Ухвала
від 26.08.2021 по справі 910/13011/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м. Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відмову у прийнятті до виконання

судового доручення іноземного суду

м. Київ

26.08.2021Справа № 910/13011/21

Суддя Господарського суду міста Києва Бондаренко - Легких Г. П., розглянувши судове доручення Суду по інтелектуальним правам (Російська Федерація) про вручення копії ухвали про відкладання судового засідання у справі №СИП-281/2021 та про залучення в справу, як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог Товариству з обмеженою відповідальністю "Технохімреагент",

В С Т А Н О В И В:

09.08.2021 до Господарського суду міста Києва надійшло судове доручення Суду по інтелектуальним правам (Російська Федерація) про вручення копії ухвали про відкладання судового засідання у справі №СИП-281/2021 та про залучення в справу, як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог Товариству з обмеженою відповідальністю "Технохімреагент".

Відповідно до ст. 5 Угоди про порядок вирішення спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності (ратифікована Постановою Верховної Ради України № 2889-XII (2889-12) від 19.12.1992) компетентні суди та інші органи держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав зобов`язуються надавати взаємну правову допомогу. При виконанні доручень про надання правової допомоги компетентні суди та інші органи, в яких просять допомоги, застосовують законодавство своєї держави.

Порядок виконання доручень іноземних судів встановлено ст. 369, 370 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 1 ст. 369 Господарського процесуального кодексу України суд виконує доручення іноземних судів щодо надання правової допомоги - вручення викликів до суду чи інших документів, допит сторін чи свідків, проведення експертизи чи огляду на місці, вчинення інших процесуальних дій, передані їм у порядку, встановленому міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо його не укладено, - дипломатичними каналами.

Судове доручення Суду по інтелектуальним правам (Російська Федерація) містить прохання про вручення копії ухвали про відкладання судового засідання у справі №СИП-281/2021 та про залучення в справу, як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог Товариству з обмеженою відповідальністю "Технохімреагент" за адресою - 69034, м. Запоріжжя, вул. Цимлянська, буд. 29-А.

Згідно з ч. 2 ст. 369 Господарського процесуального кодексу України судове доручення не приймається до виконання, якщо воно: 1) може призвести до порушення суверенітету України або створити загрозу її національній безпеці; 2) не належить до юрисдикції цього суду; 3) суперечить закону або міжнародному договору, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Статтею 1 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що Господарський процесуальний кодекс України визначає юрисдикцію та повноваження господарських судів, встановлює порядок здійснення судочинства у господарських судах.

В ч. 2 ст. 4 Господарського процесуального кодексу України зазначено, що юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Глава 2 (Юрисдикція) Господарського процесуального кодексу України виокремлює такі види юрисдикції господарських судів: 1) предметна та суб`єктна (§ 1); 2) інстанційна (§ 2); 3) територіальна (§ 3).

В свою чергу територіальна юрисдикція (підсудність) виділяє: 1) загальну (ст. 27); 2) альтернативну (ст. 29); 3) виключну (ст. 30).

Підсудність визначається колом справ у спорах, вирішення яких віднесено до підвідомчості певного господарського суду (п. 1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 10 від 24.10.2011 (в редакції від 16.12.2015) Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам).

Підпунктом 20.1. постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 10 від 24.10.2011 (в редакції від 16.12.2015) Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам роз`яснено, що визначаючи територіальну підсудність справи, господарські суди повинні виходити з такого, що місцезнаходження юридичної особи або фізичної особи - підприємця визначається на підставі відомостей, внесених до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Судом здійснено аналіз норм статей 29 і 30 Господарського процесуального кодексу України та Судом встановлено, що в даному випадку відсутні підстави для застосування альтернативної (ст. 29) або виключної (ст.30) підсудності.

Таким чином, необхідно застосовувати загальну підсудність (ст. 27), а відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 27 Господарського процесуального кодексу України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Судом встановлено, що місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю "Технохімреагент" (ЄДРПОУ - 34155997) у відповідності до інформації зазначеної в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань є: 69034, м. Запоріжжя, вул. Цимлянська, буд. 29-А.

Оскільки, Товариство з обмеженою відповідальністю "Технохімреагент" знаходиться в місті Запоріжжя дане судове доручення в розумінні ст. 27 Господарського процесуального кодексу України підсудне Господарському суду Запорізької області (69001, вулиця Гетьманська, 4, місто Запоріжжя, Запорізька область) .

Як зазначено вище, згідно з п. 2 ч. 2 ст. 369 Господарського процесуального кодексу України судове доручення не приймається до виконання, якщо воно не належить до юрисдикції цього суду.

Враховуючи вищевикладене, Господарський суд міста Києва не приймає до виконання судове доручення Суду по інтелектуальним правам (Російська Федерація) про вручення копії ухвали про відкладання судового засідання у справі №СИП-281/2021 та про залучення в справу, як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог Товариству з обмеженою відповідальністю "Технохімреагент" на підставі п. 2 ч. 2 ст. 369 Господарського процесуального кодексу України та повертає судове доручення.

На підставі викладеного та керуючись ст. 120, 234, п. 2 ч. 2 ст. 369 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

1. Відмовити Суду по інтелектуальним правам (Російська Федерація) у прийнятті до виконання судового доручення про вручення копії ухвали про відкладання судового засідання у справі №СИП-281/2021 та про залучення в справу, як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог Товариству з обмеженою відповідальністю "Технохімреагент".

2. Повернути судове доручення Суду по інтелектуальним правам (Російська Федерація) про вручення копії ухвали про відкладання судового засідання у справі №СИП-281/2021 та про залучення в справу, як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог Товариству з обмеженою відповідальністю "Технохімреагент".

Суддя Г. П. Бондаренко - Легких

Дата ухвалення рішення26.08.2021
Оприлюднено28.08.2021
Номер документу99172906
СудочинствоГосподарське
Сутьзалучення в справу, як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог Товариству з обмеженою відповідальністю "Технохімреагент

Судовий реєстр по справі —910/13011/21

Ухвала від 26.08.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні