Постанова
від 03.08.2021 по справі 461/2311/20
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 461/2311/20 Головуючий у 1 інстанції: Фролова Л.Д.

Провадження № 22-ц/811/2036/20 Доповідач в 2-й інстанції: Крайник Н. П.

Провадження № 22-ц/811/2037/20

Категорія: 44

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 серпня 2021 року Львівський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючої: Крайник Н.П.

суддів: Шеремети Н.О., Мельничук О.Я.,

при секретарі: Ждан К.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Львові цивільну справу за апеляційною скаргою Львівського комунального підприємства Львівський центральний парк культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького на рішення Галицького районного суду міста Львова від 25 травня 2020 року та додаткове рішення Галицького районного суду міста Львова від 04 червня 2020 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Львівського комунального підприємства Львівський центральний парк культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького про відшкодування матеріальної шкоди, -

ВСТАНОВИВ:

12 березня 2020 року ОСОБА_1 звернулася з позовом до Львівського комунального підприємства Львівський центральний парк культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького про відшкодування матеріальної шкоди. Позовні вимоги обґрунтовувала тим, що вона є власником автомобіля FORD FOKUS, реєстраційний номер НОМЕР_1 . 24 грудня 2019 року вказаний автомобіль був припаркований поряд з буд. АДРЕСА_1 . Близько 12 год. на автомобіль впала частина дерева, яка його пошкодила. Відповідно до висновку експерта вартість матеріальних збитків становить 89591,82 грн. Місце, де відбулося пошкодження автомобіля, відноситься до території Львівського центрального парку культури і відпочинку ім. Богдана Хмельницького. Тому просила суд стягнути з останнього завдану матеріальну шкоду в сумі 89591,82 грн.

Рішенням Галицького районного суду міста Львова від 25 травня 2020 року позов задоволено.

Стягнуто з Львівського комунального підприємства Львівський центральний парк культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького на користь ОСОБА_1 суму завданої матеріальної шкоди в розмірі 89591 (вісімдесят дев`ять тисяч п`ятсот дев`яносто одна) грн. 82 коп.

Стягнуто з Львівського комунального підприємства Львівський центральний парк культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького на користь ОСОБА_1 суму сплаченого судового збору - 896 (вісімсот дев`яносто шість) грн. 00 коп.

Додатковим рішенням Галицького районного суду міста Львова від 04 червня 2020 року стягнуто з Львівського комунального підприємства Львівський центральний парк культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького на користь ОСОБА_1 витрати на професійну правничу допомогу в сумі 9000,00 грн., витрати, пов`язані із залученням експерта - 2150,00 грн., витрати, пов`язані з витребуванням доказів - 257,20 грн., всього - 11407 (одинадцять тисяч чотириста сім) грн. 20 коп.

Рішення Галицького районного суду міста Львова від 25 травня 2020 року та додаткове рішення Галицького районного суду міста Львова від 04 червня 2020 року оскаржило Львівське комунальне підприємство Львівський центральний парк культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького .

В апеляційній скарзі посилається на те, що оскаржуване рішення є незаконним та необґрунтованим внаслідок неповної та неправильної оцінки доказів судом. Вважає помилковим висновок суду про те, що позивач довів бездіяльність відповідача, що полягає у невжитті необхідних та своєчасних заходів для належного утримання об`єкту благоустрою, а саме зелених насаджень парку, що стало причиною пошкодження автомобіля позивача, причинний зв`язок із заподіяною шкодою та неправомірною поведінкою відповідача. Як доказ того, що територія, на якій мало місце падіння дерева на автомобіль позивача належить Львівському комунальному підприємству Львівський центральний парк культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького , суд взяв до уваги інформацію, надану Галицькою районною адміністрацією, однак надаючи такі дані, Галицька районна адміністрація ЛМР вийшла за межі своїх повноважень. З графічних матеріалів Публічної кадастрової карти України вбачається, що місце, на якому відбулась подія, належить парку культури і відпочинку ім. Б.Хмельницького. Однак, на роздруківці Публічної кадастрової карти України не зазначено жодних даних щодо належності даної території парку. Вважає, що оскільки відсутні будь-які землевпорядні та картографічні документи на зазначену земельну ділянку, не існує жодних правових підстав стверджувати про приналежність такої парку чи іншим землекористувачам. Суд не взяв до уваги, що пригода відбулась на автомобільній дорозі, яка не обслуговується ЛКП Львівський центральний парк культури і відпочинку ім. Б.Хмельницького , та що у матеріалах справи відсутні будь-які відомості про те, яка саме організація обслуговує дану ділянку дороги. Таким чином, судом не доведено належності території, на якій відбулась подія, відповідачу та обов`язку обслуговування такої відповідачем, що виключає його вину у заподіяння шкоди. Крім того, огляд автомобіля відбувся без представника відповідача, що безпосередньо вплинуло на розрахунок заподіяних збитків.

Враховуючи, що додаткове рішення у справі ухвалено стосовно рішення від 25 травня 2020 року, яке відповідач оскаржує, додаткове рішення також вважає незаконним та необґрунтованим.

Просить рішення Галицького районного суду міста Львова від 25 травня 2020 року та додаткове рішення Галицького районного суду міста Львова від 04 червня 2020 року скасувати та ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити.

У засіданні суду апеляційної інстанції представник ОСОБА_1 - ОСОБА_2 проти скарги заперечив, просив у задоволенні скарги відмовити.

Представник Львівського комунального підприємства Львівський центральний парк культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького в судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи, тому суд вважає за можливе розглянути справу у його відсутності.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представника ОСОБА_1 , перевіривши матеріали справи в межах доводів та вимог апеляційної скарги, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга не підлягає до задоволення з наступних мотивів.

Статтею 1166 ЦК України передбачено, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ст. 12 Закону України Про благоустрій населених пунктів , суб`єктами у сфері благоустрою населених пунктів є органи державної влади та органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, органи самоорганізації населення, громадяни.

Відповідно до ст. 13 цього закону до об`єктів благоустрою населених пунктів належать: 1) території загального користування: а) парки (гідропарки, лугопарки, лісопарки, парки культури та відпочинку, парки - пам`ятки садово-паркового мистецтва, спортивні, дитячі, історичні, національні, меморіальні та інші), рекреаційні зони, сади, сквери та майданчики; б) пам`ятки культурної та історичної спадщини; в) майдани, площі, бульвари, проспекти; г) вулиці, дороги, провулки, узвози, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки; ґ) пляжі; д) кладовища; е) інші території загального користування; 2) прибудинкові території; 3) території будівель та споруд інженерного захисту територій; 4) території підприємств, установ, організацій та закріплені за ними території на умовах договору. До об`єктів благоустрою можуть належати також інші території в межах населеного пункту.

Відповідно до пункту 7 частини першої статті 17 Закону, громадяни у сфері благоустрою населених пунктів мають право звертатись до суду з позовом про відшкодування шкоди, заподіяної майну чи здоров`ю громадян унаслідок дій чи бездіяльності балансоутримувачів об`єктів благоустрою.

Відповідно до вимог п. 4 ч. 1 ст.10 та ч. 1 ст. 15 Закону, органи державної влади та органи місцевого самоврядування можуть утворювати підприємства для утримання об`єктів благоустрою державної та комунальної власності. У разі відсутності таких підприємств органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах своїх повноважень визначають на конкурсних засадах відповідно до закону балансоутримувачів таких об`єктів. Аналогічні норми закріплені в підпункті 5.1. розділу 5 Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 105 від 10 квітня 2006 року.

Відповідно до розділу 12 та 14 Правил, з метою контролю за станом міських зелених насаджень здійснюються загальні, часткові та позачергові огляди, а також ведеться облік зелених насаджень.

Крім цього, з розділу 9 вказаних Правил випливає, що виробничий процес утримання об`єктів зеленого господарства включає, зокрема, догляд за ними, а також видалення окремих дерев; видалення аварійних дерев. Згідно до приписів ч. 4 ст. 28 Закону України Про благоустрій населених пунктів негайне видалення пошкоджених дерев або кущів (їх частин) може здійснюватися підприємствами, установами, організаціями або громадянами в разі, якщо стан таких пошкоджених зелених насаджень загрожує життю, здоров`ю громадян, а також майну громадян та/або юридичних осіб.

Судом встановлено, що 24 грудня 2019 року близько 12.00 год на автомобіль FORD FOKUS, реєстраційний номер НОМЕР_1 , який належить позивачу ОСОБА_1 та який був припаркований поряд з буд. № 3 по вул. Героїв Майдану, відбулось падіння частини дерева, що підтверджується відеозаписом з камери спостереження.

Згідно довідки Галицького відділу поліції ГУ Національної поліції у Львівській області від 28 грудня 2019 року, ОСОБА_3 зверталася до відділу з приводу пошкодження автомобіля FORD FOKUS, реєстраційний номер НОМЕР_1 .

Згідно з листом Львівського регіонального центру з гідрометеорології від 14 січня 2020 року № 14-08/19-43, 24 грудня 2019 року, на момент події падіння дерева, погода була помірно холодною, без дощу, легенький вітер, до 14 години: вітер був до 10 м/с до 14.00 год, без дощу.

03 січня 2020 року, за участю власника транспортного засобу FORD FOKUS, реєстраційний номер НОМЕР_1 , ОСОБА_1 , представника ЛКП ЛЦПКІВ ім. Б. Хмельницького , код ЄДРПОУ - 02219688, ОСОБА_4 , проводився огляд автомобіля експертом Романяк A.M. , за адресою м. Львів, вул. Липинського, 50в, СТО Велет Авто .

Згідно з висновком експерта № 074/20 судової автотоварознавчої експертизи від 29 січня 2020 року, вартість матеріального збитку з технічної точки зору, заподіяного власнику автомобіля FORD FOKUS, реєстраційний номер НОМЕР_1 , станом на 24 грудня 20219 року становить 89 5991,82 грн.

Ухвалою Львівської міської ради № 3033 від 29 грудня 2005 року Про затвердження меж ДКП "Львівський центральний парк культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького" у Львові затверджено відповідно до погоджених графічних матеріалів межі земельної ділянки "Львівський центральний парк культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького , обмеженої вулицями Д. Вітовського, Зарицьких, Стрийською і Гвардійською (після перейменування - Героїв Майдану), орієнтовною площею 27,5 га у межах фактичного землекористування. Виконавчий комітет Львівської міської ради зобов`язано визначити юридичну особу, відповідальну за утримання Львівського центрального парку культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького.

Згідно інформації Управління культури Департаменту розвитку Львівської міської ради від 26 лютого 2020 р. № 2703-вих-15154, рішенням виконавчого комітету ЛМР № 1168 від 21 грудня 2007 року відповідальним за утримання Львівського центрального парку культури і відпочинку визначено державне комунальне підприємство (згідно з реєстраційними документами у подальшому організаційно-правова форма змінена на Львівське комунальне підприємство) Львівський центральний парк культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького .

Рішенням Львівської міської ради № 1273 від 28 листопада 2008 року Про визначення юридичних осіб, відповідальних за утримання парків , визначено уповноважити Державне комунальне підприємство "Львівський центральний парк культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького" відповідальним за утримання Львівського центрального парку культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького.

Відповідно до охоронного зобов`язання № 04-05-2165 від 28 квітня 2010 pоку, відповідальним за пам`ятку садово-паркового мистецтва є землекористувач Парк культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького .

У листах Галицької районної адміністрації ЛМР від 08 січня 2020 року № 31-вих-146 та від 05 лютого 2020 року № 31-вих-7978, зазначено, що місце, на якому відбулась подія (падіння дерева на автомобіль) належить парку культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького, питання приналежності зелених насаджень на вказаній території належить до компетенції адміністрації парку. Згідно доданих Галицькою РА ЛМР графічних матеріалів, місце на якому відбулась подія (падіння дерева на автомобіль) належить парку культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького.

Згідно графічних матеріалів Публічної кадастрової карти України, місце, на якому відбулась подія (падіння дерева на автомобіль), дійсно належить парку культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького.

Задовольняючи позовні вимоги ОСОБА_1 , районний суд виходив з того, що факт пошкодження автомобіля позивача внаслідок падіння дерева, мав місце на земельній ділянці (території), яка перебуває у користуванні ЛКП Львівський центральний парк культури і відпочинку ім. Богдана Хмельницького , яке є відповідальним за утримання земельної ділянки (та зелених насаджень, які на ній знаходяться), обмеженої вулицями Д.Вітовського, Зарицьких, Стрийською і Гвардійською (після перейменування - Героїв Майдану) , а відтак, є відповідальним за шкоду, завдану позивачу, оскільки пошкодження дерева внаслідок погодніх умов спростовується даними Львівського регіонального центру з гідрометеорології. Відсутність у відповідача проектної документації щодо відведення земельної ділянки, не свідчить про відсутність вини комунального підприємства у заподіянні шкоди майну ОСОБА_1 .

З таким висновком суду колегія суддів погоджується повністю, оскільки такі відповідають матеріалам справи та зібраним у справі доказам.

Доводи скарги правильних висновків суду не спростовують, підстав для задоволення скарги та скасування рішення суду колегія суддів не вбачає.

З наведених мотивів, не підлягає скасуванню і додаткове рішення у справі, оскільки підставами його оскарженя апеллянтом зазначено лише незаконність основного судового рішення, ухваленого по суті позовних вимог.

Керуючись ст. 367, ст. 368, п. 1 ч. 1 ст. 374, ст. 375, ст. 381, ст. 382, ст. 384 ЦПК України, Львівський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ,-

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Львівського комунального підприємства Львівський центральний парк культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького залишити без задоволення.

Рішення Галицького районного суду міста Львова від 25 травня 2020 року та додаткове рішення Галицького районного суду міста Львова від 04 червня 2020 року - залишити без змін.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття, але може бути оскарженою у касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повної постанови.

Повний текст постанови складено 18 серпня 2021 року.

Головуючий: Крайник Н.П.

Судді: Шеремета Н.О.

Мельничук О.Я.

Дата ухвалення рішення03.08.2021
Оприлюднено26.08.2021
Номер документу99160493
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —461/2311/20

Постанова від 29.11.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Ухвала від 25.08.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Постанова від 03.08.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Постанова від 03.08.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Постанова від 03.08.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Постанова від 03.08.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Ухвала від 24.11.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Ухвала від 24.11.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Ухвала від 02.10.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Ухвала від 02.10.2020

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні