Рішення
від 30.08.2007 по справі 32/221-07-6471
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

32/221-07-6471

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"30" серпня 2007 р.Справа  № 32/221-07-6471

За позовом: ТОВ „Альянс-Жилстрой”, м. Одеса

до відповідача: ТОВ „ДП „Жилбуд”, Одеська область, Овідіопольський район, с. Чорноморка    

про розірвання договору

                                                                Суддя Грабован Л.І.          

Представники сторін

Від позивача:   Волкова О.Г. за довіреністю від 28.09.2006р., Бичкова М.М. за довіреністю від 28.08.07р.

Від відповідача: Бахарев І.В. за довіреністю від 9.08.07р. №10/01-07.

Суть спору: про розірвання договору

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про розірвання  договору підряду на будівництво житлового будинку №609-09 від 5.12.2006р., посилаючись на те, що відповідачем на протязі будівництва неодноразово порушувались умови договору та узгодженого сторонами графіку будівництва. Будівельні роботи припинені з червня 2007р. Крім того, позивач вказує, що відповідачем в порушення умов договору не укладено договір страхування будівництва та мали місце порушення  зі сторони відповідача з приводу притягнення до будівництва субпідрядних підприємств без надання на це згоди позивача. Позивач скориставшись правом наданим йому положеннями ст.526 ЦК України, п.17.2. договору  №609-09 від 5.12.2006р. у зв'язку з порушенням відповідачем умов договору, звернувся до відповідача з вимогою про розірвання вказаного договору, однак відповіді не отримав.   

Відповідач у засіданні суду усно проти позову заперечує, посилаючись на те, що не порушував умови договору.

Відповідачем подано клопотання про зупинення провадження у справі з підстав порушення прокуратурою Суворовського району м. Одеси кримінальної справи №060200700135 відносно співробітників ТОВ „Альянс-Жилстрой”, оскільки вважає, що до закінчення розгляду кримінальної справи розгляд справи господарським судом неможливий. В підтвердження клопотання надано лист прокуратури Суворовського району м. Одеси №1-1197пр/07 від 16.08.07р. (т.1 а.с.129), в якому вказано, що 16.08.07р. прокуратурою району порушена кримінальна справа №060200700135 за ознаками ст.190 ч.4 КК України за фактом заволодіння шахрайським шляхом майном ТОВ „ДП „Жилбуд”, кримінальна справа направлена для проведення досудового  слідства до СВ Суворовського РВ ОМУ ГУМВС України в Одеській області.

 Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін та дослідивши подані докази у їх сукупності, суд встановив:

За умовами договору підряду на будівництво житлового будинку №609-09 від 5.12.2006р. (т.1 а.с.17-30), укладеного між ТОВ „Альянс-Жилстрой” (замовник) та ТОВ „ДП „Жилбуд” (підрядник), замовник доручає, а підрядник  забезпечує виконання комплексу будівельних, монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, необхідних для будівництва (далі БМР) та вводу в експлуатацію об'єкту нового будівництва згідно діючого законодавства у відповідності з наданою замовником проектно-кошторисною документацією на будівництво житлового будинку із внутрішньо будівними інженерними мережами (далі ПКД) та умовами цього договору.

За п.1.2. договору  №609-09 від 5.12.2006р. об'єктом нового будівництва є 16-ти поверхові односекційні житлові будинки №1 та №1А із вбудованими офісами та магазином „Промтовари” у мікрорайоні Ш-4-1 ж/р Котовського з інженерними мережами у м. Одесі (до першого колодязя).  

Пунктом 1.3. договору встановлено, що основні параметри об'єкту нового будівництва визначаються  завданням на проектування, іншими вихідними даними,  наданої замовником ПКД узгодженої та затвердженої всіма компетентними  органами державної влади, місцевого самоврядування та іншими інстанціями у встановленому порядку, яка є невід'ємною частиною  цього договору.

Відповідно до п.1.4. договору підряду на будівництво житлового будинку склад та обсяги БМР, які доручаються виконувати підряднику, визначаються ПКД (п.п.1.1., 1.3.) у відповідності з діючими архітектурно-будівельними нормами.

Положення п.5.1. та п.5.4. договору №609-09 від 5.12.2006р.  визначають, що ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкту нового будівництва  до моменту його прийняття замовником несе підрядник (крім випадків виникнення такого ризику, за обставин, залежних від замовника) та зобов'язують підрядника укласти договір страхування, погодивши вибір страхової компанії із замовником та передати страховий поліс замовнику на протязі десяти днів з моменту укладення договору страхування.

Згідно п.6.2. договору №609-09 від 5.12.2006р. підрядник зобов'язаний протягом 15 днів, після отримання від замовника проектно-кошторисної документації по акту, розглянути та погодити її, або видати свої зауваження. У випадку не надання підрядником зауважень по отриманій на розгляд документації, документація вважається прийнятою до здійснення робіт без зауважень.

Пункт 8.2. договору №609-09 від 5.12.2006р. визначає, що залучення та допуск субпідрядників до виконання робіт здійснюється підрядником тільки після отримання письмової згоди від замовника по кожному із них.

Згідно п.10.2. договору підрядник забезпечує виконання робіт згідно затвердженому сторонами графіку здійснення робіт, який він разом із договірною ціною зобов'язаний надати на затвердження замовнику протягом 10-ти днів з дня отримання коректно-кошторисної документації. Підрядник зобов'язаний своєчасно  уточнювати календарний графік здійснення робіт та узгоджувати його із замовником у випадку: якщо відставання виконання робіт від графіку складе більш 30 днів. Одночасно із уточненням  календарного графіку здійснення робіт підрядник, у випадку порушення строків виконання робіт по його вині, зобов'язаний розробити та подати замовнику заходи по ліквідації відставання робіт від раніше затвердженого графіку.

Положення п.10.5. договору підряду на будівництво житлового будинку  підрядник зобов'язується щомісячно, до 10-го числа наступного місяця надавати замовнику письмову інформацію, в якій повинні бути вказані наступні дані: хід виконання робіт, в тому числі відхилення від календарного графіку здійснення робіт (причини, заходи по усуненню відхилень), забезпечення виконання робіт матеріальними ресурсами; залучення до виконання робіт робочої сили та субпідрядників; результати здійснення контролю за якістю виконуємих робіт, матеріальних ресурсів; шкоді невиконання даного договору за вини замовника.

Відповідно до ст.875 ЦК України за договором будівельного підряду підрядник зобов'язується збудувати і здати у встановлений строк об'єкт або виконати  інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов'язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робот), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов'язок не покладається на підрядника, прийняти об'єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

За положеннями п.1 Загальних умов укладення та виконання договорів підряду у капітальному будівництві, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005р. №668, ці загальні умови відповідно до Цивільного та Господарського кодексів України визначають порядок укладання та виконання договорів підряду на проведення робіт з нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту будівель, споруд, технічного переоснащення підприємств (далі –будівництво об'єктів), а також окремих комплексів чи видів робіт, пов'язаних з будівництвом об'єктів.

Згідно п.2 Загальних умов укладення та виконання договорів підряду у капітальному будівництві, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005р. №668, загальні умови є обов'язковими для врахування під час укладення та виконання договорів підряду в капітальному  (далі –договір підряду) незалежно від джерел фінансування робіт, а також форми власності замовника та підрядника (субпідрядників).  

Відповідно до п.п.77, 28 Загальних умов укладення та виконання договорів підряду у капітальному будівництві, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005р. №668,   замовник  здійснює  технічний нагляд з метою здійснення контролю за дотриманням проектних рішень та вимог державних стандартів, будівельних норм і правил, а також контроль за якістю та обсягами робіт, виконаних під час будівництва об'єкта.

Згідно з п.81 Загальних умов укладення та виконання договорів підряду у капітальному будівництві, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005р. №668,  при виявленні невідповідності робіт, які виконуються встановленим вимогам, замовник приймає рішення про усунення підрядником допущених недоліків або про призупинення робіт.

ТОВ „Альянс-Жилстрой” в порядку здійснення технічного нагляду та з метою усунення встановлених порушень з боку відповідача, на усі встановлені порушення  були надані приписи інженера технічного нагляду щодо виправлення вказаних порушень. Доказів відповідного реагування з боку відповідача на приписи позивача по усуненню порушень не надано.

Згідно ДБН А.3.1-5-96 „Організація будівельного виробництва”, затверджених Державним комітетом України у справах містобудування і архітектури №49 від 3.04.1996р.,  при організації будівельного виробництва має забезпечуватись виконання правил охорони праці та техніки безпеки у відповідності до Закону України „Про охорону праці”, „Пожежної безпеки у відповідності до Закону України „Про пожежну безпеку” та Правилами пожежної безпеки в Україні

Відповідно до п.п. 6.4.11, 8.4.9, 8.4.12 Правил пожежної безпеки України, затверджених Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій від 19.10.2004р. №126  будівельні майданчики повинні бути забезпечені первинними засобами пожежегасіння, у тому числі  вогнегасниками. Для розміщення первинних засобів пожежегасіння повинні встановлюватися спеціальні пожежні щити (стенди).

Позивачем складено комісійні акти огляду будівельного майданчику від 18.04.2007р. (т.1 а.с.39-40), 30.05.2007р. (т.1 а.с.45-46), в яких зафіксовано порушення норм пожежної безпеки, а саме: відсутні первинні засоби пожежегасіння, пожежні щити, відсутній дозвіл на виконання робіт з підвищеною небезпекою. Вказані акти залишені без реагування.

Відповідно до п.5.4. ДБН А.3.1-5-96 „Організація будівельного виробництва”,  затверджених Державним комітетом України у справах містобудування і архітектури №49 від 3.04.1996р.,  охорона праці працівників повинна забезпечуватись видачею працівникам засобів індивідуального  захисту, спец одяг, взуття, захисник касок тощо; виконання заходів щодо колективного захисту робітників (огородження, освітлення, вентиляція). Відповідачем порушено вказані положення ДБН А.3.1-5-96, в частині дотримання пожежних норм, санітарних норм: працівники знаходяться на майданчику без спеціального одягу, без касок, відсутні загороди у місцях роботи башеного крану та роботи людей, про що складено акти комісійного огляду будівельного майданчику  від 18.04.07р., 30.05.07р.

У відповідності до п.74 Загальних умов укладення та виконання договорів підряду у капітальному будівництві, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005р. №668, підрядник зобов`язанний зберігати на будівельному майданчику один комплект проектної документації разом із змінами до неї та надавати її замовнику на його прохання для користування. У порушення цієї норми на будівельному майданчику відсутній проект виробництва робіт, про що було складено Припис від 7.05.07р.

Рішенням  Одеської міської ради №2376-ХХIV від 20.04.2004р. затвердженні Правила благоустрою території міста Одеси, забезпечення у ньому чистоти та порядку. Зазначеними Правилами встановлені вимоги до устрою будівельних майданчиків, а саме: наявність обов'язкової загороди будівельного майданчику відповідно з типовим проектом до початку земляних та будівельних робіт, забезпечення необхідного санітарного стану на території будівельного майданчику, у місцях відпочинку та прийому їжі будівників, не допущення (без спеціального дозволу і тільки тимчасово), постійного звалу будівельного сміття, а також його накопичення як на території будівельного майданчику, так і за його межами.

У порядку здійснення технічного нагляду та контролю позивачем було проведено перевірку щодо дотримання санітарних норм  на будівельному майданчику та встановлено порушення їх норм, про що було складено Припис інженера технагляду від 29.05.2007р. Вказаний припис позивача відповідачем залишений без відповіді.

Згідно до п.56 Загальних умов укладення та виконання договорів підряду у капітальному будівництві, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005р. №668,  та п.6.2. ДБН А.3.1-5-96 „Організація будівельного виробництва”, затверджених Державним комітетом України у справах містобудування і архітектури №49 від 3.04.1996р.,  сторона, на яку покладається зобов'язання забезпечити будівництво матеріальними ресурсами, визначається договором підряду.

Відповідно з п.7.1. договору підряду відповідач узгоджує з позивачем перелік будівельних матеріалів та обладнання, яке підлягає поставці з його боку, а також надати перелік будівельних матеріалів, обладнання та комплектуючих, які підлягають поставці з боку позивача, з укладенням відповідних відомостей та графіків поставки.

Однак, до цього часу, відповідач не надав та не узгодив з позивачем перелік будівельних матеріалів. Неодноразові вимоги позивача це узгодити відповідач ігнорує. Так, у Приписах інженера технічного нагляду від 27.12.2006р., 26.02.2007р., 27.03.2007р., 27.04.2007р. (т.1 а.с.55, 51, 50, 44) зафіксовано факти придбання та поставки відповідачем будівельних матеріалів без погодження із позивачем. Приписи залишились без відповіді.  

В ході проведення будівельних робіт відповідачем допускались порушення технології будівельного виробництва та відхилення від проектної документації, чим порушувався п.1.11 ДБН А.3.1-5.96 „Організація будівельного виробництва”, затверджених Державним комітетом України у справах містобудування і архітектури №49 від 3.04.1996р., який визначає, що будівництво повинно вестись з дотриманням будівельних норм, правил і стандартів, про що було складено Припис від 7.05.2007р.  (т.1 а.с.43).

Вищевикладені обставини свідчать про те, що порушення, допущені підрядником, зафіксовані належним чином, усі вимоги замовника щодо усунення підрядником порушень у організації будівництва, останнім ігноруються.  Позивач позбавлений можливості здійснювати дієвий  контроль та впливати на хід будівництва, що є суттєвим порушенням умов договору підряду.

Крім того, відповідачем в порушення умов договору та статті 881 ЦК України не укладено договір страхування об'єкту.  

Відповідно до ст.530 ЦК України  якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Строк виконання будівельник робіт встановлено Графіком виробництва робіт. Однак, відповідач відступив від графіка будівництва, про що свідчать службова записка інженера від 6.06.2007р., Припис від 7.05.2007р.(т.1 а.с.43). Відповідачем в порушення Графіку виробництва робіт не виконано сходи, кладку зовнішніх та внутрішніх стін.

З червня 2007р. на будівельному майданчику будівельні роботи відповідачем не здійснюються, про що свідчить доповідна записка інженера технагляду від 6.06.2007р. Таким чином, судом встановлено, що з червня 2007р. роботи відповідачем не ведуться, що підтвердив представник відповідача у судовому засіданні.

Відповідно до п.28 Загальних умов укладення та виконання договорів підряду у капітальному будівництві, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005р. №668, замовник має право вимагати розірвання договору підряду при наявності істотних порушень підрядником умов договору підряду.

Відповідно до п.17.2. договору  №609-09 від 5.12.2006р. замовник має право розірвати договір в односторонньому порядку надіславши повідомлення підряднику у випадку невиконання або неналежного виконання підрядником умов договору або своїх зобов'язань по договору, у тому числі якщо підрядник допустив відставання темпів виконання робіт від передбачених календарним графіком будівництва об'єкту  більш ніж на 2 місяці, ненадання Підрядником договірної ціни та календарного графіку виробництва робіт у встановлені терміни; виконання Підрядником робіт з відхиленням від проектно-кошторисної документації.

10.07.2007р. ТОВ „Альянс-Жилстрой” звернулось до відповідача з Повідомленням №24-окс/5 (т.1 а.с.10) про розірвання договору в односторонньому порядку, яке відповідач відмовився прийняти та зареєструвати, у зв'язку з чим повноваженими особами позивача був складений відповідний акт 10.07.2007 р. (т.1 а.с.12).  Зазначене повідомлення було надіслано поштою. Доказів надання відповіді  на повідомлення відповідачем не надано.

Відповідно до ч.2 ст.651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Частина 2 статті 852 ЦК України визначає, що за наявності у роботі істотних відступів від умов договору підряду або інших істотних недоліків замовник має право вимагати розірвання договору та відшкодування збитків.

Обґрунтовуючи у позові заявлені до відповідача вимоги позивач підтвердив викладені факти, як того вимагають 33, 34 ГПК України, якими передбачено, що кожна сторона повинна  довести  ті  обставини,  на  які  вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень та обставини справи, які  відповідно  до  законодавства  повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідачем не надано доказів, які б спростовували доводи позивача, та судом встановлено факт порушення відповідачем умов договору. В порядку, передбаченому ч.ч.1, 2 статті 614 ЦК України, згідно якої особа, яка порушила зобов'язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом, особа є невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зобов'язання, відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов'язання, відповідач доказів не надав.

При вказаних обставинах, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню, у зв'язку з чим, суд задовольняє позовні вимоги та договір розриває.

При цьому, суд звертає увагу сторін на те, що спори між підрядником і замовником, які пов'язані з передачею майна та взаєморозрахунків після розірвання договору вирішуються у випадку недосягнення згоди між сторонами судом в установленому чинним законодавством порядку за поданими позовами.

У задоволенні клопотання відповідача про зупинення провадження у справі суд відмовляє, оскільки відповідно до статті 79 ГПК України, якою встановлений вичерпний перелік підстав зупинення справи, передбачено, що господарський суд зупиняє провадження у справі в разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом. Доказів, які б підтверджували наявність таких обставин відповідач не надав, тобто відсутній належним чином підтверджений факт наявності у провадженні суду справи, яка пов'язана з цією справою та не доведено, що вирішення справи неможливо до розгляду кримінальної справи.

          Витрати по сплаті держмита та витрати по сплаті послуг на ІТЗ судового процесу віднести за рахунок відповідача згідно ст.ст.44,49 ГПК України.

          Керуючись  ст.ст.44, 49, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

                                                  В И Р І Ш И В:

1.Позовні вимоги задовольнити.

2.Розірвати договір підряду на будівництво житлового будинку від 5.12.2006р. №609-09, укладений між ТОВ „Альянс-Жилстрой” та ТОВ „ДП „Жилбуд” на здійснення будівництва 16-ти поверхових житлових будинків №1 та №1А із вбудованими офісними приміщеннями та магазином „Промтовари” у мікрорайоні 111-4-1 ж/р Котовського з інженерними мережами у м. Одесі.

3.Стягнути з ТОВ „ДП „Жилбуд” (Одеська область, Овідіопольський район, с. Чорноморка, вул. Мастерська,2/8, код ЄДРПОУ 34573222, п/р 26002016754001 в ОФ АКБ „Імексбанк”, МФО 388584) на користь ТОВ „Альянс-Жилстрой” (м. Одеса, вул. Ак. Корольова,56А, код ЄДРПОУ 32470359, р/р 2600942011 в „Райффайзенбанк Аваль” м. Одеси, МФО 380805) 85 (вісімдесят п'ять) гривень витрат по держмиту та 118 (сто вісімнадцять) гривень витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.   

 

Рішення господарського суду набирає чинності відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України.

             Накази видати у відповідності зі ст.116 ГПК України.  

                 Суддя                                                                                        

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення30.08.2007
Оприлюднено04.10.2007
Номер документу992363
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/221-07-6471

Рішення від 30.08.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні