Ухвала
від 16.08.2021 по справі 757/23201/21-к
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 11-cc/824/3814/2021 Слідчий суддя в 1-й інстанції: ОСОБА_1

Єдиний унікальний номер:757/23201/21-к Доповідач: ОСОБА_2

Категорія: ст. 164 КПК

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 серпня 2021 року місто Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду апеляційну скаргу представника Приватного Акціонерного Товариства «Філіп Морріс Україна» ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 07 травня 2021 року,

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 07.05.2021 року задоволено клопотання слідчого першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_7 , погоджене прокурором Офісу Генерального прокурора ОСОБА_8 та надано дозвіл старшому слідчому першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_7 та слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні № 62019000000001837 на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні ПрАТ «Філіп Морріс Україна» (ЄДРПОУ 00383231) - юридична адреса: Харківська область, Харківський район, с. Докучаєвське, Польовий в`їзд, 1, з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів, а саме:

- контракту ПрАТ «Філіп Морріс Україна» (ЄДРПОУ 00383231) від 19.05.2011 № EXP11 -007 та усіх додатків до нього;

- інших контрактів ТОВ «Філіп Морріс Україна» (ЄДРПОУ 00383231) за 2015- 2018 роки щодо поставок продукції до Японії та усіх додатків до них;

- транспортних документів (коносаменти, billoflading) по операціях з продажу тютюнових виробів з поставкою до Японії за 2015-2018 роки;

- документів службового листування (у тому числі в електронному вигляді) з представниками «Philip Morris Products S.A.» (QuaiJeanrenaud З, ЄН-2000, Neuchatel, Швейцарія), «Philip Morris Japan Kabushiki Kaisha» (SANNO PARK TOWER 22 floor, NAGATA-CHO, CHIYODA-KU, 1006190 Tokyo, Японія), а також головною (материнською) компанією стосовно поставки тютюнових виробів до Японії за 2015-2018 роки;

- митних декларацій, а також документів, що подавались для митного оформлення експорту тютюнових виробів до Японії за 2015-2018 роки;

- документів, що підтверджують надходження грошових коштів на рахунки ПрАТ «Філіп Морріс Україна» за поставлені до Японії тютюнові вироби за 2015-2018 роки;

- документів, що стосуються формування та узгодження з покупцем (отримувачем) ціни на тютюнові вироби по операціях з продажу з поставкою до Японії за 2015-2018 роки;

- документів, що підтверджують сплату від ПрАТ «Філіп Морріс Україна» та фактичне отримання транспортних послуг з доставки тютюнових виробів до Японії по операціях з продажу за 2015-2018 роки;

- митних документів, оформлених в митних органах Японії по операціях з продажу тютюнових виробів до Японії за 2015-2018 роки;

- первинних документів бухгалтерського обліку та регістри бухгалтерського обліку ПрАТ «Філіп Морріс Україна», що свідчать про визнання та класифікацію

- доходів по операціях з продажу тютюнових виробів з поставкою до Японії за 2015- 2018 роки;

- Документацію з трансфертного ціноутворення (згідно з переліком, зазначеним у пункті 39.4.6 Податкового кодексу України та інші документи, які стосуються продажу тютюнових виробів до Японії за 2015-2018 роки;

- звіту (звітів) РгіселуаІегіюизеСоорегз 8А з перевірки документації щодо окремих контрольованих операцій між ПрАТ «Філіп Морріс Україна» та її пов`язаними особами в інших країнах.

З визначенням строку дії ухвали два місяці, який обраховувати з дня її постановлення.

Службовим особам ПрАТ «Філіп Морріс Україна» (ЄДРПОУ 00383231) зобов`язано надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей та документів, особам, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні та/або оперативним підрозділам органів внутрішніх справ, які здійснюють слідчі (розшукові) дії в кримінальному провадженні за письмовим дорученням слідчого, прокурора та надати їм можливість вилучити зазначені в ухвалі документи.

Не погоджуючись з таким рішенням слідчого судді, вважаючи його незаконним та необґрунтованим, таким, що перешкоджає здійсненню господарської діяльності, представник ПрАТ «Філіп Морріс Україна» ОСОБА_6 подав апеляційну скаргу 08.06.2021 року на електронну адресу суду, в якій просив поновити строк на апеляційне оскарження, ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 07.05.2021 року скасувати та постановити нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей та документів ПрАТ «Філіп Морріс Україна».

10.06.2021 року представник ПрАТ «Філіп Морріс Україна» ОСОБА_6 подав аналогічну за змістом апеляційну скаргу засобами поштового зв`язку.

Представник зазначає, що 07.06.2021 року в процесі виконання ухвали слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 07.05.2021 року було виявлено, що описова частина ухвали не містить періодів в яких було укладено відповідні договори та контракти ПрАТ «Філіп Морріс Україна», що і стало підставою апеляційного оскарження.

Також апелянт зазначає, що мотивувальна частина ухвали, не містить відомостей, які мають бути визначені у відповідності до ч. 2 ст. 160 КПК України, зокрема не підтверджує той факт, що речі та документи перебувають чи можуть перебувати у володінні товариства. Крім того, оскаржувана ухвала не містить ідентифікаційних відомостей щодо речей та документів, до яких повинен бути наданий тимчасовий доступ.

Представник зазначає, що оскаржувана ухвала також не містить підстав, які свідчать, що без вилучення речей та документів існує реальна загроза зміни або знищення речей та документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей та документів.

В судове засідання у справі прокурор та представник власника майна не з`явилися, хоча належним чином були повідомлені про дату, час та місце розгляду апеляційного провадження. Тому, колегія суддів вирішила за можливе розглянути дану справу за відсутністю прокурора та представника власника майна, оскільки це не суперечить положенням ч. 1 ст. 172 та ч. 4 ст. 405 КПК України.

Заслухавши доповідь судді, вивчивши матеріали провадження та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до наступних висновків.

Вирішуючи питання щодо відкриття апеляційного провадження колегія суддів приходить до наступних висновків.

Перелік ухвал слідчого судді, які відповідно до ст. 309 КПК України підлягають оскарженню під час досудового розслідування є вичерпним та розширеному тлумаченню не підлягає.

Згідно ч. 1 ст. 392 КПК України, в апеляційному порядку можуть бути оскаржені ухвали слідчого судді у випадках, передбачених, цим Кодексом.

Главою 26 КПК України регламентовано порядок оскарження ухвал слідчого судді під час досудового розслідування та ч. ч. 1, 2 ст. 309 КПК України, передбачено перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути предметом оскарження в апеляційному порядку на стадії досудового розслідування.

Пункт 10 ч. 1 ст. 309 КПК України передбачає можливість оскарження в апеляційному порядку під час досудового розслідування ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

В апеляційній скарзі, представник ПрАТ «Філіп Морріс Україна» ОСОБА_6 зазначає, що вилучення документів зазначених в резолютивній частині ухвали фактично позбавляє товариство можливості здійснювати господарську діяльність, у зв`язку з чим, ухвала слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 07.05.2021 року підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

Крім того, згідно з вимогами ч. 2 ст. 395 КПК України ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення. Згідно частини 3 зазначеної статті, якщо ухвалу суду було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

З матеріалів, наданих до суду вбачається, що клопотання слідчого про надання тимчасового доступу до речей та документів було розглянуто слідчим суддею без повідомлення та участі представника ПрАТ «Філіп Морріс Україна», а про існування оскаржуваної ухвали стало відомо 08.06.2021 року.Апеляційну скаргу було подано до Київського апеляційного суду того ж дня, 08.06.2021 року, тобто в межах передбаченого законом строку, у зв`язку з чим, він поновленню не підлягає.

Як вбачається з матеріалів провадження, Слідчими Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 62019000000001837 від 28.11.2019 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 212 КК України.

У ході досудового розслідування досліджуються обставини незаконної діяльності посадових осіб Офісу великих платників податків ДФС (далі - ОВПП ДФС) та службових осіб ПрАТ «Філіп Морріс Україна» (ЄДРПОУ 00383231). Посадові особи ОВПЦ ДФС зловживаючи своїм службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди приховали факти порушення податкового законодавства у ході здійснення документальної перевірки ПрАТ «Філіп Морріс Україна» тим самим надавши можливість службовим особам вказаного підприємства щорічно не сплачувати податки в особливо великому розмірі.

Зазначено, що ПрАТ «Філіп Морріс Україна» залучила компанію PricewaterhouseCoopers SA для надання послуг з перевірки документації щодо окремих контрольованих операцій між ПрАТ «Філіп Морріс Україна» та її пов`язаними особами в інших країнах за звітний період 2015 року.

Службові особи ПрАТ «Філіп Морріс Україна» подали до Державної фіскальної служби Звіт про контрольовані операції за 2015 рік (далі за текстом - Звіт). У додатку 26 до цього Звіту зазначено відомості про контрольовані операції, здійснені ПрАТ «Філіп Морріс Україна» із пов`язаною особою PHILIP MORRIS PRODUCTS S.A. (QUAI JEANRENAUD 3, CH-2000 NEUCHATEL, SWITZERLAND, код особи CHE-105.950.151).

Зокрема, у вказаному звітному документі зазначено 7 операцій з продажу «сигарет з фільтром торговельної марки MARLBORQ» компанії PHILIP MORRIS.

29.04.2021 року слідчий першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_7 за погодженням із прокурором Офісу Генерального прокурора ОСОБА_8 звернувся до Печерського районного суду міста Києва з клопотанням про надання дозволу старшому слідчому першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_7 та слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні № 62019000000001837 на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні ПрАТ «Філіп Морріс Україна» (ЄДРПОУ 00383231) - юридична адреса: Харківська область, Харківський район, с. Докучаєвське, Польовий в`їзд, 1, з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів, а саме:

- контракту ПрАТ «Філіп Морріс Україна» (ЄДРПОУ 00383231) від 19.05.2011 № EXP11 -007 та усіх додатків до нього;

- інших контрактів ТОВ «Філіп Морріс Україна» (ЄДРПОУ 00383231) за 2015- 2018 роки щодо поставок продукції до Японії та усіх додатків до них;

- транспортних документів (коносаменти, billoflading) по операціях з продажу тютюнових виробів з поставкою до Японії за 2015-2018 роки;

- документів службового листування (у тому числі в електронному вигляді) з представниками «Philip Morris Products S.A.» (QuaiJeanrenaud З, ЄН-2000, Neuchatel, Швейцарія), «Philip Morris Japan Kabushiki Kaisha» (SANNO PARK TOWER 22 floor, NAGATA-CHO, CHIYODA-KU, 1006190 Tokyo, Японія), а також головною (материнською) компанією стосовно поставки тютюнових виробів до Японії за 2015-2018 роки;

- митних декларацій, а також документів, що подавались для митного оформлення експорту тютюнових виробів до Японії за 2015-2018 роки;

- документів, що підтверджують надходження грошових коштів на рахунки ПрАТ «Філіп Морріс Україна» за поставлені до Японії тютюнові вироби за 2015-2018 роки;

- документів, що стосуються формування та узгодження з покупцем (отримувачем) ціни на тютюнові вироби по операціях з продажу з поставкою до Японії за 2015-2018 роки;

- документів, що підтверджують сплату від ПрАТ «Філіп Морріс Україна» та фактичне отримання транспортних послуг з доставки тютюнових виробів до Японії по операціях з продажу за 2015-2018 роки;

- митних документів, оформлених в митних органах Японії по операціях з продажу тютюнових виробів до Японії за 2015-2018 роки;

- первинних документів бухгалтерського обліку та регістри бухгалтерського обліку ПрАТ «Філіп Морріс Україна», що свідчать про визнання та класифікацію

- доходів по операціях з продажу тютюнових виробів з поставкою до Японії за 2015- 2018 роки;

- Документацію з трансфертного ціноутворення (згідно з переліком, зазначеним у пункті 39.4.6 Податкового кодексу України та інші документи, які стосуються продажу тютюнових виробів до Японії за 2015-2018 роки;

- звіту (звітів) PricewaterhouseCoopersSAз перевірки документації щодо окремих контрольованих операцій між ПрАТ «Філіп Морріс Україна» та її пов`язаними особами в інших країнах.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що є достатні підстави вважати, що службові особи ПрАТ «Філіп Морріс Україна» (ЄДРПОУ 00383231) є зацікавленою стороною по вказаному кримінальному провадженню, а тому існує реальна загроза зміни або знищення необхідних даних чи документів, у зв`язку чим, керуючись ч. 2 ст. 163 КПК України, дане клопотання доцільно розглянути без виклику представників ПрАТ «Філіп Морріс Україна» (ЄДРПОУ 00383231), у володінні якого знаходяться вказані документи.

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 07.05.2021 року клопотання слідчого задоволено та надано дозвіл старшому слідчому першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_7 та слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні № 62019000000001837 на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні ПрАТ «Філіп Морріс Україна» (ЄДРПОУ 00383231) - юридична адреса: Харківська область, Харківський район, с. Докучаєвське, Польовий в`їзд, 1, з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів, повний перелік який зазначений в резолютивній частині ухвали.

Відповідно до ч.5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Так, в обґрунтування необхідності задоволення клопотання, орган досудового розслідування, всупереч доводам апелянта, зазначив, що для повного, всебічного та об`єктивного дослідження обставин кримінального провадження, забезпечення проведення подальших судових експертиз виникла необхідність у здійсненні тимчасового доступу та вилученні копій документів, які перебувають у володінні ПрАТ «Філіп Морріс Україна» (ЄДРПОУ 00383231).

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ні зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити виїмку).

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчим суддею при постановленні ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів, вказані вимоги кримінально-процесуального закону були дотримані.

Колегія суддів вважає, що слідчий суддя цілком обґрунтовано, врахувавши наявні у матеріалах клопотання докази, прийшов до переконання про необхідність надання тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ПрАТ «Філіп Морріс Україна» (ЄДРПОУ 00383231).

Задовольняючи дане клопотання, слідчий суддя, дослідивши матеріали, додані до клопотання, прийшов до висновку, про необхідність надання тимчасового доступу до речей та документів у кримінальному провадженні, оскільки клопотання органу досудового розслідування є обґрунтованим та існують достатні підстави вважати, що вказані речі та документи мають суттєве значення для досудового розслідування.

Колегія суддів вважає, що слідчий суддя цілком обґрунтовано, врахувавши наявні у матеріалах клопотання докази, прийшов до переконання про необхідність надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні ПрАТ «Філіп Морріс Україна» (ЄДРПОУ 00383231) - юридична адреса: Харківська область, Харківський район, с. Докучаєвське, Польовий в`їзд, 1, з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів.

Будь-яких негативних наслідків від вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження для інших осіб колегією суддів не встановлено, оригінали вказаних документів не були вилучені органом досудового розслідування, тобто ПрАТ «Філіп Морріс Україна» (ЄДРПОУ 00383231) в повній мірі може здійснювати свою господарську діяльність.

За таких обставин доводи апеляційної скарги щодо незаконності оскаржуваної ухвали не знайшли свого підтвердження під час апеляційного розгляду та зазначені в апеляційній скарзі обставини не можуть бути безумовними підставами для скасування ухвали слідчого судді.

Істотних порушень вимог кримінального процесуального закону, які перешкодили чи могли перешкодити слідчому судді постановити законну та обґрунтовану ухвалу, колегією суддів апеляційної інстанції не виявлено.

З урахуванням викладеного, ухвалу слідчого судді слід залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Керуючись ст.ст. 159-164, 309, 376, 404, 407, 419, 422 КПК України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 07 травня 2021 року, якою задоволено клопотання слідчого першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_7 , погоджене прокурором Офісу Генерального прокурора ОСОБА_8 та надано дозвіл старшому слідчому першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_7 та слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні № 62019000000001837 на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні ПрАТ «Філіп Морріс Україна» (ЄДРПОУ 00383231) - юридична адреса: Харківська область, Харківський район, с. Докучаєвське, Польовий в`їзд, 1, з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів, а саме:

- контракту ПрАТ «Філіп Морріс Україна» (ЄДРПОУ 00383231) від 19.05.2011 № EXP11 -007 та усіх додатків до нього;

- інших контрактів ТОВ «Філіп Морріс Україна» (ЄДРПОУ 00383231) за 2015- 2018 роки щодо поставок продукції до Японії та усіх додатків до них;

- транспортних документів (коносаменти, billoflading) по операціях з продажу тютюнових виробів з поставкою до Японії за 2015-2018 роки;

- документів службового листування (у тому числі в електронному вигляді) з представниками «Philip Morris Products S.A.» (QuaiJeanrenaud З, ЄН-2000, Neuchatel, Швейцарія), «Philip Morris Japan Kabushiki Kaisha» (SANNO PARK TOWER 22 floor, NAGATA-CHO, CHIYODA-KU, 1006190 Tokyo, Японія), а також головною (материнською) компанією стосовно поставки тютюнових виробів до Японії за 2015-2018 роки;

- митних декларацій, а також документів, що подавались для митного оформлення експорту тютюнових виробів до Японії за 2015-2018 роки;

- документів, що підтверджують надходження грошових коштів на рахунки ПрАТ «Філіп Морріс Україна» за поставлені до Японії тютюнові вироби за 2015-2018 роки;

- документів, що стосуються формування та узгодження з покупцем (отримувачем) ціни на тютюнові вироби по операціях з продажу з поставкою до Японії за 2015-2018 роки;

- документів, що підтверджують сплату від ПрАТ «Філіп Морріс Україна» та фактичне отримання транспортних послуг з доставки тютюнових виробів до Японії по операціях з продажу за 2015-2018 роки;

- митних документів, оформлених в митних органах Японії по операціях з продажу тютюнових виробів до Японії за 2015-2018 роки;

- первинних документів бухгалтерського обліку та регістри бухгалтерського обліку ПрАТ «Філіп Морріс Україна», що свідчать про визнання та класифікацію

- доходів по операціях з продажу тютюнових виробів з поставкою до Японії за 2015- 2018 роки;

- Документацію з трансфертного ціноутворення (згідно з переліком, зазначеним у пункті 39.4.6 Податкового кодексу України та інші документи, які стосуються продажу тютюнових виробів до Японії за 2015-2018 роки;

- звіту (звітів) PricewaterhouseCoopers SAз перевірки документації щодо окремих контрольованих операцій між ПрАТ «Філіп Морріс Україна» та її пов`язаними особами в інших країнах, - залишити без змін, а апеляційну скаргу представника Приватного Акціонерного Товариства «Філіп Морріс Україна» ОСОБА_6 , - залишити без задоволення.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення є остаточною і оскарженню не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення16.08.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу99273398
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/23201/21-к

Ухвала від 16.08.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Росік Тетяна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні