Ухвала
від 26.08.2021 по справі 754/13123/21
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

1-кс/754/2596/21

Справа № 754/13123/21

У Х В А Л А

Іменем України

26 серпня 2021 року слідчий суддя Деснянського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого СВ Деснянського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення огляду по матеріалах досудового розслідування, відомості про які внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021100030001793 від 02 липня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

26 серпня 2021 року до Деснянського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого СВ Деснянського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_4 , погоджене прокурором Деснянської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 , про проведення огляду земельних ділянок по матеріалах кримінального провадження №12021100030001793 від 02 липня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

Клопотання обґрунтовується тим, що слідчим відділом Деснянського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві розслідується кримінальне провадження №12021100030001793 від 02 липня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що посадові особи ТОВ «Комфорт-Групп» (код ЄДРПОУ 40318972) за попередньою змовою із невстановленими слідством особами, використовуючи дозвільні документи на будівельні роботи, до яких внесені завідомо неправдиві відомості, самоправно, здійснюють незаконні забудови на земельних ділянках в АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , за наступних обставин.

Так, на земельній ділянці за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер 8000000000:62:039:0066, що перебуває у приватній власності у ОСОБА_5 , забудовником ТОВ «Комфорт-Групп» (який входить до складу бренду: «Comfort Life Development», за яким стоїть пов`язана юридична особа ТОВ «Комфорт Лайф Девелопмент» код ЄДРПОУ 40219314 з єдиними засновниками) будується 4 поверховий багатоквартирний (21 квартира) будинок під назвою - «Клубний дім -2».

Право користування для забудови (суперфіцію) ТОВ «Комфорт- Групп» набуло від ОСОБА_5 на підставі договору від 07.11.2019 року.

Відповідно до ч.І ст.91 Земельного Кодексу України, «Власники земельних ділянок зобов`язані забезпечувати використання їх за цільовим призначенням». Те ж саме стосується і обов`язків землекористувачів, ст.96 Земельного Кодексу України - «Землекористувачі зобов`язані забезпечувати використання землі за цільовим призначенням та за свій рахунок приводити її у попередній стан у разі незаконної зміни її рельєфу».

У Наказі Державного Комітету України із Земельних Ресурсів № 548 від 23.07.2010 «Про затвердження Класифікації видів цільового призначення земель» чітко вказано, що Землі житлової та громадської забудови мають наступну Класифікацію видів цільового призначення земель, а саме:

-Код 02.01 - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).

-Код 02.02 - для колективного житлового будівництва.

-Код 02.03 - для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

Таким чином, на земельній ділянці з цільовим призначенням за кодом 02.01 дозволено будівництво лише житлових будинків садибного типу. Для будівництва колективного житлового будинку чи багатоквартирного житлового будинку земельна ділянка має мати відповідне цільове призначення, а саме код 02.02 (для колективного житлового будівництва) чи 02.03 (для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку). Отже на земельній ділянці з цільовим призначенням за кодом 02.01 «для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)» будівництво багатоквартирного чи колективного будинку є протизаконним використанням земельної ділянки, тобто не за її цільовим призначенням.

Відповідно до витягу з Публічної кадастрової карти України про право власності та речові права на земельну ділянку за адресою АДРЕСА_1 , цільове призначення даної земельної ділянки із кадастровим номером 8000000000:62:039:0066 - «02.01 Для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)».

У паспорті об`єкта міститься зображення чотирьохповерхового будинку. Одночасно забудовник розмістив об`яву про продаж квартир у багатоквартирному чотирьохповерховому будинку за адресою АДРЕСА_1 та інформацію про будинок на сайтах «Lun.ua» та «comfort-life.com.ua». Будівництво саме чотирьохповерхового багатоквартирного будинку також підтверджено в ході проведення огляду слідчим.

Відповідно до ч. 1 ст.376 Цивільного Кодексу України , «Житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети».

Ст.20 п.5 Земельного Кодексу України говорить, що використання земельної ділянки визначається її власником або користувачем самостійно в межах вимог, встановлених законом до використання земель цієї категорії, з урахуванням містобудівної документації та документації із землеустрою.

У відповідності до ст. 26 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»:

- ч.1 забудова територій здійснюється шляхом розміщення об`єктів будівництва;?

-ч.4 право на забудову земельної ділянки реалізується її власником або користувачем за умови використання земельної ділянки відповідно до вимог містобудівної документації.

Відповідно до частини 1 ст.17 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» генеральний план населеного пункту є основним видом містобудівної документації на місцевому рівні, призначеної для обґрунтування довгострокової стратегії планування та забудови території населеного пункту, тобто визначає принципові вирішення розвитку, планування, забудови та іншого використання території населеного пункту.

Відповідно до Генерального плану АДРЕСА_1 відноситься до садибної забудови.

Таким чином, за цільовим призначення земельної ділянки і генеральним планом міста забудова земельної ділянки дозволена лише садибною забудовою, а не багатоквартирною на 21 квартиру, як це відбувається по факту.

Державні будівельні норми є обов`язковими для виконання для всіх суб`єктів містобудування, що зазначено у п.1 ДБНів «Сфера застосування».

Визначення садибної забудови дається в ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування і забудова територій»:

- п.3.57 «Садибна забудова - забудова, що сформована індивідуальними чи зблокованими житловими будинками»;

- п.3.56 «Садибний будинок (індивідуальний будинок) - житловий будинок з присадибною ділянкою та господарськими спорудами, призначеними для одного домогосподарства.» Під терміном «домогосподарство» мається на увазі одна сім`я, середня розрахункова величина котрої береться величиною в 2,5 особи, що визначено у п.6.1.25 ДБН Б.2.2-12:2019. Тобто - садибний будинок - це одноквартирний житловий будинок для однієї сім`ї, що має безпосередній вихід на присадибну ділянку.

ДБН В.2.2-15:2019 «Житлові будинки. Основні положення» дані наступні визначення:

- п. 3.3 «Багатоквартирний житловий будинок - житловий будинок, до складу якого входить більше ніж одна квартира. Може бути зблокованого, секційного, коридорного, галерейного і терасного типів».

- п. 3.15: «квартира - комплекс взаємопов`язаних приміщень, що використовуються для проживання однієї сім`ї різного чисельного складу, який включає: основні приміщення - житлову (житлові) кімнату та допоміжні приміщення - кухню, ванну кімнату (душову), туалет (або суміщений санвузол), а також передпокій, комору чи вбудовану шафу». Тому у ДБНі В.2.2-15:2019 п5.17 уточнюється: «Одноквартирний (односімейний) житловий будинок і квартиру у багатоквартирному житловому будинку слід проектувати, виходячи з умови їх заселення однією сім`єю».

Крім цього, посадовими особами ТОВ «Комфорт-Групп» внесено недостовірну інформацію в повідомлення про початок будівельних робіт, яке подано до Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (№ заяви 76298 від 10.01.2020), в якому зазначено про початок будівництва будинку садибного типу (1110.3. Будинки садибного типу) а не багатоквартирного житлового будинку. Також в даному повідомленні в частині Техніко-економічні показники вказано недостовірну інформацію щодо кількості поверхів будинку та кількості квартир, а саме те, що будується трьохповерховий будинок, який складається лише з однієї квартири.

Під час виїзду в лютому 2020 року посадової особи Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за адресою: провулок Радистів, 14-а з метою проведення перевірки, відповідальні особи суб`єктів містобудування були відсутні, на письмові запрошення замовник будівництва та/або уповноважені особи не прибули, що унеможливило проведення перевірки та складання матеріалів, оскільки відповідно до вимог п. 9 Порядку № 553, державний архітектурно-будівельний контроль здійснюється у присутності суб`єктів містобудування або їх представників, які будують або збудували об`єкт будівництва.

У зв`язку з цим, Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) письмово звертався до Деснянського управління поліції Головного управління Національної поліції України у місті Києві з проханням сприяти в проведенні перевірки.

Крім цього, на суміжній земельній ділянці за адресою: м. Київ, провулок Радистів, 40 із кадастровим номером 8000000000:62:039:0002, що перебуває у комунальній власності, забудовником ТОВ «Комфорт-Групп», який діє на правах оренди із терміном дії до 04.09.2021, будується 4 багатоквартирних будинки під назвою - «Лісова Казка - 2».

При цьому досудовим розслідуванням встановлено, що наказом Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 02.04.2018 № 79 скасовано декларації про початок ведення будівельних робіт:

- "Будівництво багатоквартирних житлових будинків по вул. Радистів, 40 у Деснянському районі м. Києва (І черга, будинок 4)" від 24.04.2017 № КВ 083171140384. Замовник - Товариство з обмеженою відповідальністю «Комфорт-Групп»;

- "Будівництво багатоквартирних житлових будинків по вул. Радистів, 40 у Деснянському районі м. Києва (II черга, будинок 3)" від 02.06.2017 № КВ 083171532666. Замовник - Товариство з обмеженою відповідальністю «Комфорт-Групп».

Вказане рішення ТОВ «Комфорт-Групп» було оскаржено в судовому порядку, однак рішенням Верховного суду України від 19.03.2019 по справі №826/5689/18 залишено без змін.

Незважаючи на скасовані декларації про початок ведення будівельних робіт, ТОВ «Комфорт-Групп» продовжує будувати багатоквартирні будинки за адресою: АДРЕСА_2 та продавати в них квартири.

З метою отримання копій декларативно-дозвільних та інших документів щодо проведення будівельних робіт за вказаними адресами, до забудовника ТОВ «Комфорт-Групп» та проектувальника ТОВ «Соло Арт» (директор ОСОБА_6 ) спрямовувались запити в порядку ст. 40 КПК України, на які відповідей на адресу Деснянського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві не надходило.

Слідчий зазначає в клопотанні, що у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні огляду:

- земельної ділянки розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер 8000000000:62:039:0066, що на праві власності належить ОСОБА_5 , перебуває у праві користування для забудови ТОВ «Комфорт-Групп»;

- земельної ділянки розташованої за адресою: АДРЕСА_2 кадастровий номер 8000000000:62:039:0002 у Деснянському районі м. Києва, що перебуває у комунальній власності, та перебуває на правах оренди за ТОВ «Комфорт-Групп» з терміном дії до 04.09.2021 року .

Огляд вказанихземельних ділянокта будівель наданому етапідосудового розслідуванняє необхідноюслідчою дією,яку потрібнопровести дляфіксації відомостейщодо обставинвчинення кримінальногоправопорушення тавстановлення об`єктивноїістини упровадженні поданому факту.В ході проведення вказаного огляду планується виявити, встановити та зафіксувати всі обставини вчинення кримінального правопорушення, зібрати необхідні докази під час досудового розслідування, провести фактичні вимірювання та скласти план схеми об`єктів нерухомості, із використанням фото-відео фіксації, які будуть використані під час проведення будівельно-технічних експертиз.

Крім того, під час досудового слідства виникла необхідність проведення огляду земельних ділянок та незаконно побудованих будівель за участі спеціалістів Департаменту земельних ресурсів КМДА, спеціалістів Департаменту з питань державного архітектурно будівельного контролю з метою виконання обмірів фактичних об`ємів земельних ділянок та споруд і будівель, спеціалістів з Державної служби України з питань праці.

На даний час така слідча дія, як огляд земельних ділянок та збудованих об`єктів на них є найбільш ефективною, оскільки вона дозволить зафіксувати всі обставини вчинення кримінального правопорушення, зібрати необхідні докази під час досудового розслідування.

Прокурор в судовому засіданні клопотання слідчого підтримав та просив його задовольнити за наведених в ньому підстав.

Слідчий суддя вислухавши прокурора, дослідивши клопотання та додатки до нього, приходить до такого висновку.

Згідно ч. 1ст. 237 КПК Україниз метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Відповідно до ч. 2ст. 237 КПК Україниогляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цьогоКодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно ч. 1ст. 234 КПК Україниобшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2ст. 234 КПК Україниобшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Згідно ч. 5ст. 237 КПК Українипри проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов`язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування.

Дане клопотання про проведення огляду відповідає положеннямКПК України, оскільки слідчим в клопотанні, прокурором в судовому засіданні доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, дані про яке містяться у витягу з ЄРДР, що відшукуванні речі та документи мають значення для досудового розслідування, а також враховуючи фабулу кримінального правопорушення, можуть знаходитися на зазначених в клопотанні земельних ділянках, а також за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, а саме надання дозволу на проведення огляду земельних ділянок, оскільки в результаті огляду можуть бути виявлені та зафіксовані відомості щодо обставин вчинення кримінального правопорушення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 234-236, 237, 369-372 КПК України,

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого СВ Деснянського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення огляду по матеріалах досудового розслідування, відомості про які внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021100030001793 від 02 липня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, - задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому СВ Деснянського УП ГУНП у м.Києві ОСОБА_4 за участі спеціалістів Департаменту земельних ресурсів КМДА та спеціалістів Департаменту з питань державного архітектурно будівельного контролю м.Києва, спеціалістів з Державної служби України з питань праці на проведення огляду:

- земельної ділянки розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер 8000000000:62:039:0066, що на праві власності належить ОСОБА_5 , перебуває у праві користування для забудови ТОВ «Комфорт-Групп»;

- земельної ділянки розташованої за адресою: АДРЕСА_2 кадастровий номер 8000000000:62:039:0002 у Деснянському районі м. Києва, що перебуває у комунальній власності, та перебуває на правах оренди за ТОВ «Комфорт-Групп» з терміном дії до 04.09.2021 року,

з метою встановлення обставин кримінального правопорушення, а саме виявлення документів, які мають значення для кримінального провадження, проектної документації у повному обсязі, розробленої та затвердженої у встановленому законодавством порядку (із наявністю в ній у тому числі: містобудівних умов та обмежень, містобудівного розрахунку, архітектурно-будівельної частини, технологічної частини, схеми генерального плану і транспорту, загальної пояснювальної записки, розділу з охорони навколишнього середовища) на об`єкти будівництва, дозволів на виконання підготовчих робіт на об`єктах будівництва, дозволів (декларації) про початок виконання будівельних робіт, договорів підряду з додатками та додатковими угодами, які стосуються виконання будівельних робіт, кошторисної документації щодо виконання будівельних робіт, експертних висновків щодо розробленої кошторисної документації на виконання будівельних робіт на об`єкті дослідження, виконавчих схем та робочих креслень на об`єкт будівництва, загальних журналів будівельних робіт на об`єкт будівництва, журналів виконаних робіт на об`єкт будівництва, журналів авторського нагляду на об`єкт будівництва, документів, що підтверджують вартість робіт будівельними машинами та механізмами, які були використані під час виконання будівельних робіт, документів, що підтверджують вартість будівельних матеріалів, які були використані під час виконання будівельних робіт, відомостей списання будівельних матеріалів по формі М-29, розрахунків фактичних адміністративних витрат, які склалися у підрядній організації за попередній звітній період, містобудівних умов та обмеження, договорів постачання електроенергії, іншої документації пов`язаної з виконанням будівельних робіт на об`єкті будівництва.

Дві копіїухвали видатистаршому слідчомуСВ Деснянського УП ГУНП у м.Києві ОСОБА_4 .

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення26.08.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99197210
СудочинствоКримінальне
Сутьякі внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021100030001793 від 02 липня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України

Судовий реєстр по справі —754/13123/21

Ухвала від 26.08.2021

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Тарасенко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні