Ухвала
від 16.08.2021 по справі 757/43708/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/43708/21-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 серпня 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Києві провадження клопотання слідчого слідчої групи Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020000000000133 від 17.02.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 321-1 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Слідчий слідчої групи Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим із прокурором, про продовження строку досудового розслідування.

В обґрунтування клопотання посилається на те, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020000000000133 від 17.02.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 321-1 КК України.

В ходідосудовогорозслідування встановлено, що отримано інформацію від оперативних співробітників ГУ КЗЕ СБУ з приводу того, що посадовими особами ТОВ «Медлев» (ЄДРПОУ 25384987, юридична адреса: м. Дніпро, вул. Шевченка 37, фактична адреса виробництва: м. Дніпро, пр-т Богдана Хмельницького, 171, фактична адреса зберігання фальсифікованої продукції: м. Дніпро, м. Дніпро, вул. Новобудівельна, 5 А) та низкою інших комерційних структур реалізовується протиправний механізм з привласнення та розтрати бюджетних коштів під час постачання до закладів охорони здоров`я фальсифікованих лікарських засобів з міжнародною непатентованою назвою «Ethanol».

Встановлено, що посадові особи ТОВ «Медлев» здійснюють виробництво вказаних лікарських засобів із сировини (спирт) невідомого походження, чим саме ухиляються від сплати акцизу у великих розмірах, та можуть завдати шкоди здоров`ю людей.

Так, з метою здійснення вказаної протиправної діяльності посадовими особами ТОВ «Медлев» використовуються підконтрольні суб`єкти господарювання, які не являються виробниками лікарських засобів, а саме: ТОВ «Севітан» (ЄДРПОУ 42777246, юридична адреса: м. Кам`янське, вул. Любавичського Ребе, буд. З, оф. 12, фактична адреса складського приміщення: м. Дніпро, вул. Берегова, 232), ТОВ «Фарма Мед Суми» (ЄДРПОУ 40564781, юридична адреса: м. Київ, пр-т Науки, буд. 69, фактична адреса складського приміщення: Сумська обл., Конотопський р-н, с. Новомутин, вул. Шкільна, 15), ТОВ «Етанол Суми» (ЄДРПОУ 43077951 юридична адреса: м. Київ, пр-т Науки, буд. 69, фактична адреса складського приміщення: м. Дніпро, пр-т Богдана Хмельницького, 167), ТОВ «Ітера-С» ('ЄДРПОУ 43137004, юридична адреса: м. Дніпро, вул. Святослава Хороброго, буд. 14, фактична адреса складського приміщення: Сумська обл., Конотопський р-н, с. Новомутин, вул. Шкільна, 15) та ТОВ «Мітекс Україна» (25.06.2020 р. змінилась назва на ТОВ «Дімар Макс», ЄДРПОУ 43266435, юридична адреса: м. Київ, вул. Юрківська, буд. 17/3, фактична адреса складського приміщення: м. Суми, вул. Тополянська, буд. 20).

В той же час, організатори протиправної схеми для реалізації фальсифікованих лікарських засобів до бюджетних та аптечних закладів на території України використовують ТОВ «Севітан».

Встановлено, що ТОВ «Севітан» протягом 2019-2020 рр. здійснив постачання на адресу бюджетних та аптечних закладів у кількості понад 7 мли флаконів лікарських засобів з міжнародною непатентованою назвою «Ethanol» на загальну суму понад 175 млн грн.

Аналізом фінансово-господарської діяльності ТОВ «Севітан» встановлено, що зазначена комерційна структура протягом 2019-2020 рр придбала в офіційного виробника ТОВ «Медлев» лікарських засобів близько 60 тис фл., в той же час як основний обсяг поставленої продукції придбано в підприємств, у яких відсутня ліцензія на виробництво лікарських засобів, а саме: понад 2 млн фл. у ТОВ «Фарма Мед Суми»; понад 1,2 млн фл. у ТОВ «Етанол Суми»; понад 2,5 млн фл. у ТОВ «Ітера-С»; понад 3,2 млн фл. у ТОВ «Мітекс Україна». Аналізом фінансово-господарської діяльності ТОВ «Медлев» встановлено, що вказаний виробник протягом 2019-2020рр реалізував вищевказані лікарські засоби виключно на адресу ТОВ «Севітан», в той же час ТОВ «Етанол Суми», ТОВ «Ітера-С», ТОВ «Фарма Мед Суми» та ТОВ «Мітекс Україна» за вказаний проміжок часу не закуповували лікарські засоби з міжнародною непатентованою назвою «Ethanol» виробництва ТОВ «Медлев».

Враховуючи викладене, ТОВ «Етанол Суми», ТОВ «Ітера-С», ТОВ «Фарма Мед Суми» та ТОВ «Мітекс Україна» мають ознаки транзитно - конвертаційної спрямованості, а їхня діяльність спрямована на легалізацію фальсифікованих лікарських засобів, які були незаконно виготовлені із сировини невідомого походження, які в подальшому із залученням ТОВ «Севітан» постачаються на адресу бюджетних медичних закладів та аптечних мереж.

Внаслідок реалізації вказаних протиправних механізмів посадовими особами ТОВ «Медлев», ГОВ «Етанол Суми», ТОВ «Ітера-С», ТОВ «Фарма Мед Суми», ТОВ «Мітекс Україна» та ТОВ «Севітан», організовали введення в обіг фальсифікованих лікарських засобів в особливо великих обсягах, що призводить до заволодіння бюджетними коштами в особливо великих розмірах.

Строк досудового розслідування по вказаному кримінальному провадженню закінчується 17.08.2021, однак, завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, оскільки по кримінальному провадженню необхідно виконати наступне:

- здійснити тимчасовий доступ до речей та документів в банківських установах, щодо руху грошових коштів;

- встановити походження фальсифікованих лікарських засобів;

- встановити осіб, які причетні до вчинення кримінального правопорушення;

- встановити місця зберігання фальсифікованої продукції;

- встановити та допитати можливих свідків вказаного злочину;

- проведення експертиз та дослідження на предмет встановлення фальсифікованих лікарських засобів;

- проведення огляді лікарських засобів;

- допит осіб як свідків;

- у разі встановлення достатніх даних повідомити про підозру.

- провести інші слідчі процесуальні дії у яких виникне необхідінсть.

Проведення зазначених слідчих дій має важливе значення і без їх проведення не можливо прийняти законне рішення у кримінальному провадженні. Зазначені дії не можуть бути здійснені та завершені у встановлений законом строк з об`єктивних причин. Для їх виконання необхідний додатковий строк не менш як 6 місяців.

Заслухавши думку слідчого, який клопотання підтримав, вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Згідно з положеннями ч. 2 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Статтею 294 КПК України передбачено, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч.4 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати:

1) одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини третьої цієї статті;

2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину;

3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

З досліджених матеріалів кримінального провадження вбачається, що станом на час завершення досудового розслідування, слідчим не здійсненні слідчі і процесуальні дії, проведення та завершення яких потребує додаткового часу.

Слідчим доведено те, що вказані дії не могли бути виконанні в строк передбачений ст.219 КПК України. Вказані потреби досудового розслідування слідчим обґрунтовані та не могли бути здійснені та завершені з об`єктивних причин, у тому числі з причин, незалежних від слідчого, прокурора.

На переконання слідчого судді, для здійснення зазначених у клопотанні органу досудового розслідування заходів, необхідний певний проміжок часу, тому приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання слідчого, у зв`язку з чим строк досудового розслідування необхідно продовжити до 17.02.2022 року.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого слідчої групи Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020000000000133 від 17.02.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 321-1 КК України, до шести місяців, а саме до 17.02.2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення16.08.2021
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу99253306
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —757/43708/21-к

Ухвала від 16.08.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Константінова К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні