Ухвала
від 10.06.2021 по справі 2-263/11
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 2-263/11

Провадження № 6/0203/102/2021

УХВАЛА

10 червня 2021 року Кіровський районний суд м. Дніпропетровська в залі суду у м. Дніпрі у складі:

головуючого судді - Ханієвої Ф.М.,

з участі секретаря судового засідання - Дьоміної А.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Вердикт Капітал про заміну сторони виконавчого провадження в цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства Кредитпромбанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

06 травня 2021 року до Кіровського районного суду м. Дніпропетровська звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю Вердикт Капітал з заявою про заміну стягувача у виконавчому провадженні в цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства Кредитпромбанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, в якій просить суд:

- замінити вибулого стягувача Публічне акціонерне товариство Кредитпромбанк на правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю Вердикт Капітал (код ЄДРПОУ: 36799749) у справі № 2-263/11 за позовом Публічного акціонерного товариства Кредитпромбанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором № 32/45/07-А.

В обґрунтування своєї заяви товариство зазначило, що у провадженні Кіровського районного суду м. Дніпропетровська перебувала цивільна справа за позовом Публічного акціонерного товариства Кредитпромбанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором. 17 серпня 2011 року Кіровським районним судом м. Дніпропетровська було ухвалено рішення, яким було стягнуто з ОСОБА_1 на користь ПАТ Кредитпромбанк суму боргу в розмірі 413098,09грн. та суму витрат на оплату держмита в розмірі 1700,00грн., інформаційно-технічного забезпечення у розмірі 30,00грн.

За поясненнями заявника, 20.05.2013 року між Публічним акціонерним товариством Кредитпромбанк , яке виступає правонаступником ВАТ Кредитпромбанк та Публічним акціонерним товариством Дельта Банк укладено договір купівлі-продажу прав вимоги за кредитами, згідно якого банк відповідно до умов цього договору відступає фактору свої права вимоги заборгованості по кредитних договорах, укладених з боржниками, зазначених у реєстрі заборгованості боржників, право на вимогу якої належить банку на підставі документації, а фактор шляхом надання фінансової послуги банку набуває права вимоги такої заборгованості від боржників та передає банку за плату грошові кошти в розпорядження у розмірі, що становить ціну продажу та в порядку, передбаченому даним договором.

09.11.2018 року між ПАТ Дельта Банк та ТОВ Вердикт Капітал було укладено Договір №949/К про відступлення прав вимоги, відповідно до якого ПАТ Дельта Банк відступило TOB Вердикт Капітал , а TOB Вердикт Капітал набуло право вимоги заборгованості за договорами кредиту, в тому числі за договором кредиту № 32/45/07-А.

Таким чином, новим кредитором відносно боржників перед Публічним акціонерним товариством Кредитпромбанк за виконавчим листом про стягнення з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства Кредитпромбанк заборгованості за кредитним договором № 32/45/07-А від 21.05.2007 року є Товариство з обмеженою відповідальністю Вердикт Капітал , у зв`язку із чим постала потреба у заміні сторони виконавчого провадження, а саме: у заміні стягувача ПАТ Кредитпромбанк на його правонаступника - ТОВ Вердикт Капітал .

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 06 травня 2021 року, заява Товариства з обмеженою відповідальністю Вердикт Капітал про заміну сторони виконавчого провадження була розподілена головуючому судді Ханієвій Ф.М.

Ухвалою суду від 12 травня 2021 року було прийнято до провадження заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Вердикт Капітал про заміну сторони виконавчого провадження, призначено заяву до розгляду у судовому засіданні.

У судове засідання учасники справи та інші особи, які беруть участь у справі, не з`явились, хоча належним чином були повідомлені про час, дату та місце розгляду заяви.

Заявник разом із заявою про заміну сторони виконавчого провадження надав суду клопотання про розгляд заяви без його участі, інші учасники справи у судове засідання не з`явились, хоча належним чином повідомлялись про час, дату та місце розгляду справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до положень ч. 3 ст. 442 ЦПК України, неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

З урахуванням положень ч. 3 ст. 211, ч. 1 ст. 223 ЦПК України, ст. 442 ЦПК України, суд розглянув заяву про заміну сторони виконавчого провадження без участі учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, вивчивши доводи заявника, зазначені ним у заяві про заміну сторони виконавчого провадження, повно, всебічно і об`єктивно дослідивши заяву та додані до неї матеріали, проаналізувавши норми ЦПК України, доходить наступних висновків.

У ході судового розгляду заяви про заміну стягувача у виконавчому провадженні судом було встановлено, що заочним рішенням Кіровського районного суду м. Дніпропетровська (суддя - Васіна Л.А.) від 17 серпня 2011 року (справа № 2-263/11) було вирішено стягнути з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства Кредитпромбанк заборгованість за кредитним договором у сумі 413098,09грн; стягнути з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства Кредитпромбанк судові витрати по справі, а саме судовий збір у розмірі 1700,00грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення у розмірі 30,00грн.

Також з зазначеного рішення видно, що заборгованість була стягнута за кредитним договором № 32/45/07 від 21.05.2007 року.

За відомостями з Єдиного державного реєстру судових рішень ухвалою Кіровського районного суду м. Дніпропетровська від 17.04.2012 року (суддя - Леонов А.А.) (справа № 2-п-113/11) було залишено без задоволення заяву представника відповідача ОСОБА_1 про перегляд заочного рішення Кіровського районного суду м. Дніпропетровська від 17 серпня 2011 року у цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства Кредитпромбанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості.

20 травня 2013 року між Публічним акціонерним товариством Кредитпромбанк та Публічним акціонерним товариством Дельта Банк було укладено договір купівлі-продажу прав вимоги, відповідно до якого Публічне акціонерне товариство Кредитпромбанк відступає Публічному акціонерному товариству Дельта Банк право вимоги за кредитними договорами на умовах визначених цим договором.

09 листопада 2018 року між Публічним акціонерним товариством Дельта Банк та Товариством з обмеженою відповідальністю Вердикт Капітал було укладено договір про відступлення права вимоги №949/К, відповідно до якого право вимоги, зокрема за кредитним договором 32/45/07-А від 21.05.2007 року укладеного між Публіблічним акціонерним товариством Кредитпромбанк та ОСОБА_1 перейшло до Товариства з обмеженою відповідальністю Вердикт Капітал .

Таким чином, Товариство з обмеженою відповідальністю Вердикт Капітал є правонаступником Публічного акціонерного товариства Кредитпромбанк (кредитора) у правовідносинах, що виникли, в тому числі між сторонами за кредитним договором 32/45/07-А від 21.05.2007 року.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України Про виконавче провадження , до виконавчих документів, які підлягають виконанню державною виконавчою службою, відносяться виконавчі листи, що видаються судами.

Частинами 1, 2 та 5 ст. 442 ЦПК України передбачено, що у разі вибуття однієї з сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Верховний Суд України у постанові від 20 листопада 2013 року у справі № 6-122цс13 дійшов висновку, що виходячи зі змісту статей 512, 514 ЦК України, ст. 378 ЦПК України, ст. 8 Закону України Про виконавче провадження заміна кредитора у зобов`язанні можлива з підстав відступлення вимоги (цесія), правонаступництва (смерть фізичної особи, припинення юридичної особи) тощо й до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, у тому числі бути стороною виконавчого провадження шляхом подання ним та розгляду судом заяви про заміну стягувача.

Також згідно з правовою позицією Верховного Суду України, викладеною у вказаній вище постанові, процесуальне правонаступництво у виконавчому провадженні - це заміна на будь-якій стадії виконавчого провадження стягувача або боржника іншою особою у зв`язку з вибуттям попередника після ухвалення щодо нього судового рішення і заміни його правонаступником, тобто підставою заміни кредитора внаслідок правонаступництва, у тому числі й у виконавчому провадженні, є настання певних обставин, які мають юридичне значення і в результаті яких виникають цивільні права та обов`язки або пряма вказівка акту цивільного законодавства, що не залежить від умов та порядку здійснення виконавчого провадження органами і посадовими особами.

Аналогічного висновку дійшов Верховний Суд у постанові від 08 лютого 2018 року (справа № 2-4923/11, провадження № 61-1003св18).

Отже, за змістом ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття кредитора у зобов`язанні він замінюється правонаступником.

Зокрема, у постанові Верховного Суду від 31.10.2018 року, справа № 2-а-3494/11, викладений правовий висновок, відповідно до якого заміна сторони чи третьої особи у спірних правовідносинах (процесуальне правонаступництво) можлива на будь-якій стадії процесу, як на стадії розгляду справи так і на стадії виконання судового рішення, яке набрало законної сили, зокрема, і до видання виконавчого листа, і відбувається виключно за відповідним рішенням суду, а не державного виконавця (що стосується заміни сторони виконавчого провадження), незалежно від того чи виданий судом виконавчий лист на момент звернення із заявою про правонаступництво та чи пред`явлений він (виконавчий лист) до примусового виконання.

Відповідно до ч. 4 ст. 263 ЦПК України, при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Також суд зазначає, що відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини , суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Суду як джерело права.

У справі Юрій Миколайович Іванов проти України , Європейський суд з прав людини проголосив, що право на суд, було б ілюзорним, якби національна правова система Високої Договірної Сторони дозволяла, щоб остаточне, обов`язкове для виконання судове рішення залишалося невиконаним на шкоду будь-якої зі сторін. Ефективний доступ до суду включає право на виконання судового рішення без невиправданих затримок.

З огляду на вищенаведене, враховуючи, що з 09.11.2018 року Товариство з обмеженою відповідальність Вердикт Капітал набуло право вимоги, в тому числі за кредитним договором № 32/45/07-А від 21.05.2007 року у цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства Кредитпромбанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, суд доходить висновку, що заява Товариства з обмеженою відповідальністю Вердикт Капітал про заміну сторони у виконавчому провадженні (стягувача) у справі шляхом заміни стягувача його правонаступником є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 258 - 260, 442 ЦПК України, суд,

Ухвалив:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Вердикт Капітал про заміну сторони виконавчого провадження в цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства Кредитпромбанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити повністю.

Замінити сторону виконавчого провадження (стягувача) у цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства Кредитпромбанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства Кредитпромбанк за кредитним договором у сумі 413098,09грн. та стягнення з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства Кредитпромбанк судових витрат по справі: судовий збір у розмірі 1700,00грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення у розмірі 30,00грн, а саме: Публічне акціонерне товариство Кредитпромбанк на його правонаступника: Товариство з обмеженою відповідальністю Вердикт Капітал (місцезнаходження юридичної особи: 04053, м. Київ, вул. Кудрявський Узвіз, будинок 5-Б, код ЄДРПОУ 36799749).

Копію цієї ухвали направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили у порядку, визначеному ст. 261 ЦПК України, та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання.

У відповідності до підпункту 15.5 частини 1 Розділу VII Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Суддя Ф.М. Ханієва

СудКіровський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення10.06.2021
Оприлюднено23.08.2021
Номер документу99134241
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-263/11

Ухвала від 30.05.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Бізяєва Н. О.

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Бізяєва Н. О.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Бізяєва Н. О.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Бізяєва Н. О.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Бізяєва Н. О.

Ухвала від 10.06.2021

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Ханієва Ф. М.

Ухвала від 04.06.2021

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Бочаров А. І.

Ухвала від 12.05.2021

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Ханієва Ф. М.

Ухвала від 21.04.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Яковенко В. С.

Ухвала від 21.04.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Яковенко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні