Ухвала
від 25.08.2021 по справі 344/13274/21
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/13274/21

Провадження № 1-кс/344/5215/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 серпня 2021 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду скаргу адвоката ОСОБА_3 , що діє в інтересах ПАТ «Укрнафта», на бездіяльність Івано-Франківського відділу поліціїГоловного управління Національної поліції в Івано-Франківській області, щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР,-

УСТАНОВИЛА:

18.08.2021 (згідно штампу на поштовому конверті) адвокатом ОСОБА_3 , який діє в інтересах дПАТ «Укрнафта» подано до Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області скаргу адвоката на бездіяльність Івано-Франківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області, щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, в якій просять зобов`язати Івано-Франківський відділ поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області внести відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР за заявою представника ПАТ «Укрнафта» адвоката ОСОБА_3 від 04.08.2021 та розпочати розслідування.

20.08.2021 згідно протоколу автоматичного визначення слідчого судді, справу передану слідчій судді ОСОБА_1 .

В обґрунтування скарги зазначено, що 04.08.2021 ПАТ "Укрнафта" подало до Івано-Франківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області заяву про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст.382 КК України, керівником ТОВ "Європроектгруп", код ЄДРПОУ: 40325655, ОСОБА_4 .

Даний факт підтверджується копією заяви про вчинення кримінального правопорушення від 04.08.2021 з доказами її поштової відправки цінним листом.

Підставою для звернення ПАТ "Укрнафта" із заявою, слугувало те, що на виконання вішення Господарського суду Івано-Франківської області від 16.04.2019 по справі №909/145/19 було видано наказ від 17.05.2019 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Європроектгруп" в користь ПАТ "Укрнафта" 83 748,00 грн. основного боргу та 1 921,00 грн. судового витрат. Вказаний наказ ПАТ "Укрнафта" було пред`явлено до виконання до Івано-Франківського міського відділу ДВС. 30.07.2019 державним виконавцем відкрито виконавче провадження. 09.07.2021 державним виконавцем наказ суду повернуто без виконання. Підстава повернення - в боржника ТОВ "Європроектгруп" відсутнє майно і кошти на які може бути звернено стягнення.

ПАТ "Укрнафта" вважає, що в діях керівника ТОВ "Європроектгруп" наявний умисел на невиконання вказаного судового рушення. Зокрема керівник ТОВ "Європроектгруп" брав участь в судових засіданнях по справі №909/145/19, обізнаний у повному обсязі із вищевказаним рішенням суду. При цьому достовірно знаючи та розуміючи свої зобов`язання, умисно з часу вступу рішення суду в законну силу по теперішній час не виконував його.

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань керівником ТОВ "Європроектгруп" є ОСОБА_4 .

До цього часу відомості про кримінальне правопорушення Івано-Франківським відділом поліції не внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а розслідування не розпочато. Про це представнику ПАТ "Укрнафта" стало відомо від чергової частини Івано-Франківського відділу поліції, де черговий повідомив, що заява ПАТ "Укрнафта" потребує додаткової перевірки.

Вважає, що така бездіяльність Івано-Франківського відділу поліції є протиправною, а відомості за заявою ПАТ "Укрнафта" про вчинення кримінального правопорушення від 04.08.2021 підлягають внесенню до ЄРДР.

Представником ПАТ "Укрнафта" - адвокатом ОСОБА_3 подано заяву по розгляд скарги без його участі, скаргу підтримує, просить задовольнити з підстав викладених у ній.

Івано-Франківське РУП ГУНП України в Івано-Франківській області повідомлялось засобами телефонного зв`язку шляхом повідомлення чергової частини про час, дату та місце розгляду справи, але його представник у судове засідання не з`явився, заяви про розгляд справи в його відсутність, або відкладення розгляду справи, слідчому судді не надав, як і відомостей щодо подання ПАТ "Укрнафта" заяви про вчинення кримінального правопорушення, а також вжитих заходів за заявою.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Беручи до уваги вищенаведене, враховуючи, що всі особи, які беруть участь у судовому провадженні в судове засідання не прибули, слідчий суддя дійшла висновку, про можливість розгляду скарги без здійснення фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження.

Дослідивши зміст скарги та додані до неї матеріали, слідчий суддя вважає за необхідне зазначити наступне

Слідчим суддею встановлено, що 04.08.2021 адвокат - ОСОБА_3 , який діє в інтересах ПАТ "Укрнафта" звернувся з заявою-повідомленням про вчинення кримінального правопорушення керівником ТОВ "Європроектгруп" ОСОБА_4 щодо умисного невиконання судового рішення до Івано-Франківського ВП ГУНП України в Івано-Франківській області. Згідно трекінгу Укрпошти 05.08.2021 відправлення вручено одержувачу. До дня подання скарги, заявником не було отримано повідомлення про відкриття кримінального провадження за своєю заявою та повідомлення про причини невнесення даних про кримінальне правопорушення до ЄРДР. Як вбачається з матеріалів скарги, представнику ПАТ "Укрнафта" від чергової частини Івано-Франківського відділу поліції, черговий повідомив, що заява ПАТ "Укрнафта" потребує додаткової перевірки.

Згідно з п. 1 ч. 1ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора: 1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна.

Відповідно до ч. 1, 4 ст.214КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснює досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Згідно з ч. 5 ст.214КПК України до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості про: 1) дату надходження заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення або виявлення з іншого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення; 2) прізвище, ім`я, по батькові (найменування) потерпілого або заявника; 3) інше джерело, з якого виявлені обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення; 4) короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела; 5) попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 6) прізвище, ім`я, по батькові та посада службової особи, яка внесла відомості до реєстру, а також слідчого, прокурора, який вніс відомості до реєстру та/або розпочав досудове розслідування; 7) інші обставини, передбачені положенням про Єдиний реєстр досудових розслідувань.

У Єдиному реєстрі досудових розслідувань автоматично фіксується дата внесення інформації та присвоюється номер кримінального провадження.

Відповідно до ст. 218 КПК України досудове розслідування здійснюється слідчим того органу досудового розслідування, під юрисдикцією якого знаходиться місце вчинення кримінального правопорушення.

Якщо слідчому із заяви, повідомлення або інших джерел стало відомо про обставини, які можуть свідчити про кримінальне правопорушення, розслідування якого не віднесене до його компетенції, він проводить розслідування доти, доки прокурор не визначить іншу підслідність.

Аналізуючи наведені положення, слідчого, прокурора законом зобов`язано невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. При цьому, закон не допускає розсуду слідчого та прокурора щодо підстав чи підслідності до моменту внесення відомостей до ЄРДР. Оскільки такий розсуд визначено вже на стаді досудового розслідування при вивченні заяви слідчим, у провадженні якого вона перебуває.

Встановлюючи факт того, що Івано-Франківське РУП ГУНП України в Івано-Франківській області отримало заяву про вчинення кримінального правопорушення, слідчий суддя оцінює трекінг відправлення, з якого вбачається, що заява про вчинення кримінального правопорушення отримана Івано-Франківським ВП ГУНП в Івано-Франківській області 05.08.2021. При цьому, як свідчать матеріали скарги, посадовими особами Івано-Франківського РУП ГУНП України в Івано-Франківській області відомості про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесені, тому заява є обґрунтованою.

Зважаючи на те, що чинним КПК України оцінка дій осіб, надання правової кваліфікації їх діям чи здійснення інших заходів до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань з викладених у заяві обставин не передбачено, а процесуального рішення за заявою представника ПАТ "Укрнафта" адвоката ОСОБА_3 , про вчинення кримінального правопорушення, яка подана в порядку, передбаченому положенням ст. 214 КПК України, уповноваженими особами не прийнято, враховуючи наведені обставини, слідчий суддя дійшла висновку про необхідність задоволення скарги адвоката ОСОБА_3 , що діє в інтересах ПАТ "Укрнафта" щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Керуючись ст. ст.214,303-307, 309 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИЛА:

Скаргу задоволити.

Зобов`язати уповноважену особу Івано-Франківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області вчинити дію, передбачену ст.214КПК України (після подання заяви/повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань) за заявою представника ПАТ "Укрнафта", адвоката ОСОБА_3 від 04.08.2021 відносно вчинення кримінального правопорушення керівником ТОВ "Європроектгруп" ОСОБА_4 щодо умисного невиконання судового рішення, яка надійшла до Івано-Франківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області 05.08.2021.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Якщо ухвалу слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання копії судового рішення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.08.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99206657
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до ЄРДР

Судовий реєстр по справі —344/13274/21

Ухвала від 25.08.2021

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Кіндратишин Л. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні