Рішення
від 30.08.2021 по справі 235/4726/21
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

30.08.21

Провадження № 2/235/1631/21

Справа № 235/4726/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 серпня 2021 року м.Покровськ

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

в складі: головуючого - судді Філь О.Є.

за участю секретаря судового засідання Придворовій В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Покровську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Покровської міської ради Донецької області про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 06.07.2021 року звернулася до суду із позовом до Покровської міської ради Донецької області про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 .

Вона є спадкоємцем першої черги як донька спадкодавця. Інших спадкоємців першої черги немає.

Частину спадкового майна - земельну ділянку з кадастровим номером 1422784500:02:000:0020, цільове призначення - для будівництва та обслуговування житлового будинку площею 0,25 га, розташованої в с.Волкове Покровського району Донецької області, вона оформила в звичайному нотаріальному порядку, та отримала свідоцтво про право на спадщину. На вказаній земельній ділянці за цією ж адресою розташований житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами. Цей будинок належав її батькові ОСОБА_3 на підставі Свідоцтва про право особистої власності на будинок від 21.08.1989 року та був зареєстрований Красноармійським БТІ 31.08.1989 року в реєстрову книгу 5 за № 611.

ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . На момент його смерті разом з ним проживала та була зареєстрована за вищевказаною адресою його дружина ОСОБА_2 . Вказаний будинок мати успадкувала після смерті свого чоловіка ОСОБА_3 , оскільки постійно проживала з ним на момент його смерті та після його смерті фактично вступила у володіння спадковим майном. В подальшому мати позивача так і не встигла отримати свідоцтво про право на спадщину на житловий будинок після смерті свого чоловіка ОСОБА_3 .

Позивач, звернувшись до нотаріуса для отримання свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок, який її мати успадкувала після її батька, отримала відмову через те, що спадкова справа після смерті батька знаходиться в обласному нотаріальному архіві м.Донецька та доступ до неї відсутній, тому неможливо встановити, хто прийняв спадщину та склад спадкового майна, на яке було видано свідоцтво.

Позивач просить визнати за нею право власності в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами загальною площею 69,9 кв.м, житловою площею 28,1 кв.м, який знаходиться за адресою: Донецька область, Покровський район, с.Волкове.

06 липня 2021 року згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями вищезазначену справу було передано до провадження головуючому судді Філь О.Є.

07 липня 2021 року ухвалою судді відкрито провадження у справі, надано відповідачу 15 - денний строк на подання відзиву на позов з дня вручення ухвали про відкриття провадження та призначено підготовче засідання на 06 серпня 2021 року.

Ухвалою судді від 07 липня 2021 року зобов`язано державного нотаріуса Другої покровської державної нотаріальної контори Радочину О.І. надати Красноармійському міськрайонному суду Донецької області інформаційну довідку зі Спадкового реєстру після смерті ОСОБА_2 .

06 серпня 2021 року підготовче засідання відкладено на 16 серпня 2021 року.

У підготовче судове засідання позивач не з`явилася, про дату, час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином, надала суду заяву, в якій просила розглянути справу без її участі. Представник відповідача Покровської міської ради у підготовче засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав суду заяву про розгляд справи без участі представника. Інших клопотань від сторін не надійшло, справу призначено до судового розгляду на 30 серпня 2021 року.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, надала суду заяву про розгляд справи у її відсутності. На задоволенні позовних вимог наполягає.

Представник відповідача - Покровської міської ради Донецької області у судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи без участі представника, просив прийняти рішення на розсуд суду.

Дослідивши матеріли справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача законні, обґрунтовані та підлягають задоволенню частково за наступних підстав:

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 , виданого 02 січня 2010 року Виконавчим комітетом Піщанської сільської ради Красноармійського району Донецької області, актовий запис № 1 (а.с.5).

Відповідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 30.03.1959 року, виданого Піщанською сільською радою Красноармійського району Сталінської області 13 березня1959 року народилася ОСОБА_1 , в графі Батьки зазначено - батько ОСОБА_5 , мати ОСОБА_2 (а.с.6).

Відповідно свідоцтва про шлюб, виданого 01.10.1977 року Шевченківською селищною радою м.Красноармійська Донецької області, актовий запис № 40, ОСОБА_6 та ОСОБА_1 01 жовтня 1977 року зареєстрували шлюб (а.с.6).

Відповідно свідоцтва про шлюб, виданого 22.06.1984 року відділом ЗАГС м.Красноармійська Донецької області, актовий запис № 228, ОСОБА_8 та ОСОБА_1 22 червня 1984 року зареєстрували шлюб (а.с.6 зворотна сторона).

Позивач є спадкоємцем першої черги як донька спадкодавця. Інших спадкоємців першої черги немає.

Відповідно Витягу про реєстрацію у спадковому реєстрі після смерті ОСОБА_2 була заведена спадкова справа № 115-10 від 26.04.2010 року (а.с.7).

Відповідно Свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого державним нотаріусом Другої покровської державної нотаріальної контори 28.01.2021 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 прийняла у спадщину земельну ділянку, розташовану в с.Вовкове Покровського (Красноармійського) району Донецької області, цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) площею 0,2500 га, кадастровий номер: 1422784500:02:000:0020 (а.с.8).

Відповідно рішення Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 18 травня 2021 року підтверджено факт шлюбних та родинних відносин, згідно якого ОСОБА_3 є чоловіком ОСОБА_2 , та є батьком ОСОБА_1 (а.с.9-10).

ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть Серії НОМЕР_3 , виданого 03.11.2020 року Покровським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану (а.с.11).

Відповідно довідки № 736 від 03.11.2020 року ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , по день своєї смерті був постійно зареєстрований і постійно проживав за адресою: с.Вовкове Покровського району Донецької області, разом з ним за даною адресою по день його смерті була зареєстрована і проживала його дружина - ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.12).

Вказаний будинок мати позивача успадкувала після смерті свого чоловіка ОСОБА_3 , оскільки постійно проживала з ним на момент його смерті та після його смерті фактично вступила у володіння спадковим майном. В подальшому мати позивача так і не встигла отримати свідоцтво про право на спадщину на житловий будинок після смерті свого чоловіка ОСОБА_3 .

Позивач, звернувшись до нотаріуса для отримання свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок, який її мати успадкувала після її батька, отримала відмову через те, що спадкова справа після смерті батька знаходиться в обласному нотаріальному архіві м.Донецька та доступ до неї відсутній, тому неможливо встановити, хто прийняв спадщину та склад спадкового майна, на яке було видано свідоцтво (а.с.18).

Відповідно до ст. 548 ЦК Української РСР (в редакції 1963 року) для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв.

Відповідно до ст. 549 ЦК Української РСР (в редакції 1963 року) визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій стадії дії повинні бути вчиненні протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. Статтею 561 ЦК (в редакції 1963 року) було перебачено, що свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям за законом після закінчення шести місяців з дня відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до статті 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

За викладених обставин позивач змушена звернутися до суду задля визнання права власності на житловий будинок, оскільки іншого способу захисту свого права власності не існує.

Пленум Верховного Суду України у своїй Постанові за № 5 від 07.02.2014 року Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав констатує факт того, що відповідно до ст. 41 Конституції України та п. 2 ч. 1 ст. 3, ст. 321 ЦК України ніхто не може бути позбавлений права власності чи обмежений у його здійсненні, крім випадків, встановлених Конституцією та законом. Основною метою ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних є попередження свавільного захоплення власності, конфіскації, експропріації та інших порушень безперешкодного користування своїм майном.

Якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розгляду у позовному провадженні.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових справ у нотаріальному порядку.

Частина 1 стаття 4 ЦПК України передбачає, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Одним із способів захисту цивільних прав відповідно до п.1 ч.2 ст.16 ЦК України є визнання права.

Згідно ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом встановленого строку він не заявив про відмову від спадщини.

В силу ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема правочинів; право власності вважається набуте правомірно, якщо інше прямо не випливає з закону або законність набуття права власності не встановлено судом.

Відповідно до п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців які прийняли спадщину в порядку установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розгляду не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

На підставі викладеного вище та керуючись ст..ст. 16, 386, 392, 1216, 1261, 1268 ЦК України, статтями 4-5, 175-177, 263-265 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами загальною площею 69,9 кв.м, житловою площею 28,1 кв.м, який знаходиться за адресою: Донецька область, Покровський район, с.Волкове.

Рішення суду є правовстановлюючим документом та підлягає державній реєстрації.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законно сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку учасниками справи, а також особами, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, повністю або частково безпосередньо до Донецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або в разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарг подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Позивач: ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Покровська міська рада Донецької області, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04052933, місцезнаходження: 85300, Донецька область, м.Покровськ, пл. Шибанкова, 11.

Дата складання повного тексту рішення 30 серпня 2021 року.

Суддя О.Є.Філь

Дата ухвалення рішення30.08.2021
Оприлюднено30.08.2021
Номер документу99235549
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —235/4726/21

Ухвала від 16.11.2021

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Рішення від 30.08.2021

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 16.08.2021

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 07.07.2021

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 07.07.2021

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 07.07.2021

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні