Постанова
від 01.04.2010 по справі 2а-8040/09/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ц

категорія статобліку - 6.6 .6

справа № 2а-8040/09/0470

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ О КРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ С УД

ПОСТАНОВА

Іменем України

01 квітня 2010 року м.Дніпропетровськ

Дніпропетровський окруж ний адміністративний суд у с кладі:

головуючого судді Павлов ського Д.П.

при секретарі Кирилов ій Х.Ю.

за участі представника поз ивача К уцевола Д.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адмініст ративну справу за позовом пр окурора Самарського району м .Дніпропетровська в інтереса х держави в особі Державної п одаткової адміністрації у Дн іпропетровській області до в ідкритого акціонерного това риства Деревообробка, третя особа, яка не заявляє самості йних вимог, на стороні позива ча - Дніпропетровське терит оріальне управління Державн ої комісії з цінних паперів т а фондового ринку, про визнан ня недійсним запису про пров едення державної реєстрації , визнання недійсним статуту та свідоцтва про державну ре єстрацію ТОВ Деревообробка, визнання недійсним запису пр о проведення державної перер еєстрації, визнання недійсни м статуту, свідоцтва про держ авну перереєстрацію, визнанн я недійсними реєстрації випу ску акцій та свідоцтва про ре єстрацію випуску акцій, прип инення юридичної особи ВАТ Д еревообробка, -

в с т а н о в и в :

09 червня 2009р. прокурор Самар ського району м.Дніпропетров ська в інтересах держави в ос обі Державної податкової адм іністрації у Дніпропетровсь кій області звернувся до суд у із адміністративним позово м, у якому просить визнати нед ійсним запис про проведення державної реєстрації ТОВ Дер евообробка, визнати недійсни м статут ТОВ Деревообробказ моменту його реєстрації та с відоцтво про державну реєстр ацію з моменту його видачі, ви знати недійсним запис про де ржавну реєстрацію відкритог о акціонерного товариства Де ревообробкашляхом перетвор ення, визнати недійсним стат ут ВАТ Деревообробка з моменту його реєстраці ї та свідоцтво про державну р еєстрацію з моменту його видачі, визнати недій сною реєстрацію випуску акці й ВАТ Дереообробказ моменту внесення інформації про неї до Загального реєстру випуск у цінних паперів, визнати нед ійсним свідоцтво про реєстра цію випуску акцій ВАТ Дерево обробказ моменту його видачі , припинити юридичну особу ВА Т Деревообробка.

Позовні вимоги обґрунтова но тим, що виконавчим комітет ом Ленінської районної у м.Дн іпропетровську ради 24.03.2004р. зар еєстровано товариство з обме женою відповідальністю Дере вообробка , про що ви дано свідоцтво про державну реєстрацію суб'єкта підприєм ницької діяльності - юридичн ої особи та зроблено запис НОМЕР_1.

Статтею 6 Статуту вищевказа ного товариства передбачено , що учасниками товариства є ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБ А_4, які зобов'язані внести до статутного фонду певні част ки у вигляді простих іменних акцій ВАТ Побутприлад. Дані в нески передаються на баланс товариства з обмеженою відпо відальністю Дереообробка не пізніше ніж один р ік від дня реєстрації. До моме нту державної реєстрації кож ен з учасників вносить до вла сності товариства 100 % вказани х вище акцій.

Випуск простих іменних акц ій ВАТ Побутприлад, які вноси лись у статутний фонд товари ства, Державною комісією з ці нних паперів та фондового ри нку України зареєстровано у документарній формі.

Згідно із ч.1 ст.5 Закону Украї ни „Про Національну депозита рну систему та особливості е лектронного обігу цінних пап ерів в Україні", іменні цінні п апери, випущені в документар ній формі (якщо умовами емісі ї спеціально не зазначено, що вони не підлягають передачі ), передаються новому власник у шляхом повного індосаменту . Права на участь в управлінні , одержання доходу тощо, які ви пливають з іменних цінних па перів, можуть бути реалізова ні з моменту внесення змін до реєстру власників іменних ц інних паперів.

Відповідно до роз'яснення Д ержавної комісії з цінних па перів та фондового ринку Укр аїни №16 від 04.08.1999 року, вчинення і ндосаменту при переході прав а на іменні цінні папери у док ументарній формі здійснюєть ся через заповнення передава льного розпорядження.

Таким чином, перехід права в ласності на іменні цінні пап ери до нового власника відбу вається в момент відображенн я реєстроутримувачем операц ії з цінними паперами в реєст рі, шляхом заповнення переда вального розпорядження, що н адається реєстроотримувачу цінних паперів.

15 травня 2006 року Дніпропетро вським територіальним управ лінням Державної комісії з ц інних паперів та фондового р инку України у зв'язку із звер ненням Державної податкової адміністрації у Дніпропетро вській області від 07.04.2006 року № 7109/10/35-311 проведена позапланова п еревірка ТОВ Інкомстокз пита ння дотримання реєстратором Положення Про порядок веден ня реєстрів власників іменни х цінних паперів, затверджен ого рішенням Комісії від 26.05.1998 р . №60, під час реєстрації перехо ду права власності на акції В АТ Побутприлад.

Згідно витягу з Журналу зап исів в реєстрі власників про стих іменних акцій ВАТ Побут прилад, який є додатком до акт у перевірки від 15.05.2006р. ТОВ Інко мсток, зміни в реєстрі власни ків акцій ВАТ Деревообробка, у зв'язку із передачею акцій г ромадянам до статутних фонді в підприємств, проведені реє строутримувачем (ТОВ Інкомст ок) 30.03.2004р.

Таким чином, перехід права в ласності на цінні папери, яки й є внеском до статутного фон ду підприємства відбувся вже після проведення державної реєстрації підприємств на пі дставі передавальних розпор яджень від 25.03.2004 року, наданих р еєстроутримувачу власникам и цінних паперів - фізичними о собами.

Державна реєстрація товар иства з обмеженою відповідал ьністю Деревообробка з д ійснена з порушенням п .4 ст.24 Закону України Про держа вну реєстрацію юридичних осі б та фізичних осіб-підприємц ів. Даною нормою Закону перед бачено, що у разі державної ре єстрації юридичної особи, дл я якої законом встановлено в имоги щодо формування статут ного фонду (статутного або ск ладеного капіталу), крім доку ментів, які передбачені част иною першою цієї статті, дода тково подається документ, що підтверджує внесення заснов ником (засновниками) вкладу (в кладів) до статутного фонду (с татутного або складеного кап італу) юридичної особи в розм ірі, який встановлено законо м.

30 березня 2004 року виконавчим комітетом Ленінської районн ої у м.Дніпропетровську ради зареєстровано статут відкри того акціонерного товариств а Деревообробка (ко д ЄДРПОУ 32926686), затвер джений установчими зборами в ідкритого акціонерного това риства Деревообробка від 25 березня 2004 року (прото кол №3).

Відкрите акціонерне товар иство Деревообробкастворен е у відповідності до Протоко лу №2 зборів учасників товар иства з обмеженою відповідал ьністю Деревообробкавід 25 бе резня 2004 року шляхом перетвор ення товариства з обмеженою відповідальністю Деревообр обка у відкрите акц іонерне товариство.

Відкрите акціонерне товар иство Деревообробка є правонаступником всіх м айнових та немайнових прав т а обов'язків товариства з обм еженою відповідальністю Де ревообробка(п.1.1 Статуту).

Місцезнаходження відкрито го акціонерного товариства Д еревообробка : м.Дні пропетровськ, вул.Орловська, 21. Акціонерами є: ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4.

30 квітня 2004 року Державною ко місією з цінних паперів та фо ндового ринку здійснено реєс трацію випуску відкритим акц іонерним товариством Дерево обробка простих ім енних акцій у документарній формі на загальну суму 69383800 грн ., про що видане Свідоцтво про реєстрацію випуску акцій за реєстраційним номером 248/1/04.

На теперішній час можливіс ть усунути допущені порушенн я при створенні вищезазначен ого підприємства відсутня, о скільки п.3 ст.144 Цивільного Код ексу України передбачено, що його учасники повинні були с платити не менш ніж 50 відсоткі в суми своїх вкладів саме до м оменту державної реєстрації товариства з обмеженою відп овідальністю.

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав та просив задов ольнити позов у повному обся зі, за викладених у ньому підс тав.

Відповідач повторно до суд ового засідання не з' явився . Заперечення на позовну заяв у не надав. Відповідно до ст. 35 КАС України , вважає ться, що повістку вручено юри дичній особі, якщо вона доста влена за адресою, внесеною до відповідного державного реє стру. Ухвала про відкриття пр овадження в адміністративні й справі надіслана на адресу відповідача, що вказана у сві доцтві про державну реєстрац ію (перереєстрацію) суб' єкт а підприємницької діяльност і - юридичної особи, відпові дно до якого місцезнаходженн ям відповідача є вул.Орловсь ка, 21, м.Дніпропетровськ, реком ендованим поштовим відправл енням, але повернута на адрес у суду з відміткою відділенн я зв'язку про відсутність адр есата за місцем реєстрації. В супереч вимогам ч.1 ст.19 Закону України "Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців", про зм іну місцезнаходження відпов ідач контролюючі органи не п овідомив, тому відповідних з мін до Єдиного державного ре єстру внесено не було. Суд вва жає, що вжив усі залежні від нь ого заходи для повідомлення відповідача належним чином п ро час і місце розгляду судов ої справи із його участю та ре алізації ним права судового захисту своїх прав та інтере сів. За таких підстав, суд вваж ає за можливе розглянути спр аву за наявними у ній матеріа лами, без участі представник а відповідача, відповідно до положень ст. 128 КАС Україн и , оскільки при підготов ці справи до розгляду дотрим ано вимог Кодексу адміністра тивного судочинства України щодо належного повідомлення сторін у справі про час та міс це розгляду судового засідан ня.

Представник третьої особи без самостійних вимог, Дніпр опетровського територіальн ого управління Державної ком ісії з цінних паперів та фонд ового ринку, в судове засідан ня не з' явився, про дату, час та місце судового засідання належним чином повідомлений , що підтверджується матеріа лами справи. Про причини неяв ки суд не повідомив, письмову заяву про розгляд справи за й ого відсутності не подав.

Дослідивши матеріали спра ви та вислухавши доводи осіб , які беруть участь у справі, с уд встановив наступне.

Право на звернення органів ДПІ про визнання недійсними установчих документів суб' єктів господарювання не пере дбачено чинним законодавств ом України, оскільки Закон Ук раїни Про підприємництвота З акон України Про підприємств а в Українівтратили чинніст ь, а зі ст.58 Господарського код ексу України вилучено п.15, яки й таке право надавав.

За таких підстав, суд дійшов висновку, що позовні вимоги щ одо визнання недійсним запис у про проведення державної р еєстрації ТОВ Деревообробка , визнання недійсними устано вчих (статутних) документів Т ОВ Деревообробказ моменту їх реєстрації та свідоцтва про державну реєстрацію з момен ту його видачі, визнання неді йсним запису про державну пе ререєстрацію відкритого акц іонерного товариства Дерево обробка, визнання недійсними установчих (статутних) докум ентів ВАТ Деревообробка з моменту їх реєстрац ії та свідоцтва про державну перереєстрацію з моменту йо го видачі, є необґр унтованими та такими, що не пі длягають задоволенню.

У судовому засіданні також були досліджені документи, я кі надав позивач, а саме: стату т ТОВ Деревообробка , протокол №2 зборів учасникі в ТОВ Деревообробка від 25 березня 2004 року, свідоцт во про державну реєстрацію Т ОВ Деревообробка , с татут ВАТ Деревообробка , п ротокол №3 установчих зборів ВАТ Деревообробка від 25 березня 2004 року, с відоцтво про державну реєстр ацію ВАТ Деревообробка , а кт проведення позапла нової перевірки дотримання Ліцензійних умов провадженн я професійної діяльності на ринку цінних паперів ТОВ „Ін комсток", витяг з журналу запи сів в реєстрі власників прос тих іменних акцій ВАТ Побутп рилад, другий екземпляр свід оцтва про реєстрацію випуску акцій ВАТ Деревообробка .

Позивач, також, просить прип инити юридичну особу ВАТ Дер евообробка.

Згідно ч.2 ст.38 ЗУ Про державн у реєстрацію юридичних і фіз ичних осіб-підприємців, підс тавами для постановлення суд ового рішення щодо припиненн я юридичної особи, що не пов'яз ано з банкрутством юридичної особи, зокрема є: визнання нед ійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, допущені п ри створенні юридичної особи , які не можна усунути; провадж ення нею діяльності, що супер ечить установчим документам , або такої, що заборонена зако ном; невідповідність мінімал ьного розміру статутного фон ду юридичної особи вимогам з акону; неподання протягом ро ку органам державної податко вої служби податкових деклар ацій, документів фінансової звітності відповідно до зако ну; наявність в Єдиному держа вному реєстрі запису про від сутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженн ям.

Позивач не надав суду жодни х доказів, які підтверджувал и б наявність підстав для при пинення юридичної особи, заз начених у ст.38 ЗУ Про державну реєстрацію юридичних і фізи чних осіб-підприємців, тож, су д вважає, що позовні вимоги у ч астині припинення юридичної особи ВАТ Деревообробкане п ідлягають задоволенню.

Виходячи із вищевикладено го, суд вважає, що позовні вимо ги не підлягають задоволенню .

Керуючись ст.158-163 Кодексу адм іністративного судочинства України, -

п о с т а н о в и в:

У задоволенні адміністрат ивного позову - відмовити пов ністю.

Постанова суду набирає за конної сили відповідно до ст .254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена в порядку та у строки, встановлені ст.186 Коде ксу адміністративного судоч инства України.

Постанова складена у повно му обсязі 06.04.2010р.

Суддя Д.П. Павловський

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.04.2010
Оприлюднено15.09.2010
Номер документу9908746
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-8040/09/0470

Постанова від 01.04.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Павловський Д.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні