Ухвала
від 18.08.2021 по справі 280/4371/19
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

18 серпня 2021 року

Київ

справа №280/4371/19

адміністративне провадження №К/9901/28677/21

Колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду:

суддя-доповідач - Гусак М. Б., судді - Гімон М.М., Дашутін І.В.,

перевіривши касаційну скаргу Головного управління ДПС у Запорізькій області на рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 16 грудня 2019 року та постанову Третього апеляційного адміністративного суду від 17 грудня 2020 року у справі №280/4371/19 за позовом Фермерського господарства виробничого комплексу "Агроленд" до Головного управління ДФС у Запорізькій області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень,

УСТАНОВИЛА:

3 серпня 2021 року Головне управління ДПС у Запорізькій області подало до Верховного Суду касаційну скаргу на рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 16 грудня 2019 року та постанову Третього апеляційного адміністративного суду від 17 грудня 2020 року у справі №280/4371/19.

Одночасно податковий орган заявив клопотання про поновлення строку касаційного оскарження.

Згідно з приписами частини першої статті 329 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) касаційна скарга на судове рішення подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту.

Відповідно до частини другої вказаної статті учасник справи, якому повне судове рішення не було вручення у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Строк на подання касаційної скарги також може бути поновлений у разі його пропуску з інших поважних причин, крім випадків, визначених частиною п`ятою статті 333 КАС України.

Згідно з даними Єдиного державного реєстру судових рішень постанова апеляційного адміністративного суду ухвалена у відкритому судовому засіданні 17 грудня 2020 року. Водночас, касаційну скаргу на судове рішення відповідач подає 3 серпня 2021 року, а підстави, вказані у клопотанні про поновлення строку на касаційне оскарження, є неповажними.

Обґрунтовуючи клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження, відповідач посилається на те, що первинна касаційна скарга була подана з дотриманням процесуального строку на касаційне оскарження судових рішень, однак ухвалою Верховного Суду була повернута. Користуючись правом на повторне звернення, вдруге та втретє відповідач звертався до суду без зволікань, у найкоротші строки, що свідчить про добросовісне користування процесуальними правами та намір реалізувати своє право на касаційне оскарження.

Перевіряючи наявність підстав для поновлення строку на касаційне оскарження, колегія суддів виходить з того, що згідно з даними Єдиного державного реєстру судових рішень та Діловодства спеціалізованого суду вперше подана касаційна скарга дійсно була повернута Верховним Судом згідно з ухвалою від 15 березня 2021 року на підставі пункту 4 частини п`ятої статті 332 КАС України як така, що не містила підстав касаційного оскарження судових рішень у цій справі. Повторно подані відповідачем касаційні скарги також були повернуті згідно з ухвалами Верховного Суду від 15 березня 2021 року, від 22 квітня 2021 року, від 24 травня 2021 року, від 1 липня 2021 року за аналогічних підстав (у касаційній скарзі не викладені передбачені КАС України підстави для оскарження судового рішення в касаційному порядку).

Довід відповідача про те, що він не допустив необґрунтованого зволікання з повторним зверненням з касаційною скаргою, також не знайшов підтвердження. Так, відповідач не зазначає обставин, що були перешкодою для подання касаційної скарги впродовж строку після її повернення згідно з ухвалою Верховного Суду від 1 липня 2021 року, а саме у період з 8 липня 2021 року (дата отримання відповідачем копії ухвали Верховного Суду від 1 липня 2021 року згідно з ідентифікатором внутрішнього поштового відправлення: 0102933819130) до 3 серпня 2021 року.

Причини пропуску особою встановленого законом процесуального строку, зокрема строку на касаційне оскарження, можуть бути визнані судом поважними, а строк поновлено лише у разі, якщо ці причини пов`язані з дійсно непереборними та об`єктивними перешкодами, істотними труднощами, які не залежали від волі особи та унеможливили звернення з касаційною скаргою у встановлений законом строк.

Право особи повторно звернутися з касаційною скаргою після її повернення відповідно до положень частини восьмої статті 169, частини другої статті 332 КАС не є абсолютним, таке звернення повинно бути в порядку, встановленому законом.

Недотримання особою встановленого нормами процесуального права порядку звернення до суду (у даному випадку:не зазначення підстав касаційного оскарження п`ять разів поспіль) не є підставою для поновлення пропущеного процесуального строку.

Відповідно до частини третьої статті 332 КАС касаційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 329 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення касаційної скарги без руху особа має право звернутися до суду касаційної інстанції із заявою про поновлення строків або вказати інші підстави для поновлення строку.

Зважаючи на наведене, касаційна скарга залишається без руху із наданням десятиденного строку з дня вручення ухвали про залишення касаційної скарги без руху, протягом якого скаржник має право надати/надіслати суду касаційної інстанції заяву, в якій вказати інші підстави для поновлення строку та надати докази на підтвердження обставин, зазначених у заяві про поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження.

Керуючись статтею статті 329, частиною третьою статті 332 КАС України,

УХВАЛИЛА:

Касаційну скаргу Головного управління ДПС у Запорізькій області на рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 16 грудня 2019 року та постанову Третього апеляційного адміністративного суду від 17 грудня 2020 року у справі №280/4371/19 залишити без руху.

Встановити особі, що подала касаційну скаргу, для усунення зазначених недоліків десятиденний строк з моменту отримання копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

Судді: підписМ. Б. Гусак підписМ. М. Гімон .А.І. В. Дашутін

СудКасаційний адміністративний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення18.08.2021
Оприлюднено20.08.2021
Номер документу99093764
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —280/4371/19

Ухвала від 03.11.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білоус О.В.

Ухвала від 15.09.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білоус О.В.

Ухвала від 27.08.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

Ухвала від 27.08.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 18.08.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гусак М.Б.

Ухвала від 01.07.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Ухвала від 20.05.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Бойченко Юлія Петрівна

Ухвала від 24.05.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Ханова Р.Ф.

Ухвала від 14.05.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Бойченко Юлія Петрівна

Ухвала від 22.04.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні