Ухвала
від 01.09.2021 по справі 923/1161/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

01 вересня 2021 року Справа № 923/1161/21

Господарський суд Херсонської області у складі судді Сулімовської М. Б. , розглянувши справу

за позовом: Керівника Генічеської окружної прокуратури Херсонської області в інтересах держави в особі

позивача-1: Комунального некомерційного підприємства "Центр первинної медичної допомоги" Новотроїцької селищної ради Генічеського району

позивача-2: Новотроїцької селищної ради Генічеського району Херсонської області

до відповідача: Приватного підприємства "Виробнича комерційна фірма "Квант-Юг", м.Херсон

про стягнення суми безпідставно включеного та сплаченого податку на додану вартість в сумі 9106,54 грн.

в с т а н о в и в:

Керівник Генічеської окружної прокуратури Херсонської області звернувся до господарського суду із позовом в інтересах держави в особі позивача-1 Комунального некомерційного підприємства "Центр первинної медичної допомоги" Новотроїцької селищної ради Генічеського району, позивача-2 Новотроїцької селищної ради Генічеського району Херсонської області до відповідача Приватного підприємства "Виробнича комерційна фірма "Квант-Юг", м.Херсон про стягнення суми безпідставно включеного та сплаченого податку на додану вартість в сумі 9106,54 грн.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення її без руху, зважаючи на наступне.

За приписами п. 2 ч.3 ст.162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

В порушення наведеної норми прокурором невірно зазначено адреси позивача-2 та відповідача.

Так відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням:

- позивача-2 Новотроїцької селищної ради є - 75300, Херсонська область, смт.Новотроїцьке, вул.Соборна, буд.73 (прокурор зазначив будинок 77);

- відповідача ТОВ "ВКФ "Квант-Юг" є - 73000, м.Херсон, вул.49 Гвардійської Херсонської дивізії, буд.53 кв.25 (прокурор зазначив поштовий індекс 73042).

Частиною 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

У відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви та доданих до неї документів.

З наданих прокурором описів вкладення у цінні листи та поштових накладних вбачається, що копія позовної заяви та додані до неї документи були скеровані позивачу-2 та відповідачу за адресами, які не відповідають відомостям з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Так позивачу-2 копія позовної заяви направлена за адресою 75300, Херсонська область, смт.Новотроїцьке, вул.Соборна, буд.77 (замість будинку 73); відповідачу - 73042, м.Херсон, вул.49 Гвардійської Херсонської дивізії, буд.53 кв.25 (замість поштового індексу 73000).

Отже, прокурором не подано доказів направлення копії позовної заяви та доданих до неї доказів позивачу-2 та відповідачу.

Крім того, згідно абз.2 ч.8 ст.42 ГПК України, якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника).

Відповідно до частин 1, 2, 4, абзацу 2 частини 5 статті 91 Господарського процесуального кодексу України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору; письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього; копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством; учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

За результатами дослідження матеріалів позову судом встановлено, що копії документів, які подані прокурором в якості доказів, завірені особою, стосовно якої суду не надано доказів на підтвердження наявності у неї відповідних повноважень, що суперечить правовій природі засвідчення особою відповідності копії документу його оригіналу та вищевказаним вимогам статті 91 Господарського процесуального кодексу України про те, що учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

З доданих до матеріалів позовної заяви копій документів вбачається, що вони засвідчені прокурором А.Чорною, однак доказів на підтвердження повноважень вказаної особи не надано.

З огляду на вказане, документи, що додані до позову та завірені особою, щодо якої немає відомостей про її повноваження на здійснення дій процесуального характеру від імені заявника, за своєю правовою природою не являються письмовими доказами в розумінні Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до вимог ч.1 ст.174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, оскільки позовна заява не відповідає вимогам господарського процесуального законодавства, суддя вважає необхідним залишити позовну заяву без руху, надавши прокурору строк для усунення недоліків.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 162, 164, 174, 232-234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

у х в а л и в:

1. Позовну заяву керівника Генічеської окружної прокуратури залишити без руху.

2. Прокурору протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху усунути вказані в мотивувальній частині ухвали недоліки шляхом подання відповідних доказів і пояснень.

Копію заяви про усунення недоліків позовної заяви і додані до неї документи направити іншим учасникам провадження, докази направлення подати до суду (опис вкладення у цінний лист, фіскальний чек, накладну).

3. Роз`яснити прокурору, що в разі не усунення недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається згідно з п.5 ст.174 Господарського процесуального кодексу України.

4. Копію ухвали направити прокурору.

Ухвала суду набрала законної сили 01.09.2021р., оскарженню не підлягає.

Суддя М.Б. Сулімовська

Дата ухвалення рішення01.09.2021
Оприлюднено02.09.2021
Номер документу99297639
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1161/21

Рішення від 23.12.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ярошенко В.П.

Рішення від 23.12.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ярошенко В.П.

Ухвала від 25.11.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ярошенко В.П.

Ухвала від 21.10.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ярошенко В.П.

Ухвала від 22.09.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ярошенко В.П.

Ухвала від 01.09.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні