Ухвала
від 20.08.2021 по справі 127/21758/21
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 127/21758/21

Провадження 1-кс/127/9794/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 серпня 2021 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління Головного управління ДФС у Вінницькій області старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_2 , про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні № 32020020000000066 внесеного до ЄРДР 25.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 1 КК України, за відсутності фіксації судового розгляду технічними засобами, -

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького міського суду Вінницької області надійшло вищевказане клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління Головного управління ДФС у Вінницькій області старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_2 , яке погоджене з прокурором, про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні № 32020020000000066 внесеного до ЄРДР 25.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 1 КК України.

Клопотання мотивовано тим, що слідчим провадиться досудове розслідування кримінального провадження № 32020020000000066 внесеного до ЄРДР 25.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 1 КК України, в ході розслідування якого виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування.

В ході розгляду, з матеріалів клопотання встановлено, що співробітниками відділу протидії злочинам у сфері обігу товарів акцизної групи управління оперативно - розшукової діяльності ГУ ДФС у Вінницькій області проводяться заходи щодо відпрацювання суб`єктів господарювання, діяльність яких пов`язана з оптовою та роздрібною торгівлею пальним.

В ході проведених заходів встановлено, що в період грудень 2019 - березень 2020 посадові особи ТОВ Бест Ойл Трейд (код ЄДРПОУ 39894284), спільно із посадовими особами ТОВ Фортуна Інтернешнл Трейд, використовуючи реквізити останнього, з метою приховування фактів відсутності залишків дизельного пального на паливних складах, вчинили дії із відображення операцій по його реалізації в кількості 694 тис. л., на загальну суму 13,9 млн, грн., (в т.ч. ПДВ 2,3 млн. грн.), в адресу ТОВ Фортуна Інтернешнл Трейд (код ЄДРПОУ - 40306270, м. Вінниця, основний вид діяльності: вантажний автомобільний транспорт).

Одночасно, підприємством ТОВ Бест Ойл Трейд в адресу ТОВ Фортуна Інтернешнл Трейд зареєстровано податкову накладну на надання послуг із зберігання ПММ в кількості 215 т. (255,4 тис. л).

Станом на теперішній час, у відповідності до податкової декларації з податку на додану вартість, на ТОВ Фортуна Інтернешнл Трейд рахується від`ємне значення з ПДВ в сумі 2,7 млн. грн., що свідчить про наявність нереалізованих товарних залишків.

Однак, у ТОВ Фортуна Інтернешнл Трейд відсутні можливості для зберігання вищевказаної кількості пального та його використання в такому об`ємі, відповідно до витягу із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, за підприємством такого майна не зареєстровано, ліцензію на право зберігання ПММ не оформляло, згідно ЄРПН реалізація пального не відбувалась, а протягом грудня 2019 - березня 2020 товариством надано транспортно-експедиційних послуг на загальну суму лише 3,6 млн. грн., хоча відображено придбання дизельного пального на суму 13,9 млн. грн.

Крім того, з метою подальшого приховування руху дизельного пального, 26.06.2020 ТОВ Фортуна Інтернешнл Трейд перереєстровано на гр. ОСОБА_3 (1995 р.н., АДРЕСА_1 ) та підприємство змінило адресу реєстраціії із м. Вінниці до м. Києва.

Згідно пояснень ОСОБА_3 та його матері, він до м. Києва не виїжджав, адресу підприємства не знає, бухгалтерських документів підприємства не бачив, про наявність товарних залишків йому не відомо, він не має навиків із ведення підприємницької діяльності та не має мети її здійснювати, в перереєстрації підприємства участь приймав формально, не орієнтується яким чином усе відбувалось, не може назвати документи які він підписував, їх не читав, попередніх власників вперше побачив в день перереєстрації, йому взагалі не відомо що таке податкова накладна, податкова декларація та електронний цифровий підпис.

Встановлено, що нова адреса реєстрації ТОВ Фортуна Інтернешнл Трейд у м. Києві по вул. Звіринецькій, б.53, є адресою масової реєстрації в так званому віртуальному офісі.

Зазначені дії посадових осіб ТОВ Бест Ойл Трейд та ТОВ Фортуна Інтернешнл Трейд вказують на приховування фактичних втрат дизельного пального, яке рахується як залишок по бухгалтерському обліку підприємства, оскільки, відповідно до Постанови КМУ № 408 від 24.04.2019 усі залишки повині бути внесені в систему електронного адміністрування реалізації пального.

Вищевказана схема діяльності посадових осіб ТОВ Бест Ойл Трейд та ТОВ Фортуна Інтернешнл Трейд свідчить про умисне заниження об`єкту оподаткування акцизним податком.

А саме підприємством, маючи лише по бухгалтерському обліку в залишках дизельне пальне в об`ємі 694 тис. л, відображуючи його реалізацію в адресу ТОВ Фортуна Інтернешенал Трейд, фактично приховало його втрати.

Відповідно до п. 213.1.6 ст.213 та п.214.7 ст.214 ПКУ, у випадку втрат підакцизних товарів, платник зобов`язаний нарахувати акцизний податок та сплатити його до бюджету в розрахунку ставки акцизного податку на дизельне пальне 213,5 євро на 1000 л пального.

Таким чином, службові особи ТОВ Бест Ойл Трейд, спільно із службовими особами ТОВ Фортуна Інтернешнл Трейд, з метою приховування фактичних втрат дизельного пального, відобразили його реалізацію на ТОВ Фортуна Інтернешнл Трейд та в подальшому організували внесення неправдивих відомостей до документів які подали на реєстрацію юридичної особи, тобто перереєстрували підприємство на підставну особу, для уникнення сплати акцизного податку та подальшої відповідальності.

В діях службових осіб ТОВ Бест Ойл Трейд та ТОВ Фортуна Інтернешнл Трейд вбачаються ознаки правопорушення, відповідальність за що передбачено ст. 205-1 КК України.

Під час досудового розслідування кримінального провадження проведено наступні слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії:

- підготовлено та направлено до суду клопотання про тимчасовий доступ до реєстраційної справи ТОВ Фортуна Інтернешнл Трейд.

- підготовлено та направлено до суду клопотання про тимчасовий доступ до фінансово-господарських документів ТОВ Бест Ойл Трейд.

- на адресу Печерської районної в місті Києві державної адміністрації направлено ухвалу про тимчасовий доступ до реєстраційної справи ТОВ Фортуна Інтернешнл Трейд.

- на адресу ТОВ Бест Ойл Трейд направлено ухвалу про тимчасовий доступ до фінансово-господарських документів.

- в Печерські районної в місті Києві державні адміністрації здійснено тимчасовий доступ до реєстраційної справи ТОВ Фортуна Інтернешнл Трейд.

- здійснено тимчасовий доступ до первинних бухгалтерських документів ТОВ Бест Ойл Трейд по проведений господарських операціях з ТОВ Фортуна Інтернешнл Трейд.

- на адресу УПП у Вінницькій області направлено запит щодо надання інформації відносно погодження маршрутів перевезення небезпечних вантажів транспортними засобами які зазначені у ТТН, які були вилучені під час тимчасового доступу в ТОВ Бест Ойл Трейд, отримання інформації відносно складання адміністративних протоколів на осіб які керували вище вказаними ТЗ.

- на адресу ГУ НП у Вінницькій області направлено запит щодо надання інформації яка зафіксована системою ГАРПУН встановленою на постах УДАІ ГУ МВС України відносно транспортних засобів які зазначені у ТТН, які були вилучені під час тимчасового доступу в ТОВ Бест Ойл Трейд.

- отримано лист-відповідь №2028-27-01-2020 про інформацію яка зафіксована системою ГАРПУН.

- отримано лист-відповідь №236447/14/21/02-2020 про притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення порушень дорожного руху транспортними засобами за значні в ТТН які були вилучені під час тимчасового доступу в ТОВ Бест Ойл Трейд.

- здійснено огляд документів вилучених під час здійснення тимчасового доступу в ТОВ Бест Ойл Трейд.

- до УОРД ГУ ДФС у Вінницькій області направлено доручення в порядку ст.40 КПК України спрямовані на встановлення осіб, які здійснюють господарську діяльність та мають ліцензії на право зберігання ПММ, встановлення осіб водіїв за значених в ТТН які були вилучені під час тимчасового доступу в ТОВ Бест Ойл Трейд.

- допитано в якості свідка нинішнього директора ТОВ Фортуна Інтернешнл Трейд ОСОБА_3 , який повідомив що придбав дане СГД з метою ведення бізнесу, святкуючи придбання в алкогольному сп`янінні загубив бухгалтерські документи даного підприємства та печатку, де саме він їх втратив він не знає. Категорично заперечує факт подання ним державному нотаріусу завідомо неправдивої інформації.

- Вінницьким міським судом Вінницької області надано ухвалу про здійснення тимчасового доступу до документів АТ КБ Приватбанк (ухвалу оголошено).

- Вінницьким міським судом Вінницької області надано ухвалу про здійснення тимчасового доступу до документів АТ ОТП Банк(ухвалу оголошено).

На даний час у кримінальному провадженні слідчим шляхом вживаються заходи щодо встановлення осіб причетних до скоєння злочину.

- направлено ухвалу про тимчасовий доступ до документів ТОВ СХКВінницька промислова група.

- направлено ухвалу про тимчасовий доступ до документів ТОВ ЛВ Транс.

- направлено ухвалу про тимчасовий доступ до документів ГУ ДПС у Вінницькій області.

Проте, не дивлячись на проведення зазначених вище слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій повідомити особам про підозру та закінчити досудове розслідування в передбачений строк, а саме до 25.08.2021, не представляється можливим, оскільки необхідно отримати ще ряд доказів, які можуть бути використані у подальшому під час судового розгляду, а також перевірити вже отримані докази.

Під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні у зв`язку із відсутністю достатнього часу та несвоєчасному отриманні усіх джерел зберігання інформації, не проведені усі необхідні та можливі слідчі дії, які забезпечать проведення повного, всебічного та неупередженого досудового розслідування, а зокрема: не отримано доступ до банківських рахутків ТОВ Фортуна Інтернешнл Трейд відкритих у АТ КБ Приватбанк та АТ ОТП Банк, не допитано осіб, які здійснювали перевезення ТМЦ для ТОВ Фортуна Інтернешнл Трейд, не проведено почеркознавчі експертизи; не проведено в повному обсязі ряд інших слідчих дій, спрямовані на встановлення осіб, які подали недостовірні відомості до державного реєстратора.

Проведення вищевказаних слідчих та процесуальних дій має важливе значення для повного, об`єктивного та неупередженого дослідження всіх обставин кримінального правопорушення, отримання належних та допустимих доказів, надання їм належної правової оцінки та прийняття законних процесуальних рішень.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні закінчується 25.08.2021, проте у провадженні необхідно провести ряд слідчих та процесуальних дій, для чого потрібно не менше дванадцяти місяців, а саме: отримати доступ до банківських рахунків ТОВ Фортуна Інтернешнл Трейд відкритих у АТ КБ Приватбанк та АТ ОТП Банк, допитати осіб, які здійснювали перевезення ТМЦ для ТОВ Фортуна Інтернешнл Трейд, призначити почеркознавчі експертизи; провести ряд інших слідчих дій, необхідність у проведенні яких виникне під час досудового розслідування.

Здійснити вище вказані процесуальні та слідчі дії раніше не представлялось можливим, тому з метою всебічного, повного та неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження, виникає необхідність у продовженні строку досудового слідства на шість місяців, тобто до 25.08.2022.

На підставі викладеного, керуючись ст. 40, 219, 294, 295 КПК України, слідчий просив слідчого суддю клопотання задовольнити.

Слідчий в судове засідання не з`явився, завчасно подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність.

Слідчий суддя дослідивши та проаналізувавши матеріали клопотання дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи наведене, судовий розгляд клопотання здійснювався за відсутності фіксації судового процесу технічними засобами.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України продовження строку досудового розслідування кримінального правопорушення, у випадку, визначеному пунктом 1 частини третьої статті 294 цього Кодексу, здійснюється за клопотанням слідчого або прокурора, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення цього досудового розслідування.

Згідно ч. 1 ст. 294 КПК України Якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

На даний час завершити досудове розслідування не представляється можливим, оскільки органу досудового розслідування необхідно провести ряд слідчих та процесуальних дій.

Крім того, слідчим в судовому засіданні було доведено те, що вказані дії не могли бути виконанні в строк передбачений ст. 219 КПК України, оскільки органами досудового розслідування станом на час звернення до суду не проведено усіх слідчих дій без проведення яких неможливо належним чином дослідити обставини кримінального правопорушення, надати належну кваліфікацію, дослідити наявні всі докази у їх сукупності та надати їм відповідну правову оцінку.

З огляду на викладене, враховуючи ступінь тяжкості та складності злочину, слідчий суддя вважає за доцільне клопотання задовольнити частково та продовжити строк досудового розслідування по кримінальному провадженні.

Разом із тим, слідчий суддя при дослідженні усіх матеріалів кримінального провадження із врахуванням доводів слідчого, приходить до висновку, що достатнім та обгрунтованим для проведення усіх слідчих дій буде продовження строку досудового розслідування саме на шість місяців.

На підставі наведеного, керуючись ст. 294, 295 1 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління Головного управління ДФС у Вінницькій області старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_2 задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування по кримінальному провадженні № 32020020000000066 внесеного до ЄРДР 25.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 1 КК України, на шість місяців, тобто до 25 лютого 2022 року.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення20.08.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99105039
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні № 32020020000000066 внесеного до ЄРДР 25.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 1 КК України, за відсутності фіксації судового розгляду технічними засобами

Судовий реєстр по справі —127/21758/21

Ухвала від 20.08.2021

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ковбаса Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні