Ухвала
від 18.08.2021 по справі 639/5572/21
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа№639/5572/21

Провадження №1-кс/639/1464/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 серпня 2021 року м. Харків

Слідчий суддя Жовтневого райсуду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю: секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові клопотання слідчого СВ ВП №1 ХРУП №3 ГУНП в Харківській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до документів (інформації), які містять охоронювану законом таємницю,

в с т а н о в и в :

До Жовтневого районного суду м. Харкова надійшло клопотання СВ ВП №1 ХРУП №3 ГУНП в Харківській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , яке погоджено з прокурором Новобаварської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до документів (інформації), які містять охоронювану законом таємницю по кримінальному провадженню №42021222030000051 від 14.05.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 197-1 КК України.

Клопотання обґрунтовано тим, що СВ ВП №1 ХРУП №3 ГУ НП в Харківській області здійснюється досудове розслідування по вказаному кримінальному провадженню.

Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені за за фактом самовільного будівництва будівель та споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці , а також обмеженої річкою Уди та проспектом Любові Малої.

Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснюється Новобаварською окружною прокуратурою міста Харкова.

Предметом досудового розслідування є викладені відомості в письмовому рапорті прокурора Новобаварської окружної прокуратури міста Харкова Харківської області ОСОБА_4 , про те, що під час реалізації представницьких повноважень встановлено, що на несформованій земельній ділянці з кадастровим номером 6310137900:11:001:0003, загальною площею 1.2965 га, яка перебуває у комунальній власності, цільове призначення якої полягає у експлуатації та обслуговування нежитлових будівель(складів), яка розташована на території колишнього Новобаварського району м. Харкова, а також обмежена річкою Уди та проспектом Любові Малої, наявні будівлі та споруди.

Аналізом інформації, наявної на Публічній кадастровій карті України та в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, встановлено, що зазначена вище земельна ділянка у приватну власність та користування не передавалась.

На Порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва інформація щодо реєстрації дозвільних документів на початок та проведення будівельних робіт на зазначеній вище земельній ділянці відсутня.

Зазначені обставини свідчать про самовільне будівництво будівель та споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці невстановленими особами.

З метою перевірки приналежності об`єктів нерухомості конкретним особам виникла необхідність у дослідженні інформації та документів, які перебувають у володінні КП «« ІНФОРМАЦІЯ_1 » Харківською міської ради.

Так,відповідно довимог Інструкціїпро порядокпроведення технічноїінвентаризації об`єктівнерухомого майна№ 127від 24.05.2001,затвердженої наказом ІНФОРМАЦІЯ_2 від24.05.2001за №127 перед прийняттям в експлуатацію завершених будівництвом об`єктів проводиться їх технічна інвентаризація.

Технічна інвентаризація - комплекс робіт з обмірювання об`єкта нерухомого майна з визначенням його складу, фактичної площі та об`єму, технічного стану та/або з визначенням змін зазначених характеристик за певний період часу (у разі наявності попередньої інвентаризаційної справи) із виготовленням необхідних документів (матеріалів технічної інвентаризації, технічного паспорта) та обов`язковим внесенням відомостей про об`єкт нерухомого майна до Реєстру об`єктів нерухомого майна (після створення цього Реєстру).

За результатами технічної інвентаризації формуються інвентарні справи.

Згідно з вимогами Положення про порядок зберігання матеріалів технічної інвентаризації, затвердженого наказом ІНФОРМАЦІЯ_3 від 30.01.2002 за № 18, матеріали первинної технічної інвентаризації та поточних інвентаризаційно-оцінювальних робіт зберігаються у бюро технічної інвентаризації.

На території м. Харкова дані функції виконує комунальне підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_4 » Харківської міської ради (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Таким чином, у володінні комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_4 » Харківської міської ради наявні інвентарні справи щодо об`єктів нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_2 , а також генеральний/опорний план м. Харкова, за результатами опрацювання яких у сукупності з іншими документами можна буде встановити площу будівлі, нежитлових приміщень та споруд за вказаною адресою, а також їх приналежність конкретним суб`єктам.

У зв`язку з чим, прокурором у кримінальному провадженні направлено до КП «« ІНФОРМАЦІЯ_1 » запит про надання інформації щодо інвентаризації та державної реєстрації речових прав на об`єкти нерухомого майна, які розташовані за адресою: АДРЕСА_2 , до 2013 року, видачі правовстановлюючих документів на них, видачі дублікатів правовстановлюючих документів, зазначивши відомості про об`єкт нерухомого майна, його опис, площу, рік побудови, реєстраційний номер, дату державної реєстрації, підстав реєстрації, власника такого майна, форми власності, переходу права власності упродовж 1996-2013 років на це майно, відведення земельної ділянки в користування або власність для будівництва та обслуговування об`єктів нерухомості за даною адресою, а також щодо надання можливості ознайомитися з інвентаризаційною справою та виготовити копії документів щодо державної реєстрації речових прав на нерухоме майно за вказаною вище адресою.

За результатами розгляду даного запиту КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » листом від 16.07.2021 за № 5700/04-12/21 відмовлено в наданні зазначеної вище інформації. Водночас, КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » зазначено, що надання такої інформації можливо лише на підставі ухвали слідчого судді, відповідно до вимог ст. 159 КПК України.

З метою забезпечення повноти, всебічності та об`єктивності досудового розслідування по кримінальному провадженню, детальної перевірки важливих для слідства обставин кримінального правопорушення, його повного розкриття, для документального встановлення всіх фактів виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до речей і документів, що перебувають у володінні, на обліку та зберіганні комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_4 » Харківської міської ради, а саме до інвентарної справи (інвентарних справ) по об`єктам нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_2 , а також генерального/опорного план м. Харкова, із можливістю вилучення їх завірених належним чином копій.

У судове засідання слідчий та прокурор не з`явились, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялись своєчасно та належним чином, на адресу суду слідчим подано заяву про проведення судового засідання за його відсутності, доводи клопотання він підтримує у повному обсязі та просить клопотання задовольнити.

Представник КП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ХМР в судове засідання також не з`явився.

Дослідивши додані до клопотання матеріали та матеріали кримінального провадження, перевіривши доводи клопотання, приходжу до такого.

Відповідно до п. 18 інформаційного листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 05.04.2013 №223-558/0/4-13, застосування стороною кримінального провадження такого способу збирання доказів як вилучення речей чи документів під час отримання доступу до речей і документів може здійснюватися у випадках, якщо речі та документи згідно зі ст.162 КПК України містять охоронювану законом таємницю і таке вилучення необхідне для досягнення мети застосування цього заходу забезпечення.

Стороною обвинувачення доведено, що існує підозра щодо вчинення кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи, про який ідеться у клопотанні слідчого тимчасовий доступ до документів.

Обставини, на які посилається слідчий підтверджуються витягом з ЄРДР за №42021222030000051 та копіями матеріалів досудового розслідування, доданих до клопотання.

Сторона обвинувачення також довела наявність достатніх підстав вважати, що документи, зазначені в клопотання, самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; ці відомості можуть бути використані як докази.

З наданих суду матеріалів вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи, доступ до яких просить надати слідчий, знаходиться у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ХМР .

При цьому, встановити (довести) обставини, які передбачається довести за допомогою відповідних документів (інформації) іншим способом неможливо.

З огляду на викладене, вищезазначені обставини свідчать про наявність, передбачених ст. 132, ч. ч. 5, 6 ст. 163 КПК України, підстав для задоволення клопотання слідчого.

Керуючись ст. ст. 132, 160, 162, 163 КПК України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и в :

Клопотання слідчого СВ ВП №1 ХРУП №3 ГУНП в Харківській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до документів (інформації), які містять охоронювану законом таємницю задовольнити.

Зобов`язати КП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ХМР, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_3 , надати слідчим СВ відділу поліції №1 Харківського районного управління поліції №3 ГУ НП в Харківській області ОСОБА_3 ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , тимчасовий доступ до речей і документів, а саме: інвентарної справи (інвентарних справ) по об`єктам нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_2 , а також генерального/опорного плану м. Харкова, із можливістю вилучення їх завірених належним чином копій.

Попередити, що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Копії ухвали надати слідчому СВ ВП №1 ХРУП №3 ГУНП в Харківській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , зобов`язавши його або іншу уповноважену на виконання ухвали особу вручити один примірник представнику КП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ХМР.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЖовтневий районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення18.08.2021
Оприлюднено23.05.2024
Номер документу99193285
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —639/5572/21

Ухвала від 30.08.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Макаров В. О.

Ухвала від 18.08.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Кісь Д. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні