Рішення
від 20.08.2021 по справі 552/4413/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районний суд м. Полтави

Справа № 552/4413/21

Провадження № 2-о/552/135/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.08.2021 Київський районний суд м. Полтави в складі:

головуючого судді Яковенко Н.Л.,

присяжних Дубовик О.С., Кужик І.Я.,

за участю секретаря судового засідання Федій О.М.,

лікаря Васильєва В.М. ,

прокурора Магда Р.О.,

особи, щодо якої вирішується питання ОСОБА_2 ,

представника особи ОСОБА_3 ,

розглянувши у судовому засіданні в приміщенні Київського районного суду м. Полтави цивільну справу № 552/4413/21 за заявою лікаря-психіатра Відокремленого підрозділу - Обласна консультативна психоневрологічна поліклініка зі стаціонаром № 1 Комунального підприємства Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради Васильєва Віталія Миколайовича про проведення психіатричного огляду в примусовому порядку ОСОБА_2 , -

В С Т А Н О В И В :

Лікар-психіатр Відокремленого підрозділу - Обласна консультативна психоневрологічна поліклініка зі стаціонаром № 1 КП Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради Васильєв В.М. 16.08.2021 звернувся в Київський районний суд м. Полтави з заявою про проведення психіатричного огляду в примусовому порядку ОСОБА_2 .

Заява обґрунтована тим, що 22.07.2021 до відокремленого підрозділу - Обласна консультативна психоневрологічна поліклініка зі стаціонаром № 1 надійшли скарги від мешканців будинку по АДРЕСА_1 з приводу неадекватної та агресивної поведінки ОСОБА_2 , яка полягала в погрозах спричинити фізичні ушкодження мешканцям будинку. 09.08.2021 до відокремленого підрозділу надійшов лист ГУ НП Управління превентивної діяльності стосовно такої поведінки ОСОБА_2 .

Лікар вказував, що ОСОБА_2 раніше психіатром не спостерігалася, однак, веде себе неадекватно. Декілька разів місце проживання ОСОБА_2 відвідувала комісія лікарів, але двері до квартири остання не відчинила, від спілкування відмовилася без наведення причин відмови.

Посилаючись на наявність підстав запідозрити у ОСОБА_2 тяжкий психічний розлад, внаслідок чого вона виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для оточуючих, а також на те, що не проведення такого огляду може завдати значної шкоди її особистому здоров`ю у зв`язку з погіршенням психічного стану, лікар просив суд ухвалити рішення про проведення ОСОБА_2 психіатричного огляду в примусовому порядку.

Ухвалою Київського районного суду м. Полтави від 16.08.2021 відкрито провадження в справі за заявою лікаря та призначено судове засідання з розгляду справи по суті.

В судовому засіданні лікар повністю підтримав вимоги заяви про психіатричний огляд в примусовому порядку ОСОБА_2 , посилаючись на викладені в заяві обставини.

ОСОБА_2 в судовому засіданні щодо задоволення заяви заперечувала. Обґрунтовувала свої заперечення тим, що є психічно здоровою людиною, а цей огляд є принизливим для неї.

Представник особи щодо задоволення заяви заперечував. Вважає, що відсутні підстави, передбачені нормами ст. 11 Закону України Про психіатричну допомогу для задоволення заяви про проведення примусового психіатричного огляду.

Прокурор в судовому засіданні підтримав вимоги заяви.

Суд, заслухавши лікаря, ОСОБА_2 та її представника, думку прокурора, дослідивши зібрані в справі докази та заслухавши показання свідків, приходить до таких висновків.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , 1970 року народження, має постійне місце проживання по АДРЕСА_2 .

ОСОБА_2 раніше психіатром не спостерігалася, психіатричні огляди не проходила.

Також встановлено, що 22.07.2021 до відокремленого підрозділу - Обласна консультативна психоневрологічна поліклініка зі стаціонаром № 1 надійшли заяви від мешканців будинку по АДРЕСА_1 , в яких мешканці вказували на неадекватну, на їх думку, поведінку ОСОБА_2 . Зокрема, вказували, що остання їм та їх рідним погрожує, виявляє агресію, нецензурно лається, кричить, ображає, псує майно під`їзду будинку. Вказували, що бояться її та її дій.

09.08.2021 до закладу надійшов лист ГУ НП в Полтавській області щодо неодноразових безпідставних звернень ОСОБА_2 , які в результаті проведених перевірок не знайшли своїх підтверджень.

Правові та організаційні засади забезпечення громадян психіатричною допомогою виходячи із пріоритету прав і свобод людини і громадянина, визначає Закон України Про психіатричну допомогу , який також встановлює обов`язки органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з організації надання психіатричної допомоги та правового і соціального захисту, навчання осіб, які страждають на психічні розлади, регламентує права та обов`язки фахівців, інших працівників, які беруть участь у наданні психіатричної допомоги, здійсненні соціального захисту та навчання осіб, які страждають на психічні розлади.

Відповідно до норми ст. 11 Закону України Про психіатричну допомогу психіатричний огляд проводиться з метою з`ясування: наявності чи відсутності в особи психічного розладу, потреби в наданні їй психіатричної допомоги, а також для вирішення питання про вид такої допомоги та порядок її надання.

Медична документація на підтвердження наявності чи відсутності в ОСОБА_2 психічного розладу суду не надана жодним із учасником справи.

Місце проживання ОСОБА_2 відвідувала комісія лікарів-психіатрів, але огляд проведено не було.

В судовому засіданні ОСОБА_2 категорично заперечувала щодо проведення психіатричного огляду.

Частиною 3 ст. 11 Закону України Про психіатричну допомогу передбачено, що психіатричний огляд особи може бути проведено без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника у випадках, коли одержані відомості дають достатні підстави для обґрунтованого припущення про наявність у особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність, або завдасть значної шкоди своєму здоров`ю у зв`язку з погіршенням психічного стану у разі ненадання їй психіатричної допомоги.

Такий перелік підстав є виключним.

ОСОБА_2 не надає згоди на проведення психіатричного огляду, на чому наполягала в судовому засіданні при розгляді по суті заяви лікаря.

Вирішуючи питання щодо наявності достатніх підстав для обґрунтованого припущення про наявність у ОСОБА_2 психічного розладу, судом враховується таке.

Дослідженими в справі доказами встановлено, що ОСОБА_2 вчиняє протиправні дії, які є об`єктивно протиправними та соціально шкідливими діяннями, в тому числі і становлять склад правопорушення.

Зокрема, показаннями допитаних в судовому засіданні свідків встановлено, що ОСОБА_2 допускає образливі висловлювання щодо мешканців сусідніх квартир в будинку по АДРЕСА_1 , де проживає, які містять характер тверджень, можуть не просто засмучувати, а за своїм змістом є неприємними, образливими та наклепницькими.

ОСОБА_2 висловлює погрози в адресу мешканців сусідніх квартир.

Свої дії та поведінку ОСОБА_2 обґрунтовує захистом своїх прав та прав інших людей, а також бездіяльністю правоохоронних органів.

Зазначені вище встановлені судом обставини та поведінкові ознаки ОСОБА_2 дають достатні підстави для обґрунтованого припущення про наявність у особи психічного розладу.

Суд приходить до висновку, що дійсно є необхідність в проведенні психіатричного огляду ОСОБА_2 , який в силу норми ч. 1 ст. 11 Закону України Про психіатричну допомогу проводиться саме з метою з`ясування: наявності чи відсутності в особи психічного розладу, потреби в наданні їй психіатричної допомоги, а також для вирішення питання про вид такої допомоги та порядок її надання.

Відповідно до ч. 3 ст. 11 Закону України Про психіатричну допомогу без згоди особи такий огляд може бути проведено лише за наявності таких підстав:

-коли особа вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих,

-коли особа неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність, або завдасть значної шкоди своєму здоров`ю у зв`язку з погіршенням психічного стану у разі ненадання їй психіатричної допомоги.

Як встановлено судом, ОСОБА_2 вчиняє та виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для оточуючих.

Зокрема, показаннями допитаних в судовому засіданні свідків встановлено, що мешканці суміжних з особою квартир будинку по АДРЕСА_1 мають реальні підстави побоюватися можливих протиправних дій ОСОБА_2 , побоюються за своє життя та здоров`я в результаті вчинених ОСОБА_2 дій.

Зазначені побоювання суд вважає обґрунтованими, враховуючи, зокрема, події, що відбулися 05.05.2020 та встановлені постановою Київського районного суду м. Полтави від 18.08.2020 в справі № 552/2567/20, коли в результаті протиправних дій ОСОБА_2 погіршився стан здоров`я ОСОБА_4 , мав місце виклик невідкладної медичної допомоги.

Реальність вчинення ОСОБА_2 дій, які є небезпечними для оточуючих підтверджено також показаннями допитаного в судовому засіданні свідка ОСОБА_5 та матеріалами проведеної службової перевірки дій бригади Станції ЕМД № 1.

На підставі викладеного, враховуючи відсутність згоди ОСОБА_2 на проведення психіатричного огляду, а також встановленням судом підстав, передбачених ст. 11 Закону України Про психіатричну допомогу для проведення психіатричного огляду в примусовому порядку, суд приходить до висновку про задоволення заяви лікаря.

При вирішення справи судом не приймається до уваги твердження представника ОСОБА_2 про відсутність повноважень у відповідного лікаря на проведення відповідного огляду та звернення до суду з заявою.

Відповідно до ст. 339 ЦПК України за умов, визначених Законом України "Про психіатричну допомогу", заява лікаря-психіатра про проведення психіатричного огляду особи у примусовому порядку подається до суду за місцем проживання особи.

Згідно з чч. 1, 2 ст. 340 ЦПК України у заяві про проведення психіатричного огляду фізичної особи у примусовому порядку повинні бути зазначені підстави для надання психіатричної допомоги у примусовому порядку, встановлені законом. До заяви про психіатричний огляд додається висновок лікаря-психіатра.

Подана до суду заява про проведення психіатричного огляду в примусовому порядку за формою та змістом повністю відповідає вимогам, які визначені нормами ст. 339, 340 ЦПК України, заява подана саме лікарем-психіатром, до заяви додано висновок лікаря-психіатра.

Судовий збір за розгляд справи судом слід віднести за рахунок держави.

Керуючись ст.ст. 264, 265, 342 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву лікаря-психіатра Відокремленого підрозділу - Обласна консультативна психоневрологічна поліклініка зі стаціонаром № 1 Комунального підприємства Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради Васильєва Віталія Миколайовича про проведення психіатричного огляду в примусовому порядку ОСОБА_2 задовольнити.

Надати дозвіл на проведення психіатричного огляду ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканки АДРЕСА_2 , без її згоди та/або без згоди її законного представника.

Судові витрати за розгляд справи судом віднести за рахунок держави.

Рішення суду може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду через Київський районний суд м. Полтави шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду підлягає негайному виконанню.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Учасники справи:

-заявник - лікар-психіатр Відокремленого підрозділу - Обласна консультативна психоневрологічна поліклініка зі стаціонаром № 1 Комунального підприємства Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради Васильєв Віталій Миколайович, місцезнаходження 36014, м. Полтава, вул. Зигіна, 3, код ЄДРПОУ 01999075;

-особа, щодо якої порушено питання про примусовий огляд - ОСОБА_2 , місце проживання АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Повне судове рішення складено 20.08.2021.

Головуючий суддя Н.Л.Яковенко

присяжні О.С.Дубовик

І.Я.Кужик

Дата ухвалення рішення20.08.2021
Оприлюднено20.08.2021

Судовий реєстр по справі —552/4413/21

Рішення від 20.08.2021

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 16.08.2021

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 16.08.2021

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 16.08.2021

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні