Рішення
від 26.08.2021 по справі 552/4537/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районний суд м. Полтави

Справа № 552/4537/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.08.2021 Київський районний суд м. Полтави в складі:

головуючого судді Яковенко Н.Л.,

присяжних Пашко В.С., Ямщиков В.Г.,

секретаря судового засідання Горошко О.О.,

за участю лікаря Максименко О.С.,

прокурора Магда Р.О.,

особи, щодо якої вирішується питання ОСОБА_1 ,

розглянувши у судовому засіданні в приміщенні Київського районного суду м. Полтави цивільну справу № 552/4537/21 за заявою лікаря-психіатра 2-А відділення Комунального підприємства Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради Максименко Олега Сергійовича про примусову госпіталізацію до психіатричного закладу ОСОБА_1 , -

В С Т А Н О В И В :

Лікар-психіатр 2-А відділення інтенсивної терапії Комунального підприємства Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради Максименко О.С. 25.08.2021 звернувся в Київський районний суд м. Полтави з заявою про примусову госпіталізацію ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заява обґрунтована тим, що на стаціонарне лікування в КП Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради 22.08.2021 о 17 год 15 хв. було госпіталізовано в порядку примусової госпіталізації ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з діагнозом: шизофренія, параноїдна форма, афективно-параноїдний синдром, стадія загострення. Був госпіталізований у відділення інтенсивної терапії, де під час огляду комісією лікарів-психіатрів 23.08.2021 надав згоду на лікування в умовах психіатричного стаціонару, але будучи переведеним до загально-психіатричного відділення 25.08.2021 відмовився від подальшого лікування в умовах психіатричного стаціонару.

В своїй заяві лікар просив суд ухвалити рішення про примусову госпіталізацію ОСОБА_1 до психіатричного стаціонару.

В судовому засіданні лікар повністю підтримав вимоги заяви про примусову госпіталізацію ОСОБА_1

ОСОБА_1 , за участю якого проводився розгляд заяви, погодився на лікування в психіатричному стаціонарі, лікарю довіряє.

Прокурор в судовому засіданні заяву підтримав та просив її задовольнити.

Суд, заслухавши лікаря, думку прокурора, вивчивши матеріали справи, приходить до таких висновків.

Судом встановлено, що на стаціонарне лікування в КП Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради в порядку примусової госпіталізації 22.08.2021 о 17 год 15 хв. було госпіталізовано в порядку примусової госпіталізації ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з діагнозом: шизофренія, параноїдна форма, афективно-параноїдний синдром, стадія загострення. ОСОБА_1 був госпіталізований у відділення інтенсивної терапії, де під час огляду комісією лікарів-психіатрів 23.08.2021 надав згоду на лікування в умовах психіатричного стаціонару, але будучи переведеним до загально-психіатричного відділення 25.08.2021 відмовився від подальшого лікування в умовах психіатричного стаціонару.

Відповідно до норм ст. 14 Закону України "Про психіатричну допомогу" особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до закладу з надання психіатричної допомоги без її усвідомленої письмової згоди або без письмової згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Аналіз норм ст. 14 Закону дає підстави вважати, що примусова госпіталізація можлива за певних умов, а саме: особа страждає на психічний розлад, а також якщо вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Підпунктом е пункту 1 статті 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року (ратифікованої Верховною Радою України прийняттям Закону України від 17 липня 1997 року № 475/97-ВР) кожному гарантується право на свободу та особисту недоторканність. Нікого не може бути позбавлено свободи, крім законного затримання осіб для запобігання поширенню інфекційних захворювань, законного затримання психічно хворих, алкоголіків або наркоманів чи бродяг відповідно до процедури, встановленої законом.

Так, прикладом реалізації права на свободу та особисту недоторканність в контексті положень підпункту е пункту 1 статті 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що стосується позбавлення (обмеження) волі психічнохворих шляхом поміщення їх у психіатричний заклад, є рішення у справі Вінтерверп проти Нідерландів від 24 жовтня 1979 року.

У вказаній справі ЄСПЛ звернув увагу на три вимоги, що зумовлюють наявність законних підстав для обмеження волі психічно хворої особи. Зокрема, особа повинна реально страждати психічним захворюванням, тобто реальні психічні розлади повинні бути встановлені компетентними органами на основі об`єктивної медичної експертизи; психічні розлади повинні досягти такого рівня, які виправдовують позбавлення волі; дійсність позбавлення волі залежить від наявності такого захворювання, особа може бути позбавлена волі до тих пір, поки є захворювання, що встановлено відповідним висновком.

Такі ж висновки містяться й в інших рішеннях ЄСПЛ, а саме - рішення від 28 жовтня 2003 року у справі Ракевич проти Російської Федерації, рішенні від 27 березня 2008 року у справі Штукатуров проти Російської Федерації.

Як встановлено судом, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є особою, яка страждає на психічний розлад.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , комісією лікарів-психіатрів згідно з висновком від 25.08.2021 встановлено діагноз: гострий поліморфний психотичний розлад з симптомами шизофренії, параноїдний синдром.

Зазначений діагноз було встановлено на підставах та в порядку визначеному законом, він не спростований жодними доказами.

За висновком комісії лікарів-психіатрів КП Обласний заклад з надання психіатричної допомоги ПОР від 25.08.2021 ОСОБА_1 , 1982 року народження, зважаючи на наявність у нього тяжкого психічного розладу, відмову від лікування, внаслідок чого він виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою небезпеку для оточуючих (агресивна поведінка по відношенню до батька та оточуючих), потребує госпіталізації до психіатричного стаціонару в примусовому порядку.

При вирішенні даної справи суд враховує висновок щодо застосування норм права, викладений Великою Палатою Верховного Суду в постанові від 28 лютого 2018 року в справі № 2-1/07, де суд зазначив, що надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку шляхом її госпіталізації до психіатричного закладу у примусовому порядку та продовження такої госпіталізації розглядаються як позбавлення свободи у розумінні пункту 1 статті 5 Конвенції з усіма гарантіями, що передбачені цією статтею, включно з правом на відшкодування будь-якої шкоди, завданої позбавленням свободи, якщо воно буде визнане таким, що не відповідає чинному законодавству України. Згідно з практикою ЄСПЛ щодо застосування підпункту е пункту 1 статті 5 Конвенції особа не може бути позбавлена свободи як психічно хвора , якщо не дотримано трьох мінімальних умов: по-перше, має бути достовірно доведено, що особа є психічно хворою; по-друге, психічний розлад повинен бути такого виду або ступеня, що слугує підставою для примусового тримання у психіатричній лікарні; і по-третє, обґрунтованість тривалого тримання у психіатричній лікарні залежить від стійкості відповідного захворювання.

В даному випадку суд приходить до висновку про достовірність тієї обставини, що особа є психічно хворою, що підтверджено висновком комісії - лікарів від 25.08.2021.

Психічний розлад ОСОБА_1 є такого виду та ступеня, що слугує підставою для примусового тримання у психіатричній лікарні, оскільки без лікування в стаціонарних умовах є ризик того, що він може вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку як для нього самого, так і особливо для оточуючих.

Окрім того, обґрунтованість тривалості тримання у психіатричній лікарні в залежності від стійкості захворювання ОСОБА_1 може бути визначена лікарями виходячи із наступного протікання захворювання.

Встановивши дані обставини, суд приходить до висновку про обґрунтованість тверджень лікаря щодо необхідності лікування ОСОБА_1 саме в стаціонарних умовах.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що заява лікаря-психіатра Комунального підприємства Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради Максименко О.С. про примусову госпіталізацію до психіатричного закладу ОСОБА_1 підлягає задоволенню повністю.

Керуючись ст.ст. 264, 265, 342 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В :

Заяву лікаря-психіатра 2-А відділення Комунального підприємства Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради Максименко Олега Сергійовича (місцезнаходження м. Полтава, вул. Медична, 1, код ЄДРПОУ 01999075) про примусову госпіталізацію ОСОБА_1 (місце проживання АДРЕСА_1 ) задовольнити.

Госпіталізувати в примусовому порядку до психіатричного стаціонару ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду підлягає негайному виконанню та може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повне судове рішення складено 26.08.2021.

Головуючий суддя Н.Л.Яковенко

Присяжні В.С.Пашко

В.Г.Ямщиков

Дата ухвалення рішення26.08.2021
Оприлюднено26.08.2021

Судовий реєстр по справі —552/4537/21

Рішення від 26.08.2021

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 25.08.2021

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні