Постанова
від 21.08.2007 по справі а23/349
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А23/349

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

  

21.08.07р.

Справа № А23/349

За позовом  Пологівської міжрайонної державної податкової інспекції, м. Пологи, Запорізької області   

до  Малого приватного багатогалузевого підприємства "Авінкон", м. Павлоград, Дніпропетровської області   

про стягнення 3151,54 грн.

Суддя  Добродняк І.Ю.

Представники сторін:

  Від позивача: Ременюк О.М.- дов. від 11.06.07 № 6794/10, старший державний податковий інспектор

Від відповідача: не з"явився   

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся з позовом про звернення стягнення з відповідача за рахунок його активів податкового боргу у сумі 3151,54 грн. по сплаті орендної плати за землю з юридичних осіб, плаї за землю.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився. Про час і місце судового засідання відповідач повідомлений судом належним чином, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення  № 12680673 (а.с.30). Причини неявки представника відповідача в судове засідання суду не відомі.

Заяви та клопотання від сторін до початку судового засідання не надходили.

За викладений обставин суд вважає за можливим розглянути справу без участі відповідача за наявними справі доказами.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представника позивача,  господарський суд, -

В С Т А Н О В И В  :

Відповідач –Мале приватне багатогалузеве підприємство "Авінкон", м.Павлоград, як суб'єкт підприємницької діяльності зареєстрований рішенням виконкому Павлоградської міської ради від 04.10.96.

Як платник окремих податків відповідач взятий на облік платників податків Пологівською міжрайонною державною податковою інспекцією, м. Пологи, Запорізької області, у зв'язку з наявністю у   підприємства на території Пологівського району виробничих потужностей та відокремленого підрозділу.   

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач є платником земельного податку, а також орендної плати за землю.

За результатами проведеного позивачем аналізу стану розрахунків відповідача з бюджетом встановлено, що відповідач має податковий борг у сумі 3151,54 грн., із якої по платі за землю –2231,51 грн., по орендній платі  за землю з юридичних осіб –920,03 грн.

Законом України "Про плату за землю" в статті 14 передбачено, що платники земельного податку, а  також орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності самостійно обчислюють суму податку, орендної плати щороку за станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою центральним податковим органом, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. 

У відповідності з зазначеними нормами відповідачем подані: розрахунок земельного податку на 2006 рік (вх.№458 від 31.01.06), згідно якому загальна сума земельного податку  складає 4270,94 грн.(щомісячно по  355,91 грн.), розрахунок земельного податку на 2007 рік (вх.№ 1918 від 14.03.07), згідно якому загальна сума земельного податку складає 4270,99 (щомісячно по 355,92 грн.); податкова декларація орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності на 2007 рік із визначенням орендної плати на рік в сумі 4482,50 грн. (щомісячно по 373,56 грн. –січні 2007 року, в решті місяців –по 373,54 грн.).

Відповідно до п. 5.1 ст.5  Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації.  Під терміном "податкова  декларація"  цей Закон розуміє   документ, що подається  платником  податків  до контролюючого  органу  у  строки  встановлені  законодавством,  на підставі  якого  здійснюється  нарахування  та/або сплата податку, збору  (обов'язкового  платежу).

Строки сплати узгоджених сум податкових зобов'язань по земельному податку визначаються ст.17 Закону України "Про плату за землю" із змінами, внесеними Законом України від 25.03.05 № 2505-IV, в якій передбачено, що податкове зобов'язання по земельному податку, а також по орендній платі за землі державної та комунальної власності, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Як вбачається з матеріалів справи, станом на 10.07.07 відповідачем не сплачено податкових зобов'язань, заявлених у перелічених вище розрахунках, податкових деклараціях, в загальній сумі: по земельному податку – 2231,51 грн, по орендній платі за землю з юридичних осіб –769,69 грн.

Крім того, заборгованість у відповідача по орендній платі за землю з юридичних осіб в сумі 150,34 грн. виникла внаслідок несплати ним у встановлені строки податкових зобов'язань, визначених податковим органом на результатами проведеної перевірки (акт перевірки від 08.05.07 № 140/15-2-20229035) податковими повідомленнями-рішеннями від 13.06.07 № 0001451501/0 - у сумі 112,99 грн., №   0001461501/0 –у сумі 37,35 грн. Зазначені податкові повідомлення-рішення отримані відповідачем 13.06.07 (а.с.17,18).

Відповідно до п.п.5.3 ст.5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" у разі визначення податкового зобов'язання контролюючим органом платник податків зобов'язаний погасити нараховану суму податкового зобов'язання протягом 10 календарних днів від дня отримання податкового повідомлення, крім випадків  коли  протягом  такого  строку  такий  платник  податків розпочинає процедуру апеляційного узгодження.

Докази апеляційного узгодження або оскарження у судовому порядку визначених податковим органом зобов'язань відсутні, сторонами не подані.

Відповідно до п.п. 5.4.1 п.5.4 ст. 5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у встановлені строки, визнається сумою податкового боргу платника податків (відповідача).

Як вбачається з матеріалів справи, на момент вирішення спору заборгованість відповідача за вказаними платежами становить суму 3151,54 грн., докази погашення якої сторонами не подані.

Статтею 67 Конституції України закріплений обов'язок кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Закон  України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", який встановлює порядок погашення зобов'язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державними цільовими фондами з податків і зборів (обов'язкових платежів), надає право звернення стягнення в рахунок погашення податкового боргу платника податків на його активи.  

Під активами платника податків цей Закон України визначає кошти, матеріальні та нематеріальні цінності, які належать юридичній або фізичній особі за правом власності або повного господарського відання (п.1.7 ст. 1).

Відповідно до ст. 3 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу виключно за рішенням суду.

Відповідно до ст.27 Закону України "Про плату за землю" контроль за правильністю обчислення та справляння земельного податку здійснюється державними податковими інспекціями.

Виходячи з викладеного, суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи,  підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України  у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а  відповідачем  -  фізична  чи  юридична  особа,  судові витрати,  з відповідача не стягуються.

Керуючись ч.4 ст.94 ст.ст. 160-163  Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Задовольнити позов в розмірі 3151 грн. 54 коп.

Стягнути з Малого приватного багатогалузевого підприємства "Авінкон", м.Павлоград, Дніпропетровської області, за рахунок його активів, на користь бюджету податковий борг в сумі  3151 грн. 54 коп. по земельному податку та орендній платі з юридичних осіб.

Постанова набирає законної сили відповідно до ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена у порядку та строки, встановлені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя

І.Ю. Добродняк

20.09.07

Згiдно з оригіналом

Помічник судді Н.Ф. Голов'яшкіна

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення21.08.2007
Оприлюднено04.10.2007
Номер документу991750
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а23/349

Постанова від 21.08.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 26.07.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Добродняк І.Ю.

Постанова від 23.11.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 03.11.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Добродняк І.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні