Постанова
від 23.03.2010 по справі 2а-6245/09/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ц

Справа № 2а-6245/09/0470

П О С Т А Н О В А

Іменем України

23 березня 2010 року о 09 годи ні 25 хвилин м. Дніпропетро вськ

Дніпропетровський окружн ий адміністративний суд у ск ладі:

головуючого судді - Чабаненко С.В.

при секретарі - Д ашковій А.М.

за участю представник а позивача - Немченко К.І.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Дніпро петровську адміністративни й позов Державної податкової інспекції у Кіровському рай оні м. Дніпропетровська до То вариства з обмеженою відпові дальністю Будівельна компан ія Созідатель-ПроектГКС (іде нтифікаційний код 35339880) про при пинення юридичної особи, виз нання недійсним запису про п роведення державної реєстра ції, статуту та свідоцтва, -

В С Т А Н О В И В:

До Дніпропетровського о кружного адміністративного суду надійшов адміністратив ний позов Державної податков ої інспекції у Кіровському р айоні м. Дніпропетровська до Товариства з обмеженою відп овідальністю Будівельна ком панія Созідатель-ПроектГКС ( ідентифікаційний код 35339880) з ви могами:

- припинити юридичну о собу - ТОВ БК Созідатєль-Проек тГКС (код ЄДРПОУ

-35339880);

- визнати недійсним запис у журналі обліку реєстрацій них справ Виконкому Дніпропе тровської міської ради №1224102000003 8593 від 27.08.07 про державну реєстра цію ТОВ БК Созідатєль-Проект ГКС (код ЄДРПОУ-35339880);

- визнати недійсними Статут та свідоцтво про державну ре єстрацію ТОВ БК Созідатєль-П роектГКС з моменту реєстраці ї (а саме з 27.08.07р.).

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що відповідачем поруш ені вимоги законодавства під час державної реєстрації ТО В БК Созідатєль-ПроектГКС. Ос кільки документи на реєстра цію підприємства підготовле ні невідомими особами, реєст рація ТОВ БК Созідатєль-Прое ктГКС здійснилась на підстав ну особу, діяльність від імен і підприємства здійснювалас ь невстановленими особами. Н евідомі особи безпідставно о тримали право на нарахування податків та складення подат кових накладних.

Сукупність вищезазначених факторів, на думку позивача, п ризводить до незаконної підп риємницької діяльності, спря мованої на ухилення від опод аткування.

В якості нормативного обґр унтування позивач посилаєть ся на Закони України Про пода ток на додану вартість, Про д ержавну податкову службу в У країні, Про державну реєстра цію юридичних осіб і фізични х осіб - підприємців, Про місц еве самоврядування в Україні та Господарський кодекс Укра їни.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав у повному обсяз і та просив позов задовольни ти.

Відповідач до суду не з'явив ся. Судом було направлено на а дресу відповідача копію ухва ли про відкриття провадження у справі, судову повістку, а т акож копію позовної заяви та доданих до неї документів, пр оте конверт повернувся до су ду з відміткою поштового від ділення, яка свідчить, що відп овідач не знаходиться за вка заною адресою. Згідно з витяг ом з Єдиного державного реєс тру юридичних осіб та фізичн их осіб-підприємців, яка нада на позивачем в якості доказу по справі, юридична адреса ві дповідача не змінена. З ураху ванням викладеного суд доход ить висновку про належне пов ідомлення відповідача про да ту судового розгляду справи.

Заслухавши представника позивача, розглянувши матер іали справи, суд вважає, що по зов підлягає частковому зад оволенню з наступних підстав .

Судом встановлено, матері алами справи підтверджено, щ о Товариство з обмеженою від повідальністю Будівельна ко мпанія Созідатель-ПроектГКС (ідентифікаційний код 35339880) зар еєстроване виконавчим коміт етом Дніпропетровської місь кої Ради 27.08.2007р., про що зроблено запис у журналі обліку реєст раційних справ №12241020000038593. Товари ство внесено до Єдиного держ авного реєстру підприємств т а організацій України та при своєно код 35339880.

Відповідач знаходиться на обліку в ДПІ у Кіровському ра йоні м. Дніпропетровська з 30.10.2 007р. за № 9064 і відповідно до подат кового законодавства є платн иком податків.

Згідно листа Головного упр авління статистики у Дніпроп етровській області від 30.03.2009р. № 18/11-1686, юридичною адресою ТОВ БК Созідатєль-ПроектГКС є: 49000, м . Дніпропетровськ, вул. Героїв Сталінграда, буд. 16, кв. 34.

Як зазначає позивач, в ход і проведення заходів, спрямо ваних на перевірку законност і реєстрації ТОВ БК Созідатє ль-ПроектГКС працівниками ві дділу податкової міліції ДПІ у Кіровському районі м. Дніпр опетровська встановлено, що гр. ОСОБА_2 не здійсняв дії , які необхідні для реєстраці ї товариства. З його пояснень позивач встановив, що у 2007 році у нього було викрадено паспо рт. До діяльності товариства він не має ніякого відношенн я, про місцезнаходження това риства йому теж нічого невід омо. Крім того, гр. ОСОБА_2 н е мав та не має бажання здійсн ювати підприємницьку діяльн ість. Договора та будь-які фін ансові документи відносно ді яльності ТОВ БК Созідатєль-П роектГКС він не підписував. З а дозволом у дозвільну систе му на виготовлення печаток і штампів він не звертався. В ба нківських установах розраху нкові рахунки не відкривав. Ф актично всі документи для ре єстрації товариства готувал ися невстановленими особами .

При проведенні розшукови х заходів щодо ТОВ БК Созідат єль-ПроектГКС позивач встано вив, що дане товариство за юри дичною адресою не знаходитьс я, про що свідчить акт від 30.03.09р. Відомості про зміну місцезн аходження товариства до ДПІ не надходили.

Також, згідно витягу з Єди ного державного реєстру юрид ичних осіб та фізичних осіб-п ідприємців щодо ТОВ БК Созід атєль-Проект ГКС статус відо мостей про юридичну особу не підтверджено.

При цьому, відповідно до ч. 1 с т. 1 Закону України Про державн у реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємц іввід 15.05.03р. №755-ІУ місцезнаходж ення юридичної особи - адреса органу або особи, які відпові дно до установчих документів юридичної особи чи закону ви ступають від її імені.

Пунктом 2 ст. 9 Закону України Про систему оподаткуванняві д 25.06.91р. №1 251-ХІІ та пп.4.1.1, 4.1.4. п.4.1 ст.4 За кону України Про порядок пог ашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам ивід 21.12.00р. №2181-111 передбачений об ов'язок платників податків п одавати до державних податко вих органів декларації та бу хгалтерську звітність.

Згідно довідки ДПІ №4378/9/28-221 від 19.02.09р. податкову звітність від повідач не надавав з моменту реєстрації. Бюджетну заборг ованість платник не має.

Тобто, відповідач ухиляєт ься від подачі до органів дер жавної податкової служби пер едбаченої законодавством до кументів податкової і бухгал терської звітності, чим пору шує законні інтереси держави , утруднює нормальну діяльні сть державної податкової інс пекції передбачену ст. 10 Закон у України Про державну подат кову службу в Україніпо конт ролю за дотриманням податков ого законодавства суб'єктами господарської діяльності, в иявлення і ведення обліку на дходжень податків до бюджету .

Положення ст.70 КАС України в становлена належність та доп устимість доказів, відповідн о до якої обставини, які за зак оном повинні бути підтвердже ні певними засобами доказува ння, не можуть підтверджуват ися ніякими іншими засобами доказування.

Свідоцтво про державну реє страцію згідно ст.1 Закону Укр аїни Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємцівдокумент вст ановленого зразка, який засв ідчує факт внесення до Єдино го державного реєстру запису про державну реєстрацію юри дичної особи або фізичної ос оби - підприємця.

Порядок та підстави видачі свідоцтва про державну реєс трацію юридичної особи визна чені в ст.25 зазначеного Закону , відповідно до якої державни й реєстратор вносить до Єдин ого державного реєстру запис про проведення державної ре єстрації юридичної особи на підставі відомостей реєстра ційної картки. Дата внесення до Єдиного державного реєс тру запису про проведення де ржавної реєстрації юридично ї особи є датою державної реє страції юридичної особи.

Стосовно позовної вимоги п рипинити юридичну особу ТОВ БК Созідатєль-ПроектГКС суд зазначає, відповідно до ст.33 З акону України Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, ю ридична особа припиняється в результаті передання всього майна, прав та обов' язків ін шим юридичним особам - право наступникам у результаті зли ття, приєднання, поділу, перет ворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рі шенням, прийнятим засновника ми (учасниками) юридичної осо би або уповноваженим ними ор ганом, за судовим рішенням аб о за рішенням органу державн ої влади, прийняти у випадках передбачених законом.

Юридична особа є такою, що п рипиняється, з дати внесення до Єдиного державного реєст ру запису про державну реєст рацію припинення юридичної о соби.

Згідно до п.2 ст.38 Закону Укра їни Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємцівпідставами д ля постановлення судового рі шення щодо припинення юридич ної особи, що не пов' язано з б анкрутством юридичної особи , зокрема є: визнання недійсни м запису про проведення держ авної реєстрації через поруш ення закону, допущені при ств оренні юридичної особи, які н е можна усунути; провадження нею діяльності, що суперечит ь установчим документам, або такої, що заборонена законом ; невідповідність мінімально го розміру статутного фонду юридичної особи вимогам зако ну; неподання протягом року о рганам державної податкової служби податкових деклараці й, документів фінансової зві тності відповідно до закону; наявність в Єдиному державн ому реєстрі запису про відсу тність юридичної особи за вк азаним її місцезнаходженням .

Згідно з довідкою ДПІ Кіров ського району м. Дніпропетро вська №4378/9/28-221 від 19.02.09р. податков у звітність відповідач взага лі не надавав з моменту реєст рації.

Також, перевіркою відповід ності юридичної адреси ТОВ Б К Созідатєль-ПроектГКС, пров еденою співробітниками ДПІ в становлено, що зазначене під приємство відсутнє за юридич ною адресою.

Крім того відповідно до вит ягів з Єдиного державного ре єстру юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців, стату с відомостей про юридичну ос обу ТОВ БК Созідатєль-Проект ГКС не підтверджено - відсутн ість за місцем знаходження.

З урахуванням сукупності викладених обставин, врахов уючи вимоги чинного законода вства суд доходить висновку про задоволення позову в цій частині.

Позивач просить визнати н едійсним запис про проведенн я державної реєстрації ТОВ Б К Созідатєль-ПроектГКС, поси лаючись на те, що підприємств о зареєстровано на підставну особу. Однак, як свідчать мате ріали справи та встановлено судом, що порушення закону, д опущені при створенні юридич ної особи, позивачем не довед ені, оскільки реєстрація ТОВ БК Созідатєль-ПроектГКС бул а здійснена на підставі пасп ортного документа громадяни на ОСОБА_2

Отже в обґрунтування своїх позовних вимог позивач поси лається на факти, які не підтв ерджені матеріалами справи. Відповідно суд приходить до висновку що факт порушення з акону при створенні юридично ї особи - відповідача матері алами справи не підтверджени й.

Крім того, відповідно до ч.2 с т.19 Конституції України орган и державної влади та органи м ісцевого самоврядування , їх посадові особи зобов' язані діяти лише на підставі , в меж ах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідний обов' язок за кріплений і ч. 1 ст. 13 Закону Укр аїни Про державну податкову службу в Україні, відповідно до якої посадові особи орган ів державної податкової служ би зобов' язані дотримувати сь Конституції і законів Укр аїни, інших нормативних акті в, прав та охоронюваних закон ом інтересів громадян, підпр иємств, установ, організацій , забезпечувати виконання по кладених на органи державної податкової служби функцій т а повною мірою використовува ти надані їм права.

Як передбачено ч.1 п.4 ст.10 Зако ну України Про державну пода ткову службу в Українідержав ні податкові інспекції в рай онах, містах без районного по ділу, районах у містах, міжрай онні та об' єднані державні податкові інспекції здійсню ють у межах своїх повноважен ь контроль за законністю вал ютних операцій, додержанням порядку проведення готівков их розрахунків за товари (пос луги) у встановленому законо м порядку, за наявності свідо цтв про державну реєстрацію суб' єктів підприємницької діяльності, ліцензій на пров адження видів господарської діяльності, що підлягають лі цензуванню відповідно до зак ону, з наступною передачею ма теріалів про виявлені поруше ння органам, що видають ці до кументи, за наявності торгов их патентів.

Права органів державної по даткової інспекції закріпле ні ст.11 Закону України Про дер жавну податкову службу в Укр аїні, зокрема ст. п.17 встановлю є право звертатися у передба чених законом випадках до су дових органів із заявою (позо вною заявою) про скасування д ержавної реєстрації суб' єк та підприємницької діяльнос ті.

Обґрунтовуючи своє право н а звернення до суду із позово м, що розглядається позивач п осилається на ст.11 Закону Ук раїни Про державну податков у службу в Україні, ст.9 Закону України Про податок на додан у вартість, ст.38 Закону Україн и Про державну реєстрацію юр идичних осіб та фізичних осі б-підприємців, Господарський кодекс України.

Проте вказані норми не пере дбачають права органів держ авної податкової служби на з вернення до суду із позовом п ро визнання недійсним запис у про проведення державної р еєстрації ТОВ БК Созідатєль- ПроектГКС.

Щодо позовних вимог в части ні визнання недійсним Статут у та свідоцтва про державну р еєстрацію ТОВ БК Созідатєль- ПроектГКС з моменту реєстрац ії, а саме з 27.08.07р., суд вважає, що здійснюючи реєстрацію юриди чної особи, держава в особі ор гану державної податкової сл ужби започатковує виникненн я між нею і цією особою податк ових правовідносин, на підтв ердження чого видає цій особ і свідоцтво про державну реє страцію.

Останнє є лише підтверд женням правового статусу осо би, породженого фактом виник нення вказаного правовідно шення, а не актом, через який о рган державної влади реалізу є свої контролюючі повноваже ння відповідно до чинного за конодавства.

Враховуючи вищезазначен і обставини, норми чинного за конодавства, суд приходить д о висновку що, факт порушення закону при створенні юридич ної особи - відповідача мате ріалами справи не підтвердже ний, позовні вимоги Державно ї податкової інспекції у Кір овському районі м. Дніпропет ровська до ТОВ БК Созідатєль -ПроектГКС про визнання неді йсним запису про припинення юридичної особи, визнання не дійсним запису про проведенн я державної реєстрації, стат уту та свідоцтва не відповід ають чинному законодавству, тому в задоволенні адміністр ативного позову у цій частин і слід відмовити.

На підставі викладеного, к еруючись ст.ст. 2, 9, 11, 71, 86, 94, 126, 160-162, 167, 186, 25 4, КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги Державн ої податкової інспекції у Кі ровському районі м. Дніпропе тровська до Товариства з обм еженою відповідальністю Буд івельна компанія Созідатель -ПроектГКС (ідентифікаційний код 35339880) про припинення юридич ної особи, визнання недійсни м запису про проведення держ авної реєстрації, статуту та свідоцтва задовольнити част ково.

Припинити юридичну особу - Товариства з обмеженою відпо відальністю Будівельна комп анія Созідатель-ПроектГКС (і дентифікаційний код 35339880).

У задоволенні позову в інші й частині відмовити.

Відповідно до ч. 1 ст. 38 Закону України Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб-підприємців від 15.05.2003 № 755-IV направити дану постанову д ержавному реєстратору за міс цем реєстрації юридичної осо би для внесення до Єдиного де ржавного реєстру запису про припинення юридичної особи.

На постанову протягом деся ти днів з дня її складення у по вному обсязі до Дніпропетров ського апеляційного адмініс тративного суду через Дніпро петровський окружний адміні стративний суд може бути под ано заяву про її апеляційне о скарження, а протягом двадця ти днів після подання заяви - апеляційна скарга на постано ву суду з подачею її копій від повідно до кількості осіб як і беруть участь у справі.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, у разі її подання п ротягом десяти днів з дня скл адання постанови у повному о бсязі.

Якщо постанова проголошен о у відсутності особи, яка бер е участь у справі, то строк под ання заяв про апеляційне оск арження обчислюється з дня о тримання нею копії постанови .

Постанова набирає закон ної сили після закінчення ст року подання заяви про апеля ційне оскарження, якщо заяву про апеляційне оскарження н е було подано, а у разі її пода ння - після закінчення строк у на подання апеляційної ска рги. У разі подання апеляційн ої скарги постанова, якщо її н е буде скасовано, набирає зак онної сили після закінчення розгляду справи апеляційним судом.

Повний текст постанови в икладений 29.03.2010р.

Суддя С.В.Чабаненко

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.03.2010
Оприлюднено01.09.2010
Номер документу9908533
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6245/09/0470

Ухвала від 13.11.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Цвіркун Ю.І.

Постанова від 23.03.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні