Ухвала
від 26.08.2021 по справі 461/7019/21
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/7019/21

Провадження № 1-кс/461/4727/21

УХВАЛА

26.08.2021 року. м. Львів.

Слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС 1 відділення Слідчого відділу Управління СБ України у Львівській області підполковника юстиції ОСОБА_3 , про проведення обшуку у кримінальному провадженні № 12020140000000705від 08.09.2020року,за ознакамивчинення кримінальнихправопорушень,передбачених ч.2ст.332,ч.1ст.332-2КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий в ОВС 1 відділення слідчого відділу Управління СБ України у Львівській області підполковник юстиції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором Львівської обласної прокуратури ОСОБА_4 у кримінальному провадженні № 12020140000000705 від 08.09.2020 року, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 332, ч. 1 ст. 332-2 КК України, про дозвіл на проведення обшуку.

Свої вимоги мотивує тим, що в ході досудового розслідування встановлено, що спецпідрозділом БКОЗ Управління СБ України у Львівській області отримано інформацію стосовно громадян України, які організовують незаконне переправлення кількох осіб через державний кордон України, з корисливих мотивів, за попередньою змовою групою осіб.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження до вищевказаної протиправної діяльності причетний громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який організував та забезпечує функціонування каналу нелегальної міграції по незаконному переправленню осіб через державний кордон України.

Крім того, відділом КІБ Управління СБ України у Львівській області, ході здійснення контррозвідувальних заходів отримано інформацію стосовно громадян України, які можливо причетні до виготовлення фіктивних міжнародних платіжних карток, документів які використовуються з метою незаконного перетину державного кордону України нелегальних мігрантів з країн Близького Сходу та подальшої їх легалізації на території ЄС, а саме: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ; ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ; ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Зокрема, встановлено, що ОСОБА_7 організував та обладнав приміщення в якому здійснюється виготовлення фіктивних міжнародних платіжних карток, документів.

Підроблений товар відправляє/отримує від свого імені ОСОБА_6 через поштові компанії такі як: «DHL» (ПАТ «ДХЛ Інтернешнл Україна», ЄДРПОУ 22925230, адреса реєстрації: м. Київ, вул. І. Мазепи, буд. 11Б); міжнародна компанія перевезень «UPS» (Дочірнє підприємство міжнародних експрес-перевезень «ЮкрейнієнПарсел Сервіс» ЄДРПОУ 20044695, адреса реєстрації: м. Київ, вул. Молодогвардійська, буд. 20А), ТОВ «Нова Пошта» (ЄДРПОУ 31316718, адреса реєстрації: м. Київ, Столичне Шосе, буд. 103, корпус 1, пов. 9); АТ «Укрпошта» (ЄДРПОУ 21560045, адреса реєстрації: м. Київ, вул. Хрещатик, буд. 22); ТОВ «Торговий дім «Міст Експрес» (ЄДРПОУ 36152228, адреса реєстрації: м. Львів, вул. Зелена, буд. 147); ТОВ «Джастін Ін» (ЄДРПОУ 41567921, адреса реєстрації: м. Київ, вул.Бутлерова, буд. 1), тощо.

В той же час, дружина ОСОБА_7 громадянка України ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , володіє інформацією щодо діяльності свого чоловіка та надає йому у користування свої банківські карти. Крім того встановлено, що кошти отримані від протиправної діяльності ОСОБА_7 зберігає у вигляді криптовалют на сайті міжнародної криптовалютної біржі «Бінанс».

Проведеним аналізом наявних даних було встановлено, що ОСОБА_7 здійснював пошук осіб для роботи в країнах ЄС. Так, зазначена особа розмістила ряд оголошень в мережі Інтернет щодо пошуку працівників, де вказала свій особистий номер телефону. Крім того, встановлено, що ОСОБА_7 неодноразово контактував з громадянином України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та передавав фіктивні документи які використовуються з метою легалізації нелегальних мігрантів на території іноземних держав. Згідно наявних оперативних даних ОСОБА_5 забезпечує незаконне переправлення нелегальних мігрантів з країн Близького Сходу через державний кордон України. Також, встановлено, що ОСОБА_5 планує найближчим часом, поза пунктами прикордонного пропуску, переправити групу у складі 5-7 громадян можливо вихідців Іраку, Сирії, через державний кордон України в країни ЄС, які мають намір контрабандним способом перемістити в країни ЄС зброю, боєприпаси та вибухові речовини. Крім цього, за оперативною інформацією вищевказані громадяни Іраку, Сирії є членами міжнародної сунітської терористичної організації «Ісламська держава» та прибули на територію регіону з Російської Федерації через тимчасово окуповану територію (так званих ЛНР/ДНР).

Особи, які причетні до організації та вчинення вищевказаного злочину, поводять себе обережно та застосовують методи конспірації. Обмін інформацією між вищевказаними невстановленими особами та іншими особами, причетними до вказаної протиправної діяльності, зокрема обговорення злочинних намірів і планів, може відбуватись під час спілкування з використанням мобільних терміналів зв`язку, а для координації злочинних дій з метою уникнення кримінальної відповідальності вищевказані невстановлені особи можуть проводити зустрічі у публічно недоступних місцях, при спілкуванні поводити себе обережно, приховувати власну злочинну діяльність від оточуючих.

Крім того, в ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на даний час фактично проживає Львівська область, Червоноградський район, село Кошаківські (координати: НОМЕР_1 , 24.360933), організував спільно з ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 , а також з ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (фактично проживає та є власником житлової нерухомості, за адресою: АДРЕСА_4 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_5 (договір доступу до мережі Інтернет заключений на громадянку України ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ) підпільний цех з виготовлення паспортів та ID карт країн ЄС. Даний підпільний цех на даний час знаходиться в господарській споруді за координатами: НОМЕР_1 , НОМЕР_2 .

Зокрема встановлено, що безпосередньо в цеху знаходиться обладнання для виготовлення фіктивних міжнародних платіжних карток, документів які використовуються з метою незаконного перетину державного кордону України нелегальних мігрантів з країн Близького Сходу та подальшої їх легалізації на території ЄС. На даному обладнанні працює ОСОБА_7 та ОСОБА_9 . ОСОБА_6 з усної вказівки ОСОБА_7 приїжджає в цех та отримує готові фіктивні документи та в подальшому забезпечує їх переправлення міжнародними автобусними рейсами у АДРЕСА_6 .

У відповідності до відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за №271662608встановлено, що за адресою: АДРЕСА_4 , знаходиться об`єкт нерухомого майнаквартира, яка на праві власності належить громадянину України ОСОБА_9 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 .

У зв`язку з викладеним, матеріали досудового розслідування свідчать про те, що за місцем фактичного ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , в житловійквартирі розташованій за адресою: АДРЕСА_4 , знаходяться речі (мобільні телефони, ПЕОМ, ноутбуки, нетбуки, планшети, флеш-накопичувачі, оптичні диски, карти пам`яті, жорсткі диски, тощо) та документи (чорнові записи, записники, нотатки, тощо), зокрема документальні матеріали щодо організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, а також документальні матеріали щодо організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України.

Іншим чином довести обставини, які передбачається довести за допомогою відомостей та інформації, наявних у цих документах та предметах, є неможливим. У випадку неотримання зазначених вище предметів та документів, враховуючи категорію та тяжкість вчиненого кримінального правопорушення, стадію реалізації злочинного умислу, причетність до даного кримінального правопорушення значної кількості осіб, а також можливість умисної зміни, знищення чи приховання необхідних для доказування предметів та документів, видається неможливим отримання доступу до них у добровільному порядку шляхом направлення запитів в порядку ст. 93 КПК України чи шляхом проведення інших слідчих дій. Відтак, обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей та документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи, що підтверджується протоколами за результатами проведення слідчих дій у даному кримінальному провадженні, зокрема протоколів допиту, які підтверджують вчинення кримінального правопорушення, місцезнаходження предметів та документів, які мають значення для досудового розслідування та відомості з яких можуть бути доказами під час судового розгляду.

Зазначені речі та документи неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до ч.2 ст.93 КПК України або за допомогою інших слідчих дій, передбачених КПК України, оскільки це може призвести до зміни або знищення вказаних речей та документів володільцем, призведе до розголошення відомостей досудового розслідування та сприятиме зниженню ефективності досудового розслідування.

Приймаючи до уваги, що у матеріалах досудового розслідування є достатні дані вважати, що в житловій квартирі розташованій за адресою: АДРЕСА_4 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна №2323972846221, можуть зберігатися об`єкти, які зберегли на собі сліди вчинення злочину або містять інші відомості, які можуть бути використанні як докази факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, з метою всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження, недопущення втрати речових доказів, слідчий просить клопотання задовольнити та надати дозвіл на проведення обшуку.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, надав суду пояснення аналогічні викладеним у клопотанні, просить таке задовольнити.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч.4 ст.234 КПК України клопотання про обшук розглядається у суді у день його надходження за участю слідчого або прокурора.

Заслухавши пояснення слідчого, який просить задовольнити подане клопотання, дослідивши матеріали клопотання, зважаючи на те, що проведення обшуку вказаних приміщень дасть можливість відшукати і вилучити речі та документи, які можуть мати доказове значення у кримінальному провадженні, вважаю, що клопотання підставне та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчим слідчого відділу Управління СБ України у Львівській області ОСОБА_12 , ОСОБА_3 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 на проведення обшуку в житловій квартирі розташованій за адресою: АДРЕСА_4 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна №2323972846221, що на праві власності належать ОСОБА_9 (реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 )з метоювідшукання тавилучення речей(мобільнітелефони,ПЕОМ,ноутбуки,нетбуки,планшети,флеш-накопичувачі,оптичні диски,карти пам`яті,жорсткі диски,тощо)та документи(чорновізаписи,записники,нотатки,тощо),а також документальні матеріали щодо організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, які містять у собі відомості про обставини вчинення даного кримінального правопорушення.

Строк дії вказаної ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала остаточна, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1 .

Дата ухвалення рішення26.08.2021
Оприлюднено01.02.2023

Судовий реєстр по справі —461/7019/21

Ухвала від 26.08.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

Ухвала від 26.08.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

Ухвала від 26.08.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

Ухвала від 26.08.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні