Ухвала
від 12.08.2021 по справі 760/21233/21
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

С О Л О М ' Я Н С Ь К И Й Р А Й О Н Н И Й С У Д М І С Т А К И Є В А

03037,м. Київ, вул. Максима Кривоноса,25; тел.: (044) 249-79-26, факс:249-79-28; e-mail:inbox@sl.ki.court.gov.ua

03113, м. Київ, вул. Полковника Шутова, 1; тел.: (044) 456-51-65; факс: 456-93-08


Провадження №1-кс/760/7355/21

в справі №760/21233/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

І.Вступна частина

12 серпня 2021 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянув клопотання прокурора Солом`янської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 про проведення огляду в межах досудового розслідування внесеного 29.10.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020101090000133, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.191, ч.5 ст.191 КК України.

ІІ. Мотивувальна частина

До Солом`янського районного суду міста Києва надійшло клопотання, з якого вбачається, що Солом`янською окружною прокуратурою м. Києва здійснюється процесуальне керівництво досудового розслідування, внесеного 29.10.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020101090000133, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.191, ч.5 ст.191 КК України.

У клопотанні прокурор просив надати дозвіл на проведення огляду комплексу нежитлових будівель, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 на праві власності належить Державному агентству резерву України (ЄДРПОУ 374722392) в тому числі на будівлі, підсобні, підвальні і складські приміщеннях, виробничі і промислові приміщення, які використовуються для здачі в оренду цих приміщень з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, та встановлення об`єктивних обставин у справі.

Обґрунтовуючи необхідність проведення огляду комплексу нежитлових будівель, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , власником якого є Державне агентство резерву України, прокурор зазначає наступне.

Досудовим розслідуванням встановлено, що співробітниками ГУБКОЗ СБ України виявлений можливий факт системного отримання неправомірної вигоди та власного незаконного збагачення посадовими особами Державної організації Комбінат «Прогрес» Державного агентства резерву України (далі - ДО Комбінат «Прогрес»).

Також встановлено, що посадові особи ДО Комбінат «Прогрес» у змові із посадовими особами Державного агентства резерву України (далі - Держрезерв) зловживаючи службовим становищем, з метою отримання неправомірної вигоди та власного незаконного збагачення, налагодили протиправний механізм з привласнення грошових коштів отриманих в результаті передачі ввіреного державного майна в оренду.

Зокрема, посадові особи ДО Комбінат «Прогрес» у змові із керівництвом Держрезерву залучають до протиправної діяльності суб`єктів господарювання, через яких отримується неправомірна вигода.

Встановлено, що т.в.о. голови Держрезерву ОСОБА_4 у змові із заступником директора ДО Комбінату «Прогрес» ОСОБА_5 , а також ОСОБА_6 (довірена особа ОСОБА_5 ) та ОСОБА_7 (син ОСОБА_6 , відповідальний за контроль над залученими суб`єктами господарювання), з метою одержання неправомірної вигоди сприяють третім особам - в передачі державного майна в оренду шляхом укладання договорів складського зберігання з підконтрольними суб`єктами господарювання, а саме: ТОВ «ТД «Квант» (код СДРГІОУ 43003660), ПП «Салта Пром» (код ЄДРПОУ 41867490) та ТОВ «Стел Лайн Торг» (код ЄДРПОУ 43193708). У такому випадку, орендар перераховує грошову винагороду в безготівковій формі на розрахункові рахунки вказаних комерційних структур, за що вказані особи надають в користування державне майно балансоутримувачем якого є ДО Комбінат «Прогрес». Однак відповідно до аналізу даних податкової звітності вказаних комерційних структур грошові кошти, які надходять від орендарів за передачу державного майна, в подальшому не перераховуються на рахунки ДО Комбінат «Прогрес», а обготівковуються та розподіляються між учасниками протиправного механізму.

В ході проведення досудового розслідування допитано співробітника ГУ БКОЗ СБ України ОСОБА_8 , який повідомив, що посадові особи ДО Комбінат «Прогрес» (код ЄДРПОУ 14373207) у змові із посадовими особами Державного агентства резерву України (далі Держрезерв, код ЄДРПОУ 37472392), з метою одержання грошової винагороди сприяють третім особам в передачі державного майна в оренду шляхом укладання договорів складського зберігання з підконтрольними суб`єктами господарювання, а саме: ТОВ «Стел Лайн Торг» (код ЄДРПОУ 43193708). Вказаний протиправний механізм полягає у тому, що орендарі перераховують грошову винагороду в безготівковій формі за умовами виконання договорів складського зберігання, на розрахункові рахунки вказаних комерційних структур, зокрема:

- ТОВ «Стел Лайн Торг» рахунок НОМЕР_1 відкритий 19.12.2019 в АТ «РВС БАНК» МФО 339072, рахунок НОМЕР_2 відкритий 01.10.2019 в Казначействі України МФО 899998.

Також ОСОБА_8 повідомив, що посадові особи ДО Комбінату «Прогрес» в порушення чинного законодавства, зокрема, вимог ЗУ «Про оренду державного та комунального майна», постанови КМУ від 04.10.1995 року №786 «Про затвердження методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропозиції її розподілу», без погодження з Фондом державного майна України, через ТОВ «Стел Лайн Торг» передали у користування 3200 м.кв. державного майна за ринковою ціною, у період з серпня 2020 року по березень 2021 року перерахували на розрахункові рахунки вказаних комерційних структур відповідні суми грошових коштів.

Також, в ході досудового розслідування 25.05.2021 допитано в якості свідка ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який повідомив, що останній працює директором ТОВ «Пакістан Райс Імпорт Компані», та здійснює підприємницьку діяльність щодо імпортування продуктів харчування на територію України з метою її подальшої реалізації.

Під час здійснення вищевказаної підприємницької діяльності, у ОСОБА_9 виникла необхідність у зберіганні продуктів харчування на території м. Києва, у зв`язку із чим він розпочав пошуки складських приміщень. 19.04.2021 у всесвітній мережі інтернет Ахмедом Раісом встановлено сайт www.reserv.gov.ua, на якому містяться посилання на графу «філії», яка приводить до графи «склади та холодильники» та у графу ДО Комбінат «Прогрес», де вказаний контактний номер стаціонарного телефону НОМЕР_3 . В ході здійснення телефонного дзвінка на вищевказаний номер телефону, та в ході розмови допитуваному відповіла особа жіночої статі із приймальні керівника ДО Комбінат «Прогрес», яка повідомила, що підприємство дійсно займається передачею в оренду складських приміщень, та є можливість взяти в оренду складське приміщення, однак це питання входить до компетенції заступника генерального директора з комерційної діяльності ДО Комбінат «Прогрес» ОСОБА_5 , та у зв`язку із тим, що вказана особа на робочому місці не перебуває, йому перетелефонують, після чого з мобільного номеру телефону -067-235-25-39 Ахмеду Раісу зателефонував чоловік, який представився старшим менеджером ДО Комбінат «Прогрес» ОСОБА_6 . В ході розмови із вказаним чоловіком, допитуваний домовився, що для огляду складських приміщень та обговорення умов передачі цих приміщень в оренду, необхідно з`явитись до м. Києва, а саме: бульвар Вацлава Гавела, 24, де знаходиться ДО Комбінат «Прогрес».

26.04.2021 в обідню пору доби Ахмед Раіс приїхав за адресою м. Київ, бульвар Вацлава Гавела, 24, де знаходиться ДО Комбінат «Прогрес» та зателефонував на номер телефону старшого менеджера ДО Комбінат «Прогрес» ОСОБА_6 , після чого останній зустрів допитуваного, показав складські приміщення, які він може орендувати, та повідомив умови, на яких отримуються в оренду вказані складські приміщення. Після чого ОСОБА_6 надав для ознайомлення проект договору про надання послуг із зберігання, де однією із сторін виступає ТОВ «Стел Лайн Торг». В ході розмови допитуваний запитав у зв`язку із чим йому, йому як підприємцю, який бажає орендувати приміщення у ДО Комбінат «Прогрес», необхідно заключати сумнівний договір із невідомим йому підприємством, на що ОСОБА_6 відповів, що на даний момент саме такі умови є єдиним шляхом для забезпечення передачі Ахмеду Раісу державного майна в оренду. Пізніше на номер мобільного телефону ОСОБА_9 ( НОМЕР_4 ) зателефонула особа жіночої статі на ім`я ОСОБА_10 ( НОМЕР_5 ) та запропонувала надати особисту електронну адресу для скерування додаткових документів. Після чого, на електронну пошту свідка надійшли проект договору про надання послуг із зберігання, де однією із сторін виступало ТОВ «Лечпроф», та додаток до нього, в якому зазначені ціни за надання послуг зі зберігання.

Вищевказані проекти договорів разом із додатком свідок ОСОБА_11 добровільно долучив до протоколу допиту.

Оглядом вищевказаних договорів встановлено, що адресою, де надаються послуги із зберігння є: АДРЕСА_1 .

Оглядом офіційного сайту Державного агентства резерву України (https://rezerv.gov.ua/filii/skladi-ta-holodilniki/progres) встановлено, що ДО Комбінат Прогрес здійснює свою діяльність із надання послуг по зберіганню товарно-матеріальних цінностей за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім того, оглядом договорів встановлено, що проект договору про надання послуг із зберігання, де однією із сторін виступає ТОВ «Стел Лайн Торг» та проект договору про надання послуг із зберігання, де однією із сторін виступало ТОВ «Лечпроф» є практично ідентичні за своїм змістом, в обидвох наявний один і той же контактний номер « НОМЕР_6 ».

Зміна підприємства із ТОВ «Стел Лайн Торг» на ТОВ «Лечпроф», що надають послуги із складського зберігання за адресою: АДРЕСА_1 , в порушення вимог ЗУ «Про оренду державного та комунально майна», постанови КМУ від 04.10.1995 року №786 «Про затвердження методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропозиції її розподілу», без погодження з Фондом державного майна України дають підстави вважати, що вказані дії відбуваються для приховування своєї незаконної діяльності.

Також оглядом проект договору про надання послуг із зберігання, де однією із сторін виступає ТОВ «Стел Лайн Торг» встановлено номер банківського рахунку, а саме: НОМЕР_1 відкритий в АТ «РВС БАНК».

За результатами запиту від 20.04.2021 до АТ «РВС БАНК» в порядку ст.62 ЗУ «Про банки та банківську діяльність» щодо надання інформації про банківський рахунок НОМЕР_1 , останні скерували відповідну інформацію про рух коштів за вищевказаним рахунком.

В ході проведення огляду руху коштів за рахунком НОМЕР_1 відкритому в АТ «РВС БАНК» встановлено, що ТОВ «Стел Лайн Торг» в період з 30.06.2020 по 29.04.2021 здійснило ряд фінансово-господарських операцій з надання послуг зберігання, за що на зазначений розрахунковий рахунок від інших суб`єктів господарювання надійшли грошові кошти в сумі близько 9 млн грн., які в подальшому були перераховані на розрахункові рахунки ряду інших комерційних структур за транспортно-експедиційні та логістичні послуги.

Крім того, в ході вказаного огляду та аналізу встановлено, що ТОВ «Стел Лайн Торг» із зазначеного розрахункового рахунку в період з 30.06.2020 по 29.04.2021, не здійснювало фінансово-господарських операцій по сплаті за послуги зберігання (оренди) в адресу ДО Комбінат «Прогрес».

При цьому, відповідно до листа ДО Комбінат «Прогрес» на ім`я Солом`янської окружної прокуратури м. Києва у ТОВ «Стел Лайн Торг» станом на 15.06.2021 перед Комбінатом наявна заборгованість в сумі 4,4 млн. грн., що може свідчити про збитки держаним інтересам на вказану суму.

Також встановлено, що в аналогічний спосіб посадові особи ДО Комбінат «Прогрес» сприяли підконтрольному ТОВ «Лечпроф» в отримані у користування складських приміщень ДО Комбінат «Прогрес» загальною площею понад 3585 кв.м., з метою їх подальшої передачі у користування цим же суб`єктам господарювання, що зазначені вище. Заборгованість ТОВ «Лечпроф» перед ДО Комбінат «Прогрес» станом на даний час становить 604 тис. грн.

Також за результатами обшуку від 15.06.2021 адміністративної будівлі ДО Комбінат «Прогрес» виявлено та вилучено трудові книжки наступних осіб: ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Відповідно до відомостей, що зазначені у трудових книжках, останні були звільненні за власним бажанням з ТОВ «Стел Лайн Торг» в один день 30.04.2021, та в подальшому, 12.05.2021 обидвоє прийняті на посади у ТОВ «Лечпроф». Крім того, більшість орендарів, що орендували приміщення у ТОВ «Стел Лайн Торг» з травня 2021 року переоформили аналогічні договори оренди із ТОВ «Лечпроф».

Відповідно до вже згаданого листа, у ТОВ «Лечпроф» станом на 15.06.2021 перед ДО Комбінат «Прогрес» наявна заборгованість в сумі 604 925 гривень.

Вказане дає підстави вважати, що ТОВ «Лечпроф» та ТОВ «Стел Лайн Торг» є пов`язані між собою підприємства.

Крім того, результатами розкриття банківського рахунку № НОМЕР_7 , що належить ДО Комбінат «Прогрес», відкритого у Державній казначейській службі України в м. Києві, встановлено, що з вказаного рахунку регулярно здійснювалось перерахування грошових коштів у значних сумах на рахунок, відкритий у ПАТ «Райфайзен Банк Аваль» - № НОМЕР_8 . До прикладу, 30.01.2020 року з рахунку Комбінату на рахунок ПАТ «Райфайзен Банк Аваль» № НОМЕР_8 перераховано 727 200, 38 грн. з призначенням платежу «зарахування на картковий рахунок з/пл (заробітня плата) за 01.2020». 28.02.2020 із рахунку Комбінату на рахунок № НОМЕР_8 перераховано 753 596, 12 грн. із аналогічним призначенням платежу. Подібні банківські операції тривали протягом 2020 2021.

Загалом у період з 01.01.2020 по 23.07.2021 із рахунку ДО Комбінат «Прогрес» на рахунок ПАТ «Райфайзен Банк Аваль» № НОМЕР_8 перераховано 23 946 983 гривень.

Також, за результатами неодноразових листів до Державного агентства резерву України, останніми розпочато службову перевірку можливих неправомірних дій посадових осіб ДО Комбінат «Прогрес» на підставі наказу №177 від 19.07.2021.

Крім того, окружною прокуратурою перед Фондом державного майна України ініційовано проведення перевірки неправомірних дій посадових осіб ДО Комбінат «Прогрес» за фактами здачі в оренду державного майна підконтрольним суб`єктам господарювання - ТОВ «Стел Лайн Торг» на ТОВ «Лечпроф», всупереч Закону України Про оренду державного та комунального майна та постанови Кабінету Міністрів України від 04.10.1995р. №786 Про затвердження методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропозиції її розподілу , без погодження з Фондом державного майна України.

За результатами розгляду вищевказаного листа, Регіональним відділенням Фонду державного майна України наказом №1773 від 30.07.2021 призначено перевірку фактів ухилення від сплати обов`язкових платежів до Державного бюджету України за використання державного майна і оренди, що знаходиться на балансі ДО Комбінат «Прогрес».

Разом з тим, листом за №30-13/6399 від 30.07.2021 Регіональним відділенням Фонду державного майна України зазначено про необхідність забезпечити останнім безперешкодний доступ до майна ДО Комбінат «Прогрес».

Відповідно до відомостей, що зазначені на офіційній веб сторінці ДО Комбінат «Прогрес» (http://progres24.org.ua/) дільниці зберігання останніх знаходяться за адресами: м. Київ, бульвар Вацлава Гавела, 24; м. Київ, вул. П. Пестеля, 4; м. Київ, житловий масив Бортничі, вул. Автотранспортна, 1.

Відповідно до отриманих інформаційних довідок з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, нежитлові будівлі, які розташовані за адресою: м.Київ, бул. Вацлава Гавела, 24 на праві власності належать Державному агенству резерву України (ЄДРПОУ 374722392).

Прокурором подано клопотання про розгляд справи без його участі, в якому він підтримав клопотання та просив його задовольнити. Дослідивши матеріали додані до клопотання, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

Відповідно до ч.1 ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Відповідно до ч.2 ст. 237 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно з ч. 5 ст. 237 КПК України при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов`язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування.

Беручи доуваги вищевикладене,перевіривши наданіматеріали клопотання,дослідивши доказипо данимматеріалам,суд приходитьдо висновкупро необхідністьзадоволення клопотанняпрокурора про проведенняогляду,оскільки вбачаєтьсянаявність достатніхпідстав вважати,що оглядкомплексу нежитловихбудівель,що знаходятьсяза адресою:м.Київ,бульв.Вацлава Гавела,буд.24,необхідний слідству для встановлення факту незаконної передачі ДО Комбінат «Прогрес» державного майна розташованого за адресою: м. Київ, бульв. Вацлава Гавела, буд. 24 в користування ТОВ «Стел Лайн Торг» та ТОВ «Лечпроф», що є суттєвим для даного кримінального провадження.

ІІІ. Резолютивна частина

Керуючись ст.ст. 233-237, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя ухвалив:

1.Клопотання задовольнити повністю.

Надати слідчим слідчого відділу Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 та прокурорам Солом`янської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 на проведення огляду комплексу нежитлових будівель, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 на праві власності належить Державному агентству резерву України (ЄДРПОУ 374722392) в тому числі на будівлі, підсобні, підвальні і складські приміщеннях, виробничі і промислові приміщення, які використовуються для здачі в оренду цих приміщень з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, та встановлення об`єктивних обставин у справі.

2.Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

3.Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.08.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99101943
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/21233/21

Ухвала від 12.08.2021

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні