Ухвала
від 25.08.2021 по справі 344/13100/21
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/13100/21

Провадження № 1-кс/344/5156/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 серпня 2021року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання cлідчого Четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Івано-Франківську) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, в рамках кримінального провадження №62021140040000070 від 06.07.2021 р. за ознаками вчинення кримінального правлпорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий Четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Івано-Франківську) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові ОСОБА_3 , за погодженням із прокурором відділу Івано-Франківської обласної прокуратури ОСОБА_4 , звернувся з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в обґрунтування якого посилався на те, що з матеріалів кримінального провадження вбачається, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 , за попередньою змовою з представниками будівельних компаній м. Івано-Франківська, здійснюють незаконне, без належних на те дозвільних документів, знесення адміністративних будівель на території ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , з метою подальшого будівництва багатоповерхового житлового будинку та комерційної реалізації квартир серед жителів Івано-Франківської області.

Згідно відомостей ІНФОРМАЦІЯ_2 (відповідь на виконання доручення слідчого, №12-42-1195вн-21 від 13.07.2021), службовими особами із числа керівництва ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_2 ) та ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 ), за сприяння невстановлених осіб із числа працівників ІНФОРМАЦІЯ_4 та керівників комерційних структур, зловживаючи своїм службовим становищем, умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для себе та інших фізичних осіб, здійснюється незаконне, без належних на те дозвільних документів, знесення адміністративних будівель на території ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно тієї ж відповіді, в подальшому, на місці вказаних будівель, після отримання неправомірної вигоди від представників будівельних компаній, вищевказаними особами планується організація будівництва багатоповерхових житлових будинків та комерційної реалізації квартир серед жителів Івано-Франківської області.

Проведеними в ході досудового розслідування слідчими діями огляд мережі інтернет встановлено, що на даний час на земельній ділянці з кадастровим номером 2610100000:20:001:0051, розташованій на території ІНФОРМАЦІЯ_1 , повністю знесено нежитлові приміщення вказаного навчального закладу та здійснюються підготовчі будівельні роботи із використанням важкої будівельної техніки.

Потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який йдеться в клопотанні, оскільки орган досудового розслідування має намір отримати тимчасовий доступ до документів і вилучити їх завірені копії, а саме:

- дозвільні документи (розпорядження, рішення, накази, листи-погодження, протоколи нарад, протоколи засідань, висновки спеціалістів, висновки експертів юридичних та фізичних осіб, установ, підприємств, організацій), на підставі яких було прийнято рішення про знесення (руйнування) нежитлових приміщень ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 та на земельній ділянці з кадастровим номером 2610100000:20:001:0051;

- договори, укладені в період з 2017 по 2021 рік між Прикарпатським факультетом ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та юридичними особами предметом яких є будівництво житлових та нежитлових приміщень за адресою: АДРЕСА_1 та на земельній ділянці з кадастровим номером 2610100000:20:001:0051, а також акти виконаних робіт (форма КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (форма КБ-3), акти прийому-передачі, рахунки-фактури, акти наданих послуг, прибуткові та видаткові касові ордери, видаткові відомості, квитанції банків, касові чеки, товарні чеки, інвентаризаційні описи, інвентарні книги, обігові відомості основних засобів, товарно-транспортні накладні щодо доставки (відвантаження, завантаження) товарів та надання послуг з транспортно-експедиторського обслуговування до вказаних договорів, статутні та реєстраційні документи, довіреності, документи бухгалтерського та податкових обліків, договори поставки та інші договори, документи, що передували укладенню таких договорів та угод, податкові накладні, відповідно до них видаткові накладні та довіреності, інші документи, які підтверджують наявність фінансово-господарських операцій, документи, що підтверджують транспортування товарів, надання робіт (послуг), розрахункові документи, реєстрів щоденного обліку операцій з продажу та придбання робіт та послуг до вказаних договорів.

Згідно матеріалів кримінального провадження, володільцем вказаних документів є ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ).

Тимчасовий доступ до документів, зазначених у клопотанні, та їх вилучення не тягне негативних наслідків, передбачених п. 10 ч. 1 ст. 309 КПК України, оскільки орган досудового розслідування, звертаючись із клопотанням про тимчасовий доступ зазначених вище документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 , не позбавляє вказану юридичну особу можливості здійснювати свою діяльність, та в жодному разі не порушує права і свободи, визначені Конституцією України, а саме: особисті, політичні, соціально-економічні, культурні, в тому числі право на підприємницьку діяльність, яке визначене ст. 42 Конституції України.

Отримання тимчасового доступу до документів, які зазначені в клопотанні, дасть змогу виконати завдання, необхідні для встановлення всіх обставин розслідуваного злочину, а саме:

- орган досудового розслідування отримає вичерпну інформацію щодо обставин, за яких було прийнято рішення про знесення (руйнування) нежитлових приміщень ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 та на земельній ділянці з кадастровим номером 2610100000:20:001:0051;

- орган досудового розслідування отримає копії документів, на підставі яких буде надано правову оцінку діям посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_3 та ІНФОРМАЦІЯ_1 , в результаті яких було здійснено знесення (руйнування) нежитлових приміщень ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 та на земельній ділянці з кадастровим номером 2610100000:20:001:0051.

Іншим способом отримати копії документів, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 , як отримання дозволу слідчого судді на тимчасовий доступ до документів з можливістю їх вилучення, у органа досудового розслідування немає.

В ході досудового розслідування встановлено достатньо підстав вважати про існування реальної загрози зміни, спотворення чи знищення вищевказаних документів у разі скерування відповідного запиту до ІНФОРМАЦІЯ_3 або судового виклику її представників для прийняття участі у розгляді даного клопотання, у зв`язку з чим просили судовий розгляд провести без участі представників ІНФОРМАЦІЯ_3 . Тому просив надати тимчасовий доступ до зазначених документів.

Слідчий ОСОБА_3 в судовому засіданні клопотання підтримав та просив надати тимчасовий доступ до зазначених документів.

Представник юридичної особи у володінні яких знаходяться дані документи - ІНФОРМАЦІЯ_3 , відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України, в судове засідання не викликався.

Слідчий суддя вислухавши доводи слідчого, дослідивши матеріали клопотання, які подані, та документи додані до нього, вважає наступне.

Встановлено, що згідно витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань Четвертим слідчим відділом (з дислокацією у м. Івано-Франківську) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженні №62021140040000070 від 06.07.2021, за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (а.с.4).

Згідно з частиною 1 статті 131 Кримінального процесуального кодексу України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України заходами забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

У відповідності до частини 1 статті 159 Кримінального процесуального кодексу України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно з п. 2 ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

На підставі вищенаведеного, враховуючи ті обставини, що на даній стадії досудового розслідування, для досягнення дієвості кримінального провадження необхідний тимчасовий доступ до документів, що зазначені в клопотанні, вони мають безпосереднє доказове значення у кримінальному провадженні, а також те, що сторона обвинувачення позбавлена будь-якої іншої правової підстави доступу до таких документів, у слідчого судді є всі підстави для задоволення клопотання про надання тимчасового доступу до документів.

Керуючись статтями 107, 131, 159, 163, 166, 369-372 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання cлідчого Четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Івано-Франківську) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, в рамках кримінального провадження №62021140040000070 від 06.07.2021 р. за ознаками вчинення кримінального правопорушеня, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України - задовольнити.

Надати слідчому Четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Івано-Франківську) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові ОСОБА_3 та слідчим групи слідчих, які здійснюють досудове розслідування кримінального провадження №62021140040000070: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 тимчасового доступу до документів, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_2 ) за місцем реєстрації вказаної юридичної особи або за місцем фактичного знаходження документів, з можливістю вилучення завірених копій наступних документів:

-дозвільних документів (розпорядження, рішення, накази, листи-погодження, протоколи нарад, протоколи засідань, висновки спеціалістів, висновки експертів юридичних та фізичних осіб, установ, підприємств, організацій), на підставі яких було прийнято рішення про знесення (руйнування) нежитлових приміщень ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 та на земельній ділянці з кадастровим номером 2610100000:20:001:0051;

- договорів, укладених в період з 2017 по 2021 рік між ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та юридичними особами предметом яких є будівництво житлових та нежитлових приміщень за адресою: АДРЕСА_1 та на земельній ділянці з кадастровим номером 2610100000:20:001:0051, а також актів виконаних робіт (форма КБ-2в) та довідок про вартість виконаних робіт (форма КБ-3), актів прийому-передачі, рахунків-фактури, актів наданих послуг, прибуткових та видаткових касових ордерів, видаткових відомостей, квитанцій банків, касових чеків, товарних чеків, інвентаризаційних описів, інвентарних книг, обігових відомостей основних засобів, товарно-транспортних накладних щодо доставки (відвантаження, завантаження) товарів та надання послуг з транспортно-експедиторського обслуговування до вказаних договорів, статутних та реєстраційних документів, довіреностей, документів бухгалтерського та податкових обліків, договорів поставки та інших договорів, документів, що передували укладенню таких договорів та угод, податкових накладних, відповідно до них видаткових накладних та довіреностей, інших документів, які підтверджують наявність фінансово-господарських операцій, документів, що підтверджують транспортування товарів, надання робіт (послуг), розрахункових документів, реєстрів щоденного обліку операцій з продажу та придбання робіт та послуг до вказаних договорів.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями Кримінального процесуального кодексу України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє два місяці з дня її постановлення та оскарженню не підлягає.

Оригінал ухвали виготовлено у двох примірниках.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення25.08.2021
Оприлюднено23.05.2024
Номер документу99152554
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —344/13100/21

Ухвала від 25.08.2021

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Атаманюк Б. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні