Рішення
від 25.08.2021 по справі 193/1122/20
СОФІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

ЄУН 193/1122/20

Провадження №2/193/96/21

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Р І Ш Е Н Н Я

25 серпня 2021 року сел.Софіївка

Софіївський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Шумської О.В.,

при секретарі Мельникової Т.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в сел.Софіївка цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 , до ТОВ "КГС "Дніпро", про визнання правочину недійсним,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою, про визнання правочину недійсним.

В обґрунтування своїх вимог заявник посилався на те, що ОСОБА_1 , отримала в спадщину земельну ділянку площею 7,8200 га яка належала її батькові ОСОБА_2 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ДП № 049232, виданого 08.09.2006 року.

25.12.2009 року ОСОБА_2 уклав Договір оренди земельної ділянки з ТОВ КГС ДНІПРО , строком на 5(п`ять) років, тобто дія Договору закінчувалась 25.12.2014 року.

Відповідно до п.8 Договору після закінчення строку дії Договору Орендар має переважне право поновлення його на новий строк і повинен не пізніше ніж за 60 днів до закінчення строку дії Договору повідомити Орендодавцю про намір продовжити його дію.

Відповідач із заявою про намір продовження Договору на новий строк до ОСОБА_2 не звертався, а в приватних розмовах зі позивачем та близькими батько неодноразово висловлював наміри про те, що після закінчення дії договору з відповідачем, батько має намір одноосібно порядкувати на належній йому земельній ділянці.

ОСОБА_1 , після отримання свідоцтва про право на спадщину, після смерті батька, вважаючи що термін дії Договору оренди закінчився, звернулася до ТОВ КГС ДНІПРО з проханням повернути їй земельну ділянку для того щоб самостійно господарювати на ній і тоді ж дізналася, що існує Додаткова угода від 28.07.2015 року до Договору оренди земельної ділянки укладеної між ОСОБА_2 та ТОВ КГС ДНІПРО якою термін дії договору продовжено до 31.12.2025 року.

Батько позивачки вищевказану Додаткову угоду не підписував і вона звернулася до поліції із заявою про порушення кримінального провадження щодо підробки документів з боку ТОВ КГС ДНІПРО , але їй відмовили у порушенні кримінального провадження на тій підставі, що експертизу автентичності підпису неможливо провести не маючи оригінала документа.

Позивач в судове засідання не з`явилася надала до суду заяву про розгляд справи у її відсутність, вимоги заяви підтримала.

Представник відповідача в судове засідання не з`явилась, надіслала до суду заяву про розгляд справи за її відсутністю, в задоволенні вимог заперечує, просить відмовити.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до наступного висновку.

Із матеріалів справи вбачається, що в ОСОБА_1 , отримала в спадщину земельну ділянку площею 7,8200 га яка належала її батькові ОСОБА_2 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ДП № 049232, виданого 08.09.2006 року.

25.12.2009 року ОСОБА_2 уклав Договір оренди земельної ділянки з ТОВ КГС ДНІПРО , строком на 5(п`ять) років, тобто дія Договору закінчувалась 25.12.2014 року.Відповідач із заявою про намір продовження Договору на новий строк до ОСОБА_2 не звертався, а в приватних розмовах зі позивачем та близькими батько неодноразово висловлював наміри про те, що після закінчення дії договору з відповідачем, батько має намір одноосібно порядкувати на належній йому земельній ділянці.

ОСОБА_1 , після отримання свідоцтва про право на спадщину, після смерті батька, вважаючи що термін дії Договору оренди закінчився, звернулася до ТОВ КГС ДНІПРО з проханням повернути їй земельну ділянку для того щоб самостійно господарювати на ній і тоді ж дізналася, що існує Додаткова угода від 28.07.2015 року до Договору оренди земельної ділянки укладеної між ОСОБА_2 та ТОВ КГС ДНІПРО якою термін дії договору продовжено до 31.12.2025 року.

Батько позивачки вищевказану Додаткову угоду не підписував і вона звернулася до поліції із заявою про порушення кримінального провадження щодо підробки документів з боку ТОВ КГС ДНІПРО , але їй відмовили у порушенні кримінального провадження на тій підставі, що експертизу автентичності підпису неможливо провести не маючи оригінала документа.

За змістом статті 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків є, зокрема договори та інші правочини, інші юридичні факти.

Згідно із частиною першою статті 202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Дво- чи багатостороннім правочином є погоджена дія двох або більше сторін (частина четверта цієї ж статті).

Відповідно до законодавчого визначення правочином є перш за все вольова дія суб`єктів цивільного права, що характеризує внутрішнє суб`єктивне бажання особи досягти певних цивільно-правових результатів - набути, змінити або припинити цивільні права та обов`язки. Здійснення правочину законодавством може пов`язуватися з проведенням певних підготовчих дій учасниками правочину (виготовленням документації, оцінкою майна, інвентаризацією), однак сутністю правочину є його спрямованість, наявність вольової дії, що полягає в згоді сторін взяти на себе певні обов`язки (на відміну, наприклад, від юридичних вчинків, правові наслідки яких наступають у силу закону незалежно від волі його суб`єктів).У двосторонньому правочині волевиявлення повинно бути взаємним, двостороннім і спрямованим на досягнення певної мети; породжуючи правовий наслідок, правочин - це завжди дії незалежних та рівноправних суб`єктів цивільного права.

Частиною третьою статті 203 ЦК України передбачено, що волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

Порушення вимог законодавства щодо волевиявлення учасника правочину є підставою для визнання його недійсним у силу припису частини першої статті 215 ЦК України, а також із застосуванням спеціальних правил про правочини, вчинені з дефектом волевиявлення - під впливом помилки, обману, насильства, зловмисної домовленості, тяжкої обставини.

Як у частині першій статті 215 ЦК України, так і у статтях 229-233 ЦК України, йдеться про недійсність вчинених правочинів, тобто у випадках, коли існує зовнішній прояв волевиявлення учасника правочину, вчинений ним у належній формі (зокрема, шляхом вчинення підпису на паперовому носії), що, однак, не відповідає фактичній внутрішній волі цього учасника правочину.

У тому ж випадку, коли сторона не виявляла свою волю до вчинення правочину, до набуття обумовлених ним цивільних прав та обов`язків правочин є таким, що не вчинений, права та обов`язки за таким правочином особою не набуті, а правовідносини за ним - не виникли.

За частиною першою статті 205 ЦК України правочин може вчинятися усно або в письмовій (електронній) формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом.

Стаття 207 ЦК України встановлює загальні вимоги до письмової форми правочину. Так, на підставі частини першої цієї статті правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах (у тому числі електронних), у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони.

Частиною ж другою цієї статті визначено, що правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами).

Отже, підпис є невід`ємним елементом, реквізитом письмової форми договору, а наявність підписів має підтверджувати наміри та волевиявлення учасників правочину, а також забезпечувати їх ідентифікацію.

Відповідно до ч. 2 ст. 792 ЦК України відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом. Спеціальним законом, що регулює питання оренди землі є Закон України Про оренду землі.

Згідно ч. 1 ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Згідно з нормами ЗУ Про оренду землі договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально.

Відповідно до ст. 15 ЗУ Про оренду землі істотними умовами договору оренди землі є: об`єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату. За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.

Відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов, передбачених цією статтею, а також порушення вимог статей 4-6, 11, 17, 19 цього Закону є підставою для відмови в державній реєстрації договору оренди, а також для визнання договору недійсним відповідно до закону (частина друга цієї ж статті).

У разі ж якщо сторони такої згоди не досягли, такий договір є неукладеним, тобто таким, що не відбувся, а наведені в ньому умови не є такими, що регулюють спірні відносини.

Зазначені висновки викладені у Постанові ВП ВС від 16.06.2020 року у справі № 145/2047/16-ц.

За змістом статей 15 і 16 ЦК України кожна особа має право на звернення до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права у разі його порушення, невизнання або оспорювання та інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до частини другої статті 16 цього Кодексу способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання права, визнання правочину недійсним, припинення дії, яка порушує право, відновлення становища, яке існувало до порушення, примусове виконання обов`язку в натурі, зміна правовідношення, припинення правовідношення, відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди, відшкодування моральної (немайнової) шкоди, визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Таким чином, враховуючи вищевикладе, суд приходить до висновку про необхідність задоволення позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 259, 264, 265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 , до ТОВ "КГС "Дніпро", про визнання правочину недійсним задовольнити .

Договір оренди земельної ділянки площею 7,8200 га, що належить ОСОБА_1 , (кадастровий номер 1225287700:02:004:0166) розташованої на території Першотравенської сільської ради, зареєстрований Софіївським районним управлінням юстиції, укладений між ТОВ КГС ДНІПРО та ОСОБА_2 , 27.07.2015 року визнати недійсним.

Рішення може бути оскаржено до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання скарги протягом тридцяти днів з дня його складення.

Суддя О.В.Шумська

СудСофіївський районний суд Дніпропетровської області 
Дата ухвалення рішення25.08.2021
Оприлюднено01.09.2021
Номер документу99295143
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —193/1122/20

Рішення від 25.08.2021

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Шумська О. В.

Ухвала від 01.12.2020

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Шумська О. В.

Ухвала від 06.10.2020

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Шумська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні