Рішення
від 18.08.2021 по справі 910/2379/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.08.2021Справа № 910/2379/21

Суддя Господарського суду міста Києва Головіна К. І., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження господарську справу

за позовом Державного підприємства "Оператор ринку"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Юкрейніан Бізнес Ентранс"

про стягнення 3 923,35 грн.

без повідомлення учасників справи

В С Т А Н О В И В :

До Господарського суду міста Києва з позовом звернулось Державне підприємство "Оператор ринку" (далі - ДП "Оператор ринку", позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Юкрейніан Бізнес Ентранс" (далі - ТОВ "Юкрейніан Бізнес Ентранс", відповідач) про стягнення заборгованості у сумі 3 923,35 грн. за договором № 280/01 від 01.08.2019 р. про участь у ринку на добу наперед та внутрішньодобовому ринку.

У обґрунтування позову ДП "Оператор ринку" посилається на неналежне виконання відповідачем його зобов`язань за вказаним договором в частині своєчасної оплати послуг, що складається з фіксованих платежів за участь у РДН/ВДР, згідно актів приймання-передачі наданих послуг за жовтень 2020 р. У позові ДП "Оператор ринку" просить стягнути з відповідача заборгованість в сумі 3 923,35 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 22.02.2021 р. за вказаною позовною заявою було відкрите провадження, розгляд справи вирішено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) сторін, учасникам справи надана можливість реалізувати свої процесуальні права та обов`язки.

Відповідач, належним чином повідомлений про розгляд справи, у строк, визначений законом, відзиву не надав, його позиція щодо заявлених вимог суду невідома. Згідно з ч. 9 ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Ураховуючи, що відповідач не скористався наданим йому правом у межах визначеного законом процесуального строку на подання відзиву, суд дійшов висновку про можливість вирішення спору за відсутності відзиву відповідача.

Отже, розглянувши позовні вимоги та дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Установлено, що постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 308 затверджено Правила ринку "на добу наперед" та внутрішньо добовому ринку (Правила РДН/ВДР).

Відповідно до п. 2.1.1 Правил РДН/ВДР учасники ринку, що бажають стати учасниками РДН/ВДР, повинні: надати оператору ринку заяву про участь у РДН та ВДР; укласти договір про участь у РДН та ВДР.

На виконання п. 2.1.1 Правил РДН/ВДР Товариством з обмеженою відповідальністю ТОВ "Юкрейніан Бізнес Ентранс" надано Державному підприємству Оператор ринку заяву на участь у ринку на добу наперед та внутрішньодобовому ринку, вказана заява долучена до матеріалів справи.

Згідно із п. 2.1.7 Правил РДН/ВДР закріплено, що після отримання ОР підписаного зі сторони заявника договору про участь у РДН та ВДР у двох примірниках ОР за 1 робочий день:

1) підписує, реєструє та повертає один примірник договору заявнику;

2) реєструє учасника РДН/ВДР;

3) інформує Регулятора та інших учасників РДН/ВДР про реєстрацію нового учасника РДН/ВДР шляхом розміщення відповідної інформації на власному вебсайті.

На підтвердження реєстрації учасником РДН/ВДР ТОВ ТОВ "Юкрейніан Бізнес Ентранс" та інформування Регулятора і інших учасників РДН/ВДР про реєстрацію вказаної юридичної особи позивачем долучено витяг Реєстру учасників РДН/ВДР із власного вебсайту.

Відповідно до п. 2.1.2 Правил РДН/ВДР учасник ринку набуває статусу учасника РДН/ВДР з дати набрання чинності договором про участь у РДН та ВДР.

Пунктом 2.1.8 Правил РДН/ВДР визначено, що договір про участь у РДН та ВДР набирає чинності з дати, зазначеної у ньому.

01.08.2019 між Державним підприємством Оператор ринку (ОР) та Товариством з обмеженою відповідальністю ТОВ "Юкрейніан Бізнес Ентранс" (учасник) був укладений договір про участь у ринку на добу наперед та внутрішньодобовому ринку № 280/01, за умовами якого ОР забезпечує функціонування ринку на добу наперед (далі - РДН) та внутрішньодобового ринку (далі - ВДР), створює організаційні, технологічні, інформаційні та інші умови для здійснення регулярних торгів за правилами ринку на добу наперед та внутрішньодобового ринку, затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року № 308 (далі - Правила РДН/ВДР), укладання і виконання договорів про купівлю-продаж електричної енергії на РДН/ВДР та розрахунків за ними, а учасник використовує такі умови з метою участі у торгах, купівлі-продажу електричної енергії та врегулювання відповідних фінансових зобов`язань згідно з правилами РДН/ВДР (п. 1.1 договору).

Відповідно до п. 2.3 договору учасник зобов`язаний дотримуватися вимог чинного законодавства України, виконувати правила РДН/ВДР, правила ринку, умови договорів, що укладатимуться на РДН/ВДР та інших нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії. Оплачувати послуги ОР у встановлені цим договором строки.

Згідно з п.п. 3.1 - 3.3, 3.5 договору оплата послуг ОР, що надаються за цим договором і пов`язані із провадженням діяльності зі здійснення функцій оператора ринку, складається з фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР та платежу за здійснення операцій купівлі-продажу на РДН/ВДР. ОР розраховує розміри фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР та тарифу на здійснення операцій купівлі-продажу на РДН/ВДР відповідно до правил РДН/ВДР та повинен оприлюднити їх на власному вебсайті не пізніше 30 днів до введення в дію. Фіксований платіж за участь у РДН/ВДР оплачується щомісяця шляхом здійснення повної попередньої оплати. ОР у перший робочий день кожного календарного місяця надає учаснику рахунок на сплату фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР за відповідний місяць. Учасник зобов`язаний оплатити рахунки, що надаються ОР відповідно до пунктів 3.3 та 3.4 цього договору, протягом трьох робочих днів з дати їх формування.

У пункті 8.1 договору сторони дійшли згоди, що договір набирає чинності з моменту підписання сторонами цього договору та діє до 31 грудня поточного року включно, у якому була надана заява про укладення договору.

Згідно із п. 4.4.3 Правил РДН/ВДР, ОР розраховує та погоджує з Регулятором (Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) розміри фіксованого платежу за участь на РДН/ВДР та тарифу на здійснення операцій купівлі-продажу на РДН/ВДР.

Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) постановою від 13.12.2019 № 2270 погоджено фіксований платіж за участь на ринку на добу наперед та внутрішньо добовому ринку у розмірі 3923,35 грн (з ПДВ).

Відповідно до ч. 1 ст.901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Частиною 1 ст. 903 Цивільного кодексу України передбачений обов`язок замовника оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання умов договору позивач за допомогою програмного забезпечення ОР надав відповідачу (проінформував учасника) рахунок-фактуру № 4648701040 від 01.10.2020 на суму 3923,35 грн. за послуги ОР (фіксований платіж за участь у РДН/ВДР) за жовтень 2020 р., що підтверджується наявними в матеріалах справи роздруківками з системи ХМtradeR|PXS, підписаними шляхом накладання кваліфікованого електронного підпису уповноваженої особи ДП Оператор ринку , та підтверджується роздруківками з веб-сайту Центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України.

Також пунктом 3.7 договору визначено, що ОР надає учаснику акт приймання-передачі наданих послуг за формою, наведеною у додатку 1 до цього договору, та інші фінансові документи в терміни, передбачені Правилами РДН/ВДР.

Відповідно до п. 4.4.7 Правил РДН/ВДР до п`ятого числа кожного місяця ОР формує та надає учасникам РДН/ВДР у паперовому вигляді акти наданих послуг на РДН/ВДР за попередній (звітний) місяць, підписані уповноваженою особою ОР. Учасник РДН/ВДР після отримання акта наданих послуг на РДН/ВДР повинен його підписати та повернути ОР не пізніше ніж до 25 числа місяця, наступного за звітним.

На виконання умов договору позивач направив відповідачу рекомендованим листом № 03/31-2510 від 02.11.2020 акт приймання-передачі наданих послуг за жовтень 2020 згідно з п. 1.6.11 Правил РДН/ВДР, що підтверджується наявною у справі копією повідомлення про вручення поштового відправлення з відмітками про вручення конверту представнику відповідача за довіреністю.

Окрім того, 15.01.2021 р. позивачем направлено на адресу відповідача вимогу про сплату фіксованого платежу за участь на РДН/ВДР, у який зазначено про необхідність у триденний термін з моменту отримання письмової вимоги та вищевказаного рахунку-фактури сплатити заборгованість за отримані послуги.

Проте, відповідач заборгованість в розмірі 3923,35 грн. не сплатив, відповіді на направлену вимогу не надав.

Згідно зі ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу. Зобов`язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

За змістом ст. 525 ЦК України та ст. 193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору тощо.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно зі ст. 599 ЦК України, ст. 202 ГК України зобов`язання припиняється його виконанням, проведеним належним чином.

Відповідач доказів, які б свідчили про належне виконання свого зобов`язання зі сплати вартості наданих послуг не надав суду, доводів позивача не спростував, відтак, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги ДП "Оператор ринку" про стягнення з відповідача заборгованості в сумі 3923, 35 грн. є такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 129 ГПК України витрати, понесені позивачем по сплаті судового збору, у разі задоволення позову, покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. 73 - 79, 129, 236 - 238, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Державного підприємства "Оператор ринку" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Юкрейніан Бізнес Ентранс" про стягнення 3 923,35 грн. задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Юкрейніан Бізнес Ентранс" (04070, м. Київ, Андріївський узвіз, буд. 34, кв. 27, ідентифікаційний код 32694043) на користь Державного підприємства Оператор ринку (01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри, буд. 27, ідентифікаційний код 43064445) заборгованість в сумі 3 923 (три тисячі дев`ятсот двадцять три) грн. 35 коп. та витрати по сплаті судового збору в розмірі 2270 (двi тисячi двісті сімдесят) грн.

Повне судове рішення складене 18 серпня 2021 року.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до суду апеляційної інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 20-денний строк з дня складення повного тексту рішення.

Суддя Головіна К. І.

Дата ухвалення рішення18.08.2021
Оприлюднено20.08.2021
Номер документу99085541
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/2379/21

Ухвала від 01.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 16.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Рішення від 18.08.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 22.02.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні