Рішення
від 30.08.2021 по справі 153/1249/21
ЯМПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" серпня 2021 р. Справа153/1249/21

Провадження2/153/250/21-ц

Ямпільський районний суд Вінницької області

у складі головуючого судді Дзерина М.М.

за участю секретаря судового засідання Гулковської Т.Т.

позивача - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в приміщенні Ямпільського районного суду Вінницької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Ямпільської міської ради Вінницької області про встановлення факту родинних стосунків, встановлення факту постійного проживання з спадкодавцем й визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернулась до суду із вищевказаним позовом. Обґрунтовуючи підстави звернення до суду, позивач посилається на наступне, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Михайлівка Ямпільського району Вінницької області померла її рідна тітка по лінії матері ОСОБА_2 . Після смерті тітки залишилося спадкове майно у вигляді житлового будинку з надвірними будівлями по АДРЕСА_1 , яким спадкодавець володіла на підставі рішення Ямпільського районного суду Вінницької області від 23.04.2009 року, право власності на яке зареєстровано в Ямпільському РБТІ за реєстровим №502. Земельна ділянка площею 1,8790 га, яка розміщена на території Михайлівської сільської ради (бувшого Ямпільського району) Могилів-Подільського району Вінницької області, кадастровий номер: 0525683400:02:002:0352. За життя спадкодавець (її тітка) не мала своїх дітей, а її чоловік помер раніше тітки. Її мати( рідна сестра спадкодавця) також померла. На час відкриття спадщини після смерті тітки, вона являлась такою, яка постійно проживала з спадкодавцем н, доглядала тітку, оскільки перед смертю остання потребувала стороннього догляду та допомоги. Після смерті спадкодавця, вона здійснювала поховання, влаштовувала поминальні обіди та встановила надгробний пам`ятник. Після смерті спадкодавця, вона не могла знайти правовстановлюючі документи на спадкове майно, а тому не звернулась до нотаріальних органів та не вжила відповідних заходів для прийняття спадщини, так як вважається, такою як прийняла спадщину належним чином, оскільки постійно проживала разом із спадкодавцем. Знайшовши правовстановлюючі документи, вона звернулась до приватного нотаріуса та отримала відмову в видачі спадкових документів.

Свідоцтво про народження спадкодавця не збереглося, у зв`язку із чим, їй необхідно встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Михайлівка Ямпільського району Вінницької області, являлась їй рідною тіткою по лінії матері. Відсутність реєстрації її місця проживання за місце проживання спадкодавця, не може бути доказом того, що вона не проживала зі спадкодавцем, оскільки сама по собі відсутність такої реєстрації, не є абсолютним підтвердженням обставин про те, що спадкоємець не проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Зважаючи на те, що у неї є перешкоди оформити спадщину у нотаріуса, вона змушена звернутися до суду із даний позовом. Просить суд встановити юридичний факт родинних відносин, а саме що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Михайлівка Ямпільського району Вінницької області, являлась їй рідною тіткою по лінії матері. Встановити юридичний факт її постійного проживання з ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Михайлівка Ямпільського району Вінницької області. Визнати за нею право власності в порядку спадкування за законом, на земельну ділянку площею 1,8790 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер: 0525683400:02:002:0352, яка знаходиться на території с.Михайлівка Могилів-Подільського району Вінницької області (бувшої Михайлівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області) та за життя на підстав Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯБ№704739, який виданий на підставі розпорядження Ямпільської РДА Вінницької області №506 від 19 вересня 2008 року, належала ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Михайлівка Ямпільського району Вінницької області. Визнати за нею право власності в порядку спадкування за законом на житловий будинок з надвірними будівлями за АДРЕСА_1 ), який позначений в плані літерою - А, підвал , який позначений в плані літерою -А1, веранда, яка позначена в плані літерою -а, ганок, який позначений в плані літерою - а1, літня кухня, яка позначена в плані літерою -Б, підвал, який позначений в плані літерою - Б1, вхід в підвал, який позначений в плані літерою - б, гараж, якй позначений в плані літерою -Г, вбиральня, яка позначена в плані літерою - Д, ворота металеві, які позначені в плані цифрою -1, ворота металеві, які позначені в плані цифрою -2, сітка металева, яка позначена в плані цифрою -3, забор кам`яний, який позначений в плані цифрою - 4, криниця, яка позначена в плані цифрою -5, які за життя належали спадкодавцю ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Михайлівка Ямпільського району Вінницької області.

Позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги підтримала в повному обсязі та просила суд їх задоволити.

Представник відповідача Ямпільської міської ради Могилів-Подільського району Вінницької області в судове засідання не з`явився. Надав суду заяву від 26.08.2021 року про розгляд даної справи у їх відсутність. Позовні вимоги визнають та не заперечують проти їх задовлення.

Згідно з ч.ч.3-4 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

З показів свідка ОСОБА_3 в судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Михайлівка Ямпільського району Вінницької області являлась рідною тіткою по лінії матері ОСОБА_1 . ОСОБА_1 взяла до себе на проживання тітку ОСОБА_2 , яка останні 10 років проживала за місцем її проживання. ОСОБА_1 здійснювала за тіткою догляд, несла витрати на поховання.

Свідок ОСОБА_4 в судовому засіданні вказала, що ОСОБА_1 є племінницею ОСОБА_2 по лінії матері. ОСОБА_2 довгий час хворіла та приблизно 10 років проживала у своєї племінниці ОСОБА_1 , остання несла витрати на лікування тітки, здійснювала її поховання.

Суд, вивчивши матеріали справи, дослідивши письмові докази, оцінивши докази кожен окремо та в їх сукупності, повно, об`єктивно та всебічно з`ясувавши обставини справи, приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 народилась ОСОБА_1 , матір`ю якої є ОСОБА_2 (копія свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 (а.с.7).

З копії свідоцтва про одруження серії НОМЕР_2 встановлено, що ОСОБА_1 змінила своє дівоче прізвище ОСОБА_1 на прізвище чоловіка ОСОБА_1 (а.с.8).

З копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_2 (а.с.9).

З копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_4 народилась ОСОБА_2 батьками якої є ОСОБА_10 та ОСОБА_11 (а.с.10).

З копії свідоцтва про одруження серії НОМЕР_5 встановлено, що ОСОБА_2 після реєстрації шлюбу змінила своє дівоче прізвище ОСОБА_2 на прізвище чоловіка ОСОБА_1 (а.с.11).

З копії свідоцтва про одруження серії НОМЕР_6 встановлено, що ОСОБА_2 після реєстрації шлюбу змінила своє дівоче прізвище ОСОБА_2 на прізвище чоловіка ОСОБА_2 (а.с.12).

З копії свідоцтва про смерт серії НОМЕР_7 встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Михайлівка Ямпільського району Вінницької області померла ОСОБА_2 (а.с.13).

З копії довідки виданої Михайлівським старостинським округом Могилів-Подільського району Вінницької області встановлено, що ОСОБА_2 до дня смерті, яка наступила ІНФОРМАЦІЯ_1 була зареєстрована по АДРЕСА_1 .

З копії рішення Ямпільського районного суду Вінницької області від 23 квітня 2009 року встановлено, що за ОСОБА_2 було визнано право власності на житловий будинок з надвірними спорудами, який розташований по АДРЕСА_1 (а.с.15).

З копії державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯБ №704739 встановлено, що ОСОБА_2 на праві власності належить земельна ділянка площею 1,8790 га, яка розташована на території Михайлівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області, кадастровий номер : 0525683400:02:002:0352 (а.с.16).

З відповіді приватного нотаріуса Ямпільського районного нотаріального округу від 13 травня 2021 року встановлено, що ОСОБА_1 було відмовлено в оформленні спадщини після смерті ОСОБА_2 , оскільки не було підтверджено факт її постійного проживання із спадкодавцем (а.с.22).

Надаючи правову оцінку викладеним обставинам, суд зазначає наступне.

Згідно із ч.4 ст.206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

За таких обставин, суд приймає визнання відповідачем позову, оскільки воно не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідачів).

У відповідності п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту: родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. № 5 Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

У відповідності із п.7 Постанови Пленуму ВСУ №5 від 31.03.1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення суд вправі розглядати справи про встановлення фактів родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Оцінюючи усі докази, що є у справі в їх сукупності, суд вважає встановленим той факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Михайлівка Ямпільського району Вінницької області, являлась ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , рідною тіткою по лінії матері. Встановлення даного факту має для позивача юридичне значення, оскільки їй необхідно привести у відповідність документи для прийняття спадщини.

Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до п.21 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2007 року Про судову практику у справах про спадкування при вирішенні спору про право на спадщину осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини (четверта черга спадкоємців за законом), судам необхідно враховувати правила частини другої статті 3 СК про те, що сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Зазначений п`ятирічний строк повинен виповнитися на момент відкриття спадщини і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання зі спадкодавцем однією сім`єю до набрання чинності цим Кодексом. До спадкоємців четвертої черги належать не лише жінка (чоловік), які проживали однією сім`єю зі спадкодавцем без шлюбу, таке право можуть мати також інші особи, якщо вони спільно проживали зі спадкодавцем, були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки, зокрема, вітчим, мачуха, пасинки, падчерки, інші особи, які взяли до себе дитину як члена сім`ї, тощо.

Відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відсутність реєстрації місце проживання позивача за місцем проживання спадкодаця не може бути доказом того, що вона не проживала із спадкодавцем (постанова Верховного Суду від 10.01.2019 року справа № 484/747/17).

Оцінюючи усі письмові докази, що є у справі та покази свідків в їх сукупності, суд вважає встановленим той факт, що ОСОБА_1 до дня смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 постійно проживала разом із тіткою в одному будинку в селі Михайлівка Ямпільського району Вінницької області, здійснювала за останньою догляд, несла витрати на її поховання, а тому вважається такою, що прийняла спадщину. Встановлення цього факту має для позивача юридичне значення, оскільки їй необхідно привести у відповідність документи для прийняття спадщини, що відкрилася після смерті тітки.

За нормою статті 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ч. 1 ст. 316 ЦК України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Зокрема з правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Спадкуванням за ст.1216 ЦК України, є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (статті 1218 ЦК України).

Згідно ст.1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу). Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця (ч.1 ст.1221 ЦК України).

За статтею 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно із ч.1 ст.1265 ЦК України у п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня спорідненості включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

В судовому засіданні було встановлено, що ОСОБА_1 будучи спадкоємцем п`ятої черги за законом немає можливості в нотаріальному порядку прийняти спадщину в повному обсязі після смерті тітки ОСОБА_2 .. Інші спадкоємці за законом, які мають право на спадщину після смертіОСОБА_2 відсутні.

За таких обставин, аналізуючи надані докази та даючи їм правову оцінку, враховуючи встановлені судом та наведені вище обставини, які були підтверджені доказами, дослідженими в судовому засіданні, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, а також достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, встановивши правовідносини, які випливають із встановлених обставин, та правові норми, які підлягають застосуванню до цих правовідносин, суд приходить до висновку, що вимоги позовної заяви є обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Суд вважає, що таке набуття права власності на спадкове майно є винятковим способом захисту, направлено на захист охоронюваних законом прав та інтересів спадкоємця, у якого на даний час існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 82, 206, 263, 264, 265, 315 ЦПК України, ст.ст. 11,12,15,16, 20, 1265, 1268 ЦК України, суд

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Ямпільської міської ради Вінницької області про встановлення факту родинних стосунків, встановлення факту постійного проживання з спадкодавцем й визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом, - задоволити.

Встановити юридичний факт родинних відносин, а саме ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Михайлівка Ямпільського району Вінницької області, являлась ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , рідною тіткою по лінії матері.

Встановити юридичний факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 з ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Михайлівка Ямпільського району Вінницької області.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 право власності в порядку спадкування за законом, на земельну ділянку площею 1,8790 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер: 0525683400:02:002:0352, яка знаходиться на території с.Михайлівка Могилів-Подільського району Вінницької області (бувшої Михайлівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області) та за життя на підстав Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯБ№704739, який виданий на підставі розпорядження Ямпільської РДА Вінницької області №506 від 19 вересня 2008 року, належала ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Михайлівка Ямпільського району Вінницької області.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 право власності в порядку спадкування за законом на житловий будинок з надвірними будівлями за АДРЕСА_1 ), який позначений в плані літерою - А, підвал , який позначений в плані літерою -А1, веранда, яка позначена в плані літерою -а, ганок, який позначений в плані літерою - а1, літня кухня, яка позначена в плані літерою -Б, підвал, який позначений в плані літерою - Б1, вхід в підвал, який позначений в плані літерою - б, гараж, якй позначений в плані літерою -Г, вбиральня, яка позначена в плані літерою - Д, ворота металеві, які позначені в плані цифрою -1, ворота металеві, які позначені в плані цифрою -2, сітка металева, яка позначена в плані цифрою -3, забор кам`яний, який позначений в плані цифрою - 4, криниця, яка позначена в плані цифрою -5, які за життя належали спадкодавцю ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Михайлівка Ямпільського району Вінницької області.

Рішення суду може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Вінницького апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до пунктів 15,15.5 Розділу ХІІІ Перехідні положення Цивільного процесуального кодексу України (у редакції Закону України №2147-VIII від 03 жовтня 2017 року) до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається до Вінницького апеляційного суду через Ямпільський районний суд Вінницької області.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителька АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_8

Відповідач: Ямпільська міська рада Могилів-Подільського району Вінницької області, місцезнаходження вул. Замкова 94/2 м.Ямпіль Могилів-Подільський район, Вінницької області, код ЄДРПОУ 03772660.

Повний текст судового рішення складено 30 серпня 2021 року.

Суддя: М.М.Дзерин

СудЯмпільський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення30.08.2021
Оприлюднено01.09.2021
Номер документу99254214
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —153/1249/21

Рішення від 30.08.2021

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

Рішення від 30.08.2021

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

Ухвала від 30.07.2021

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні