені особи організували схему із незаконного виготовлення пального з використанням потужностей Тимчасової дослідно-промислової установки підготовки вуглеводнів Бобрицької площі в межах Плішевецької сільської ради Гадяцького району Полтавської області, що використовується ТОВ «СЕНС-Д» (код 41131571), де відбувається завантаження сировини до автомобілів, у тому числі автомобіля марки «DAF» з д.н.з НОМЕР_1 зі спеціально обладнаним причепом д.н.з НОМЕР_2 , для транспортування до Лебединського нафтопереробного заводу за адресою: Сумська область, м. Лебедин, вул. Гастелло, 210, що використовується ТОВ «Північно-Східна паливна компанія» (код 39014953), на якому здійснюється переробка сировини та виготовлення бензину і дизельного палива, які у свою чергу транспортуються до ТОВ «Полтехкомплект» (код 37097603) за адресою: Полтавська область, с. Супрунівка, вул. Залізнична, 31, де до незаконно виготовлених компонентів палива додаються відповідні домішки («присадки»), в результаті чого виробляється готове пальне.

При цьому, виготовлення пального здійснюється підпільно на несертифікованому обладнанні, що може становити загрозу для життя і здоров`я людей. У подальшому незаконно виготовлене пальне транспортується до автозаправних станцій «S-Oil» за адресами: м. Харків, вул. Шляхова, 6 та м. Харків, вул. Шевченка, 327А, а також до промислової бази за адресою: м. Ромни, вул. Конотопська, 122-Г, де збувається громадянам.

У зв`язку із цим, у ході слідства виникла необхідність у проведенні обшуку території і приміщень автозаправної станції «S-Oil» за адресою: м. Харків, вул. Шляхова, 6, з метою виявлення та вилучення предметів, документів, товарно-матеріальних цінностей, які були знаряддями вчинення злочинів, зберегли на собі їх сліди або були об`єктом злочинних дій, а саме: нафтопродуктів та їх зразків, обладнання для зберігання і збуту нафтопродуктів, документів фінансово-господарської діяльності, зокрема, договорів, додаткових угод, специфікацій, прибуткових накладних, видаткових накладних, податкових накладних, платіжних доручень, банківських виписок, актів приймання-передачі, товарно-транспортних накладних, сертифікатів якості, чеків, готівкових грошових коштів, чорнових записів (документів подвійної бухгалтерії), носіїв інформації із записами камер відеоспостереження, комп`ютерної техніки (системних блоків, ноутбуків, планшетів, жорстких дисків тощо), за допомогою якої ведеться фіктивна бухгалтерська документація та формується податкова звітність, носіїв інформації (компакт-дисків, флеш-накопичувачів, інших носіїв), на яких зберігаються електронні версії фіктивних бухгалтерських документів, мобільних телефонів із встановленими SIM-картками та програмами «Viber», «WhatsApp», «Telegram» тощо, за допомогою яких здійснюється пересилання текстових та інших файлів для конспірації протиправної діяльності, інших предметів і документів, що свідчать про обставини вчинення злочину і які мають значення для встановлення істини у провадженні та можуть бути засобами для розкриття злочину і виявлення винних осіб або для спростування обвинувачення чи пом`якшення відповідальності.

У судовому засіданні прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Сумської обласної прокуратури ОСОБА_3 клопотання підтримав та просив задовольнити.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження, перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, дійшов такого висновку.

В судовому засіданні встановлено, що 30.06.2021 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32021200000000037 внесені відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.204 КК України, кримінальне провадження перебуває в провадженні слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області.

Відповідно до ч.1 ст.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

За даними Державного реєстру прав власності на нерухоме майно, земельна ділянка з кадастровим номером № 6310138500:14:002:0154 площею 0,3121 га за адресою: АДРЕСА_1 , перебуває у комунальній власності Харківської міської ради, з 20.02.2007 передана в оренду ФОП ОСОБА_4 та фактично використовується ПП «Грандас» (код 43619157), яке має ліценцію на роздрібну торгівлю пальним за вказаною адресою.

До матеріалів клопотання долучено витяг з ЄРДР, постанова про виділення матеріалів досудового розслідування, витяги з Державного реєстру прав власності на нерухоме майно, копії договорів оренди, протоколи про хід і результати проведення негласної слідчої (розшукової) дії з фототаблицями, кілька рапортів оперуповноважених працівників, які не містять посилань на будь-які об`єктивні відомості щодо транспортування з Лебединського нафтопереробного заводу виготовленого бензину і дизельного палива саме під виглядом абсорбенту.

Відтак, долучені до клопотання матеріали жодним чином не доводять, що відшукувані речі та документи знаходяться на вищезазначеній території.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканість житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

У відповідності до вимог п.п.4,5 ч.5 ст.234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; за встановлених обставин обшук є заходом, пропорційним втручанню в особисте та сімейне життя.

За таких обставин, передбачені діючим кримінальним процесуальним законом підстави для проведення обшуку відсутні, тому в задоволенні клопотання слідчого необхідно відмовити.

Керуючись ст. 234 КПК України, слідчий суддя,

постановив:

У задоволенні клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Сумської обласної прокуратури ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 32021200000000037 внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.06.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 204 КК України - відмовити.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає і заперечення на неї можуть бути подані під час підготовчого провадженні в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.08.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99073573
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 32021200000000037 внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.06.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 204 КК України

Судовий реєстр по справі —592/10400/21

Ухвала від 18.08.2021

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Литовченко О. В.

Ухвала від 18.08.2021

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Литовченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні