Ухвала
від 12.07.2021 по справі 757/36772/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/36772/21-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 липня 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання про надання дозволу на проведення обшуку,-

В С Т А Н О В И В :

12.07.2021 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором, про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засідання слідчий внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Слідчий суддя заслухавши пояснення слідчого в обґрунтування клопотання, дослідивши матеріали провадження, приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів клопотання, що Головним слідчим управлінням НП України здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні №12021000000000447, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25.03.2021, за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, а також за фактами вчинення злочинів, передбачених частинами 1 і 2 ст. 364-1, ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 367, ч. 2 ст. 366, ч. 5 ст. 191, ст. 218-1, ч. 3 ст. 209 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 04.12.2014 наказом голови спостережної ради ПАТ «Юніон Стандард Банк» (далі Банк) № 934-к ОСОБА_5 призначено головою правління банку.

Статутом Банку передбачено, що Голова Правління несе персональну відповідальність за діяльність Банку і має право розпоряджатися грошовими коштами, які знаходяться на всіх рахунках банку.

Крім того, рішенням правління ПАТ «Юніон Стандард Банк» ОСОБА_5 призначено головою кредитного комітету банку.

Порядок видачі кредитних коштів у Банку здійснювався відповідно до «Технологічної карти процесу видачі кредиту з аналізом» ПАТ «Юніон Стандард Банк», затвердженої наказом Голови правління Банку від 08.05.2015 № 463, і «Технологічної карти процесу видачі кредиту з аналізом» затвердженої наказом заступника Голови правління Банку від 08.05.2015 від 24.11.2014 № 922, згідно з якими остаточне рішення по клієнту приймає кредитний комітет, члени кредитного комітету розглядають від служб пакет документів, а саме: резюме потенційного позичальника, чек лист, висновок департаменту ризиків, заключення СБ та у подальшому фіксує рішення в протоколі.

Водночас, Положенням про кредитний комітет Банку передбачено, що завданням кредитного комітету є забезпечення мінімізації кредитних ризиків, а однією з функцій цього комітету є розгляд питань з кредитування фізичних та юридичних осіб у національній валюті України та іноземних валютах, члени кредитного комітету несуть персональну відповідальність за прийняті рішення.

Таким чином, ОСОБА_5 , обіймаючи посади голови правління ПАТ «Юніон Стандард Банк» і голови кредитного комітету Банку, був службовою особою, на якого покладено обов`язки щодо дотримання вимог законів України в частині діяльності банківської установи, в тому числі видачі кредитних коштів банківською установою, несе персональну відповідальність за діяльність Банку, розпоряджання грошовими коштами, які знаходяться на всіх рахунках банку, скликати засідання правління, забезпечити ведення протоколів засідань та нести персональну відповідальність за виконання завдань, покладених на Правління банку.

20.11.2013 наказом в.о. голови правління Банку № 974/1-к ОСОБА_4 призначено радником голови правління.

Згідно з наказом ПАТ «Юніон Стандард Банк» від 22.06.2015 № 756 ОСОБА_4 була наділена правом першого підпису платіжних документів банку по сплаті податків та зборів в державний бюджеті і фонди (утримані, нараховані), а також по виплаті заробітної плати.

Крім того, ОСОБА_4 , обіймаючи вказану посаду, фактично здійснювала керівництво діяльністю Одеського регіонального управління ПАТ «Юніон Стандард Банк», надаючи працівникам цього управління вказівки, які сприймалися ними, як обов`язкові для виконання.

Таким чином, ОСОБА_4 обіймала посаду, пов`язану із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків, тобто була службовою особою.

У період з 06.02.2015 по 25.08.2015 ОСОБА_4 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , а також іншими службовими особами ПАТ «Юніон Стандард Банк», зловживаючи своїм службовим становищем, вчинила розтрату коштів цього банку, шляхом незаконної видачі кредитних коштів ПАТ «Альфа Інвест», ТОВ «Екселенд-С», ТОВ «Есельт», ТОВ «Тезаурус Інфо», ТОВ «Ол Компані», ТОВ «Нові Технології Світла», ТОВ «Мульти Трейд» і ТОВ «Кепітайл Стайл» в особливо великих розмірах, за наступних обставин. При цьому зазначені особи усвідомлювали, що видані цим товариствам кредитні кошти повернуті банку не будуть.

Таким чином ОСОБА_4 , будучи службовою особою, зловживаючи своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, вчинила розтрату коштів ПАТ «Юніон Стандард Банк» в сумі 384 408 600 грн., яка в шістсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, тобто є особливо великим розміром.

07.08.2017 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженці м. Одеса, зареєстрованій за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючій за адресою: АДРЕСА_2 , громадянці України, не судимій, повідомлено про підозру, у вчиненні злочину, передбаченому ч. 5 ст. 191 КК України.

09.11.2017 ОСОБА_4 повідомлено про зміну підозри, у вчиненні злочину, передбаченому ч. 5 ст. 191 КК України.

За даними досудового розслідування ОСОБА_4 фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Наразі є достатні підстави вважати, що за місцем проживання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка обіймала посаду радника голови спостережної ради цього банку, знаходяться статутні, реєстраційні і фінансово-господарські документи ТОВ «Кепітайл Стайл» (ЄДРПОУ 38706064), ТОВ «Нові Технології Світла» (ЄДРПОУ 33756456), ПАТ «Альфа Інвест» (ЄДРПОУ 3325200), ТОВ «Інфокредит Україна» (ЄДРПОУ 36042464), ТОВ «Мульти Трейд» (ЄДРПОУ 39552956), ТОВ «Ол Компані» (ЄДРПОУ 39313777), ТОВ «ЕСЕЛЬТ» (ЄДРПОУ 39462281), ТОВ «Тезаурус Інфо» (ЄДРПОУ 39313913), ТОВ «Екселенд-С» (ЄДРПОУ 35112797), ТОВ «Квотербек» (ЄДРПОУ 38478547).

За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно власником квартири за адресою: АДРЕСА_2 , є ОСОБА_4 .

Під час досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем проживання ОСОБА_4 , за адресою: АДРЕСА_2 , з метою виявлення та вилучення значених предметів і документів.

За версією слідства ОСОБА_4 переховує вищевказані предмети і документи, які зберігає як на паперових носіях, так і в електронному вигляді на електронних носіях інформації за вказано адресою, та у разі звернення правоохоронних органів із запитами про надання цих документів або з ухвалою суду про надання тимчасового доступу до них, знищить ці документи або іншим чином унеможливить доступ до них.

За викладених обставин в інший спосіб, окрім проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_4 , не можливо вилучити предмети і документи, які в подальшому будуть використані як докази у кримінальному проваджені.

З метою здобуття фактичних джерел доказів, а також інформації, яка дозволить у подальшому повно, всебічно та об`єктивно дослідити обставини у кримінальному провадженні, відшкодувати збитки, виникла необхідність у проведенні обшуку квартира за місцем проживання ОСОБА_4 .

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному майні, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Наряду з вказаним, клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою вилучення знаряддя злочину (предмети, речі) цінності, предмети і документи, які мають значення для забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, встановлення істини у вказаному кримінальному провадження і можуть містити сліди злочину або інші докази у кримінальному провадженні, задоволенню не підлягає, оскільки клопотання в цій частині є належним чином необґрунтованим, оскільки вбачається, що воно є неконкретизованим, передчасним, недоведеним та як наслідок, у такому випадку сторону обвинувачення буде наділено широкими повноваженнями на власний розсуд вирішувати походження виявленого майна, що може призвести до їх незаконного вилучення, що є порушенням ст. 6 Конвенції з прав людини (рішення Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії», рішення ЄСПЛ від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії»).

Відтак, клопотання підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні №12021000000000447 на обшук квартири за місцем проживання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_2 , яка належить останній, з метою відшукання і вилучення наступних предметів та документів в оригіналах або у разі відсутності в копіях: статутні, реєстраційні і фінансово-господарських документи, ТОВ «Кепітайл Стайл» (ЄДРПОУ 38706064), ТОВ «Нові Технології Світла» (ЄДРПОУ 33756456), ПАТ «Альфа Інвест» (ЄДРПОУ 3325200), ТОВ «Інфокредит Україна» (ЄДРПОУ 36042464), ТОВ «Мульти Трейд» (ЄДРПОУ 39552956), ТОВ «Ол Компані» (ЄДРПОУ 39313777), ТОВ «ЕСЕЛЬТ» (ЄДРПОУ 39462281), ТОВ «Тезаурус Інфо» (ЄДРПОУ 39313913), ТОВ «Екселенд-С» (ЄДРПОУ 35112797), ТОВ «Квотербек» (ЄДРПОУ 38478547), інших підприємств, не зареєстрованих за цією адресою; печатки ТОВ «Кепітайл Стайл» (ЄДРПОУ 38706064), ТОВ «Нові Технології Світла» (ЄДРПОУ 33756456), ПАТ «Альфа Інвест» (ЄДРПОУ 3325200), ТОВ «Інфокредит Україна» (ЄДРПОУ 36042464), ТОВ «Мульти Трейд» (ЄДРПОУ 39552956), ТОВ «Ол Компані» (ЄДРПОУ 39313777), ТОВ «ЕСЕЛЬТ» (ЄДРПОУ 39462281), ТОВ «Тезаурус Інфо» (ЄДРПОУ 39313913), ТОВ «Екселенд-С» (ЄДРПОУ 35112797), ТОВ «Квотербек» (ЄДРПОУ 38478547), інших товариств, не зареєстрованих за цією адресою відомості щодо подальшого руху отриманих зазначеними підприємствами кредитних коштів; чорнові записи та зіпсовані документи, блокноти, робочі зошити; документи, які містять зразки почерку ОСОБА_12 ; зошити, цінності, здобуті злочинним шляхом, документи, що стали підставами для укладання кредитних договорів.

В іншій частині вимог відмовити.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.07.2021
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу99075923
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/36772/21-к

Ухвала від 12.07.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні